Ako reagovať na netaktné otázky o tehotenstve?
Ahojte. Mám 29 rokov, som skoro dva roky vydatá. S manželom ideme stavať dom a akurát čakáme kým nám dajú úver, aby sme mohli začať. Popritom sa snažíme o dieťa už skoro dva roky a nedarí sa nám žiaľ úspešne. Zistili mi PCOS a momentálne sa chystáme na proces IVF, takže som v strede či to výjde. Je to pre mňa citlivá téma a každý ako keby to po svadbe očakával, kolegyne v práci sa vypytujú furt kedy bude dieťa, či už staviame dom. Som introvert a táto téma ohľadom nášho neúspešného snaženia je pre mňa citlivá, hovorím o tom iba s manželom a rodičmi. Vždy som sa vyhovorila na bývanie, že keď postavíme dom, aby sme mali zázemie a stále riešia môj vek, aký je problém otehotnieť v takom veku. Nechcem vysvetľovať čo je za problém, je mi to nepríjemné. Včera jedna nemenovaná kolegyňa sa spýtala, že či už staviame a ja že čakáme na schválenie úveru a druhá vraví, že mi aj brada narastie dokým budem mať dieťa. Strašne trápne a netaktné povedať niekomu kto chce otehotnieť a nedarí sa, no nie? Ja som sa vyhovorila na bývanie, že chceme mať zázemie a začali riešiť môj vek a že je problém otehotnieť. Ako reagovať na takéto netaktné otázky od okolia? Ja by som si niekomu takto nedovolila povedať. Ale nechcem, aby niekto vedel, že mám pcos a ideme na umelé oplodnenie a nemám záruku, že výjde úspešne, pretože pre mňa samú je to psychicky náročné sa s tým vysporiadať
Nám sa nedarilo 6 rokov a hocikto (teraz myslím najmä rodinných príslušníkov), keby sa nad tým päť sekúnd zamyslel, tak by mu doplo, že asi je nejaký problém a nebude sa pýtať citlivé otázky, ale vôbec to ľuďom nebránilo vyzvedat, kedy bude bábätko. Tak som im dávala odpovede typu "počkaj, tu si z čarovného klobúka jedno vytiahnem". Ale najmä moja babka to nechápala, že nie všetci sa na seba iba pozrú a už čakajú dieťa. Stále mi vyčítala, že my sa nesnažíme, normálne mi povedala, že sme sebeckí, a z nejakého dôvodu, že viac modliť by sme sa mali. Jej som pravidelne musela hovoriť, že nech sa nestará do veci, ktoré ani nechce pochopiť. V práci, keď sa ma kolegovia opýtali na dieťa, tak som povedala, že chceli by sme, ale ingrediencie nefungujú a už sa nikto nikdy nepýtal.
@cyberk v dnesnej dobe nic, nad cim by sa clovek mal pozastavovat, presne. Akoze ked su to kolegyne, s ktorymi nechcem riesit detaily, ale ked sa stale vypytuju, tak by som naschval uz povedala pravdu, ze chceme, ale sa nedari, mame problem a uz sa nevypytujte, lebo je mi to neprijemne. Ak nie su uplne brzdy, tak zabrzdia s otazkami. Ved nemusi vsetko dopodrobna rozoberat. Ale nebola som v takej situacii. Len mame v rodine 2 take pripady, pri jednom presne toto iste, iba nezhody kvoli tomu, lebo babicka sa pytala vnuka, ze ci uz...a stale hovorili, ze este nechcu a milion vyhovoriek a napokon aj tak kazdy vedel, ako to je a este sa aj s mamou pohadal. Tak mu povedala, ze mali povedat "mame problem", a nevypytovali by sa uz viac. A druhy pripad je tento, ze sa netajili nikdy tym, ze chcu, ale nedari sa im. O to viac sa vsetci modlili za nich a ziadne otazky, ze "kedy", nepadli. Tak co je lepsie? Podla mna uprimnost a kolegyne nemusia vobec vediet detaily. Ved to nie je nic, za co sa treba hanbit.
@anonym_bbaa24 ale vies co, mna fascinuje ako vobec ludi a hlavne cudzich napadne vypytovat sa kedy bude dieta a preco este nie je a zdoraznovat vek zeny. To akoze tym ludom nedopne ze to je uplne nevhodna otazka? A co tak ocakavaju ze sa dozvedia
- nedari sa lebo Jozko nema dobre spermie
- nijako nam to financne nevychadza tak som.bola uz 2x na potrat
- bola som.uz 2x tehotna ale potratila som
- vies co vyhybam sa tomu ako sa sa lebo asi sa rozvedieme
- uz tyzden mi meska, idem si akurat urobit test tak ti potom hned poviem
- som v 12tyzdni ale doteraz som stale potratila tak to este nechcem nikomu hovorit
- Palo nechce deti, tak mame len oral a som z toho nestastna
- snazime sa uz 3 roky, bola som nedavno na umele ale nevyslo,
- ja nemozem mat deti a kade chodim tade placem ked vidim kocik
- nedari sa 6 rokov, zvazujeme uz adopciu
Ci aku cakaju odpoved.
Ved ludia co chcu deti a mozu mat deti tak ich maju.
Ti co mozu a nechcu alebo este nechcu ich nemaju.
Ti co sa im nedari sa snazia ale snad to nebudu vesat na nos kazdej kolegyni.
Ti co nemozu ich nemaju a tiez to nepotrebuju komunikovat verejne.
"Ked budem tehotna, dam ti vediet. Aky si mala vikend?"
Zase z tej odpovede nerobme jadrovu fyziku...🙄
Mam davno po 40tke. Deti nemame a nedavno mi jeden chlap zacal cistit zaludok,ze naco cakame,ci potrebujeme navod ako sa robia deti....aj taky primitivny ludia ziju medzi nami. Nastastie som s tym uz vysporiadana. Keby mi to povedal tak pred 10 rokmi,tak sa tam pred nim rozplacem.
@beata_k Ludia by sa mali naucit,ze taketo veci sa nepytaju. Ak mas problem otehotniet a kazdy druhy clovek sa ta pyta na deti a neustale dookola,je to naozaj neprijemne. A ked aj povies,ze mas problem nadalej rozoberaju a davaju nevyziadane rady. Ludia sa necitia,vkuse musia rozoberat zivoty inych.
@ninus1996 Ahoj Nina🙂 Vyries to bud raz a prevzdy s usmevom ale zaroven raznejsie, ze vy ste s manzelom dohodnutí kedy a vas do toho nic. Alebo este mas druhu moznost, ak sa ta to opyta vydata kolegyna, tak sa opytaj "a ty sa kedy rozvedies? to este stale ste spolu?" Ked sa ta opyta slobodna kolegyna, tak jej daj protiotazku "ty sa kedy budes vydavat? Uz by bolo nacase nemyslis?" Ak sa ta opyta kolegyna, ktora ma napr. 2 deti, tak znova "a tretie preco este nemate?" podla poctu deti, vzdy pridaj o jedno viac a ver, ze na tvoje protiotazky budu len zirat😂 ale zabijes ich v lufte😂 Kriste pane, niektorym zenskym by mali zosit hubu, lebo sa chovaju ako z roku Paaaane😂 Suhlasim s komentom vyssie, od narodenia zijem v Ba, a odvtedy co sa doba pohla dopredu velmi ojedinele sa najde rarita, ktora sa este zasekla niekde v davnej dobe. Mam kolegynku presne v tvojom veku, minuly rok sa brali, a taketo debilne otazky absolutne u nas nemusi znasat, lebo vsetky chapeme,ze je to ich zivot/ich vec. Dokonca ona sedi s kolegynou co uz pojde do dochodku a ani ona sa nechova zastaralo a nepyta sa jej hovadiny, ide s dobou🙂
@motylik2559 ja som tiez za tento pristup. Protiotazka z cista jasna na nevhodnu temu! - a vy ste vcera mali sex ked bola streda?, uz by sa ti asi patrilo aj do posilky. Nezvazovala ai trenera? A bolo ti treba 3 deti? Kedy bude stvrte? A dievca nechcete? Maju teraz farbu v akcii, chod mrknut…

@motylik2559 moje rovesníčky, spolužiačky, kamošky už majú deti a aj ja by som veľmi chcela, oni vedia ako to máme im poviem, ale fakt niektorí ľudia sú netaktnía neuvedomujú si, že niekto by možno aj chcel a keď sa nedarí tak to zabolí
@ninus1996 uplne ta chapem, mala som to podobne, kolegom som hovorila, ze dieta teraz nechceme, napriek tomu ze sme dlhodobo v sukromi riesili neplodnost. Ked sa nam podarilo, nasla sa potom trubka co sa spytala “a to bolo chcene?”, a pravdu ti poviem, sfackala by som ju hned 😂 ale mojou chybou bola v tom, ze nechceme… pri dalsom uz som zvykla hovorit, ze to zial nezalezi iba na nas a zvysok som nerozoberala. Ludia su neuctivi aj teraz, a to aj napriek tomu, ze uz vedia, ze nam sa nepodari “len tak”, kym si neodziju taku trpku skusenost tuzby po babatku, jednoducho tomu nemaju sancu porozumiet 🤷♀️ drz sa, obrn sa a rob ako je tebe najlepsie, nech sa v danom momente citis komfortne. Ostatnych je do teba prd 😊🙏