icon

Ako zvládnuť nový vzťah s alkoholikom?

15. mar 2026

Ahojte, potrebujem sa poradiť. Hneď na začiatok napíšem, že nie v tom, či vo vzťahu pokračovať, ale skôr ako sa zachovať voči tomu človeku. Spoznala som sa s jedným mužom, s ktorým sme si od začiatku veľmi rozumeli. Postupne sme začali mať vzťah, ktorý je čerstvý. Obaja sme okolo 40tky, obaja máme deti a vzťah po dlhej dobe. Strávili sme spolu už aj niekoľko dní tak, že sme boli spolu 24 hodín (cca). Minulý týždeň sme si otvorili aj víno - prvýkrát takto, čo sme spolu. O pár dní na to sme mali byť opäť spolu a keď sme si rozprávali, aké budeme mať plány, tak povedal niečo v zmysle: ja už ale radšej bez vína. Prišlo mi to zvláštne, lebo sme každý vypili po pohári vína, no neprikladala som tomu žiadny význam a nemala som s tým problém. Strávili sme spolu dva dni. Všetko bolo v poriadku. Odišla som potom domov, ešte sme si písali ako obvykle a razom sa odmlčal. Napísala som mu, správu prečítal a neodpísal. Zavolala som, ale nedvíhal. Online bol, nekontaktovala som ho viac, aj keď jasné, že som nespala celú noc a čakala som, aké vysvetlenie z toho bude a či vôbec, keďže z každej strany počúvam, že takto sa v dnešnej dobe ukončujú vzťahy.

Ráno mi od neho prišla hlasovka, že má výčitky a že mi musí niečo povedať, čo neviem o jeho minulosti a mala by som. No a teda, že pred časom dosť veľa pil, koncom minulého roka sa to vrátilo znova a bolo to s ním zlé, že uvažoval o tom, že to tu skončí. Ale rozhodol sa, že chce žiť a krátko na to spoznal mňa, že za ten čas mu alkohol ani neprišiel na rozum (je to pár týždňov). Lenže zrejme to (to tvrdí on), že sme si dali to víno, v ňom spustilo chute na alkohol a tak včera, keď som odišla, išiel rovno do obchodu a večer sa doma opil. Jasné, že nechýbalo ani to, že to vie ovládať, keď potrebuje byť normálny, tak nepije, že on si chce vybrať ten nový život, lebo sa mu to veľmi páči a vidí konečne v tom zmysel atď atď... Tieto výhovorky v podstate poznám, keďže sme v rodine mali dlhoročného alkoholika. Ale snažila som sa s ním komunikovať aj dnes, keďže sme neboli spolu osobne. Povedala som si, že nepreruším kontakt radikálne, nerada by som ho mala na zodpovednosti a nejakú hlbšiu debatu nechám na to, keď budeme spolu osobne. No a dnes poobede mi posielal nejaké videá a videla som, že je na nich pripitý a snaží sa rozprávať normálne, ale to proste vidieť. On tvrdí, že je v pohode, ale priamej odpovedi na otázku, či pil, sa vyhýba. Ale aj spôsob, akým mi píše, je proste iný ako obvykle. To isté sa mi stalo minulý týždeň, že sa mi zdalo, že má vypité, ale vtedy som ešte o tom nevedela, takže som si hovorila, že asi sa mi to len zdá.

Fakt je ten, že mu neverím, že to má pod kontrolou ani že to včera bolo len "zakopnutie" a už teraz viem, že vo vzťahu s ním pokračovať nechcem. Napriek tomu, že ho mám rada, ale asi by som to vnímala inak, ak by sme spolu boli dlho a toto by sa udialo, ale mám za sebou 20r vzťah, ktorý mi dal naozaj zabrať a asi nie som pripravená ísť do takéhoto niečoho s človekom, ktorého poznám len krátko a je dosť možné, že z jeho minulosti toho neviem viac. Lenže na druhej strane neviem, ako s takýmto mužom komunikovať to ukončenie. Mám obavu, až si čosi neurobí alebo do toho nespadne úplne s tým, že veď to kvôli mne, lebo on sa zdôveril, on sa zaľúbil, on chcel... Viem, že je tu veľa žien, ktoré si týmto prešli, tak by som sa možno len chcela poradiť, ako sa zachovať. Prerušiť kontakt radikálne alebo mu byť oporou ako "kamarátka" alebo ja vlastne neviem. Čo je podľa vás najvhodnejšie riešenie v takejto situácii? Zaujíma ma len váš pohľad na vec, názor, ako by ste sa zachovali vy. Ešte doplním, že on tvrdí, že to nikto v jeho okolí nevie, ani rodina, nikto. Ale to neviem, či naozaj.

Strana
z2
anonym_e022c7
17. mar 2026
@unbeholfen

A čo cukroholik? Milovník jedla a sladkého je ešťe väčšie riziko ako alkoholik. Riziko v tom zmysle že bude mať kopu zdravotných problémov a takého si žiadna nezavesí na krk.

@unbeholfen ty asi nevies co je zavislost od omamnych latok...

unbeholfen
17. mar 2026
@anonym_e022c7

@unbeholfen ty asi nevies co je zavislost od omamnych latok...

@anonym_e022c7 robím všetko čo robia aj závislí na alkohole či omamných látok, len ja to robím s jedlom. Až niekedy sa dostávam do rôznych situácií len preto že neviem odolať.

anonym_ac860d
17. mar 2026
@unbeholfen

@anonym_e022c7 robím všetko čo robia aj závislí na alkohole či omamných látok, len ja to robím s jedlom. Až niekedy sa dostávam do rôznych situácií len preto že neviem odolať.

@unbeholfen ty vies co su omamne latky?

anonym_e022c7
17. mar 2026
@unbeholfen

@unbeholfen su rozne druhy zavislosti,to je fakt.ale ver mi,ze tvoja zavislost a alkoholizmus su dve rozne veci

autor
18. mar 2026

Dakujem vsetkym za odpovede, na zaciatok asi napisem, ze mi bol zmeneny nadpis a nepytala som sa, ako zvladnut vztah s alkoholikom, pretoze ja som sa rozhodla, ze v takom vztahu, kedze je cerstvy a aj jeho rozhodnutie pre abstinovanie bolo cerstve, pokracovat nechcem. islo mi len o to, ako sa zachovat, ci to radikalne ustrihnut alebo ostat v pozicii "ok, budme zatial kamarati, budem napomocna, ale vztahu dajme cas".

medzitym sa udialo to, ze sice sa nezopakovalo to, ze sa uplne odmlcal, komunikuje kazdy den, ale proste ked spolu volame, pocut, ze pil. taktiez ked pise, je to uplne ine rano a ine, ked uz ma "v hlave". on tvrdi, ze nema, ale tak zas nemusime si rozpravat, hlupa a naivna nie som... nechcela som to len odstrihnut radikalne, chcela som s nim hovorit osobne a mali sme byt zial az cez vikend.

pre tych, ktori by sa pozastavovali, ze vobec som uvazovala nad tym, ze neprerusim kontakt - v tomto sa mi pacil nazor @any_soj a aj ine samozrejme boli prinosom - ze dokazem byt s nim kamaratka, ale bez vztahovych veci. lenze za tych par dni, co som sem pisala a ako vidim, ze to funguje, som sa rozhodla, ze vztah ukoncim a nechcem davat ani tu nadej, ze "som tu ako kamaratka a so vztahom uvidime". je mi jasne, ze v case, ked by sme spolu boli, vie byt triezvy, ved to bol vzdy doteraz. ale ked ma vypite, co mal tento tyzden evidentne kazdy den (osobne sme spolu boli naposledy v sobotu), aj tie jeho reci su uplne, ze niekedy az nechapem. ten problem tam je urcite dost velky a som si uz takmer ista, ze to nezacalo tym nasim vinom. takze aj ked mi na nom zalezi, viac mi zalezi na mojom dusevnom pokoji a myslim si, ze o napravu nestoji. skor to ide smerom tajneho pitia, ked nie sme spolu.

unbeholfen
19. mar 2026
@anonym_e022c7

@unbeholfen su rozne druhy zavislosti,to je fakt.ale ver mi,ze tvoja zavislost a alkoholizmus su dve rozne veci

@anonym_e022c7 včera som si povedal že sa prestanem prežierať a piť sladené nápoje. Vydržalo mi to pár hodín a neodolal som a dobre som sa najedol a vypil nadmerné množstvo sladených nápojov. Ak sa nemôžem prejedať a piť sladené nápoje, tak mám zlé psichycké stavy, a som schopný urobiť všeličo aby som sa k tomu dostal. Takže mám všetky príznaky závislosti. Len si jedlo a sladené nápoje zamente za alkohol, omamné látky, hazardné hry.

unbeholfen
19. mar 2026
@anonym_autor

Dakujem vsetkym za odpovede, na zaciatok asi napisem, ze mi bol zmeneny nadpis a nepytala som sa, ako zvladnut vztah s alkoholikom, pretoze ja som sa rozhodla, ze v takom vztahu, kedze je cerstvy a aj jeho rozhodnutie pre abstinovanie bolo cerstve, pokracovat nechcem. islo mi len o to, ako sa zachovat, ci to radikalne ustrihnut alebo ostat v pozicii "ok, budme zatial kamarati, budem napomocna, ale vztahu dajme cas".

medzitym sa udialo to, ze sice sa nezopakovalo to, ze sa uplne odmlcal, komunikuje kazdy den, ale proste ked spolu volame, pocut, ze pil. taktiez ked pise, je to uplne ine rano a ine, ked uz ma "v hlave". on tvrdi, ze nema, ale tak zas nemusime si rozpravat, hlupa a naivna nie som... nechcela som to len odstrihnut radikalne, chcela som s nim hovorit osobne a mali sme byt zial az cez vikend.

pre tych, ktori by sa pozastavovali, ze vobec som uvazovala nad tym, ze neprerusim kontakt - v tomto sa mi pacil nazor @any_soj a aj ine samozrejme boli prinosom - ze dokazem byt s nim kamaratka, ale bez vztahovych veci. lenze za tych par dni, co som sem pisala a ako vidim, ze to funguje, som sa rozhodla, ze vztah ukoncim a nechcem davat ani tu nadej, ze "som tu ako kamaratka a so vztahom uvidime". je mi jasne, ze v case, ked by sme spolu boli, vie byt triezvy, ved to bol vzdy doteraz. ale ked ma vypite, co mal tento tyzden evidentne kazdy den (osobne sme spolu boli naposledy v sobotu), aj tie jeho reci su uplne, ze niekedy az nechapem. ten problem tam je urcite dost velky a som si uz takmer ista, ze to nezacalo tym nasim vinom. takze aj ked mi na nom zalezi, viac mi zalezi na mojom dusevnom pokoji a myslim si, ze o napravu nestoji. skor to ide smerom tajneho pitia, ked nie sme spolu.

@anonym_autor v podstate to isté robím aj ja len nie s alkoholom. Že po tajomky to robím aj keď okoliu slúbim že už nebudem. Keď miniem na to všetky peniaze tak idem zháňať len aby som si zase mohol dať. Predávam veci alebo si požičiam len aby som si dal. A jedna žena povedala kamošovi že neverí že s tým prestanem. Robím všetko čo ten tvoj len alkohol zameň za jedlo, sladkosti, colu.

unbeholfen
19. mar 2026

@anonym_autor poď sa kamarátiť so mnou. Ja nelúbim alkohol. Nechutí mi. Maximálne červené víno na zábave aj to riedim colou aby bolo chuťovo znesiteľné. Nestávkujem, nehrám automaty, nefajčím, nepijem alkohol. Len lúbím jesť. Som pažravý.

anonym_e022c7
19. mar 2026
@unbeholfen

@anonym_autor v podstate to isté robím aj ja len nie s alkoholom. Že po tajomky to robím aj keď okoliu slúbim že už nebudem. Keď miniem na to všetky peniaze tak idem zháňať len aby som si zase mohol dať. Predávam veci alebo si požičiam len aby som si dal. A jedna žena povedala kamošovi že neverí že s tým prestanem. Robím všetko čo ten tvoj len alkohol zameň za jedlo, sladkosti, colu.

@unbeholfen nikto ti tvoju zavislost neneguje.ale alkohol nici mozgove bunky,to len taky jeden rozdiel spomedzi vela dalsich...

anonym_ac860d
19. mar 2026
@anonym_e022c7

@unbeholfen nikto ti tvoju zavislost neneguje.ale alkohol nici mozgove bunky,to len taky jeden rozdiel spomedzi vela dalsich...

@anonym_e022c7 pre neho zbytočne deries klávesnicu

any_soj
19. mar 2026

@anonym_autor mrzí ma, že nestojí o nápravu, je to rozhodnutie, ktoré by musel chcieť a urobiť on.

anonym_74eea8
19. mar 2026

ako vravi klasik, dalsi zo zlatou cicinou?

autor
19. mar 2026
@anonym_74eea8

@anonym_74eea8 mrzi ma, ak mas v zivote take zle skusenosti, ze kazdy vztah vidis takto. ja moc na zlate ciciny ale nie som 😉 toto bol len moj druhy vztah, prvy trval 20 rokov, takze musis s tymto konstatovanim ist o dum dal

anonym_74eea8
19. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_74eea8 mrzi ma, ak mas v zivote take zle skusenosti, ze kazdy vztah vidis takto. ja moc na zlate ciciny ale nie som 😉 toto bol len moj druhy vztah, prvy trval 20 rokov, takze musis s tymto konstatovanim ist o dum dal

@anonym_autor Rozumiem, čo chceš povedať — skúsim to napísať ešte raz veľmi jednoducho a pomaly.
Niektorí ľudia sa menia veľmi ťažko.
Platí to napríklad pre:
ľudí závislých od alkoholu
ľudí s manipulatívnym alebo narcistickým správaním
ľudí, ktorí ubližujú druhým
a pri duševných poruchách je to ešte zložitejšie. za poruchu nemôžu ALE, môžu niesť zodpovednosť za to, či sa liečia ,môžu pracovať na sebe (ak chcú).....

autor
19. mar 2026
@anonym_74eea8

@anonym_autor Rozumiem, čo chceš povedať — skúsim to napísať ešte raz veľmi jednoducho a pomaly.
Niektorí ľudia sa menia veľmi ťažko.
Platí to napríklad pre:
ľudí závislých od alkoholu
ľudí s manipulatívnym alebo narcistickým správaním
ľudí, ktorí ubližujú druhým
a pri duševných poruchách je to ešte zložitejšie. za poruchu nemôžu ALE, môžu niesť zodpovednosť za to, či sa liečia ,môžu pracovať na sebe (ak chcú).....

@anonym_74eea8 ano, preto som sa, ako som pisala vyssie, dat ruky od toho prec aj ako "kamaratka, neskor mozno partnerka". pretoze za posledne dni som mala moznost vidiet, ze tento dotycny to nechce.

enmery
19. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_74eea8 ano, preto som sa, ako som pisala vyssie, dat ruky od toho prec aj ako "kamaratka, neskor mozno partnerka". pretoze za posledne dni som mala moznost vidiet, ze tento dotycny to nechce.

@anonym_autor Ja nepochopím jednu vec. Ak máš túžbu pomáhať, sú tu azylove domy, buddy z detských domovov, domovy dôchodcov atď. Ďalej nechápem, ako niekto niekoho nepozná, riešia vzťah a odrazu by si bola len kamarátka so závislým toxickým a prakticky cudzím človekom? Keby to bol ex partner, člen rodiny, dlhoročný skutočný kamarat a rozhodne sa on vážne, že ide na liečenie, podržím, pochopím, podporím. Ale toto je vyslovene hlúposť. Venuj svoju túžbu pomáhať tam, kde tí ľudia sami vedia, že pomoc potrebujú a robia preto všetko, aby svoj život zmenili. Tam bude Tvoja pomocná ruka prijatá.
Vyhľadaj si na nete adiktológa Aleš Kuda, je to Čech a veľmi pekne to v mnohých rozhovoroch vysvetľuje.

unbeholfen
19. mar 2026
@anonym_e022c7

@anonym_e022c7 tie vedecke porovnania ma zaujímajú. Alkoholizmus ničí mozgové bunky. A viete o tom že závislosť na jedle a sladkom pôsobí na tú istú časť mozgu ako tie oficiálne závislosti? A nezdravé stravovanie + sladké dokáže v tele narobiť tiež veľa škôd.

unbeholfen
19. mar 2026
@anonym_74eea8

@anonym_74eea8 presne, chalan čo je k nej milý, slušný, nosí jej kvety, nezabudne na jej sviatky, má prácu, nepije, nefajčí… Je len kamrát. Poznáme.

autor
22. mar 2026
@unbeholfen

@anonym_74eea8 presne, chalan čo je k nej milý, slušný, nosí jej kvety, nezabudne na jej sviatky, má prácu, nepije, nefajčí… Je len kamrát. Poznáme.

@unbeholfen naozaj poznáme? 🙂 Pretože presne taký bol aj ten, o ktorom je tento príspevok - milý, slušný, nefajčí, alkohol len občas (tak to tvrdil pár týždňov a nemala som príležitosť pochybovať, až kým sa neopil a nepriznal), dostala som od neho kvety... Ktoré som si inak roky kupovala sama 😉 Na prvú úplne normálny obyčajný chlap.Takže nie, fakt nepoznáme... Pretože nie každá žena je taká, ako ich máš zaškatuľkované ty. Niektoré naozaj chceme toho milého, slušného atď... Ale nie všetko zistíme hneď, veď to by potom nekrachovali vzťahy ani po rokoch, keď sa partneri vraj veľmi dobre poznajú, všakže 🙂

unbeholfen
23. mar 2026

Ahaaaa takže to je ich taktika, najprv sa pretvarujú aby získali ženu, a potom sa už neskôr vyfarbia keď ich žena lúbi. Ale ajtak hlavnú róu hrá chémia. Lebo hocijaké správanie by som hral, keď sa žene nepáčim, neuspel by som s ničím. To že ja som neni alkoholik žiadnu nezaujíma lebo sa im nepáčim. Keby som sa im páčil, tak by som aj alkoholik mohol byť.

maxxim
20. apr 2026

@anonym_autor nemám z toho dobrý pocit. Keby bol priamy a čistý tak by to povedal na začiatku vzťahu... no čakal pokial sa zalúbiš a teraz očakáva že budeš mať strpenie a zlutovanie...a pod.
Rýchlo bež preč zo vzťahu ...pokial vládzeš , rýchlo preč.

eeffka
20. apr 2026
@anonym_autor

@unbeholfen naozaj poznáme? 🙂 Pretože presne taký bol aj ten, o ktorom je tento príspevok - milý, slušný, nefajčí, alkohol len občas (tak to tvrdil pár týždňov a nemala som príležitosť pochybovať, až kým sa neopil a nepriznal), dostala som od neho kvety... Ktoré som si inak roky kupovala sama 😉 Na prvú úplne normálny obyčajný chlap.Takže nie, fakt nepoznáme... Pretože nie každá žena je taká, ako ich máš zaškatuľkované ty. Niektoré naozaj chceme toho milého, slušného atď... Ale nie všetko zistíme hneď, veď to by potom nekrachovali vzťahy ani po rokoch, keď sa partneri vraj veľmi dobre poznajú, všakže 🙂

@anonym_autor co ta prosim ta vedie k tomu ze chces byt alkoholikova kamaratka? Mas malo vlastnych problemov? Toto co opisujes je obycajny ochlasta, cau a do nevidenia

Strana
z2