Ako zvládnuť prázdniny s deťmi bez rodiny?
Ahojte. Otázka pre pracujúcich rodičov.
Ako riešite prazdniny ? Nie je rodina, maju mňa a mojho manžela (ale nie je ich otcom, čiže ako je to s tou očr netuším), tabory neexistuju, tie ceny, 130€ na tyzden x 3 deti 🤣 musela by som si hypoteku vziať 😅😅 doma ostať osamotení nemôžu (vek 3,7,9)
Ja nechápem čo sa všetci čudujú, že " nie je " rodina. Ani u nás to neprichádza do úvahy, moji rodičia aj svokrovci pracujú, dovolenku, ktorú majú použijú, keď na tú dovolenku reálne idú. Manžel má dvoch súrodencov, obaja pracujú, deti už majú väčšie, vedia byť samé doma. Dovolenku tiež využijú, keď cestujú. Moja sestra j žiaľ zdravotne zle. Takže proste nie.
@anonym_1b1018 ano, toto su tie super vzťahy, ze z 4, pripadne 5 týždňov dovolenky nevedia "obetovat" ten 1 týždeň vnucatam. Ale chápem, zabilo by ich to. Verím, že keď oni budu potrebovať, budete im behať okolo riti a samozrejme aj vnúčatá. O tomto to cele je.
Tak my sme si to vyriešili už vtedy keď som šla do práce - našla som si prácu na zmeny a manžel v čase keď mám smenu pracuje z domu. Teraz sú už moje deti veľké, takže je to ine, keďže ostávajú doma aj samé, ale keď boli male, tak sa často stávalo, že sme si len blikli svetlami na ceste - ja som šla domov z roboty a on smeroval do officu (kým som bola v práci pracoval z domu)
Cez jul si berieme dva týždne dovolenky, cez august jeden týždeň, ďalšie dva týždne sme platili denné tábory a tak nám ostali len tri týždne keď sme veci riešili operatívne - podľa toho kto mal viac času sa venoval deťom a riešil prípadny program. Boli aj dni keď sa nudili a vymýšľali si svoje veci. Tento rok sme kvôli rozpočtu vynechali tábory. Tie sú proste strašne drahé. Na druhej strane - deti sú už vo veku keď sú radšej s kamošmi, takže sa spolieham na to že sa zabavia aj takto.
My sme boli od začiatku v situácii, keď sme nemohli rátať s pravidelnou pomocou rodiny. Moji rodičia už nežijú, svokra má zdravotné problémy a súrodenci z oboch strán majú dosť vlastných povinností. Preto sme si s manželom už pri prvom dieťati nastavili fungovanie tak, aby sme boli čo najviac sebestační a vedeli zvládať bežný život bez toho, aby sme boli odkázaní na pomoc druhých.
@anonym_autor tak ja mam deti uz v puberte , ked boli mali boli cez prazdniny u nasich ...ale to je bezpredmetne pre teba..ale na margo tych taborov ...to si nevedela usetrit 400 e ? Ja neviem od januara ...mna tabory kazdorocne stoja 1500 e -1000 syn- 2 hokejove a 400 dcera ...ale platime to uz od februara na 3 casti vzdy ...takze urcite by si si to vedela nejako dalsi rok postupne vykryt
Ja mám 56 rokov. Od prvej triedy sme s bratom chodili každé leto na 2 týždňový tábor z roboty od mojej mamy. Platili tuším 200 Kčs vtedy. Všetky fabriky, družstvá to takto mali. Pokiaĺ sme boli menší tak u babky, jednej či druhej. Od 56 boli na dôchodku. Ja budem ešte 9 rokov chodit do roboty. Možno viacej. Strašně to tu schytám teraz, ale ja byť dnes mladá, silno zvažujem mať deti. Keď tak jedno. Mám dve, už dospelé. Chvalabohu.Táto doba je jednoducho na h..no. Nie je pre mladých, ani pre starých.
@anonym_0a1409 No ved ano, ale teta sa zobudi koncom juna s 3 detmi a ze jeeejda, co budeme robit? Rodinu nemaju, cas a peniaze tiez nie, no neviem, vela moznosti nema.
@anonym_af8fab tak teraz narýchlo toho veru veľa neporiesi. Ja už si môžem vydýchnuť, mám muža a som na materskej.
@anonym_0a1409 tomuto fakt nerozumiem, vsade pisu, aky treba byt empaticky, ako si veci vykomunikovat atd.. A niekto sa normalne spyta normalnu vec, a hned vysmechy namiesto toho, aby normalne poradili, odpovedali. Ze naco 3 deti, ked ich nevies zabezpecit, haha! No strasne inteligentne su niektore.
@anonym_3b7c86 na jednej strane je pravda, že to treba začať riešiť skôr, na druhej strane možno fakt to chcela riešiť a nešlo. To my nezistíme. Ale treba si pomáhať a podporiť sa. Niekedy veľmi zle padne taká spŕška kritiky tu od žien. Ale zase ani vlastná mama by podľa mňa nepochválil a niektoré rozhodnutia. Ani ja som nebola vždy dokonalá, a stalo sa aj mne že má tu sprdli ale musela som sa nakopnúť a makať. Čiže už keď sa tomu nevyhne autorka aby nedostalakapky tak musí sa nakopnúť tiež.
Syn pracuje v letnych taboroch a tie decka su uz tak pretaborovane z jedneho do druheho, ze im uz nechcu na ziadne aktivity...Chora doba
a to si sa teraz zobudila ze ako to budes riesit?
@anonym_b31415 Bola si velmi nezodpovedna a mozes to zaobalovat ako len chces. Ine matky aj samozivitelky poriesia aspon tabory atd., ked uz ina moznost nie je. Ked si na tabor nemala, mala si si pozicat. Ale nie nechat same doma cele leto 6 a 9 rocne deti. A este byt na to hrda, ako si ich vychovala k samostatnosti. Jasne, lebo matky, ktore zabezpecia strazenie k tak malym detom maju nesamostatne deti 🤦♀️. Naozaj jedine mozes byt rada, ze sa im nic nestalo.
@anonym_fde57f Úplne suhlasim a som zhrozena. v zivote som nepocula a nikom kto by nieco take urobil pri takomto veku - a nie na hodinu dve ale cele dni, cele prazdniny! Keby som o niecom takom vedela, okamzite volam socialku.
@anonym_fde57f ja som na seba pyšná, že som si deti vypiplala sama, naučila ich zodpovednosti a samostatnosti, nebola som odkázaná na štát, ani na očerky, deti sú väčšie a môžem sa na ne spoľahnúť, pretože som im do života dala maximum, čo som mohla. Neprajem žiadnej žene, aby prežila to, čo ja, ani tebe nie, tak nesud a nerob ramená, ako by si mi dokázala spoza klávesnice nadat. Ak máš muža, môžeš sa na neho spoľahnúť a teda máš aj istotu , že ťa kvôli očerkam nevyhodia z práce, tak máš šťastie. Ja som to šťastie nemala
@anonym_b31415 mozes sa tak akurát hanbiť a nie byt na seba pyšná.
@aurora33 a chlap ktorý sa vysral na svoje deti sa hanbiť nemusí.. matka ktorá sa išla zodrať aby ich uživila nech sa hanbí.
@bomba36 tak to je samozrejme ten nema byt ani zdaleka na co hrdy. Ale povedzme si rovno matka si ho vybrala a mala s nim dobrovolne dve deti (ano jasne klasicky dojimavy pribeh ako sa zazracne zmenil k horsiemu az podruhom dietati a blah blah) - ale vo vacsine pripadov sme si zodpovedni za vlastne rozhodnutia dobre a zle . A ona to vyriesila tak ze ich nechavala male same doma - tu niet na vo byt pysny, je to nelegalne.
@lienka.7 a hlavne tu na MK to je takmer pravidelný jav, to si si nevšimla? 😀
@aurora33 všímam, všímam.... a na to, došla na to 2 týždne pred prázdninami?! Však kurnik keď viem, v akej som situácii, tak to riešim dopredu. Aj pol, trištvrte roka. Zaujímavé by bolo vedieť, kde v tomto celom reťazci je otec, a najmä kto berie DB na deti. To je 12x300€, spolu 3.600€ od statu len tak. Stále málo?
Silné mi pripomína tie, ktoré majú deti narodené po 1.9.a keď sa blížia 3 roky, tak sa mesiac predtým velice zobudia , ze co maju teraz robiť, čí maju byt zadarmo doma. Vsak stat sa ma predsa ďalej starať (to ze sa staral viac ako 3 roky je im samozrejme malo). Neviem.ci tie deti majú so štátom, alebo s kým vlastne.
Syn pracuje v letnych taboroch a tie decka su uz tak pretaborovane z jedneho do druheho, ze im uz nechcu na ziadne aktivity...Chora doba
@anonym_158d0f je mi ľúto tých detí.Cely rok škola a krúžky a cez prázdniny sú zase v režime.
@anonym_158d0f je mi ľúto tých detí.Cely rok škola a krúžky a cez prázdniny sú zase v režime.
@anonym_d38a10 veru zial asi je taka doba, minuly rok vravel, ze niektorym detom slubili rodia playko ked vydrzia tabor
@anonym_autor Mozete sa s manzelom vystriedat na osetrovnom pri skolkarovi:
https://www.socpoist.sk/news/osetrovne-cez-praz...
@oceanahory na 1 dieta môže len 1 rodic,ak to nezmenili,co silne pochybujem.
@anonym_autor skús poprosiť kamošky, či by ti ich aspoň cez týždeň postrážili, kým si v práci, susedku, nejakú tetu, čo byva blízko. U nás sú aj kresťanské tábory, tie nebývajú také drahe. Ja som bravala švagrinej syna na 2 týždne k nám. Síce chodil s nami do práce, ale na firme sa nenudil, prešiel všetky obchodíky v okolí, vonku si kopal s loptou na firemnom parkovisku. Nemáte ani súrodencov, aby ich postrážili?
Ak mám deti, celý rok myslím a šetrím na to, aby som pre nich zabezpečila krásnu dovolenku. Dôležité je po celý rok nemyslieť na seba iba výlučne na deti a snažiť sa zarobiť čo najviac pre ich blaho. Zostala som mladá (39 r.) s troma deťmi, nízkym sirotským a vdovským za socíku a s učiteľským platom. Rozhodla som sa urobiť ďalšie 2 VŠ, aby som získala dobré zamestnanie s vysokým postom a dobre zarábala, čo sa aj podarilo. Každoročne som deťom dopriala dovolenku pri mori, v zime lyžovačku. Na seba som ani nepomyslelela. Dní a noci som študovala, neskôr robila na projektoch. Žila som výlučne iba pre deti a malo to úspech. Všetky vyštudovali VŠ v zahraničí, po štúdiach sa vrátili vraj nechceli ma nechať samu a majú sa skvele. Isté je, keby som myslela na seba alebo nedajbože si našla partnera, nemohla by som to dosiahnuť a deti ktovie ako by skončili. Žiaden by asi nestrpel celonočné učenia sa do 3 - 4. rána a neskôr v takom istom čase prácu na projektoch. Všetko v rodine sa krútilo len okolo detí. Spamätaj sa a uvedom si, že máš deti a tie nie je vhodné odložiť cez prázdniny. Na to musíš myslieť celý rok.
@anonym_fde57f Taka, ktora ma sama deti a nevie, co s nimi. Ja si na takuto vypomoc v ramci rodiny (krstny rodicia, sesternice,...) pamatam .Raz som bola na tyzden pri rodine, potom oni tyzden u nas, mali sme super vztahy ako deti a rodicia v pohode s dovolenkou vystacili. Sice sme boli velka tlupa, ale ten tyzden to kazdy zvladol a obehali sme pol rodiny takto.
@anonym_b31415
@anonym_8ec46e moja kamoška ostala s dcérkou sama, jej manžel odišiel k druhej( už je pri štvrtej v poradí). Do práce ísť musela, nemala by ako platiť nájom, stravu, škôlku. Jej mamka zobrala vnučku na 3 týždne, potom ju doviedla k nám, bez časového limitu, keďže sme nevedeli, či tu tak maličké dieťa vydrží bez mamky. Čuduj sa svete, ona ani domov nechcela odísť do bytovky, tak jej tu bolo dobré na dedine vonku na dvore a v záhrade. Treba vyskúšať všetko, aj kamošku aj spolužiačku, sesternicu....
Ak mám deti, celý rok myslím a šetrím na to, aby som pre nich zabezpečila krásnu dovolenku. Dôležité je po celý rok nemyslieť na seba iba výlučne na deti a snažiť sa zarobiť čo najviac pre ich blaho. Zostala som mladá (39 r.) s troma deťmi, nízkym sirotským a vdovským za socíku a s učiteľským platom. Rozhodla som sa urobiť ďalšie 2 VŠ, aby som získala dobré zamestnanie s vysokým postom a dobre zarábala, čo sa aj podarilo. Každoročne som deťom dopriala dovolenku pri mori, v zime lyžovačku. Na seba som ani nepomyslelela. Dní a noci som študovala, neskôr robila na projektoch. Žila som výlučne iba pre deti a malo to úspech. Všetky vyštudovali VŠ v zahraničí, po štúdiach sa vrátili vraj nechceli ma nechať samu a majú sa skvele. Isté je, keby som myslela na seba alebo nedajbože si našla partnera, nemohla by som to dosiahnuť a deti ktovie ako by skončili. Žiaden by asi nestrpel celonočné učenia sa do 3 - 4. rána a neskôr v takom istom čase prácu na projektoch. Všetko v rodine sa krútilo len okolo detí. Spamätaj sa a uvedom si, že máš deti a tie nie je vhodné odložiť cez prázdniny. Na to musíš myslieť celý rok.
@evkatk fu...tsk na toto potrebuje clovek silne nervy a odhodlanie Matky Terezy s neistým výsledkom casto.
Co takto deti naučiť,ze svet sa netoci okolo deti a i matka je clovek so snami a tuzbami?
@evkatk fu...tsk na toto potrebuje clovek silne nervy a odhodlanie Matky Terezy s neistým výsledkom casto.
Co takto deti naučiť,ze svet sa netoci okolo deti a i matka je clovek so snami a tuzbami?
@anonym_2c3f57 To si nevsimaj, ona tu tento trpitelsky pribeh dokaze napchat do kazdej temy. Uz to poznam naspamat.
@anonym_2c3f57 To si nevsimaj, ona tu tento trpitelsky pribeh dokaze napchat do kazdej temy. Uz to poznam naspamat.
@anonym_af8fab presne, Evka je taká známa trpiteľka. Ani deti nemala nikdy choré, vždy len makala, spala max dve hodiny a buď sa učila alebo bola v práci. Jasne 😀😀
@anonym_af8fab priznam sa,čítam 1.x a zaskocilo ma to.Je mi to luto.
@anonym_af8fab presne, Evka je taká známa trpiteľka. Ani deti nemala nikdy choré, vždy len makala, spala max dve hodiny a buď sa učila alebo bola v práci. Jasne 😀😀
@aurora33 fuha to co za nadzenu? 🙂
@aurora33 Podla mna to jej deti malo ocenuju a nedakuju jej kazdy den 3x, tak chodi hladat uznanie od cudzich.
@aurora33 Podla mna to jej deti malo ocenuju a nedakuju jej kazdy den 3x, tak chodi hladat uznanie od cudzich.
@anonym_af8fab smutne je "nedajbože by som si nasla partnera"....nemyslim,ze ta zena je šťastná....bodaj by som sa mýlila.

@lienka.7 Ja poznám pár ľudí čo sú jedináčikovia, aj ja som, takisto ani moji rodičia nemajú súrodencov. Takže nie každá má veľkú rodinu.
@anonym_744805 skus čítať trosku s porozumením.
Ano, samozrejme, celá rodina do 3 kolená vymreta, žiadny známy, kamarátky.