icon

Ako zvládnuť obavy pred interrupciou?

30. okt 2025

Ahojte, viem ze to nie je vhodna tema na MK ale caka ma tento zakrok a mam obavy ako to celé prebehne. Dieta si nechat nemozeme kvoli financiam. Cela sa trasiem ked na to len myslím, mam sa bat ?

morusha
1. nov 2025
@cyneric

@morusha Nazvať to vražda je rovnako absurdné ako to nazvať konsolidácia maternice. Ak je jediný validny predpoklad na to že by niekto alebo niečo malo žiť, to že je prítomná aktivita srdca a je teoreticky pripravené na rast, tak to by sme mali zo supermarketov stiahnuť všetky kurčatá. A vlastne aj hromadu iného sortimentu.

@cyneric A prirovnať človeka - dieťa, ktoré sa čoskoro aj tebe narodí ku kurčaťu v obchode alebo jogurtovým kultúram akebo neviem čomu ani nie je že absurdné ale vyslovene nechutné a ani neviem k čomu by sa to dalo prirovnať. Nebavíme sa tu celý čas o tom, že niečo má žiť ale NIEKTO a to je dosť zásadný rozdiel.

vorkola
1. nov 2025
@ivik4

No aspon si to uvedomujete lebo niektori rodicia vidia len tie prve roky ked je dieta malinke ale nepozeraju sa na to ze neskor su vydavky naozaj väcsie a väcsie. Kazdopadne zial mali ste sa chranit, daj si potom antikoncepciu. Ak to nebudes zvladat potom zajdi za odbornikom. Ja poznam hned 3 zeny ktore to prezili akoby im vytrhli zub a potom na to hned zabudli

@ivik4 To si myslis len ty,ze na to zabudli, podvedomie nepusti,,,v podvedomi kazda,ktora podstupila UPt,, tak ma vycitky svedomia,,,a na starost z tych vycitie maju hlboke traumy, ktore sa uz nedaju zvratit,, a zvlast,ked zostanu osamele

rachel36a
1. nov 2025
@morusha

@rachel36a A ako by si teda inak láskavejšie nazvala akt, kedy sa násilne preruší vývin plodu človeka, ktorému už bije srdce a aj všetko ostatné je nastavené na ďalší rast?

@morusha normálne tak ako to je...prerušenie, žiadna vražda...

cyneric
1. nov 2025
@morusha

@cyneric A prirovnať človeka - dieťa, ktoré sa čoskoro aj tebe narodí ku kurčaťu v obchode alebo jogurtovým kultúram akebo neviem čomu ani nie je že absurdné ale vyslovene nechutné a ani neviem k čomu by sa to dalo prirovnať. Nebavíme sa tu celý čas o tom, že niečo má žiť ale NIEKTO a to je dosť zásadný rozdiel.

@morusha Pravda, z jogurtu je aspoň úžitok a kurča je podstatne viac schopné samostatného fungovania. Zvieratá majú osobnosť tiež, nevidím v tom nejaký zásadný rozdiel či je horšie zbaviť sa zhluku buniek alebo hodiť vajce do vriacej vody.

cyneric
1. nov 2025
@anonym_d8cc84

@cyneric Nie, "ono" to nie je teoreticky pripravene na rast, "ono" sa to realne kazdou sekundou vyvija a vyvija, rastie, dozrieva az je z toho zivotaschopny novorodenec - clovek.

@anonym_d8cc84 Niečo, čo je schopné vypiť fľašu čistiaceho prostriedku pár sekúnd po tom čo sa tomu otočíš chrbtom, či strčiť si ruku do vriacej vody, toľko k tomu ako sú novorodenci - ľudia - pripravený na život. To že toľko z nás je schopné prežiť je samo o sebe prekvapivé.

ivik4
1. nov 2025
@vorkola

@ivik4 To si myslis len ty,ze na to zabudli, podvedomie nepusti,,,v podvedomi kazda,ktora podstupila UPt,, tak ma vycitky svedomia,,,a na starost z tych vycitie maju hlboke traumy, ktore sa uz nedaju zvratit,, a zvlast,ked zostanu osamele

@vorkola a ty si kto... boh ? Ze vies vsetko a o vsetkych ? Prosim Ta pozri sa dalej od svojho nosa. Len JA mam vo svojom okoli 2 baby ktore o decku ktore si dali vziat hovorili ze su to parazity, ze v zivote fagana nechcu a jedna sla na potrat 2x .. na ten potrat z KTOREHO MA TAZKU TRAUMU AKO TY PISES takze logicky by uz po prvom sa mala zosypat, nie to pre boha zopakovat. Ked len ja poznam 2, kolko takych zien musia poznat ludia na celom svete ? Pripusti ze nie, niesme vsetci rovnaki.
Inak neviem ako poriadne vies citat, ale ani len v tejto diskusii niesom jedina ktora to vie alebo si to mysli ako si to ty nazvala😃
Ty tazka trauma..

any_soj
1. nov 2025
@cyneric

@anonym_d8cc84 Niečo, čo je schopné vypiť fľašu čistiaceho prostriedku pár sekúnd po tom čo sa tomu otočíš chrbtom, či strčiť si ruku do vriacej vody, toľko k tomu ako sú novorodenci - ľudia - pripravený na život. To že toľko z nás je schopné prežiť je samo o sebe prekvapivé.

@cyneric ak si spomenieš nejaký čas po pôrode na túto diskusiu, bola by som úprimne rada vedieť, či aj potom to budeš vnímať rovnako - že z jogurtu je aspoň osoh, zatiaľčo tvoje dieťa je nanič, lebo nie je schopné samo sa o seba postarať.

morusha
1. nov 2025
@cyneric

@morusha Pravda, z jogurtu je aspoň úžitok a kurča je podstatne viac schopné samostatného fungovania. Zvieratá majú osobnosť tiež, nevidím v tom nejaký zásadný rozdiel či je horšie zbaviť sa zhluku buniek alebo hodiť vajce do vriacej vody.

@cyneric Myslím, že si sa už predstavila viac než dosť, a asi nemám záujem ďalej s tebou rozvíjať túto debatu. Aby si sa raz za tieto svoje "výpovede" nemusela sama pred sebou a pred svojím dieťaťom hanbiť.

anonym_6f8598
1. nov 2025

@anonym_autor Prebehne to normálne nemusíš mať obavy. Uspia ta a po prebudení uz budeš na izbe. Toť v skratke. A na kedy máš dohodnutý termín? Držím palce a nestresuj sa zbytočne všetko bude dobré

anonym_d8cc84
2. nov 2025
@cyneric

@cyneric Ty si vobec pochopila co som chcela svojim prispevkom povedat ? Podla tvojej odpovede ani velmi nie. No nic. Drz sa zena.

autor
2. nov 2025
@anonym_6f8598

@anonym_autor Prebehne to normálne nemusíš mať obavy. Uspia ta a po prebudení uz budeš na izbe. Toť v skratke. A na kedy máš dohodnutý termín? Držím palce a nestresuj sa zbytočne všetko bude dobré

@anonym_6f8598 uz mam po zákroku ...viac k tomu nebudem písať kedze tu je to zbytocne

anonym_df4143
2. nov 2025

Aj keď sa toto dieťatko nepodarilo zachrániť, verím tomu, že táto diskusia pomôže k tomu, aby sa možno iná budúca mamička nerozhodla pre tento hrozný čin.

anonym_af6ed2
2. nov 2025
@anonym_df4143

Aj keď sa toto dieťatko nepodarilo zachrániť, verím tomu, že táto diskusia pomôže k tomu, aby sa možno iná budúca mamička nerozhodla pre tento hrozný čin.

@anonym_df4143 vy ste tu také fanatičky, ze ked si zena precita tieto všetky drísty o Bohu a potrate ako satanistickej obeti tak si pomyslí svoje a spraví si podla seba.

anonym_df4143
2. nov 2025
@anonym_af6ed2

@anonym_df4143 vy ste tu také fanatičky, ze ked si zena precita tieto všetky drísty o Bohu a potrate ako satanistickej obeti tak si pomyslí svoje a spraví si podla seba.

@anonym_af6ed2 zachraňujú sa psy v útulkoch, nájdené mačiatka vo vreci sa považujú za zločin. Zviera má v tejto dobe väčšiu hodnotu ako nenarodené dieťa. Môžeš prskať koľko chceš. Potrat je chladnokrvné zabitie nenarodeného dieťaťa.

anonym_af6ed2
2. nov 2025
@anonym_df4143

@anonym_af6ed2 zachraňujú sa psy v útulkoch, nájdené mačiatka vo vreci sa považujú za zločin. Zviera má v tejto dobe väčšiu hodnotu ako nenarodené dieťa. Môžeš prskať koľko chceš. Potrat je chladnokrvné zabitie nenarodeného dieťaťa.

@anonym_df4143 jasne, ako povieš, týmito agresívnymi rečami si ma presvedčila.Tak ako presvedčíš každú, ktorá na ten potrat chce ist

cyneric
2. nov 2025
@anonym_df4143

@anonym_df4143 Až na to že tie šteňatá a mačiatka existujú pretože majitelia sa nevedia postarať o svoje zvieratá a sú častokrát moc lakomí aby ich dali sterilizovať. A potom ich vyhadzujú na ulicu, topia v kýbli, kŕmia hadom a podobné zverstvá.

anonym_4dfd95
2. nov 2025
@anonym_df4143

@anonym_df4143 aha, takže zive tvory, ktore sa už narodili sa nemajú zachraňovať a majú sa len tak potulovat po uliciach?
Chcela by som vediet, ze ci aj financujete rodiny, ktoré ste svojimi názormi prehovorili nechať si dieta, ktore nebolo plánované a sú vďaka tomu vo finančnej tiesni.

liwiss
2. nov 2025

@anonym_autor aky je tento svet nespravodlivy.. jedna zena by dala cokolvek aby mala dieta, aspon to jedno a druha ide na potrat.. nechapem a asi ani nikdy nepochopim preco to tak je na tomto svete..

anonym_af6ed2
2. nov 2025
@liwiss

@anonym_autor aky je tento svet nespravodlivy.. jedna zena by dala cokolvek aby mala dieta, aspon to jedno a druha ide na potrat.. nechapem a asi ani nikdy nepochopim preco to tak je na tomto svete..

@liwiss a to akože preto, ze nejaká zena, co nemôže mať dieta si zena, ktoré by ďalšie dieta trebárs neuživila ma nechať aby boli na mizine?Či ako?Tento svet je nespravodlivý, to je pravda, ved kým vyhladovane deti v Afrike umierajú, tak si cast sveta užíva luxus o akom sa ani mne nesnivalo

liwiss
2. nov 2025
@anonym_af6ed2

@liwiss a to akože preto, ze nejaká zena, co nemôže mať dieta si zena, ktoré by ďalšie dieta trebárs neuživila ma nechať aby boli na mizine?Či ako?Tento svet je nespravodlivý, to je pravda, ved kým vyhladovane deti v Afrike umierajú, tak si cast sveta užíva luxus o akom sa ani mne nesnivalo

@anonym_af6ed2 nehovorim, ze si ma to dieta nechat ked mu nema co dat ani do ust.. ale vseobecne, ze to je na hlavu postavene tato nespravodlivost celkovo na svete.. ze takej sa podari ani nevie ako a ta co nan ma aj financie aj ho chce taka musi chodit na x ivf.. ale to my neovplyvnime len tomu proste nepochopim nikdy preco to tak je

anonym_df4143
2. nov 2025
@anonym_4dfd95

@anonym_df4143 aha, takže zive tvory, ktore sa už narodili sa nemajú zachraňovať a majú sa len tak potulovat po uliciach?
Chcela by som vediet, ze ci aj financujete rodiny, ktoré ste svojimi názormi prehovorili nechať si dieta, ktore nebolo plánované a sú vďaka tomu vo finančnej tiesni.

@anonym_4dfd95 živé tvory, ktoré sú naobtiaž a sú nepotrebné, sa môžu utratiť. Presne tak ako kura, krava, prasa… Nie sú o nič viac. Útulky stoja zbytočné peniaze.
A presne takýto postoj majú mnohí ľudia žial k nenarodeným deťom!!!!! Otras!!!!

elzu
2. nov 2025

O moralizování autorka nestala.

Zakroku se neboj- je to rutinni kratka operace- 15 min v narkoze. Ma sva rizika- zranění delohy, srusty v děloze, zraneni okolnich organu, krvaceni, infekce, pripadne druhy zakrok, kdyz v deloze zustanou zbytky těhotenství- vsechna tato rizika ti urcite vysvetlil tvuj ošetřujíci lekar- taky ti urcite rekl, ze rizika jsou vzacna, vetsina zakroku probiha naprosto hladce, krom toho na vsechna rizika a komplikace existuje plan B- tzn.reseni.

Psychiky bych se taky nebala- samozrejme, ze se k tomu budes vracet, budou i tezke chvile, kdy ti bude psychicky hure, i hormonalne to bude mozna jeste nahoru dolu, ale je dokazano- ze pokud to maji zeny srovnane a vi, proc k interrupci přistupují, ani s odstupem casu toho nelituji a udelaly by to znovu. Drz se, vsechno bude dobre! Udelala jsi takove rozhodnuti, ktere povazujes za nejlepsi, tezke rozhodnutí, jsi silna zena, nenech si namluvit nic jineho.

anonym_df4143
2. nov 2025
@liwiss

@anonym_af6ed2 nehovorim, ze si ma to dieta nechat ked mu nema co dat ani do ust.. ale vseobecne, ze to je na hlavu postavene tato nespravodlivost celkovo na svete.. ze takej sa podari ani nevie ako a ta co nan ma aj financie aj ho chce taka musi chodit na x ivf.. ale to my neovplyvnime len tomu proste nepochopim nikdy preco to tak je

@liwiss žial na potrat chodia v drvivej väčšine ženy, ktorým je dieťa naobtiaž. Uživili by ho, ale pokazilo im plány a narušilo pohodlie. Tie, čo ozaj nemajú peniaze, tie si dieťa nechajú a dávajú ho do hniezda záchrany, utajený pôrod, alebo si ho nechajú a žijú skromne. Pomáham jednej rodine, sú to slušní pracovití ľudia, žial kvoli kovidu im krachla firma a dostali sa do dlhov. Majú viac detičiek. Chodia sa ku nám hrávať, sú to zlaté slušné šťastné deti. To že žijú skromne tak vidieť na nich že sú vďačné, vedia sa tešiť aj z maličkostí. Nie sú to rozmaznani sebeckí spratkovia, ktorí si preberajú. Nečakane ostala tehotná, dieťatko prijala aj napriek tomu, že sú na tom finančne dosť zle. Zohnala som jej vecičky, autosedačku, komplet veci do pôrodnice. Robí mi to radosť.

liwiss
2. nov 2025
@anonym_df4143

@liwiss žial na potrat chodia v drvivej väčšine ženy, ktorým je dieťa naobtiaž. Uživili by ho, ale pokazilo im plány a narušilo pohodlie. Tie, čo ozaj nemajú peniaze, tie si dieťa nechajú a dávajú ho do hniezda záchrany, utajený pôrod, alebo si ho nechajú a žijú skromne. Pomáham jednej rodine, sú to slušní pracovití ľudia, žial kvoli kovidu im krachla firma a dostali sa do dlhov. Majú viac detičiek. Chodia sa ku nám hrávať, sú to zlaté slušné šťastné deti. To že žijú skromne tak vidieť na nich že sú vďačné, vedia sa tešiť aj z maličkostí. Nie sú to rozmaznani sebeckí spratkovia, ktorí si preberajú. Nečakane ostala tehotná, dieťatko prijala aj napriek tomu, že sú na tom finančne dosť zle. Zohnala som jej vecičky, autosedačku, komplet veci do pôrodnice. Robí mi to radosť.

@anonym_df4143 si clovek s dobrym ❤️

autor
2. nov 2025
@anonym_df4143

@anonym_df4143 ako mozes toto napisat ,ze je prednejsie niekomu pohodlie...o mojom zivote nevieš nic a uz sudis ...ja som mala od mala tazky zivot...od maleho dievcata same podrazy a straty v živote... Nemali sme penaize vsetko som si musela sama vybojovat tak sa zdrz komentára....ja viem co si mozme dovolit na co máme financie ...ja nechcem zit ako tvoja znama ,aby mi niekto musel zhanan vecičky a vybavicku lebo to je najmenej pri dietati....to ze som ostala tehotná je velka nahoda lebo ani manželstvo nemáme dokonale a sama neviem ako bude pokračovať...ja mam dve deti a som za ne rada a chcem aby sa mali lepšie ako ja v ich veku a ver ze v tejto dobe len povedat mam vas rada lubim vas nestaci

tianna
2. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_6f8598 uz mam po zákroku ...viac k tomu nebudem písať kedze tu je to zbytocne

@anonym_autor nuž dúfam si rovno podstúpila aj sterilizáciu aby si na ten zákrok už nikdy znova ísť nemusela..

autor
2. nov 2025
@tianna

@anonym_autor nuž dúfam si rovno podstúpila aj sterilizáciu aby si na ten zákrok už nikdy znova ísť nemusela..

@tianna nie si predstav mozno pojdem zase

anonym_4dfd95
2. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_df4143 ako mozes toto napisat ,ze je prednejsie niekomu pohodlie...o mojom zivote nevieš nic a uz sudis ...ja som mala od mala tazky zivot...od maleho dievcata same podrazy a straty v živote... Nemali sme penaize vsetko som si musela sama vybojovat tak sa zdrz komentára....ja viem co si mozme dovolit na co máme financie ...ja nechcem zit ako tvoja znama ,aby mi niekto musel zhanan vecičky a vybavicku lebo to je najmenej pri dietati....to ze som ostala tehotná je velka nahoda lebo ani manželstvo nemáme dokonale a sama neviem ako bude pokračovať...ja mam dve deti a som za ne rada a chcem aby sa mali lepšie ako ja v ich veku a ver ze v tejto dobe len povedat mam vas rada lubim vas nestaci

@anonym_autor nič si nerob z takýchto žien. Táto dotyčná ma svoj obmedzený názor, ktorého sa bude držať nech sa deje čokoľvek.
Tebe želám rýchle zotavenie a držím palce do budúcna, nech sa ti darí.

anonym_d8cc84
2. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Proste prachy maju u Teba prednost pred zazrakom, ktorym je sam zivot. Nuz, kazdy to mame nejako.

anonym_df4143
2. nov 2025
@anonym_autor

@tianna nie si predstav mozno pojdem zase

@anonym_autor veľmi zaujimave, že niekoľko stoviek eur na potrat sa vždy nájde.