Ako sa vyrovnať s bolesťou z neplodnosti?
Ako sa mám vyrovnať s tym že nemôžem mat deti? Resp viacej detí? Jedno doeťa už mám, ale už dvakrát som potratila kvôli žiadnej plodovej vode, kvôli vrodeným vývojovým vadám, ktore su nezlucitelne so zivotom, doktori mi nevedia pomôcť a to mám tých najlepšich na SK. Čaká ma uz tretí cisarsky, kvoli tymto problemom nakolko porod je nemozny vyvolat a dost nebezpecny momentalne nakolko som iba 5 mesiacov po druhom cisarskom, čize spontannom potrate v druhom trimestri a nakolko sa nepodarilo vybolat porod tak mi museli urobit v 20tt cisarsky a teraz ma to caka znova.... neviem ako sa mam s tym vyrovnat plus vsetky kamaratky tehotne velmi ma to boli a uvazujrm ze ukoncim svoj zivot preto aj zvazujem vbac lebo uz dalsi cisarsky nechcem cize mi je jedno ci sa mi maternica rozrthne alebo nie .... lebo mam pocit ze som sklamala kazdeho... a citim sa totalne trapne az tak ze nedokazem rozpravat od depresie a cele dni len lezim v posteli ... kazdy ma dnes aspon po dve deti len ja som neschopna mat ani len dve a kazdy mi povie nechcel by som jedinacika ako sa mam asi citit? Velmi ma to boli ani sa nechcem s inymi mamickami stretavat od toho zialu
@lonely66 ja reagujem na to, čo si napísala bejbs, že či mala aspoň 1 dieťa. Lebo každá sa tu tvárite, že nemá nárok sa sťažovať, ved dieťa má. Čo je úplná hlúposť - má nároky cítiť to tak, ako to citi. A vieš ako to viem, ja som k psychológovi chodila, ja som sa so ženami v podobnej situácii hodne o bolesti rozprávala - preto viem, že tu neexistuje väčšia a menšia bolesť, len bolesť matky, ženy. A mimochodom - psychológa som jej radila tiež, ale s citom.
@nevenka fu to je dlhe prepac neprecitam to cele,no zial ja ozaj nedokazem chapat zenu ako ona. Proste nie , prave tym ze som sama rodila mrtve dieta a o dalsie prisla tiez, tak si neskutocne vazim to ze mam moznost mat jedno dieta tu pri sebe a som zan vdacna , nemyslim na to ako tu nebyt, ale ako tu pre neho byt co najdlhsie.
Tak ako ja nechapem ju, ty nechapes napriklad mna ze ja s konkretne tymto pochopenie nemam. Zbytocne natahovat diskusiu
@lonely66 fakt, aj moja mama nie je zly clovek, len ona taketo nikdy nezazila, vedela sa racionalne vzdy vzchopit, je uzasne odolna osoba, kdezto ja nie. Ja som mega citliva a po porode ma to prevalcovalo.
A ano, ona potrebuje uz odbornu pomoc, to je nam jasne vsetkym.
Ono v rodine sme mali aj pripad, kde vsetci akoby banalizovali tie pocity, ze chce ukoncit svoj zivot a presviedcali, ze to bude dobre, ze nesmie na take mysliet a tak. Nakoniec si ten zivot naozaj vzal. Mne ale najviac pomahalo sa moct niekomu vyplakat, povedal to nahlas a vediet, ze ma vypocuju, nie ma zhukaju, ze nemam na take mysliet.
@ivik4 no mohla by si to precitat cele, tam by si pochopila mozno trochu, ze to je proste zlomena dusa, nie kazdy takto na traumy reaguje. Viem o Tebe, ze si porodila mrtve dieta, neviem si taketo predstavit, ale viem pochopit, ze je to velka trauma a bolest, ale ocividne si odolna ako moja mama a neupadnes do depresie. Mne sa hormony tak zblaznili, ze som nebola schopna racionalne rozmyslat. Kebyze porodim mrtve dieta, asi naozaj skocim z balkona. Fakt, uprimne. Ja by som to nezvladla.
Ty vychadzas z toho, ze ona racionalne rozmysla, ale ked Ta prevalcuje depresia, tak mas racio vypnute a to je definicia tej choroby. Len Ty vychadzas z toho, co by mal/nemal zdravy clovek citit, ale chora osoba za svoje pocity nemoze, ale Ty si myslis, ze ano. A ze akoby to robila naschval, ze je hrozna, ked taketo pocity ma. A to je kruh, ktory ju este viac udupe. Nevytiahne ju to z tych myslienok, prave naopak.
Mala by si navštíviť najbližšie psychiatrické oddelenie a povedať im o tvojich samovražebných sklonoch, určite ti tam pomôžu.
@nevenka fakt to necitam cele, asi tak polovicu aj tohto posledneho komentara ale odolna som fakt po tom porode nebola, ja autorku fakt chapem, su to strasne situacie. No mna doma zive dieta ktore ma velmi potrebuje necakalo, to na druhu stranu pochopit neviem ze chce skoncit so zivotom. Teraz to uz beriem aj ako matka .Ahoj
@lonely66 ale to si Ty. Ona nie je Ty. Jej prežívanie, nie je Tvoje. Ona potrebuje pomoc, nie porovnávanie sa, nie odsudzovanie. Pomoc a pochopenie. Ona si nevymýšľa, ona má smútok, možno aj depresiu. Ani človeku s rakovinou nikto netvrdí, že má prestať hystercit a snažiť sa radšej uzdraviť.
@lonely66 veď ale to jej odporúčam hneď v prvom príspevku. No a dá sa to aj bez tohto, aby ju tu zhadzovali a bagatelizovali jej bolesť.
@lonely66 nemala som este vtedy dieta podla mna v tom nie je taky rozdiel,ja chcem tiez dalsie dieta a uz teraz sa obavam…len mi pride,ze vela zien jej tu pise prilis tvrdo na to,cim si prechadza,predstavte si,ze by ste boli v 5.mesiaci a zrazu o nho pridete a stane sa to 2x v kratkej dobe,podla mna by zamavalo s kazdou psychikou
@ivik4 Chciet skoncit so zivotom je choroba, autorka proste ochorela. Je to podobne, ako keby si nechapala, ze niekoho napriklad strasne boli chrbtica, hoci ma doma zdrave dieta. Niekto tazke obdobia prezije bez ujmy, ale mnohi ludia na ne doplatia zdravim. Niekomu sa rozhasi travenie, niekomu zacne autoimunitne ochorenie, niekomu rakovina atd. a niekomu tazka depresia. Vsetko toto sa dlho riesi u lekara a neda sa to vyriesit slovami "spamataj sa".
@ivik4 ach moja zlatá, fakt len poľutovať ťa možno, lebo z tragédii, ktorými si prešla ako píšeš, ti asi zatvrdlo srdce (možno aby necítilo bolesť?). Každý, kto sa zaoberá krízovou intervenciou ti povie, že jej reakcia, myšlienky, slová, sú NORMÁLNA REAKCIA NA NENORMÁLNu SITUÁCIU, na situáciu, v ktorej má v sebe mŕtve vytúžené dieťa.
@elizabeth56 prosím, napíš do poradne Alexis. Mne veľmi pomohli, keď nám zomrela dcéra v 38.tt.
Veľa sily ti prajem a vyprosujem 🙏❤️
@elizabeth56 ahoj veľmi mrzí ma tvoje trápenie a chápem tvoj psychický stav, ja som roku 2023 prišla o dve deti v Januári 2023 prvé (syn) v 23 tt ukončené tehu kvôli vrodenej vade (rázštep chrbtice), prognóza nezlučiteľná zo životom. Našťastie sa im podarilo vyvolať pôrod, následne som par mesiacov na to znova otehotnela, no žiaľ dcérka sa mi predčasne narodila v 28 tt akútnym cisárskym v Októbri 2023 a po 26 dňoch zomrela. Minulý rok v auguste som ostala nečakane tehotná z dvojičkami ktorým prestali byt srdiečka. Absolvovala som všetky možné vyšetrenia a vraj je všetko v poriadku. Mám 32 rokov a nemám žiadne dieťa no snažím sa kvôli mojím anjelikom žiť ďalej. Od smrti dcérky chodím ku psychologičke. Ako píšeš jedno dieťa máš, máš prečo žiť. To že sa Vám ďalšie nedarí je smutné ale máš aspoň to jedno na rozdiel odo-mňa alebo od kopu iných žien ktoré nemáme ani jedno a aj keď po ňom neskutočne túžime nejde to. Nejdem ti tu dávať žiadne rozumy ani nič podobné úplne ťa chápem ale za mňa osobne skús vyhľadať odbornú pomoc psychológa nie je na tom nič na hanbu, na nejaký čas potlač tu túžbu po ďalšom bábätku, daj sa psychicky dokopy a potom to môžete skúsiť znova. Ja som tak isto túžila po smrti dcérky čo najskôr otehotnieť ale s odstupom času som si povedala že zbytočne je na to tlačiť, neriešila som to a aj keď sme si dávali pozor tak som ostala tehotná no aj napriek tomu že ani to ďalšie tehu nedopadlo dobre verím v to že jedného dňa sa dočkám aspoň toho jedného vytúženého bábätka. Keď sa chceš vykecať, vypísať napíš mi správu rada si ťa vypočujem aj to pomáha Posielam obrovské množstvo síl a ešte väčšie objatie. Drž sa.....
@elizabeth56 mne sa taketo prispevky tazko cita. Je mi luto cim si si presla a dopriala by som ti velmi druhe babatko..ale mna az pichne pri srdci lebo ja nemam ani len to jedno a nemozem si povedat, ze som mama 😪