Neviem sa zobudiť
Zdravím kočky, možno mi niekto bude vedieť poradiť... Už sa mi to dávno nestalo, no znova naposledy asi 2 dni dozadu. Jednoducho sa neviem zobudiť, nedokážem pohnúť ani rukami, nohami, ničím, chcem veľmi zakričať a nič, nedá sa. Pritom si jasne uvedomujem, že nespím, viem, že sa chcem zobudiť a nedá si mi to. Niekedy to trvá chvíľu, no naposledy teda hodne dlho a je to nepríjemné. Máte niekto skúsenosť? Možno je to spánková paralýza, niečo som si už o tom prečítala, no radšej by som prijala nejaké skúsenosti od niekoho, čo to už zažil. Vďaka moc.
@kiki68 ektoplazma mi nevadi, cítim, že su neškodné. Onakvejšie lahodky som už mala tú česť. 😀
a dom v ktorom bývame je novostavba ani tam predtým nikto nebýval boli to polia. Ale ja skor tipujem že si to proste prťahujem, tým že sa tomu venujem. tak nejako neriešim.
@victory1 nadáva sa tomu aj astrálne cestovane a dobre že si nešla ďalej može sa ti stať že by si sa už nevedela vrátiť.
Chce to trocha cviku.
@pikino Toto vsetko ma sice laka, ale sama by som do toho urcite nesla....mam zopar veeelmi zvlastnych zazitkov, ale zvacsa pozitivnych...a zopar takych, ktore mi pomohli najst klud duse. Nocne lietanie za take pozitivne az tak nepovazujem, hlavne ten pocit, ked narazim sama do seba ☹ ...ale na stare kolena,mozno, ked najdem cas a spravneho ucitela, tak sa tomu zacnem venovat... 😉 Urcite predispozicie po predkoch mam... 😉
@victory1 toho skriatka som aj ja vidavala v detstve. presne takeho ako si ho opisala. ja som musela spavat s otvorenymi dverami, takze som videla do kuchyne, a ten zeleny muzicek sa mi schovaval za chladnicku. a nebala som sa, necitila som z neho zlu energiu. to bolo ale uz velmi davno, a mozno to bola len moja detska fantazia 🙂
aby som sa nenudila tak som si užila spánkovu paralizu v sobotu ked som si dala poobednajšieho šlofíka. Zobudila som sa chcela sa pohnuť ale nemohla som, ale nejako som to neriešila normálne som si uvedomovala že ležím v posteli ruky prekrižene na bruchu ale vedela som že spím, lebo sa mi zdalo že mám na sebe v posteli rifle oblečené a pritom som bola iba v tričku a ešte sa mi zdalo že po izbe pobehuje moja malá. Tak som si povedala, že idem znova zaspať aj som zaspala a potom sa v pohode prebudila. 😀 Mne bol dokonca ten stav celkom príjemný 😝
tak zase som bola v noci paralyzovana 🙂 ale vdaka tejto diskusii a vasim skusenostiam zienky ktore to takisto prezivate, uz som necitila strach a vedela som ze vsetko je v poriadku, a dalej som zaspala
zienky mile,dnes poobede zase raz. trosku som si lahla a potom bac,paralyza. muz vedla na pol metra,chcela som do neho drgnut,ale smola,nedalo sa. tak som normalne len pockala kym to laskavo prejde. akurat mi doteraz este nie je jarna jedna vec.ci mam pri tom oci otvorene alebo zavrete. ja mam pocit ze otvorene,neviem.
toto sa aj mne stáva .......... 😝
Ahoj holky ani neviete jak som rada že som našla niekoho kto to prežil rovnako jak ja aspon viem ze niesom sama...chcem sa podelit i ja o skusenost a vediet ze si nebudete mysliet že som blazon....u mna to začalo tušim 7rokov dozadu stáva sa mi to v roku mozno 3 maximalne v 5krát...opišem vam moj pribeh.
Chcem sa zobudit vidím okolo seba celu moju izbu všetky detaily su jak maju či ovladace pri telke ,ci zaves ,ci obraz proste vsetko vidim na svojom mieste ale mna niečo ovláda a nechce ma zobudit citim jak mi brní v hlave jak som bezmocna jak ma to desí ,chcem kričatale nedá sa, nastane zlom ja sa prebudim ale zase ma to vezme naspat do akože spanku a zase som zufala ,zase sa snažim zobudit ale je to silnejsie jak ja a potom ked to premozem a som fakt hore som vydesena pretože vštko je fakt na svojom mieste jak bolo v tej mojej izbe kazdy detail!!neviem čo to je..co to ma znamenat...pisem to preto lebo dnes po dlhej dobe som to mala znova a prvy krat som citila jak mi taha niečo paplon..nevidim nikoho ani nepocujem zvuky ani hlasy ale citim ze niesom sama...ach jaj docela ma to trapi pretože som dost citlivy clovek ☹ holky riesili ste to s niekym odborne?nechcem aby dr si myslel ze som blazon...Priatel ma chápe dokonca ho to bolí že mi nemá jak pomoct..pytal sa ma ci netreba posvatit dom s knazom ...
Ahoj dievcata,patrala som po tom ako si mam vysvetlit moj ,,zvlastny stav,, a doviedlo ma to k vam,lepsie povedane naviedla ma jedna dobra dusa...
Prezila som nieco podobne ako @darazv a velmi by som sa chcela dozvediet co nas vedie k tomuto stavu...uz ste aj niekto patrali a vypatrali? 😕
jednoducho ju prilahlo- nerieste ziadne spankove paralyzy 🙂 je to stav ktory ma na svedomi nejaka uz zosnula dusicka🙂
mne sa raz stalo to,co pisete, ta spankova paralyza... ja som vtedy bola v Anglicku aupairka a trosku som si pospala,ale trebalo mi ist po malu do skoly a vtedy bum... zobudila som sa a nemohla som sa pohnut, strasne som sa prelakla,ze co bude s malou,ked po nu nepridem.. 😲 😀 myslela som,ze som ochrnula 🤐 preslo mi to asi po dvoch minutach,ale no som bola z toho hotova,ze co to 😕
@marienka1703 myslis,ja som sa skor zacala naklanat ku verzii,ze je to nieci fyziologicke...ale stale som nezavrhla ani tuto moznost 😵 a preto chcem na to prist 😵
ahojte kočky, pridám sa k vám, tiež som to už niekoľkokrát mala ale nikdy som nemala taký pocit že chcem vstať a nedá sa, len si proste uvedomujem že vedomie je už hore a telo nie, presne viem ako ležím, jediné zvláštne je že mám pocit že oči mám zavreté ale napriek tomu vidím, vidím presne izbu a všetko. hmlu po prebudení som už tiež niekoľkokrát videla, zobudila som sa a akoby celá izba bola v takej sivej hmle, po pár sekundách alebo po zapálení svetla to prešlo. a čo je sranda, veľakrát som mala také že sa "zobudím" (teda neviem či som hore ale mám pocit že áno lebo vidím izbu normálne) a zo stropu a zo všade sa na mňa spúšťajú pavúky, hrozne ich je veľa. a pritom som už hore, nespím, nesnívam. zapálim svetlo alebo skríknem na manžela a je to preč. a čo je najzvláštnejšie minule sme sa niečo bavili s bratom a on mi povedal bez toho aby vedel o mne že presne toto sa mu stáva s tými pavúkmi
@amadora s tými pavukmi som to aj ja mávala dlhu dlhu dobu tiež som vyskakovala z postele, ale odkedy som sa ich prestala tak báť, tak to zmizlo. Mne to príde ako nejaké dosnívanie mozgu keď sa rýchlo zobudíš, ako keby ti hodil pred oči čoho sa najviac bojíš, nech rýchlo zareaguješ. Ja som v poslednej dobe zas mávala pred očami velkeho plyšoveho medveda 😀
Ahoj holky,
Ak mam byt uprimna nejak nechcem o tom vediet prečo to tak je a prečo sa mi to stáva ..mna to docela desí a som fakt rada ked mam od toho dlho pokoj ale ked to príde som nejak z toho mimo aj dva dni ...donedavna som si myslela ze som asi cvok a myslela ze som jediná co to mam ale ako som objavila tuto diskusiu som vdacna ze to nepreživam len ja ..aj ked je pravda nikomu to samozrejme neprajem.Obdivujem ludí ktorý sa toho neboja,pretože u mna je to opak a ked mna niečo ovlada ako keby to vyuzivalo moj strach ...Čo sa týka pavukov - dva tyzdne dozadu som vyskočila z postele pretože na nočnom stoliku pri mne bol obrovsky pavuk ...samozrejme len v mojej hlave...Dalsia vec co sa stala ze ma priatel musel budit pretoze som stála nad nim a hovorila dookola zapal sviecku,zapal sviečku zrejme som mala na mysli zapal svetlo lebo som mala strach a bola stale v spanku a nie a nie sa zobudit ani sama neviem jak som sa dostala z tej postele..-chvalabohu ze nebyvam nedaj boze v bytovke ale v dome.. 😀 zeby som sla cez okno neviem kam...to by asi nedopadlo...Takze ak mam pravdu povedat radsej nech ma straši pavuk ako predstava sa nezobudit ze ma niečo ovlada..Je to fakt des kto to neprezije tazko pochopí nas co s tým zijeme.Ja nemam nikoho vlastne iba vas lebo ma chapete a z celeho srdca prajem kazdemu aby to definitivne odislo a mali sme krasne nikym a ničim nerusene sny 😉 prajem vam prijemny vikend.pa
Ahoj, kamoška mala takúto spánkovú paralýzu a pravdepodobne jej to spôsoboval signál z televízie respektíve tej krabici (neviem ako sa to vola) tuším rúter čo tak blikajú. zakryla to a od vtedy sa jej to nestáva, Petra
Mnoho ľudí tu píše o tom, ako sa prebudili s pocitom, že sa nemôžu hýbať. Musím na začiatok povedať, že aj mne sa to stáva, spočiatku som mala z toho neuveriteľný strach, no potom, ako som zistila, čo má vlastne táto dočasná obrna znamenať, som sa prestala báť a chcela by som pomôcť ľuďom, ktorým táto záhada sťažuje život.
Diagnóza - Spánková paralýza (Sleep paralysis)
Spánková paralýza je stav, keď je telo dočasne neschopné sa hýbať. Paralýza nastáva pri zaspávaní (hypnagogická) alebo pri zobúdzaní (hypnopompická). Osoba nemôže hýbať žiadnou časťou svojho tela a ma minimálnu kontrolu nad telom. Dokáže iba hýbať očami a dýchať. Fyziologicky je spánková paralýza spojená s paralýzou (ochrnutím), ku ktorému dochádza počas tých fáz spánku, keď máme živé sny (tzv. REM atónia). V REM fáze náš mozog účinne funguje, ale telo by malo "spať" a nehýbať sa. Spánková paralýza teda vlastne slúži na to, aby sa naše snové pohyby neprenášali na naše fyzické telo, teda aby sme si počas spánku neublížili. Keď sa zrazu zobudíme, tak mozog si myslí, že spí a ostane v paralýze.
Počas spánkovej paralýzy môže dôjsť k halucináciám: Vidíme obrazy, alebo zvuky. Osoba si môže myslieť, že niečo stojí pri nich, alebo môže počuť čudné zvuky. Môže vidieť rozličné veci, osoby a má rôzne vidiny. Môže mať dokonca aj pocit, že mu chce niekto ukradnúť dušu. Veľa ľudí má pocit, že ich niekto sleduje, i keď boli v miestnosti osamotení. Ťažko sa im dýcha.
Pri zaspávaní môžeme pociťovať paralýzu spojenú s halucinatórnymi obrazmi. Ešte nespíme, ale už sa nám “akoby” sníva. Toto sú dvere do lucídneho snívania.
Za spánkovú paralýzu zodpovedá nízka hladina melatonínu v organizme. Logicky teda z toho vychádza, že keď s tým máme problém a chceme sa ho zbaviť, mali by sme si dávať pred spaním melatonínový potravinový doplnok. (Navyše vraj omladzuje.) Paralýza môže trvať od niekoľko sekúnd až po niekoľko minút.
Kedy je pravdepodobné, že pocítime spánkovú paralýzu?
• Keď spíme s vysoko nastlanými vankúšmi.
• Keď spávame nepravidelne, zdriemavame si medzi jednotlivými časťami dňa alebo trpíme nedostatkom spánku.
• Pod vysokým stresom.
• Tesne po lucídnom sne. (Mimochodom, umelé navodenie spánkovej paralýzy sa používa na vstup do lucídneho snívania, tzv. metóda WILD.)
Ako tomu odpomôcť?
Keď nás spánková paralýza zaskočí, skúsme pohýbať trochu očami alebo svalstvom tváre. Väčšinou sa ľudia sústredia na ruky a nohy, ale tie bývajú spánkovou paralýzou zasiahnuté najviac (logicky; predsa nemáme mykať nohami, keď sa nám sníva o behaní, no nie?), preto je tam malá nádej na úspech. Svalstvo tváre nepredstavuje pri snívaní až taký problém, preto ho spánková paralýza nezasahuje naplno. Keď sa nám toto podarí, ochrnutie veľmi skoro prejde.
Ahojte mam 13 rokov a tiez sa mi to stalo .... cez noc som sa nemohla zobudit kricat proste nic... potom som si vo sne hovorila : ok este 4x sa skusim zobudit a serem na to : potom som sa na 4. Pokus zobudila pocas tych pokusov som sa ' asi' otocila od steny..ani neviem ako som sa otocila to asi vo sne ja neviem to popisat :/.. a tam bola cierna postava ani muz ani zena no proste hnus ... nezlakla som sa povedala som si ' co to tam je? Vedela som ze to nieje normalne ale na strach s tej postavy som nemala cas.... dolezite pre mna bolo sa zobudit.... potom nwm ani ako som sa zobudila to si nepamatam jedine viem ze som zdrhala ku mame :D

Tak docitala som poctivo celu diskusiu...pisete o tienovych ludoch, bielych oblacikoch... No a ja som pravidelne rano po prebudeni vidavala "zeleneho muzicka". Proste taky nejaky skriatok /ta postava mohla mat cosi vyse metra, nikdy som ho nevidela stat, vzdy len sedel/ , este aj so spicatou ciapkou, obleceny cely v zelenom. A sedaval v rohu izby hore pri plafone, takmer na dverach. Vzdy, ked som ho videla, uz bolo svetlo. A on sa pozeral na mna, ja ne neho, ja som sa snazila nepohnut a tvarit sa, ze akoze spim, lebo som sa ho trochu bala. Ci som bola schopna pohybu, to neviem, lebo som sa sama pohnut nechcela. Kamoska mi hovorila, aby som sa ho opytala, co chce, alebo ho rovno niekam poslala, ale nebola som toho schopna.
Skoncilo to, az ked som sa prestahovala do ineho bytu....
Inak, ten byt nemal ziadnu historiu, bola to novostavba, boli sme prvi najomnici v byte, tak som dakeho ducha rovno vylucila...Okrem kamosky som to nikomu nepovedala, tiez som mala obavy, ci mi uplne nehrabe.... 😉