icon

Ako sa dostať z depresií pred a po interupcii?

29. sep 2020

Ahojte dievcata čaká ma interupcia milujem to babatko ale s priateľom nemáme dostatok financií aby sme to uživili viem že by som tomu bábätku nedala to čo mam že ešte mu neviem poskytnúť všetko to čo ja by som chcela ... práve som dokončila VŠ a začala som niečo zo sebou robiť chceme ísť do podnájmu a pomaličky začať ale teraz naozaj nebudem zvládať uživiť to malé 😭💔 srdce mi to trhá nespím nejem nepijem len ležím v posteli a nejak s tým bojujem plačem stále už ma majú asi všetci naokolo plne zuby vyzerám ako strhany bezdomovec ale nemám inú možnosť a ani by mi nemal kto pomôcť chcem sa opýtať ako toto všetko prežiť zvládnuť to ako ste sa dostali vy na nohy čo vam pomohlo ?

yoxinka
29. sep 2020

Prvá vec je, čo na to tvoj priateľ, lebo jeho nespomínaš vôbec, ani aký má na to názor. Keď to teraz prežívaš takto, asi to len tak nerozchodíš u psychológa ...poznám ženu, ktorá aj 20 rokov po potrate rozmýšľa, koľko by jej dieťa malo rokov ... bohužiaľ, ďalšie deti mať nemôže.

simca06022011
29. sep 2020

No nechcela som ale musim, tu nejde o to ci ist alebo neist na potrat. Vela zien ma viditelne problem s rozhodovanim sa a potom nevedia sa nejak preniest cez rozhodnutie. Ako to zvladaju zeny co boli na potratoch? No poviem ti... viem svoju situaciu, beriem to ako fakt, rozhodla som sa ist na interupciu, zijem tak ako doteraz, idem na zakrok,cim skor, tym lepsie, neriesim co to je, preco, za co... potom zase zijem ako doteraz. Je to mozno bezcitne, postavit sa k tomu ako neviem (no neukamenujte ma teraz) k vyberaniu znamienka. ALe urobila som rozhodnutie, a tak fungujem. Nemusim sa nikomu spovedat, nikomu zodpovedat. Nik ma nebude sudit ani odcudzovat. Je to moja moznost. Alebo sa rozhodnem, ze to dieta chcem a necham si ho, pozbieram vsetky sily, preberiem moznosti, postavim do pozoru partnera a ide sa na to. Su tu dievcata co to aj v nizsom veku zvladli. Ty si mozes byt ista, ze vzdelanie mas dokoncene, supnes sa na MD, RD a nebude to lahke (ale nemusis byt predsa len doma 10rokov, aj popri MD aj RD sa da dalej vzdelavat, sksuat nove veci, podnikat, pracovat... ) ale po par rokoch si rovnako zacnes tu karieru budovat a este mozno lepsie ako spoluziacky, ktore zrazu kvoli jednej dvom MD vypadnu z prace a mozno sa uz ani nevratia... mne sa napriklad nechce uz, ale to je iny pribeh:D

Tu na MK ti pomozu iba viac prehlbit tvoje pochybnosti, nepomozu ti tu vyriesit situaciu... (resp. nepomozeme, lebo aj ja ti pisem). Poradia ti adopciu, poradia ti brigady do porodu, rozne institucie, pripadne ta postrasia moznymi komplikaciami po zakroku... Ale ani jedna ti nepovie, aky je to pocit vynosit dieta a darovat ho po porode, alebo po komplikaciach, tazkom porode atd. Ako tazko to budes psychicky brat. Alebo ze rovnako tak ako mozes mat problem po interupcii, mozes mat problem aj po porode. Alebo ze neviem kolko precent tehotenstiev aj tak konci predcasne potratom. A zase sa len robi kyretaz.. aj po porode mozes skoncit na kyretazi. A zaujimave, tam sa uz neberu do uvahy mozne poskodenia a nasledky. Ale na druhej strane: Mozno sa vydas o par mesiacov, a cela rodina bued stastna a pomozu ti aspon zabezpecit zakladne veci. Maminy, ci tu alebo na FB alebo v tvojom okoli, kopu ich spoznas si vedia pomoct s oblecenim a kadecim inym. A nemusis žobrat, to sa tu proste robi. Malokto je v situacii, ze mu naozaj NIK nemoze pomoct. A babo bude najvacsi dar.
Popisala som roman :D ale chcela som tym povedat, len to,ze ty si musis zhodnotit situaciu, rozhodnut sa a stat si za tym. A robit vsetko pre to aby si sa s tym rozhodnutim stotoznila, nemysliet na veci okolo ako "ako to mohlo vyzerat, ako to mohlo dopadnut". Poplac si este trochu, posmokli a rozhodni sa. Kludne si napis aj +- na papier, ake su moznosti (a najdolezitejsie je byvanie, nie ci mas na to oblecenie atd, kedze to sa lahko doplni), ci uz mate pracu alebo nie, opytaj sa priatela, mamy, sestry, brata... A bude dobre akokolvek sa rozhodnes. Mysli pozitivne 🙂

A ver, ze malokedy je ten "pravy cas" na dieta. Stale sa nieco deje, nikdy nie je vsetko na 100%, obavy nemam na vsetko co by som mu chcela dat hod kludne za hlavu. Ja poznam iba pary, ktorym sa dlho nedarilo.. pre nich bol kazdy cas pravy 🙂

sasa1983
29. sep 2020

@spadnutaslivka veď keď na interupciu ísť nechce, nech nechodí. Keď ísť chce, nech ide. Má našťastie viac možností. Som lekár.

ildiko36
29. sep 2020

Mám spolužiačku ktora počas študia vysokej školi porodila až 2deti.Ti si už po študia.to dieta az tak vela nepotrebuje je by si sa nemohla postarať. A nemusis nove veci kupovat..vela ludi daruje a su aj sekači..
Ja keď som porodila syna ostala som sama.maly mal 3tyzdne ked sme sa z exom rozisli.. a ani halier do pol roka nedostala..a este som mala dceru ktora studovala..a prezili sme to ..
Radsej by si mohla dat dalsiu otazku kto mi vie darovat alebo pomoct..do porodu mas este daleko a urcite by sme sa tu daake mamicky pozbierali aby sme ti pomohli.
Ked to dieta dás prec nikdy na dusi pokoj mat nebudes..

akbara77
29. sep 2020

Choď na utajovany pôrod....je tisíc párov,ktoré tvoje.dietatko budu millovat.
Nič.ta z toho nedostane ani antidepresiva..., a keď si ho dáš preč, bude to 10000x horšie.....spýtaj sa žien, ktoré kvôli svojmu pohodliu dali zabiť dieta.....

akbara77
29. sep 2020

@sasa1983 si sprosta hus a nie lekár....takto chránis životy bezbrannychnl? Daj si facku

sasa1983
29. sep 2020

@akbara77 nie dik. 🙂 je to pacientka a má viac možností, nevieš posúdiť objektivne jej situáciu a už vôbec sa stavať k jej rozhodnutiu aspoň parcialne nezaujato.

sasa1983
29. sep 2020

A život bezbrannych je zbytočne hranie na city. To snáď nie je treba.

ndrag
29. sep 2020

@avril299 sa mi len zdalo, rovnaky styl pisania (autokorekcia zrejme, ziadne ciarky, ziadne velke pismo, dve bodky...), ale mozem sa mylit. Avsak internet je carovne miesto :D

sara07
29. sep 2020

@ndrag tiež mám ten pocit, su dve možnosti
možno lobuje aby vytiahla nejaké prachy
alebo zámerne vytvarana téma pretože to teraz riešia v parlamente a potrebuju data a podobné veci
lebo ako sa to začalo riešit v parlamente každy den aspon 3x takéto niečo

bluka2
29. sep 2020

@sasa1983 ty si lekár či lekárka?

acrobaleno
29. sep 2020

@sara07 Ale čo by z toho mali? Bože to je trápne, nech idú do prdele už s týmto. Potraty tu boli, sú a aj budú a keď to sprísnia, vždy je tu potratová turistika pre tie majetnejšie a dosratý život pre tie chudobnejšie. Hlavne, že sa "to" narodí, potom nech sa o "to" stará kto chce.

simca06022011
29. sep 2020

@acrobaleno nebude len turistika, vrátia sa do hry rôzny "odborníci", potraty doma, na tajnása s veľkým rizikom komplikácií... 😔

robin30
29. sep 2020

Mala.som 17,5ked sa mi narodila dcera teraz v maji som otehotnela s piatym dietatkom tiez som rozmyslala kadejako hlavne preto,ze tatko zdrhol ale vies co nech sa deje co sa deje vychovala som styri vychovam aj piate.A tiez som bola sama s nimi ked mala dcerka 5,5mesiaca utiekli sme od muza od rodiny stovky km nemal mi kto pomoct a dali sme to a ty aby si nedala ked chlapa mas?neblazni budes to lutovat velmi ked uz teraz sa trapis

ndrag
29. sep 2020

@sara07 tiez autorkam tychto "citakov" moc neverim, aj ked ktovie.. Ale vidim tu podobnu temu takmer kazdy tyzden, vzdy nejaky poriadny vylev, za ktory by sa nehambil ani Bckovy roman, uz som casom voci tomu imunna :D. Kazdopadne, je to zaujimave.

simca06022011
29. sep 2020

@sara07 inak presne ma to napadlo... Posledne dni je to tu potrat nechcem/chcem...

rybka16
29. sep 2020

Ja som veľmi pro choice, ale to rozhodnutie ísť na interrupciu musí byť pevné a žena musí byť o ňom presvedčená. Dôvody, prečo zákrok zvažuješ, sú legitímne, ale zjavne sa s celou situáciou nevieš vyrovnať a vyzerá to, že dieťa chceš, ale sú tu isté prekážky. Možno sa skús zamyslieť nad tým, či a ako by sa tie prekážky dali prekonať. Určite do toho zapoj aj partnera, spoločne skúste porozmýšľať, či a akým spôsobom by bolo možné dieťa si nechať. Ak prídete na to, ako tie problémy vyriešiť, super. Ak nie, to je v poriadku tiež, lebo áno, naozaj existujú situácie, kedy by bolo maximálne nezodpovedné priviesť na svet dieťa len preto, že chcem. Len vtedy sa treba obrátiť na psychológa, aby ti pomohol s rozhodnutím ísť na interrupciu sa vyrovnať. Prajem ti veľa síl.

sayonara15
29. sep 2020

Tu nie si na dobrom mieste, necakaj tu podporu. odporucam obrat sa na poradnu Alexis, sama som ich pomoc vyhladala ked som mala take myslienky ako ty. drzim ti palce, nech sa akokolvek rozhodnes

sara07
29. sep 2020

@acrobaleno dáta , informácie, aká je nálada v národe, aké postoje, čo si ešte môžu dovolit čo už nie, čo sa im vyčita, akú retoriku riešit, čo povedat čomu sa vyhnut
dobrý seriál pozadie tohto bolo Dum z karet tam to bolo perfektne spacované načo oni potrebuju info z for, aké slova sa zadavaju do vyhladavača

skumavka
29. sep 2020

Tak ja neviem, si mladá, mas VS, priatela, uz toto mnohe nemajú. Plus niekde zrejme bývate aj teraz, ty aj on, ci ste bezdomovci? Priatel nech ide makať, plus takmer cela vybavicka sa da zohnat aj za babku alebo rovno aj zadarmo cez bazos, alebo aj tu na MK, staci trošku snahy. Sama som nedávno darovala kocik dvojkombinaciu. Vsetko sa dá. Dalej ani ty nemusíš drepiet do nemoty na rodicaku, keby to priatel financne nadával, existuju jasle, príspevok na jasle a hajde do práce, na zaciatok akejkoľvek. Dvaja to utiahnete.
Len... Kto chce, hlada spôsoby, kto nechce, hlada dôvody. Tak si vyber. Pokial však dieťa milujem, nemozem si ho nechať zabiť. Vsetko ostatné su blaboly. Ženy bez perspektívy, v priamom ohrozeni vlastného života počas vojny, hladu, v koncentrakoch bojovali o svoje deti do posledneho dychu. Bud k sebe úprimná.

terezka1947
29. sep 2020

Ak to uz teraz nedavas,tak.potom to.nedas. skuste hladat s priatelom.riesenie.
Deti sa nie vzdy rodia vo.vhodnom.case....chce to niekedy riadne sebazaprenie,vzdanie sa kadecoho.
Ale stoji to.za to.
Nerob nieco,co necitis,ze je ok.....
Vsetko sa v zivote da zvladnut,ked je clivek.zdravy a ma aspon jedny ruky na pomoc.
A ver,ze viem,co pisem.
Drzim.palce.

tosomja
29. sep 2020

V prvom rade, keby si ho ľúbila, nikdy by si ho nezabila. V druhom rade, kde je otec?

suzie26
29. sep 2020

Vieš o tom že tu derpesiu si spôsobuješ len ty sama ? Nikto ti nedrží pištoľ pri hlave že choď na interrupciu. Nechoď. Takých bolo veľa čo sa báli že neuživia. A zvládli to

katarinka89
29. sep 2020

Píšeš, že si to nechceš nechať, lebo mu nemôžeš dať, to čo by si chcela- je to len tvoj nazor- možno by mu to stačilo. Ale možno keď niekedy v budúcnosti budeš mať všetko čo budeš chcieť dieťaťu dat- nebudeš mať komu......

medea2003
29. sep 2020

Ahoj, necitam to tu cele, ale ak zvazujes vziat si dieta kvôli financiam, je vela organizacii, ktore zenam v tvojej situacii pomahaju. Obrat sa na stranku https://www.cenapotratu.sk, tam je kontaktny formular, skontaktujes sa cez neho s panom Kovacikom, ten ta dalej nasmeruje. Zenam ako ty poskytuju financnu pomoc na vybavicku, kocik, oblecenie, mlieko, plienky a cez Forum zivota ta zaradia do programu, v ktorom budes pocas celeho roka kazdy mesiac dostavat financnu ciastku na potreby pre babatko - oblecenie, strava, plienky a pod. Za ten rok sa hadam date nejako dohromady, aby ste dalsiu starostlivot o babatko zvladli, ved ste dvaja. Nehadz flintu do zita. Inak zeny, ktore boli v podobnej situacii, opisuju svoje rozhodovanie, mozes si pozriet: https://www.postoj.sk/60876/ako-som-vobec-mohla....

mucinka5512
29. sep 2020

Ak ho nemôžeš "chcieť". Vynos ho, ja si ho vezmem s veľkou láskou. Ale prosím, daruj mu život 🙏🙏🙏🙏

natinka86
29. sep 2020

Adopcia, ale v prvom rade používať ochranu pri sexe. Alebo držať celibát.

matqa411211
29. sep 2020

Nechcem byt hnusna, ale vzdy ma pri takychto pripadoh napadne ze na 300+e potrat mate a na 1,50e krabicku kondomov nemate? Nechcem dieta lebo sa oň neviem/nechcem/nemozem postarat? Chranim sa

akbara77
29. sep 2020

@sasa1983 skús citat s porozumením....dieťa sa im nehodí do tejto životnej situácie, je po VS...chcú si zarobiť...atď...tak zabijem to nemluvna,aby mi nepokazilo plány.....tak takúto ženu nepochopím nikdy.....
P.s. slečna s VS este nepočula o antikoncepcii?

millky
29. sep 2020

Vieš koľko žien, by dalo čokoľvek za to, aby to tvoje dieťa získali? V prvom rade nerob to. Neverím, že ste v tak zlej situácii aby ste nevedeli uživiť vás troch. Denne stretávam ľudí, ktorí žijú zo 600€ traja. Rodina vám určite pomôže. Ak si chodila na VŠ, určite ťa podporovali rodičia. Neboj sa podpory od nich. Poprípade, ak ho fakt nechcete, nezabijaj to malé. Nikdy si to neodpustíš, keď ho už teraz ľúbiš. Vyčkaj času ako sa hovorí. Môže sa vám situácia zmeniť. Poprípade, to bábätko súdnou cestou dáte nejakým čakateľom. Určite je to lepšie ako tak si ublížiť alebo ublížiť tomu malému.