icon

Ako reagovať na netaktné otázky o tehotenstve?

ninus1996
Včera o 13:37

Ahojte. Mám 29 rokov, som skoro dva roky vydatá. S manželom ideme stavať dom a akurát čakáme kým nám dajú úver, aby sme mohli začať. Popritom sa snažíme o dieťa už skoro dva roky a nedarí sa nám žiaľ úspešne. Zistili mi PCOS a momentálne sa chystáme na proces IVF, takže som v strede či to výjde. Je to pre mňa citlivá téma a každý ako keby to po svadbe očakával, kolegyne v práci sa vypytujú furt kedy bude dieťa, či už staviame dom. Som introvert a táto téma ohľadom nášho neúspešného snaženia je pre mňa citlivá, hovorím o tom iba s manželom a rodičmi. Vždy som sa vyhovorila na bývanie, že keď postavíme dom, aby sme mali zázemie a stále riešia môj vek, aký je problém otehotnieť v takom veku. Nechcem vysvetľovať čo je za problém, je mi to nepríjemné. Včera jedna nemenovaná kolegyňa sa spýtala, že či už staviame a ja že čakáme na schválenie úveru a druhá vraví, že mi aj brada narastie dokým budem mať dieťa. Strašne trápne a netaktné povedať niekomu kto chce otehotnieť a nedarí sa, no nie? Ja som sa vyhovorila na bývanie, že chceme mať zázemie a začali riešiť môj vek a že je problém otehotnieť. Ako reagovať na takéto netaktné otázky od okolia? Ja by som si niekomu takto nedovolila povedať. Ale nechcem, aby niekto vedel, že mám pcos a ideme na umelé oplodnenie a nemám záruku, že výjde úspešne, pretože pre mňa samú je to psychicky náročné sa s tým vysporiadať

Strana
z2
anonym_7bd34c
Včera o 13:47

Ja som v takýchto prípadoch vždy vravela že dieta bude keď mi budeme chcieť a nie vtedy keď vy a mala som pokoj

anonym_f85ea1
Včera o 13:48

@ninus1996 keby si im hned na prvu otazku o dietati povedala-a co teba do toho? alebo-nechcem o tom diskutovat, namiesto toho aby si s nimi viedla konverzaciu, teraz by si nebola v tejto situacii. Ale stale mozes tieto maximalne nevhodne, drze otazky zastavit, jednoducho sa odmietni o tejto teme bavit

oceanahory
Včera o 13:48

@ninus1996 Vek 29 je podla niektorych problemovy vek na otehotnenie? 😅 Tvoje kolegyne by si pravdepodobne nasli akukolvek blbost, len aby mohli rypat, takze blbe otazky boli aj budu...ludi nezmenis, ale mozes zmenit svoj postoj a svoje zmyslanie. Jednoducho jednym uchom dnu a druhym von, len sa usmej a povedz im, ze vy mate vsetko velmi dobre premyslene a vsetko pride v ten spravny cas 😉.

anonym_c30645
Včera o 13:50

@ninus1996 ked bude ten spravny cas a zdorazni, ze je ti neprijemne a je netaktne sa toto stale pytat a chces ist poprosit aby s tym prestali a dalej ignorujem

zmrzlinka2021
Včera o 13:52
@oceanahory

@ninus1996 Vek 29 je podla niektorych problemovy vek na otehotnenie? 😅 Tvoje kolegyne by si pravdepodobne nasli akukolvek blbost, len aby mohli rypat, takze blbe otazky boli aj budu...ludi nezmenis, ale mozes zmenit svoj postoj a svoje zmyslanie. Jednoducho jednym uchom dnu a druhym von, len sa usmej a povedz im, ze vy mate vsetko velmi dobre premyslene a vsetko pride v ten spravny cas 😉.

@oceanahory vieš čo v niektorých regiónoch je to stále také konzervativne

zmrzlinka2021
Včera o 13:52

@ninus1996

Stačí povedať - jasne tešíme sa, keď Pán Boh požehna.

oceanahory
Včera o 14:00
@zmrzlinka2021

@oceanahory vieš čo v niektorých regiónoch je to stále také konzervativne

@zmrzlinka2021 Zasnem nad tymito rozdielmi, u nas (okres DS a BA) je takyto vek pomaly vnimany uz ako "prilis mlady na dieta". Ja ked som rodila v 29, tak to moje kamaratky rovesnicky o dietati ani pocut nechceli 😁...niektore dieta este dodnes nemaju a tvrdia, ze vsak stale maju cas.

ninus1996
autor
Včera o 14:04
@oceanahory

@zmrzlinka2021 Zasnem nad tymito rozdielmi, u nas (okres DS a BA) je takyto vek pomaly vnimany uz ako "prilis mlady na dieta". Ja ked som rodila v 29, tak to moje kamaratky rovesnicky o dietati ani pocut nechceli 😁...niektore dieta este dodnes nemaju a tvrdia, ze vsak stale maju cas.

@oceanahory to by mne tie "múdre" kolegyne vraveli, že rodiť sa má mladý a aký je problém potom otehotnieť. To ani moji rodičia nemajú takú "starosť" o nás

anonym_f85ea1
Včera o 14:09
@ninus1996

@oceanahory to by mne tie "múdre" kolegyne vraveli, že rodiť sa má mladý a aký je problém potom otehotnieť. To ani moji rodičia nemajú takú "starosť" o nás

@ninus1996 nemaju co komentovat tvoje potencionalne rodenie. Naozaj nepochopitelne ze niektori ludia maju tak malo chochmesu ze komentuju taku osobnu vec ako rozmnozovanie inych ludi

oceanahory
Včera o 14:11
@ninus1996

@ninus1996 Tak im povedz, ze ty si vychutnavas mladomanzelske obdobie s partnerom a jak super vam je teraz vo dvojici, ze mate kopec volneho casu na seba...To budu iba zavidiet 😅👍. Naozaj neries, taketo zeny budu mat blbe recy aj potom, co otehotnies. Vtedy budes zase pocuvat recy o tom, ako si mas este uzit posledne mesiace bezstarostneho zivota vo dvojici s manzelom, lebo potom sa vam zmeni cely zivot a vsetko sa bude tocit okolo dietata...

anonym_b7bad3
Včera o 14:20

riadne hlupane.
Ja by som vstala a odišla na pár minút od nich.

anonym_12013c
Včera o 14:21

@ninus1996 ja sa priznam, ze ja by som narovinu povedala, ze sa snazime. Preco je zle povedat cosi take.. ved ludia hadam v takej chvilu budu empaticki. ale nezazila som si to.

januska12323
Včera o 14:35

Oni sú drzé tak môžeš byť aj ty. Nevyhováraj sa na bývanie, to ich tiež nemá čo zaujímať. Tvoj život je tvoja vec. Ja by som odpovedala prečo ich to zaujíma? Nemajú lepšie veci na práci ako sa starať do môjho tela? Bez ohľadu na to či sa o dieťa snažíš alebo nie. A keby boli ďalej dotieravé opýtala by som sa či nám pri tom nechcú sviečku držať aby všetko vedeli.

motylik2559
Včera o 14:38

@ninus1996 Ahoj Nina🙂 Vyries to bud raz a prevzdy s usmevom ale zaroven raznejsie, ze vy ste s manzelom dohodnutí kedy a vas do toho nic. Alebo este mas druhu moznost, ak sa ta to opyta vydata kolegyna, tak sa opytaj "a ty sa kedy rozvedies? to este stale ste spolu?" Ked sa ta opyta slobodna kolegyna, tak jej daj protiotazku "ty sa kedy budes vydavat? Uz by bolo nacase nemyslis?" Ak sa ta opyta kolegyna, ktora ma napr. 2 deti, tak znova "a tretie preco este nemate?" podla poctu deti, vzdy pridaj o jedno viac a ver, ze na tvoje protiotazky budu len zirat😂 ale zabijes ich v lufte😂 Kriste pane, niektorym zenskym by mali zosit hubu, lebo sa chovaju ako z roku Paaaane😂 Suhlasim s komentom vyssie, od narodenia zijem v Ba, a odvtedy co sa doba pohla dopredu velmi ojedinele sa najde rarita, ktora sa este zasekla niekde v davnej dobe. Mam kolegynku presne v tvojom veku, minuly rok sa brali, a taketo debilne otazky absolutne u nas nemusi znasat, lebo vsetky chapeme,ze je to ich zivot/ich vec. Dokonca ona sedi s kolegynou co uz pojde do dochodku a ani ona sa nechova zastaralo a nepyta sa jej hovadiny, ide s dobou🙂

ninus1996
autor
Včera o 14:45
@motylik2559

@ninus1996 Ahoj Nina🙂 Vyries to bud raz a prevzdy s usmevom ale zaroven raznejsie, ze vy ste s manzelom dohodnutí kedy a vas do toho nic. Alebo este mas druhu moznost, ak sa ta to opyta vydata kolegyna, tak sa opytaj "a ty sa kedy rozvedies? to este stale ste spolu?" Ked sa ta opyta slobodna kolegyna, tak jej daj protiotazku "ty sa kedy budes vydavat? Uz by bolo nacase nemyslis?" Ak sa ta opyta kolegyna, ktora ma napr. 2 deti, tak znova "a tretie preco este nemate?" podla poctu deti, vzdy pridaj o jedno viac a ver, ze na tvoje protiotazky budu len zirat😂 ale zabijes ich v lufte😂 Kriste pane, niektorym zenskym by mali zosit hubu, lebo sa chovaju ako z roku Paaaane😂 Suhlasim s komentom vyssie, od narodenia zijem v Ba, a odvtedy co sa doba pohla dopredu velmi ojedinele sa najde rarita, ktora sa este zasekla niekde v davnej dobe. Mam kolegynku presne v tvojom veku, minuly rok sa brali, a taketo debilne otazky absolutne u nas nemusi znasat, lebo vsetky chapeme,ze je to ich zivot/ich vec. Dokonca ona sedi s kolegynou co uz pojde do dochodku a ani ona sa nechova zastaralo a nepyta sa jej hovadiny, ide s dobou🙂

@motylik2559 moje rovesníčky, spolužiačky, kamošky už majú deti a aj ja by som veľmi chcela, oni vedia ako to máme im poviem, ale fakt niektorí ľudia sú netaktnía neuvedomujú si, že niekto by možno aj chcel a keď sa nedarí tak to zabolí

motylik2559
Včera o 14:49
@ninus1996

@motylik2559 moje rovesníčky, spolužiačky, kamošky už majú deti a aj ja by som veľmi chcela, oni vedia ako to máme im poviem, ale fakt niektorí ľudia sú netaktnía neuvedomujú si, že niekto by možno aj chcel a keď sa nedarí tak to zabolí

@ninus1996 Ale pochop, ze nezijes v dobe kamennej. Ty nie si povinna odpovedat blbim kolegyniam na ich blbe otazky. Normalne im povedz ako som ti napisala vyssie, alebo ine zeny tu. Ved nebud taky mäkkys, lebo ta potom zial zivot bude oplieskavat zprava, zlava. Ludia su niekedy horsi ako hyeny. Trosku sa vzchop a nauc sa mat slovo pevnejsie voci nim a jasne si stanov pri takych ludoch hranice, lebo dodupu tvoju psychiku uplne. Drzim palceky🍀

anonym_be4730
Včera o 15:11

Oblubena zabavka Slovakov- starat sa o maternice cudzich zien.

anonym_fb44f5
Včera o 15:39
@ninus1996

@ninus1996 tak sa ich ty zacni pytat netaktne otazky "kedy schudnes, kedy si das zafarbit tie sede vyrastky na hlave.. apod)... co ine poradit, ked su ludia hulvati

anonym_8e8655
Včera o 16:04

Prepac mna zarazilo ze s PCOS,riesis IVF,tam mate asi aj ine problemy.Ja mam s pcos 7deti,kamoska tri,dalsia styri.Nerypem len sa pytam,nepoznam nikoho kto by s tymto skoncil az na IVF.

anonym_121378
Včera o 16:14

Tak ja neviem … takto to vyzerá keď nasilu ľudia chcú byt s každým “zadobre” a ku každému milí. Máš 29 a nevieš uzemniť kolegyne nech sa nestarajú ? No mňa by sa viac ako raz neopytala …

citronove_koliesko
Včera o 16:39

@ninus1996 nevyhovarala by som.sa na nic ale neutralne a dorazne by som jej povedala "nebudem sa s tebou o tom bavit, uz sa ma na to nikdy nepytaj"

anonym_70bf7f
Včera o 16:45

@ninus1996 nepokakaj sa. Takychto tem tu je milion. Nerob sa dolezita. Normalne povedz drzo ze je to snad tvoja vec a hotovo!

anonym_672931
Včera o 16:55
@ninus1996

@anonym_8e8655 tak napr. my aj moja kamoska sme skoncili na ivf a neuspesne. Ja nakoniec dieti mam, ona nie. Nie je PCOS ako PCOS.
@ninus1996 takych trub si sa mala opytat kedy mali ony naposledy sex. Garantujem ti,ze budes mat svaty pokoj 😉 ostatnym sme vraveli, ked sa podari/postasti

anonym_b9fbc0
Včera o 17:17
@anonym_8e8655

Prepac mna zarazilo ze s PCOS,riesis IVF,tam mate asi aj ine problemy.Ja mam s pcos 7deti,kamoska tri,dalsia styri.Nerypem len sa pytam,nepoznam nikoho kto by s tymto skoncil az na IVF.

@anonym_8e8655 čo je na tom zarazajuce? Ja napr. mam PCOS a deti mat nemozem

cyberk
Včera o 18:29

To je tak tazke im povedat pravdu? Jozka, snazime sa, nejde to, je to pre mna dost tazke, ideme na umele oplodnenie. bodka. Ja nechapem taketo ufnukalky. Jak keby sa svet zrutil ked im povies ako to je. Ty budes jedna z tych, ktore ked porodia dostanu hned depresiu lebo realita ich hitne.

anonym_bbaa24
Včera o 18:44
@cyberk

To je tak tazke im povedat pravdu? Jozka, snazime sa, nejde to, je to pre mna dost tazke, ideme na umele oplodnenie. bodka. Ja nechapem taketo ufnukalky. Jak keby sa svet zrutil ked im povies ako to je. Ty budes jedna z tych, ktore ked porodia dostanu hned depresiu lebo realita ich hitne.

@cyberk v dnesnej dobe nic, nad cim by sa clovek mal pozastavovat, presne. Akoze ked su to kolegyne, s ktorymi nechcem riesit detaily, ale ked sa stale vypytuju, tak by som naschval uz povedala pravdu, ze chceme, ale sa nedari, mame problem a uz sa nevypytujte, lebo je mi to neprijemne. Ak nie su uplne brzdy, tak zabrzdia s otazkami. Ved nemusi vsetko dopodrobna rozoberat. Ale nebola som v takej situacii. Len mame v rodine 2 take pripady, pri jednom presne toto iste, iba nezhody kvoli tomu, lebo babicka sa pytala vnuka, ze ci uz...a stale hovorili, ze este nechcu a milion vyhovoriek a napokon aj tak kazdy vedel, ako to je a este sa aj s mamou pohadal. Tak mu povedala, ze mali povedat "mame problem", a nevypytovali by sa uz viac. A druhy pripad je tento, ze sa netajili nikdy tym, ze chcu, ale nedari sa im. O to viac sa vsetci modlili za nich a ziadne otazky, ze "kedy", nepadli. Tak co je lepsie? Podla mna uprimnost a kolegyne nemusia vobec vediet detaily. Ved to nie je nic, za co sa treba hanbit.

beata_k
Včera o 19:01

"Ked budem tehotna, dam ti vediet. Aky si mala vikend?"

Zase z tej odpovede nerobme jadrovu fyziku...🙄

anonym_8e8655
Včera o 19:02
@anonym_b9fbc0

@anonym_8e8655 čo je na tom zarazajuce? Ja napr. mam PCOS a deti mat nemozem

@anonym_b9fbc0 tak zarazilo ma to,nestretla som sa s tym,zeby to bolo az take zle.Skor mam pocit,ze to ma kazda druha v dnesnej dobe

anonym_e319de
Včera o 19:49

@ninus1996 ako keby čítam o svojej svokre... Ja dospelé deti a furt sa pýta, kedy budú u nás malé nožičky behať po novom dome...darmo jej manžel povedal, že toto nech sa láskavo nepýta a stále dookola 😔

anonym_75676e
Včera o 19:54

@ninus1996 tak paradoxne ty ten problém otehotnieť aj reálne mas. Cize sa nepýtaju na nic zvláštne. Normalne im povedz, že dieťa chceš priviesť do domu, takže bude dom a bude aj dieta. Jednoduché

Strana
z2