Ako sa vyrovnať s potratom a nezblázniť sa?
Ahojte chcela by som sa podeliť o môj smútok po strate bábätka ak ste tu niektorá na tom podobne ako ja napíšte nakoľko si nedokážem v rodine s nikým pohovoriť a radšej sa im vyhýbam ☹
Ahojte chcem sa podeliť o môj smutný príbeh. Som tretí deň po kyrete. Bola som v 10tt ked som začala špiniť, okamžite som šla na pohotovost kde ma nechali 45 minut čakať na chodbe.Po vyšetrení doktor povedal že potrat to neni ale ,že odporúča hospitalizáciu. Žiadne sono nič len tabletky. Po troch dnoch strachu a beznádeje som sa konečne dostala na sono a tá správa čo prišla ma zabila. Dieťatko bolo mrtve, vraj už v 6tt mu prestalo byť srdiečko .Videla som ho na sone bolo krásne, vyvinuté ručičky, nožičky aj očká a srdiečko bolo vidno. Len si tam tak ležkalo a nehýbalo sa ako by spinkalo. Všetko sa mi zrútilo. Vten deň ma vyčistili a pustili domou. Tá bolesť je zodňa na deň väčšia. Nedokážem prestať nanho mysliet. 7 rokou som snívala o dalšom bábetku bol to taký môj narodeninový darček najkrajší na svete a ja som si ho nedokázala ustrážiť. Stále myslím nato čím som ho zabila čo som spravila zle ,čím som si to zaslúžila, brala som vitaminy, oddychovala ☹ Utešujú ma že mám doma dve krásne zdavé detičky. Začo som velmi vdačná, utešuju ma, sú mi oporou. Malý keď sa dozvedel mi povedal :"Mami ja som sa na to bábätko tak tešil, bol som zvedavý ako bude vyzerať, je mi to lúto. 😢 Každý mi hovorí,že to tak asi malo byť a že to prebolí. Ale kto to nezažil nevie očom to je. V nich to maličké nerástlo tri mesiace, neprežívali tie krásne chvíle ten pocit nového života, necítili ako to rastie. Nik im ho nevytrhol z vnútra. Bol to môj kúsok tela ,môj malý anjelik. Už ho nikto nevráti späť. Vyhýbam sa návštevám, blýzkim nemám, chuť nikoho vydieť a počúvať tie súcitné prázdne slová. Chcem byť sama s mojou krásnou rodinkou a smojou bolesťou. Mám strach výsť na ulicu a cítiť na sebe tie lútostné pohlady ľudí, neviem či budem schopná sa vrátiť do práce bez toho aby som sa zosypala. Mám strach z toho čo ma ešte čaká, že sa stým musím vysporiadať ja sama. Čas možno zahojí všetky rany ale jazvy zostanú navždy 😔 😔
@salkatka nikdy naň neprestaneš myslieť len sa s tym naučíš žiť ☹ je to veľmi ťažké prísť o bábatko sú tu dve stránky ak by si sa chcela pridať a porozprávať.... https://www.modrykonik.sk/group/2081/ a https://www.modrykonik.sk/group/6891/ :( držím ti silno palce aby si sa z toho dokázala pozviechať....mne najviac pomohol článok jednej maminky:
"Pre všetky, ktoré prežívajú alebo prežili stratu dieťatka.... v akomkoľvek štádiu, v akomkoľvek období...... Citát z knihy Anjeli v mojich vlasoch.... Keď žena otehotnie, duša dieťatka vie, či ho žena donosí alebo nie, či sa narodí deformované alebo mŕtve, alebo či pôjde o potrat. Bez ohľadu na výsledok duša bábätka svojich rodičov miluje a zostane s nimi navždy - bude im pomáhať celý život. Ak ste niekedy prišli o dieťa, nezabúdajte, že jeho duša si vás vybrala za rodičov ešte pred počatím. Miluje vás a bola šťastná, že ste ju počali. V Biblii sa dočítate, že Boh o vás vie ešte pred vaším počatím, lebo ste boli duchovné bytosti v nebi a čakali ste v rade na okamih, kedy opustíte nebo a narodíte sa na svet. Na svete sa uskutoční množstvo potratov, človek však nesmie zabúdať, že aj keď dušička bábätka pozná matkin úmysel podstúpiť interrupciu, predsa si ju vyberie za mamu - s vedomím, že bude počaté, ale nikdy sa nenarodí. Duša dieťaťa si matku už vybrala a bezhranične ju miluje. Chcem, aby si toto zapamätala každá matka, predovšetkým ak niekedy absolvovala interrupciu. Nezabúdajte, že duša bábätka vás miluje a nikdy vám interrupciu ani na sekundu nezazlieva. Jeho dušička vedela, že sa to stane, napriek tomu vás neprestane zahŕňať láskou."
musi to byt strasne, ja si to vobec neviem predstavit a tak neviem co by som robila, mne by sa asi zrutil cely svet
@salkatka posielam veľké objatie. ja už jedno dieťatko mám, pred necelým rokom som potratila tiež v 10tt. 5 rokov snaženia sa, neúspešné pokusy um. oplodnenie a potom som z ničoho nič otehotnela. žiaľ v 10tt prestalo biť srdiečko. pravdepodobne to bola vývojová vada. viem, je to ťažké a to čo popisuješ , ako sa cítiš som si prešla aj ja, priam fóbia ísť medzi ľudí. pomohlo mi vyplakať sa a 2 týždne som ostala doma. nie je mesiac čo by som nemala smutný deň, poplačem si, ale musím ísť ďalej. zabudnúť sa nedá a je mi to ľúto, o to viac, že si uvedomujem, že už asi druhé bábätko nebudeme mať. moja najlepšia kamarátka bola tehotná rovnako s týždňovým rozdielom, je pre mńa ťažké pozerať sa na jej krásnu bambulku a uvedomovať si, že aj ja by som už mala takéto bábätko. je mi to o to viac ľúto, keď viem, že kamarátka sa na bábätko netešila a má ho a ja som po ňom túžila a už nikdy nebudem mať druhé dieťatko ☹
@zuzanahor. Ahojky,presne tie blbe reci ved mad aspon jedno dieta,si este mlada a bla bla,Tie ktore to nezazili nepochopia.☹
Vcera mi zomrelo tretie babatko, ja neviem ko mam fungovat, myslim, ze sa zblaznim.... velmi po babatku tuzime...😢😢😢
@tatianka7 uplne mi to pripomenulo nas. Tiez sme spolu 7 rokov, nemohli sme otehotniet, ale podarilo sa a v 40 tt nasa dcera zomrela. Uprimu sustrast.
Ahojte zial aj ja po 1.9 patrim medzi vas ☹ . Potratila som predcasnym odtokom plodovej vody. Moje dievcatko bojovali 10 dni a potom jej dotlklo srdiecko a odisla naveky. Bola som v 20tt. Velmi ma to boli a najviac to ze partner to belie vsetko nejako s lahkostou. Vraj on na to uz zabudol a nechape preco na to myslim a placem. Snazim sa ako sa len da ale je to velmi cerstve. Bolo to nase prve babo. Verim vsak ze moj anjelik nam posle dalsiu dusicku ktora s nami ostane.
@melmel78 nezabudol urcite. Chlapi to potláčajú lebo nechcu aby ich zeny videli ako slabochov. U mas to iste, mm to vzdy hned rozchodil a mna to hnevalo ci nema je mu to fakt jedno. Este viac nas to trapi v nasej bolesti. On mi vtedy povedal, ze to len predomnou potláča v sebe a snažil sa mi pomáhať. Drz sa, je mi to velmi luto 😢. Skóre zotavenie duše a babatko pride v pravý cas ❤️
Ahojte ženičky. Toto je veľmi ťažká téma, ale chcela by som sa opýtať. Je možné, aby dievčina, ktorá má 16 rokov otehotnela, potratila v 12tom týždni, podľa jej slov keď sa sprchovala a nik o tom nevedel? Nebola ani len v nemocnici. Zistí to lekár na preventívke, že už bola tehotná? Ja sama som prišla o bábätko pred pol rokom na začiatku siedmeho týždňa a viem aké som mala silné bolesti a ako som krvácala ☹ , preto to čo tvrdí to dievča sa mi zdá nedôveryhodné. Ďakujem za odpoveď každej ženičke, ktorá ma skúsenosť s touto podľa mňa najbolestnejšou udalosťou v živote každej ženy.
@gydy no ja chodim na kliniku do Iscaru do BA a tu ma riesia, je tu viac dobrych lekarov. Pokial mas problem, skus ist tam a oni ti pomozu. Umele oplodnenie je riesenie, pokial zlyha priroda a treba jej pomoct. My sme chodili 2 roky, ja som mala nejake problemy, kym ma dali dokopy a mohla som otehotniet. Myslim, ze su aj ine kliniky ale ja mam toto najblizsie, neviem odkial si ty. Je to sice na dlhe lakte a nie je to lacne, no pokial velmi chces, vyskusaj to. Oni vedia, ako na teba a co vysetrit, aby ti pomohli. Tam to robia inak, akko u klasickeho gynekologa, testuju veci, ktore netestuje bezny gynekolog.
@gydy aj ja ti môžem poradiť, skús pozrieť Reprofit Brno alebo Olomouc... my sme chodili do Olomouca, lebo to máme bližšie... úžasný prístup od recepčnej, po sestričky, cez lekárov až po embriologičky... a najlepšie je to, že ťa nebudú hnať hneď do tej najdrahšej metódy aby si zbytočne neužívala vysoké dávky hormónov... žiaľ, my sme tu na sk nemali dobrú skúsenosť, lebo sme mali pocit, že im ide len o peniaze... ale tak to je len môj názor...
Ahojte chcem sa opýtať či je tu niekto kto stratil bábätko v 21 týždni ja idem zajtra na potrat budú mi vyvolávať pôrod preplakali sme s manželom 2 týždne zajtra ráno ideme do nemocnice hrozne to boli neviem či to prežijem :(
tu maminky ešte niekto? Tiež by som potrebovala poradiť ako sa s tým vyrovnať. Je to čím ďalej tým horšie. U som skúšala všetko. Nedari sa nám bábatko. Mam.strach , že už neotehotniem

@anncovicka držím palce a netreba to hlavne siliť a stále na to myslieť psychika robí vážne svoje 🙂