Ako sa rozhodnúť: Ísť na interrupciu alebo nie?
Ahojte žienky. Dostala som sa do takej situácie kde absolútne neviem ako ďalej. Mam 28 rokov mam 2 deti väčšia ma 3 roky menšia 1,5r. Včera som mala mať konizaciu diagnózu som mala hpv18 stredné ťažké zmena buniek na krčku. Avšak prišlo to nečakane som tehotná 10tt. Brala som antikoncepciu, menštruáciu som nemala vďaka tomu konkrétne . Operácia sa nekonala rozhodli sme sa dieťatko nechať. Dnes som bola u gyn. tá mi povedala rôzne riešenia
1. Nechať si dieťa počkať 9mes. plus ten mesiac a potom urobiť konizaciu, avšak sa to môže tak zhoršiť, že z toho môže byt rakovina a nakoniec až odstránenie maternice. Môže sa to stať ale aj nemusí žiaľ sa to nedá predpovedat
2. Prerušiť tehotenstvo urobiť konizaciu a o rok mozeme mať dieťatko
3. Konizaciu môžu urobiť aj teraz ale je tam riziko predčasného pôrodu alebo potratu v tom prípade prídem aj o maternicu.
Tretie dieťa sme v plane mali. Síce nie teraz najskôr o 2 roky. Bojím sa veľmi že po pôrode sa to dostane do takého zlého štádia. Nechcem prísť o maternicu v žiadnom prípade, ale interrupciu vôbec neviem ako by som to zvládla. Veľmi sa bojím že by som to nevedela spracovať. Mala niektorá takuto situáciu? Dá sa spolužit s tým ze som dala preč dieťa ?
Mna zaujima, ako sa da otehotniet cez antikoncepciu. Nerypem, ale zaujima ma to.
@anonym_de48cd
Tak autorka mala Danu, tam je ochrana iba 98% ...
Konzultovat priamo s onkogynekologom, obratte sa na Dr Mikolasika v Bratislave, toto nepatri do ruk bezneho gyndosa. Tiez nech to robia keby v tehu priamo na onkologickom ustave. Ja by som si dieta nechala a kludne podstupila okolo 15-17 tt konizaciu. Tehu vacsinou chrani voci progresu tychto buniek, ale toto nech vidi priamo idealne viac lekarov pre onkogynekologiu. Za mna odporucam lekarov Dr Mikolasik a Dr Drab v ambulancii Obgyn a tiez Dr Fekete na Ustave Sv Alzbety. Top odbornici, vdaka nim mam dve deti.
@kiki68 tam som už bola hneď na začiatku oni mi povedali toto iste. Sledovať by ma sledovali počas tehotnosti ale ked to zhorší nevedia mi pomôcť.....
Ja by som volila možnosť 2, neriskovala by som svoje zdravie.
1
@anonym_8c0ea0 čo sa narozhoduje prosim ta vlastne
vdaka krestanskému odsudzovaniu sa čo narozhoduje, vy to mate vyriešene že ..
neoznačuj ma už , to nema vyznam ani
normálne je mi z vás zle
@sara07 z coho Ti je zle? Ze narovinu si povieme, ze aj to dieta pri "preruseni" umrie, lebo uz normalne zije dycha a bije mu srdce? To nie je krestanska teoria, ale biologia. A ak zena, ktora uz ma deti a dokonca este do buducna chce, sa s tymto vie popasovat a vie s tym zit, ze toto dieta jej rozhodnutim umrie ale dalsie mozu neskor prist, je to jej regulerna moznost. Hovorim o tom uplne bez emocii, to su fakty. Nijako som to neodsudzovala ani sa agresivne nevyjadrovala proti - ale nazvime veci pravym menom. Ved ako sa hovori, kazdy ma moznost vyberu - v tomto pripade je to moznost tejto zenu (+ jej manzela). A diskusiu so mnou si zacala Ty, ja reagujem velmi slusne, a prirodzene ze Ta oznacim, nevidim v tom nijaku provokaciu.
2.ka - to prerusenie tehotenstva, neviem si predstavit ak ho prerusis, ako ho budes potom pokracovat 🙂 Ak teda hovorime o ukonceni zivota (alebo pre niekoho zhluk buniek) toho dietata, tak za mna by som svoje dieta nepotratila, ale vynosila a potom riesila. A ano, bola som v takej situacii - ba este horsej. Ale to je moj osobny nazor. Isto tu judes mat aj ine 😊 Lebo ako ist si po rohlik v obchode "teraz sa to nehodi, ale o rok kupime", ono to tak fungovat nemusi...
Drzim Ti palce kazdopadne.
@anonym_8c0ea0 akože ako by pokračovala.??? Žeby Normálne zdravá? ?
@anonym_autor po zvazeni vsetky pre a proti... by som volila potrat... deti ta potrebuju...v prvom pripade sice mozno porodis, ale budes mat rakovinu- to ako sa to vplyvom hormonov rozbujnie nevie nikto zarucit / kamaratka v remisii otehotnela, porodila a zomrela/--- moznost cislo tri- sice jedno vyriesi ale moze posrat dalsie dve- tehotenstvo aktualne s vysokou pravdepodobnostou+ riziko , ze prides o maternicu... co by znamenalo horsiu situaciu ako ist teraz na potrat... a mat babatko neskor... za mna aj ked nie som za potraty je toto riesenie najbezpecnejsie pre teba ako mamu dvoch deti a zaroven neohrozis budue tehotenstvo ani svoju plodnost...
@sara07 z coho Ti je zle? Ze narovinu si povieme, ze aj to dieta pri "preruseni" umrie, lebo uz normalne zije dycha a bije mu srdce? To nie je krestanska teoria, ale biologia. A ak zena, ktora uz ma deti a dokonca este do buducna chce, sa s tymto vie popasovat a vie s tym zit, ze toto dieta jej rozhodnutim umrie ale dalsie mozu neskor prist, je to jej regulerna moznost. Hovorim o tom uplne bez emocii, to su fakty. Nijako som to neodsudzovala ani sa agresivne nevyjadrovala proti - ale nazvime veci pravym menom. Ved ako sa hovori, kazdy ma moznost vyberu - v tomto pripade je to moznost tejto zenu (+ jej manzela). A diskusiu so mnou si zacala Ty, ja reagujem velmi slusne, a prirodzene ze Ta oznacim, nevidim v tom nijaku provokaciu.
@anonym_8c0ea0 ale " dieťa" v maternici nedýcha, to Váš zle v kostole naučili. Ani samostatne nežije.🤦
@kiki68 tam som už bola hneď na začiatku oni mi povedali toto iste. Sledovať by ma sledovali počas tehotnosti ale ked to zhorší nevedia mi pomôcť.....
@anonym_autor tak potrat jednoznačne
@anonym_8c0ea0 akože ako by pokračovala.??? Žeby Normálne zdravá? ?
@sisska96 napisala som "ako ho budes potom pokracovat". To tehotenstvo 😉 tehotenstvo sa neprerusuje a nepokracuje. To dieta sa proste usmrti, potrati, porodi alebo povytahuje po kuskoch von a tehotenstvo sa ukonci. Nepisala som "ako bude ona pokracovat". Tak ak chces niekoho chytat za slovicka, citaj dosledne. Bez ohladu na to, ci popri tom potrebujes utocit alebo byt ironicka.
este si dovolim povedat, ze ti zabudli povedat aj moznost 4- ze s takto oslabenym krckom, mozno uz nikdy dieta nedonosis... pravdepodobne tuto moznost zamlcali prave preto, aby si nespravila nezmysleny krok smerom k 10 tyzdnovemu plodu.... mas dve deti... nie je najhorsie na svete mozno to tretie ani nikdy nemat s ohladom na fakt c. 4... ale budes tu pre tie dve a pre manzela... este pridam priklad... pred rokom kamoska dve deti- 33 rokov nemala, jeden nalez zdivele bunky, o dva mesiace rakovina maternice... dalsi mesiac kompletna hysterektomia + odstranenie vajcovodov... takto rychlo sa to zvrtlo ... nikto nevie , kolko mas ten aktualny nalez... ani kolko v tomto stadiu vydrzis... nerozhoduj o svojom zivote cez emocie , ale s rozumom... poplakali sme si aj s kamoskou, ze nebude mat dalsie dieta, ale podstatne je, ze jej deti nevychovavam dnes ja, ale ona...
@anonym_8c0ea0 ale pises to trochu pritiahnuto... ona sa nerozhoduje totiz iba o dietati , ale aj o sebe... nedavaj do roviny - toto dieta nie, dalsie dieta ano... lebo takto to nie je postavene... v hre je aj jej zivot... to na dve veci jej muzovi budu tri deti bez mami... a k tomu preruseniu... kym sa nazvoslovia z UPT na UUT nezmeni, je na miesto pouzivat terminologiu prerusenie- aj ked teda nie je spravna, nakolko prerusit evokuje moznost pokracovat.. a nie je to tak... ale to je ina tema....
Ja osobne by som sa snažila zachrániť oboch - seba i bábätko, čiže možnosť tri. Ak by to nevyšlo, či dokonca ma to stálo maternicu, tak by som sa s tým zmierila ľahšie ako s interrupciou. Ale to som ja, ty to môžeš vnímať inak.
Inak, nikto nezaručí, že to tretie bábo sa v budúcnosti podarí - to len na doplnenie, lebo to tu myslím neodznelo ako možná alternatíva, ak sa rozhodneš pre druhú možnosť.
Mna zaujima, ako sa da otehotniet cez antikoncepciu. Nerypem, ale zaujima ma to.
@anonym_de48cd známa pri antikoncepcií otehotnela hneď 2 x 🙈
brala antibiotiká ....
Ja osobne by som volila 2., potrat.
Chcela by som byť zdravá a byť tu pre svoje deti. Jasné, zajtra ťa môže zraziť autobus a aj tak tu pre ne nebudeš, ale toto je situácia, že hodím si ruletu a budem dúfať, že to vyjde.
Moja mama chcela mať veľa detí, bohužiaľ tiež sa jej to skomplikovalo a nakoniec musela ísť maternica von. Byť tu zdravá pre jej živé narodené deti bolo pre ňu dôležitejšie ako sen o ďalších.
Avšak rozhodnúť sa musíš len ty, nikto iný. Zbytočne radiť. Ani tie, čo boli doslova v tvojich topánkach nemôžu, každá máme iný život, priority, zmýšľanie, svedomie, zodpovednosť,...
Hlavne veľa zdravia, fyzického aj psychického ❤️
este si dovolim povedat, ze ti zabudli povedat aj moznost 4- ze s takto oslabenym krckom, mozno uz nikdy dieta nedonosis... pravdepodobne tuto moznost zamlcali prave preto, aby si nespravila nezmysleny krok smerom k 10 tyzdnovemu plodu.... mas dve deti... nie je najhorsie na svete mozno to tretie ani nikdy nemat s ohladom na fakt c. 4... ale budes tu pre tie dve a pre manzela... este pridam priklad... pred rokom kamoska dve deti- 33 rokov nemala, jeden nalez zdivele bunky, o dva mesiace rakovina maternice... dalsi mesiac kompletna hysterektomia + odstranenie vajcovodov... takto rychlo sa to zvrtlo ... nikto nevie , kolko mas ten aktualny nalez... ani kolko v tomto stadiu vydrzis... nerozhoduj o svojom zivote cez emocie , ale s rozumom... poplakali sme si aj s kamoskou, ze nebude mat dalsie dieta, ale podstatne je, ze jej deti nevychovavam dnes ja, ale ona...
@anonym_8558a3 tak rýchlo sa jej to zhoršilo? Mne hpv diagnostikovali vyse pred rokom a v marci zas tie zmeny a rozhodli sa pre konizaciu ...ale vtedy mi povedali ze z tochto kým sa vytvorí rakovina trvá roky...tak zrejme to môže prebehnúť aj o veľa rýchlejšie
2
@sisska96 napisala som "ako ho budes potom pokracovat". To tehotenstvo 😉 tehotenstvo sa neprerusuje a nepokracuje. To dieta sa proste usmrti, potrati, porodi alebo povytahuje po kuskoch von a tehotenstvo sa ukonci. Nepisala som "ako bude ona pokracovat". Tak ak chces niekoho chytat za slovicka, citaj dosledne. Bez ohladu na to, ci popri tom potrebujes utocit alebo byt ironicka.
@anonym_8c0ea0 no a čo keď nebude pokračovať. Otehotnie neskoršie ako zdravá žena
@anonym_autor ahoj ... moj nazor... negativa- ukoncenie tehotenstva, moznost prist o maternicu , rakovina a nasledujuca liecba= uz ziadne tehotenstvo... pozitiva- rozhodnut vedome o svojom zivote, predist radio alebo chemoterapii v pripade postupenia nalezu, byt mamou pre existujuce deti, moznost otehotniet po zahojeni krcka po zakroku ... rozhodnutie je ale na tebe... ja by som volila zivot- ten svoj...
@anonym_8c0ea0 ale " dieťa" v maternici nedýcha, to Váš zle v kostole naučili. Ani samostatne nežije.🤦
@anonym_692184 Dýchanie je proces, pri ktorom dochádza k rozkladu cukrov. Získava sa energia, pričom sa spotrebúva kyslík. To sa deje aj v bunkách plodu.
V tomto pripade by som si dieta nenechala. Aj ti lekarka vysvetlila ako si HPV dostala?
V tomto pripade by som si dieta nenechala. Aj ti lekarka vysvetlila ako si HPV dostala?
@anonym_ac816d take minimum ako sa hpv šíri viem aj ja.
Aka vysoká je pravdepodobnosť pri 1. Ze bude z toho za 9 mesiacov rakovina? Ak nizka, sla by som to 1., aj za cenu ze pri porode/konizacii prídem o maternicu. Predpokladam, ze si chcela 3 deti, ci planujes aj 4? Ale ak je vysoka sanca rakoviny, sla by som do 2., mas uz dve deticky co potrebuju a chcu mamku, a aj ked by mi pukalo srdce kvoli tretiemu v brušku... Ale dve uz sú tu a miluju ta a potrebuju.
Ty mas mysliet na seba a deti ktore Ta uz teraz potrebuju ! Riesila by som to hned
Ja som za 2
Aka vysoká je pravdepodobnosť pri 1. Ze bude z toho za 9 mesiacov rakovina? Ak nizka, sla by som to 1., aj za cenu ze pri porode/konizacii prídem o maternicu. Predpokladam, ze si chcela 3 deti, ci planujes aj 4? Ale ak je vysoka sanca rakoviny, sla by som do 2., mas uz dve deticky co potrebuju a chcu mamku, a aj ked by mi pukalo srdce kvoli tretiemu v brušku... Ale dve uz sú tu a miluju ta a potrebuju.
@chelgi šanca tam je ale to že ako rýchlo to už nevie povedať nikto. Mne na začiatku povedali že to trvá aj roky..jedna pani tu písala ze jej známej to trvalo 3 mesiace kým sa rakovina vytvorila a prišla o vaječníky. Takze toto je lotéria......
Nezabúdaj, že máš 2 malé deti ktoré potrebujú matku. Ja nechcem maľovať čerta na stenu, ale úprimne si povedz čo keď sa stane najhoršie a skomplikuje sa to tak, že zomrieš? Čo budú robiť tie 2 deti bez mami s otcom ani pamätať si ťa nebudú. Musíš tu byť hlavne pre dve tvoje narodené deti. Ešte sa porozprávaj s lekárom čo by fakt on doporučil. Všetko sa môže stať môže sa skomplikovať, vždy sú nejaké šance. Bude to ťažké, ale rozhodni sa pre seba a hlavne pre dve malé ratolesti čo potrebujú mamu.
@chelgi šanca tam je ale to že ako rýchlo to už nevie povedať nikto. Mne na začiatku povedali že to trvá aj roky..jedna pani tu písala ze jej známej to trvalo 3 mesiace kým sa rakovina vytvorila a prišla o vaječníky. Takze toto je lotéria......
@anonym_autor ach :( posiem objatie. Musi to byť náročné rozhodnutie. Clovek sa vzdy bude pýtať co ak... Ale mas 2 detičky, rodinu... Ty si pre nich teraz vsetko.
Ja by som si vybrala 2jku..nechcela by som riskovat rakovinu zomriet a nechat tu 2 deti ktore si surodenca nepytali..ale to som ja...rozhodnutie je na tebe

@sara07 nie je to v pohode. Nie je v pohode ked umrie ona, ani ked pojde na potrat a umrie to dieta (kedze ono tiez zije, dycha a bije mu srdce). Preto som jej zazelala nech sa drzi pri rozhodovani.
@anonym_8c0ea0 čo sa narozhoduje prosim ta vlastne
vdaka krestanskému odsudzovaniu sa čo narozhoduje, vy to mate vyriešene že ..
neoznačuj ma už , to nema vyznam ani
normálne je mi z vás zle