Ako sa rozhodnúť pri neplánovanom tehotenstve?
ahojte, viem ze tato tema je ina pri kazdom z nas, vela ludi je aktivne proti potratom a vela ludi si mysli ze to je kazdeho slobona volba. ocitla som sa v situacii kedy neviem odkial kam, mam 3 deti, vsetky planovane, a tam som chcela skoncit, s muzom sme sa chranili, aj tak sa nejakym sposobom stalo ze som znovu tehotna. nerozumiem tomu a som zmatena a frustrovana. necitim sa na dalsie dieta a aj predtym som si bola uz 100% ista ze dalsie nechcem, ale zaroven sa desim umeleho prerusenia. no nepride mi dostatocny dovod na to mat dalsie dieta len pocit viny ktory by som mala keby som prerusenie podstupila, naozaj neviem co spravit
Hmmmmm
Si zdrava, peniaze vraj mate .
Toto mi inak povedala jedna baba ktora bola na potrate , lezala vedla na posteli zatial co ja som o dieta prisla.
Chapem ze nechces zazivat opät vsetko dookola, viem co je to mat fakt exteeeeeemne narocne roky s dietatom. .
No aj tak mi to nepride ako zasadny dovod na interupciu.
Zivotne podmienky ci choroba ano
Samozrejme ,pisem za seba
Kamoška má jedno. Hneď bola rozhodnutá,že ďalšie už nechce. Bohužiaľ stalo sa . Išla na potrat. Ale aj s odstupom času si stále stojí za tým, že sa rozhodla správne. U nej by bolo psychicky ťažké, keby tam nešla.
Podľa mňa by si to časom ľutovala že si išla na zákrok ak niesi 100% rozhodnutá asi by som nešla
Poznám ženu ktorá bola v rovnakej situácii, rozhodla sa pre ďalšie dieťa.. niesla to ťažko iba v tehotenstve, ale nakoniec sú všetci šťastní.. ja si myslím, že je síce toto na rozhodnutí ženy, ale neviem si predstaviť podstúpiť interrupciu, mňa by to položilo...
Rovno s UPT si vybav aj sterilizáciu,aby si sa viac v tejto situácii neocitla.
Niektoré životné rozhodnutia bolia,ale sú nevyhnutné.
Och, takto male deti a 4. na ceste. Neviem, ake to je narocne, len viem ake narocne je zvladat potom ten pocit po interupcii (zo zdravotnych dovodov dietata). To, co si myslis, ze nastane, nie je nic proti tomu, co naozaj nastane, ako ti to zmeni psychiku. :(
Bola som v podobnej situácii. Tri malé deti (5r,3r a 1r) a opäť tehotná. Veľmi ťažko som niesla toto zistenie, ale o upt som nikde neuvažovala. Financne aj zdravotne sme na tom ok, manžel stal pri mne. Práve túto noc mala štvrtá dcérka (1.5r) vysokú horucku a ako som ju držala na rukách, pomyslela som si, aké by to bolo, keby tu nebola, ako veľmi by mi chýbala. Je to moje svetlo, moje šťastie, v našej rodine ma svoje nezastupiteľné miesto, robí nás všetkých stastnejsimi. Nemyslite si, nieje všetko ideálne, nespi dobre, má strašne veľa energie a často neposlucha, ale je to náš miláčik. Rozhodnite sa správne, ja som vám napísala našu skúsenosť.
Pozri, toto dieťa je tiež vaše. Rovnako ako tie tri. Prečo by malo byt horšie a nechcene? Zázemie máte, financie tiež. Za mňa si v šoku. Príde mi, ze sama na potrat nechceš, len sa bojíš aké to bude. Podtabortivny syndróm ti môže zobrať radosť zo života navždy. S dieťaťom to bude možno ďalšie 2 roky ťažšie, ale potom vyrastie. Áno som proti potratom. Dokážem pochopiť ženu, ktorá je v bezvýchodiskovej situácii a preto sa tak rozhodne. Ty v nej ale nie si. Dokonca aj muž stojí pri tebe. Prečo vziať život vlastnému dieťaťu, kvôli strachu z neznámeho.
Ja by som sa nepýtala názor na fóre a hlavne nerozhodovala sa podľa iných. Rozober to a zvážiť s mužom a potom sa rozhodni ale podľa seba. Nakoľko s týmto rozhodnutím sa budeš musieť vysporiadať sama aj s týmto rozhodnutím žiť. Nikto iný....a rovnako ti nedá nikto záruku ako to bude v tvojom prípade.
Sú ženy ktoré to psychicky nezvládnu, sú ženy ktoré vedia že to bolo najlepšie rwsp najrozumnejšie rozhodnutie v rámci možností. Prajem veľa síl nech sa rozhodneš akokoľvek
Deti majú už 5, 4, a 2r. Ja si myslím, že to bude jednoduchšie, než keď ste mala to posledné a starší mali 2,3. To musel byť záhul.
Prečítala som si vaše vyjadrenia, životnú situáciu. Chápem, že vam to narušilo plány, je to inak než ste si vysnívali. Osobne nie som proti interupciám, ale na vašom mieste by som na ňu nešla 🙂
Ešte dodám. Niektoré píšu, ako ťa môže dieťa odpáliť a budeš mať štyri deti a ležať v depresiách (áno, nič horšie ako neplánované dieta sa zdravej a finančne zabezpečenej žene stať nemôže) niektoré píšu, ako boli na potrate alebo poznajú ženu ktorá to podstúpila a boli s tým úplne v poriadku, najlepšie rozhodnutie atď. Ale tie ženy si predtým asi nevylievali dušu na internetovom fóre.
Ja by som povedala, ze ak nemate financne zle zazemie, tak si ho nechat. Hlavne preco si nemala po 3 detoch sterilku? Ja si dam po druhom a vybavene. Konecne riesenie, u mna z hladiska veku, lebo dalsie dieta po 40 uz je take riziko. Ale zdrave dieta by som prec nedala. Ved to uz nemas taky rozdiel. Vyspat sa uz nikdy nevyspim. To tie casy su prec. Vzdy nieco bude. V tomto som realista, nechcela som byt child free, tak toto je dan za to.
Si milujúca mama troch deti, budeš v septembri milujúca mama štyroch, ver mi.
Aj ja pridám svoj príbeh.
Tiež sa nám s manželom prihodila podobná situácia (prasknutý kondóm, tabletka po neúčinná). Veľa dní som preplakala, chodila ako bez duše lebo celé som si to predstavovala inak. Mali sme už väčšie deti. Najmladšia mala v tom čase 2,5. Chystala som sa hľadať prácu, začať riešiť aj iné veci ako mokré plienky, mlieka, fľašky..... A v tom toto.
Tiež som uvažovala kadejako. Desila som sa reakcií okolia, ze preboha 4. dieťa v dnešnej dobe? A potom som jeden večer začala krvácať. Strašne som sa zľakla. Na druhý deň s malou dušou k doktorke a keď som videla, že tam bije malé srdiečko bolo riešenie jasné.
Nehovorím, že je to vždy jednoduché. Su dni, kedy je to na slučku lebo máme 3 ročne vekové rozdiely a pokryť všetko tak aby bol každý aspoň trochu spokojný je extrémne náročné. Ale keď vidím ako ju majú všetci radi ( ja samozrejme tiež) viem, že nechať si aj to štvrte, úplne neplánované, bolo to najlepšie čo sme mohli urobiť.
Dôležité je, aby si mala oporu v manželovi, čo zjavne máš. A všetko spolu zvládnete. Nech už sa rozhodneš tak či tak.
Prajem veľa síl a pokojne sviatky ❤️
Je to ťažká situácia. Poznám ženu, ktorá si tretie dala zobrať, lebo... No po čase mala aj tak nakoniec tretie, len už s iným partnerom. Nikdy sme sa o tom nerozprávali, no myslím, si že nejakým spôsobom chcela dať šancu dušičke, ktorú si nechala vziať.
Zároveň, ak máte financie, zdravie, je to naozaj veľa. Dá sa zaplatiť pani na upratovanie, opatrovateľka pre staršie deti - to je niečo, čo si mnoho maminiek dovoliť nemôže. Ja mám extrémne náročné prvé dietko, druhé sme veľmi zvažovali, no pre náročnosť prvého nechali tak. Dietko sa samo prihlásilo, chvíľu som preplakala, kombinovala, ako čo urobiť, aby sa to dalo zvládnuť, začala sa tešiť. Po čase samo odišlo. Obrovská rana. Veľakrát si hovorím, ako by som staršieho zvládala s obrovským bruchom (malý kope, bije, hádže sa, nespí, kričí...), ale bolesť ostáva stále. Ak by som bola vo vašich topánkach, dietko by som si nechala, dala sa vysterilizovať, najala opatrovateľku na fulltime ako pomoc pri deťoch a v domácnosti. Viem, že je to náročné, no každý si musí povedať, ktorú voľbu mu bude jednoduchšie ustáť. Držte sa.
Ja by som si dieta nechala,nemate financne starosti si sama napisala a ze su deti male?ved vyrastu.My mame aktualne doma 8rocne,4rocne,1,5rocne a trojmesacne a nic lepsie sa nemohlo stat.Narocne to mam muz je sofer z povolania ale nemenila by som ani na sekundu.Vsetko sa da zvladnut.Jo a tri deti mame uz z domu.
No ja tiez,este som si ani dobre neodpocinula po tretom, a bum, naraz 4 te. Hoci vtedy za sociku sa mi velmi zle zilo, manzel nas dost casto ako rodinu opustal a narodilo sa,prezili sme, No ja o UPT ani naznakom,,Ci sa niekto urazi, alebo neurazi, TAk UPTˇ= Vrazda,,Len si najdi stranky,tie,ktore su aj na MK,, zivot mamiciek po umelom potrate.Pozri sa,pises ,ze relativne vam je dobre.Tak dopraj aj tvojmu dietatku z tej dobroty.nech zije,,Pozri na tie tvoje krasne deticky, keby ti niekto jedno uniesol , nedajBoh zabil,,akoby si sa citila? Ver,ze by ti srdce krvacalo, tak prosim ta nezabijaj pod srdcom svoje dietatko,,Je toBohom stvorena bytost a vami rodicmi splodena,A po 2)do konca zivota sa nezmieris ,s tym ked UPT podstupis, tak budes mat vycitky svedomia..Podvedomie nepusti. Ja som cely zivot robila v zdravotnictve .,Tak uz stacilo pozriet len na tie utrapene tvare, ktore boli po upt,Ale nastastie som nerobila na gynde, Keby aj toto UPT mam v naplni prace ,tak radcej by som dala vypoved
Nechaj si ho, ved sa narodi do lasky a z lasky. Mozno pohladaj niekoho, kto Ti pomoze pocas dna, popripade aj v noci, aby si sa vyspala. Drz sa.
Nejdem ti hovoriť, čo máš robiť. Len mi napadlo vyjadrenie jedného psychológa, kde sa tiež spomínala téma potratov a mužova odpoveď "že nech sa žena rozhodne akokoľvek", tak ten psychológ povedal, že týmto sa vlastne muž zbavuje zodpovednosti rozhodovania sa.
Čo vlastne je pravda. Lebo nevyjadrí svoj názor. Ale akoby povedal "mne je to jedno".
V tom rozhovore povedal tiež ten muž, že podporí ženu, nech sa rozhodne akokoľvek, a vtedy to ten psychológ povedal. Že vlastne sa zbavuje zodpovednosti, ten muž.
Áno, dá sa povedať, že vlastne povedal, že ju podporí. Ale de facto v tom rozhodovaní ju nechal samu, bez opory.
@unicornlady presne to iste si myslím. Zároveň ale podľa mňa mnohí muži majú názor, ale spoločnosť och tlačí do takejto sterilnej odpovede, lebo veď žena určite chce, aby ju podporil v akomkoľvek rozhodnutí, určite to má byť jej rozhodnutie a bla bla. Mňa by manzel neskutočne sklamal, keby nebojoval za život nášho dieťaťa. Ale zároveň viem, že mnohí sa takto vyjadria nie preto, že im to je jedno, ale preto, že ich spoločnosť (napríklad kričiace aktivistky v diskusiách "ak nemáš maternicu, nemáš sa čo vyjadrovať") naučila, že tak to má byť.
vzdy je to v konecnom dosledku na zene, muz nemusi byt tehotny, mat zdravotne problemy, pribrat, znasat nekomfort, ale su situacie ked sa chlap vyjadri jasne, napr. vyssi vek a nedostatok financii, mozu sa rozhodnut aj obaja rovnako, kazdopadne pri zvoleni upt je zena, ktora si rozsype psychiku, je to hrozna volba, zial
@autorka po praktickej stránke - nemusíš dojčiť. Dieťa od pôrodnice môžeš naučiť na fľašku, mnohé ženy tak robia. Nemusíš byť pre dieťa nezastupiteľná po nociach. Môžeš zostať doma čojaviem pol roka, potom ak si sa chcela vrátiť do práce, tak manžel môže na materskú, od roka kľudne dieťa do jaslí môže. Nie je to ideálne riešenie, ale aj ja som bola od 6m v jasliach a som vďačná, že žijem.
Zváž prosím aj možnosť adopcie. Ak sa do dieťaťa v priebehu tehotenstva a pôrodu zamiluješ, dá ti to silu zvládnuť to s ním. Ak naopak nebudeš mať silu a chuť byť s ním, budovať s ním vzťah ani potom, tak adopcia je riešenie. Novorodenci voľní na adopciu idú okamžite k náhradným rodičom, ktorí na nich roky čakajú. Máme syna v pestúnskej starostlivosti a vedieme ho k úcte a vdake k jeho bio mame za jeho život. Mama je nenahraditeľná len prvých max 9 mesiacov života, po pôrode ju už môže nahradiť niekto iný. Ona mu dala dar, ktorý nemohol nikto druhý.
Píšeš "nepride mi dostatocny dovod na to mat dalsie dieta len pocit viny ktory by som mala keby som prerusenie podstupila." Ale ty nepotrebuješ hľadať dôvod mať ďalšie dieťa. Ty už ho máš. Aj keď vo vyvinovom štádiu plodu. Takže sa nemôže stať, že budeš mať ďalšie dieťa len kvôli pocitu viny. Nevzniklo v tebe kvôli pocitu viny.
Ahoj. Tiež máme štvrté, neplánovane. Mala som obavy, ako to zvládnem (starostlivosť, prebdene noci, už dopredu som riešila žiarlivosť tretej, keďže bola malá ...). Milujeme ju všetci, nikto nežiarli, je to naozaj naša veľká radosť a láska. V každom prípade držím silno palce, nech sa rozhodneš akokoľvek, nech si spokojná a šťastná. Drž sa 🙏♥️.
Prepáč ale nerozumiem ako môže zena len pomyslieť na to že zabije svoje dieta v lone a nie ti ešte ísť spraviť . Máj rozum a nerob to. Tes sa že máš zdrave deti a ďalšie ktoré ta už teraz lubi a cíti sa bezpečne v maminkinom brušku. Obetuj sa pre pár mesiacov noci ktoré prebdejes. Bude ti stat za to.❤️uvidis
@jankatusik strach je veľmi silný stimul. A keď žena je v tom sama a nemá podporu a pomoc, tak strach je ešte silnejší. Presne ako autorka, boji sa mat dieta, lebo ma realny strach z toho ako to bude. Strach nám brani vidieť iné možnosti a iné riešenia, volíme si väčšinou prvé rýchle riešenie. Tento strach netreba zatracovat, ale skôr sa ho snažiť pochopiť a takú ženu podporiť a pomôcť jej.
Ja som lezala v porodnici na izbe s jednou maminou, ktora chcela ist povodne na potrat. Narodil sa jej Tomasko, dnes ma 4 a casto na nich myslim ♥️. Presvedcila ju jej teta, aby na potrat nesla a ked ho drzala na rukach a mal len par hodin, povedala mi, ze nic lepsie sa jej nemohlo stat. Autorka, drzim palce 🙂.
@777januska777 Strach keď je žena na to sama? Autorka na to sama nie je, sama písala, že manžel podporí akékoľvek jej rozhodnutie.
Tu sa ťažko podporuje keď napíše že je zdravá, finančne sú zabezpečení ale problém je v tom, že prvé tri boli naročné.
Možno je to len vymyslený príbeh na rozpútanie vášní ale ja aj tak nemôžem pochopiť, že toto chce niekto obhajovať.
@zosiaa tak zas co znamená podporí? Povie urob ako chceš a v konečnom dôsledku to znamena co? Možno je od rána do večera v práci a ona je na všetko sama, možno nemá žiadnu pomoc od nikoho atd.
Toto nie je o obhajovani, ale o pochopení druhých a pochopení ich starosti a problémov aké majú. Odsúdiť a ohodnotiť je ľahké, ale pochopiť človeka, ak robí niečo s čim nesúhlasíme je veľmi ťažké. Neviem mne osobne toto prídu ako veľmi ťažké veci a pre nás je to len nejaka baba na sociálnej sieti, ale autorka alebo ktokoľvek žije tu realitu. A ja sama nesúhlasím s potratmi, ale predsa neznamená, že budem teraz autorku kritizovať aj za myšlienku.
Zvládnete to. Nechajte si ho.

Statisticky chodí na interupcie velká čast zien, ktoré su už dvojdetne. Takže v tychto úvahach nie si sama. A premyslas spravne.
Ja osobne nikoho, kto podstoupil interupciu, nepoznám, resp.neviem o nom, takže neviem, co v tej žene zanechala. Tvrdit, že na tom budeš určite zle, je blbost.
Sama som zvažovala interupciu 3.tehotenstva - deti mali 1r a 2,5r a manželstvo bolo v troskách. Plod naštastie odisiel sám.
Kamaratka tento rok porodila druhé. Má 39, velmi náročné prve dieta aj manžela. Interupciu riesila s vela ludmi. Nakoniec nešla. Nelutuje, ale je si vedoma toho, ze chlap to možno nedá...
Su rozne ženy, rozne osudy...rozhodni sa správne a potom to nelutuj. Vela síly!