Ako sa rozhodnúť: Ísť na interrupciu alebo nie?
Ahojte žienky. Dostala som sa do takej situácie kde absolútne neviem ako ďalej. Mam 28 rokov mam 2 deti väčšia ma 3 roky menšia 1,5r. Včera som mala mať konizaciu diagnózu som mala hpv18 stredné ťažké zmena buniek na krčku. Avšak prišlo to nečakane som tehotná 10tt. Brala som antikoncepciu, menštruáciu som nemala vďaka tomu konkrétne . Operácia sa nekonala rozhodli sme sa dieťatko nechať. Dnes som bola u gyn. tá mi povedala rôzne riešenia
1. Nechať si dieťa počkať 9mes. plus ten mesiac a potom urobiť konizaciu, avšak sa to môže tak zhoršiť, že z toho môže byt rakovina a nakoniec až odstránenie maternice. Môže sa to stať ale aj nemusí žiaľ sa to nedá predpovedat
2. Prerušiť tehotenstvo urobiť konizaciu a o rok mozeme mať dieťatko
3. Konizaciu môžu urobiť aj teraz ale je tam riziko predčasného pôrodu alebo potratu v tom prípade prídem aj o maternicu.
Tretie dieťa sme v plane mali. Síce nie teraz najskôr o 2 roky. Bojím sa veľmi že po pôrode sa to dostane do takého zlého štádia. Nechcem prísť o maternicu v žiadnom prípade, ale interrupciu vôbec neviem ako by som to zvládla. Veľmi sa bojím že by som to nevedela spracovať. Mala niektorá takuto situáciu? Dá sa spolužit s tým ze som dala preč dieťa ?
Ja na tvojom mieste by som si urcite dietatko nechala a konizaciu urobila po porode. Ak si das zobrat dietatko, budes si to cely zivot vycitat. A ver mi, ani to, ze si to urobila zo zdravotnych dovodov ti tvoje vnutro neupokoji. Budes si stale hovorit, co by bolo keby ...., ake by bolo atd. Pises, ze si nechces dat vziat maternicu. Ja som si to tiez hovorila. Podstupila som cistenie maternice kvoli velmi silnej menstruacii - problemy s krvou, nepomohlo. Potom mi narastol za kratku dobu velky myom na prednej stene maternice a museli mi ju zobrat tak ci tak. Mam 3 deti, tak som sa s tym zmierila. Dnes si uz neviem predstavit zivot s menstruaciou. Ta volnost, ktoru som ziskala je super.
Ja na tvojom mieste by som si urcite dietatko nechala a konizaciu urobila po porode. Ak si das zobrat dietatko, budes si to cely zivot vycitat. A ver mi, ani to, ze si to urobila zo zdravotnych dovodov ti tvoje vnutro neupokoji. Budes si stale hovorit, co by bolo keby ...., ake by bolo atd. Pises, ze si nechces dat vziat maternicu. Ja som si to tiez hovorila. Podstupila som cistenie maternice kvoli velmi silnej menstruacii - problemy s krvou, nepomohlo. Potom mi narastol za kratku dobu velky myom na prednej stene maternice a museli mi ju zobrat tak ci tak. Mam 3 deti, tak som sa s tym zmierila. Dnes si uz neviem predstavit zivot s menstruaciou. Ta volnost, ktoru som ziskala je super.
@katkak512 Ak umrie na rakovinu, nebude si hovorit nic. Porovnavas hrusky s jablkami.
Rakovina nie je istota.....neprerušovala by som tehotenstvo,kvôli obavám, ktoré sa ani nemusia naplniť a riešiť sa to aj tak bude už za 30 týždňov....to je len 6 mesiacov....určite by som počkala za mňa
@anonym_8c0ea0 ale " dieťa" v maternici nedýcha, to Váš zle v kostole naučili. Ani samostatne nežije.🤦
@anonym_69218 to jej dieta, ktoré nosí pod ❤️ je plne závislé na svojej mame. Toto sa neučí v kostole btw… a keď sa ona rozhodne pre potrat, dýchať už nebude, bude to jasne povedané vražda nevinného nenarodeného bábätka. Žiť s takým pocitom na tejto Zemi do konca života je veľmi veľmi takže a s tým ti nepomôže nikto.
Autorka: verím, že sa rozhodnete spolu s manželom správne, ja osobne by som sa za to modlila, aby som našla Božiu múdrosť a posilu. Vyprosujem veľa síl a zdravia🥰
@anonym_8c0ea0 no a čo keď nebude pokračovať. Otehotnie neskoršie ako zdravá žena
@sisska96 S tym krckom uz asi nie, to uz nemusi potom dobre dopadnut. Je mozne, ze vsetko pojde preventivne von, alebo na etapy. Zaroven to tak byt nemusi, ale uz aj ked bude tehotna, tak bude velmi rizikova. Tiez je mozne liecit uz pocas toho tehu. Keby je to treba, tak po 12tt ide na tu konizaciu. Poznam viac takych pripadov, kde v tehu museli robit veci. Ked stale cakaju, tak je to este dobry znak.
Rakovina nie je istota.....neprerušovala by som tehotenstvo,kvôli obavám, ktoré sa ani nemusia naplniť a riešiť sa to aj tak bude už za 30 týždňov....to je len 6 mesiacov....určite by som počkala za mňa
@ajana a ešte sa dá rodiť aj skôr,ak by sa to doktorom nepozdávalo....za mňa to až také riziko nemusí byť...a navyše ani jedna z nás nevie dokedy tu budeme zdravé alebo choré pre svojich najbližších. ..budúcnosť nikdy nie je istá.
@anonym_7e1288 po 15tt už nemôžu zasahovať. Keď tak tak teraz. To je to najhoršie že sa to jeda nijako spomaliť ani nič. Úprimne mam o veľa väčší strach z toho že pridem o maternicu než z interrupcie ale zas neviem ako by som nato myslela po 3 mesiacoch napríklad....
@anonym_autor a preco sa tak bojis toho, ze prides o maternicu? Hlavne ze budes mat vajecniky, v nich sa tvoria hormony. Moze sa stat ze po potrate uz nikdy deti mat nebudes. A toto tvoje dietatko je uz tu, mama dokaze cokolvek urobit pre svoje dietatko. Budem sa za teba modlit, aby vsetko dopadlo co najlepsie ❤️🙏
zariadila by som sa na zaklade vysledkov, ak je to tak vazne, ze lekarka predopklada, ze z toho rakovina bude, tak by som na tu konizaciu isla a ano aj keby som s tym ok asi nebola, ja by som vo vaznom pripade isla na tu interupciu, nakolko ako mama mas zodpovednost aj za dalsie deti. Neviem preco leakrka povedala, ze v 3 pripade by si prisla aj o maternicu. Asi by som sa poradila aj s nejakym inym gynekologom, napr onkogynekologom.
Velmi ma inak prekvapuju pripady, nepravidelnej MS, antikoncepcie a napriek tomu zena otehotnie a 10t nevie...
@anonym_autor a preco sa tak bojis toho, ze prides o maternicu? Hlavne ze budes mat vajecniky, v nich sa tvoria hormony. Moze sa stat ze po potrate uz nikdy deti mat nebudes. A toto tvoje dietatko je uz tu, mama dokaze cokolvek urobit pre svoje dietatko. Budem sa za teba modlit, aby vsetko dopadlo co najlepsie ❤️🙏
@anonym_8476aa nevidim dovod preco by po interupcii nikdy deti nemala, tolko zien ma xy deti a aj opakovane interupcie, ze je naozaj v tom pripade urcite mensia pravdepodobnost komplikacii ako po potrate po konizacii, pripadne v pripade liecby rakoviny.
Mňa by zaujímalo co to teliesko,co s tým,tiez je to riziko
@ajana ty mas odborne vzdelanie z onkologie? ak nie, prosim ta tvoje dojmy tu neprezentuj, lebo su naozaj len velmi zcesty... ked onkolog nevie predpokladat ako sa nalez zvrtne, pretoze ani len netusi, odkedy je nalez nalezom, tak ty zrovna tu nehovor , ze sa to NEMUSI stat, pretoze je to menej pravdepodobne ako ze sa to zvrtne
@anonym_69218 to jej dieta, ktoré nosí pod ❤️ je plne závislé na svojej mame. Toto sa neučí v kostole btw… a keď sa ona rozhodne pre potrat, dýchať už nebude, bude to jasne povedané vražda nevinného nenarodeného bábätka. Žiť s takým pocitom na tejto Zemi do konca života je veľmi veľmi takže a s tým ti nepomôže nikto.
Autorka: verím, že sa rozhodnete spolu s manželom správne, ja osobne by som sa za to modlila, aby som našla Božiu múdrosť a posilu. Vyprosujem veľa síl a zdravia🥰
@maryuhnakova boh nam okrem viery dal aj rozum, ze ano? a boh od ziadnej zeny, milujucej matky nechce, aby sa obetovala v prospech 10 tyzdnoveho plodu... ci ano?
@ajana len 6 mesiacov? Vies, aky dlhy cas to je pri liecbe rakoviny?
Osobne by som bola za 3.moznost. Bud alebo. Ak sa ma nieco stat,tak nie mojim rozhodnutim. Prave preto,ze by som sa nedokazala po potrate pozriet na svoje 2 deti. 10tt babo je uz hotove babatko. Ak by si aj podstupila potrat,nikde nemas istotu,ze o maternicu aj tak neprides. Mam kamaratku,co konizaciu podstupila pred rokom a stale chodi na 3mesacne kontroly s rizikom,ze maternica bude musiet ist von (deti este nema). Drzim palce,aby bolo vsetko ok.
tie, co tu pisete o ochrane a prave na zivot 10 tyzdnoveho plodu... citate prosim vas aj druhu a velmi podstatnu cast pribehu? tu je v hre rakovina, prist o maternicu, nemoznost mat deti uz nikdy... to sa mi zda , ze mnohe opominate a riesite tu iba ten plod/ dieta/ nazvite to ako chcete... nie som za potraty, vonkoncom nie... ale som za zivot a zdravie matky... same by ste riskovali takto? pri dvoch detoch? tak to skutocne neverim ani jednej z vas...
Za mňa 1. Neviem si predstaviť zbaviť sa svojho dieťaťa, je to ťažká situácia, prajem ti, aby si sa správne rozhodla.
2.ka - to prerusenie tehotenstva, neviem si predstavit ak ho prerusis, ako ho budes potom pokracovat 🙂 Ak teda hovorime o ukonceni zivota (alebo pre niekoho zhluk buniek) toho dietata, tak za mna by som svoje dieta nepotratila, ale vynosila a potom riesila. A ano, bola som v takej situacii - ba este horsej. Ale to je moj osobny nazor. Isto tu judes mat aj ine 😊 Lebo ako ist si po rohlik v obchode "teraz sa to nehodi, ale o rok kupime", ono to tak fungovat nemusi...
Drzim Ti palce kazdopadne.
@anonym_8c0ea0 prosim ta, uz ked chces slovickarit, pozri si Kratky slovnik slovenskeho jazyka, slovo prerusit, vyznam 4 - skoncit. Takisto ked ti pocasie prerusi telefonicky hovor, tak uz nikdy nenadviazes ten isty hovor, lebo je to technicky nemozne, musis zacat novy hovor. Ked s niekym prerusis styky, tak ho uz v zivote nemusis vidiet. Ked nemas iny argument, aspon sa tu nehraj na slovicka. Toto je vzdy jeden z prvych "argumentov" pri takychto diskusiách, ale ked autorka umrie, kto z tych moralistov sa jej bude starat o uz zijuce deti?
@anonym_autor Rozhodne 2. V prvom rade musis mysliet na seba. A co sa tyka vycitiek z interupcie tak ja som ich nikdy nemala a je to uz tak asj 12-13 rokov co som ju podstupila.
@anonym_autor radšej mať 2 deti a prežiť ich maturitu a svadbu a pod. životné milníky ako si splniť sen o treťom dieťati a nakoniec možno nezažiť ani jeho 1. narodeniny. Ako nič v zlom, máš 2 deti, načo síliť tretie pri tvojom zdravotnom stave? Keby si nemala ani jedno, tak nepoviem, že chceš zachrániť maternicu, ale radšej totálne znížiť riziko rakoviny ako riskovať kvôli ďalšiemu dieťaťu.
@chelgi šanca tam je ale to že ako rýchlo to už nevie povedať nikto. Mne na začiatku povedali že to trvá aj roky..jedna pani tu písala ze jej známej to trvalo 3 mesiace kým sa rakovina vytvorila a prišla o vaječníky. Takze toto je lotéria......
@anonym_autor moj muz je v tomto fachu, pytala som sa ho a on ze co jancis, ze zbytocne panika. Ze tie veci sa bezne za rok nezvrtnu. A po konizacii moze byt do roka dalsia. Ale ta moderna liecba uz je dost daleko. Iba dvihol obocie, pre neho sme take pokusne kraliky hopkajuce spokojne okolo. Cize ak onkolog nema problem a gynekolog tiez nie, je zbytocne ist na potrat. Tiez keby potom massiv preventivne liecbu, tak par rokov tehu nebude najlepsi napad.
@anonym_autor ja by som asi skúsila 3. Človek veľa veci naplánuje ale osud to zariadi aj tak inak. Ak je vám súdené bábätko tak sa nič nestane. Všetko sa deje pre niečo.
Som zena, matka, ale nikdy nepochopim tuto upjatost na meternicu, prsniky a spol. Milujem svoj zivot, moje uz narodene deti a neurobila by som vedome nic, co by nas mohlo rozdelit. Sama som si presla 3 tyzdnami, kedy si lekari neboli isti ci ide o zapal prsnika alebo agresivny druh rakoviny, pri ktorom by bolo do 3 mesiacov po mne. Najhorsie 3 tyzdne mojho zivota. Na deti som sa ani nemohla pozriet bez placu. Nemohla som dychat, spat, pracovat. Keby mi niekto vtedy (aj teraz) povedal, ze mi odrezu prsia, vyberu maternicu, vajecniky, vsetko, co sa len da, ani sekundu by som nevahala. Jedine, co chcem, je vychovavat ich do dospelosti, vidiet, ze sa o seba postaraju sami. A potom, nech sa deje, co sa ma.
A to som 3 krat potratila, o prve dieta sme sa snazili 2 roky. Ja by som volila interupciu. Kamaratke zomrela mamina pred 30 rokmi na rakovinu. Za 30 rokov to nespracovala.
@anonym_autor ak chceš žiť , žiť tu pre deti ver ze jedina možnosť je ukončiť to , dať sa doporiatku a neskôr teda ísť do dalsieho miminka . Pokial he to takto že bum z nicoho nič ze si tehotná nemáš este take silné puto ako jeby si to zistila skôr a mesiac žiješ s tym ze si tehotná. Ano strata boli . Ja som potratila v 12 tt strašne to bolelo , plakala som kym deti boli v škôlke , plakala som v čase keď sa blížilo že by sa malo narodiť. Potom prišlo v tom čase kedy sa malo narodiť že som tehotná. 1.8 sa malo narodiť a ja 1.8 zistila na 10 DPo že sa to podarilo . Samozrejme medzi tym bol ešte jeden potrat. Splodiť dieťa sa da aj neskôr ale život sa vrátiť nedá ani odobratie maternice. Držím palce hoc ako sa rozhodneš no verím že správne
Ahoj. Chcem ta podporiť. Tvoje dieťatko prichádza správne v tento čas. Prosím daj mu šancu. Ak mas podporu muža a rodiny zvládnete to. Prajem všetko dobré a veľa zdravia
😘
@anonym_autor Rozhodla by som sa pre 3. moznost. Musis tu byt zdrava pre svoje narodene deti,ktore ta potrebuju a to tretie nechas na osud. Je to krute,ale neriskovala by som to,ze mozem dostat rakovinu a ovplyvni to zivot deti a rodiny.
@anonym_autor ak chceš žiť , žiť tu pre deti ver ze jedina možnosť je ukončiť to , dať sa doporiatku a neskôr teda ísť do dalsieho miminka . Pokial he to takto že bum z nicoho nič ze si tehotná nemáš este take silné puto ako jeby si to zistila skôr a mesiac žiješ s tym ze si tehotná. Ano strata boli . Ja som potratila v 12 tt strašne to bolelo , plakala som kym deti boli v škôlke , plakala som v čase keď sa blížilo že by sa malo narodiť. Potom prišlo v tom čase kedy sa malo narodiť že som tehotná. 1.8 sa malo narodiť a ja 1.8 zistila na 10 DPo že sa to podarilo . Samozrejme medzi tym bol ešte jeden potrat. Splodiť dieťa sa da aj neskôr ale život sa vrátiť nedá ani odobratie maternice. Držím palce hoc ako sa rozhodneš no verím že správne
@anonym_da1d1e Chapem,co myslis,ale je ine,ked potratis nevedome a ine,ked vedome ides na potrat dietata,ktore chces. To neviem ako sa da psychicky uniest. Skoro kazda sme si presli potratom,vieme,aka je to bolest. Preto si neviem predstavit vedome sa zbavit chceneho dietata.
@anonym_8558a3 tak rýchlo sa jej to zhoršilo? Mne hpv diagnostikovali vyse pred rokom a v marci zas tie zmeny a rozhodli sa pre konizaciu ...ale vtedy mi povedali ze z tochto kým sa vytvorí rakovina trvá roky...tak zrejme to môže prebehnúť aj o veľa rýchlejšie
@anonym_autor áno hysteroskopia s odberom buniek december zdivele bunky,následne február potvrdená biopsiou rakovina maternice I. Štádium. V apríli zoperovana na onkologii. Koľko mala prvý nalez nikto netusi- potvrdený linchov syndróm atď. Našťastie bez rádio a chemoterapie, odstránené vaječníky,krcok aj vajcovody

kazda z nas je ina, ja som potrebovala po interupcii psychologicku pomoc, asi rok mi trvalo kym som sa vysporiadala, aj ked som vedela, ze inak sa nerozhodnem, tie pocity po boli tazke