Ako zvládnuť obavy pred interrupciou?
Ahojte, viem ze to nie je vhodna tema na MK ale caka ma tento zakrok a mam obavy ako to celé prebehne. Dieta si nechat nemozeme kvoli financiam. Cela sa trasiem ked na to len myslím, mam sa bat ?
@tianna Ja ale netvrdím, že si to dieťa nechám. Alebo že sa naň teším. Alebo že (ne)ísť na potrat bola moja slobodná možnosť ktorá nebola nijak ovplyvnená nátlaku okolia a lekárov veď "čo ak sa ti niečo stane" a "čo s tým úbohým dieťaťom". Alebo že mám vzťah k deťom.
@cyneric Co s tym ubohym dietatom,,tak toto si moze povedat kazda rodicka ,Co ak zajtra budem mat havarku, co ak ak ma zajtra trafi slak ,porazka, infark, ..tak toto su dovody na upt,?ved to by sme tu neboli ani my,Moja mama,ked bola tehotna, bola dost anemicka, a pritom cakala dvojicky,a to mala ist na potrat,?
@cyneric Co s tym ubohym dietatom,,tak toto si moze povedat kazda rodicka ,Co ak zajtra budem mat havarku, co ak ak ma zajtra trafi slak ,porazka, infark, ..tak toto su dovody na upt,?ved to by sme tu neboli ani my,Moja mama,ked bola tehotna, bola dost anemicka, a pritom cakala dvojicky,a to mala ist na potrat,?
@vorkola No, je to minimálne na zváženie. Ak by som zajtra prestala existovať, bola by moja rodina schopná sa o seba postarať? Čo ak dieťa bude postihnuté? Ako to ovplyvní dve deti ktoré sa na mňa už teraz spoliehajú? Máme financie, zázemie a rodinu okolo seba ktorá by nám vedela pomôcť? Zostane všetka starostlivosť na mne? Budeme mať dosť financií na to aby sme mohli žiť život bez toho aby sme rátali krajce chleba? To nie je že "haha hihi veď bude dieťa všetko ostatné sa vyrieši". Tvoja matka sa rozhodla (!) že dvojičky bude mať, bola to jej voľba, tak isto ako táto žena sa má právo rozhodnúť sa že dieťa mať nebude.
@anonym_6c0016 A keď nebudú financie ani o rok, ani o dva? A čo ten rok, dva? Pomôžeš im finančne vždy, keď bude treba?
@nicoletta98 A co ked nebudu financie ani nie je o rok ,o dva, ani zajtra?tak co spravi mamicka,?,,hodi sa pod vlak ,
@vorkola No, je to minimálne na zváženie. Ak by som zajtra prestala existovať, bola by moja rodina schopná sa o seba postarať? Čo ak dieťa bude postihnuté? Ako to ovplyvní dve deti ktoré sa na mňa už teraz spoliehajú? Máme financie, zázemie a rodinu okolo seba ktorá by nám vedela pomôcť? Zostane všetka starostlivosť na mne? Budeme mať dosť financií na to aby sme mohli žiť život bez toho aby sme rátali krajce chleba? To nie je že "haha hihi veď bude dieťa všetko ostatné sa vyrieši". Tvoja matka sa rozhodla (!) že dvojičky bude mať, bola to jej voľba, tak isto ako táto žena sa má právo rozhodnúť sa že dieťa mať nebude.
@cyneric ona sa rozhodla,ze dieta mat nebude a to dietatko sa urcite nerozhodlo ist pod spalpel Aj nenarodene ma pravo mat obhajovu, na jeho zivot, a to sme my, hoci aj na dialku protipotratarky,alebo odporkyne potratov,ale najlepsie vyznie proti vrazdam nevinneho cloveka, ktoremu nie je mozne sa branit, ani mat regulerneho obhajcu, lebo nas potratovy zakon to umoznuje.staci ?,,a ta otazka, ak by som prestala existovat, ved existovat zajtra a ani o minutu nemusi nikto,,,..co ak zajtra nemusi existovat niektori clen z tvojej rodiny, Nevies dna ani hodiny
@cyneric ona sa rozhodla,ze dieta mat nebude a to dietatko sa urcite nerozhodlo ist pod spalpel Aj nenarodene ma pravo mat obhajovu, na jeho zivot, a to sme my, hoci aj na dialku protipotratarky,alebo odporkyne potratov,ale najlepsie vyznie proti vrazdam nevinneho cloveka, ktoremu nie je mozne sa branit, ani mat regulerneho obhajcu, lebo nas potratovy zakon to umoznuje.staci ?,,a ta otazka, ak by som prestala existovat, ved existovat zajtra a ani o minutu nemusi nikto,,,..co ak zajtra nemusi existovat niektori clen z tvojej rodiny, Nevies dna ani hodiny
@vorkola a co take dieta, ktoré sa narodi do rodiny alkoholikov? Narkomanov ? Za to dieta rozhodne kto ? Tiež ty ?
@cyneric Ano,hehe hihi to je vrazda,vsetko sa da vyriesit,,Kde mas napisane ci o rok nebude musie na onko ,,a kvoli liecenniu sa bude musiet niekto postarat o deti, ak nie manzel ,su detske domovy, charity,,atd,. Vsak ked sa deti vyvrazdia kto sa bude na stare kolena starat v pripade,ze budes musiet byt odkazana na domov dochodcov,,a nebude personalu,uz teraz nam v zdravotnictve chybaju sestricky mudr,Preto taketo dlhe cakacie doby na vysetrenia,,,tak radcej sa priplaca
@cyneric Ano,hehe hihi to je vrazda,vsetko sa da vyriesit,,Kde mas napisane ci o rok nebude musie na onko ,,a kvoli liecenniu sa bude musiet niekto postarat o deti, ak nie manzel ,su detske domovy, charity,,atd,. Vsak ked sa deti vyvrazdia kto sa bude na stare kolena starat v pripade,ze budes musiet byt odkazana na domov dochodcov,,a nebude personalu,uz teraz nam v zdravotnictve chybaju sestricky mudr,Preto taketo dlhe cakacie doby na vysetrenia,,,tak radcej sa priplaca
@vorkola gratulujem, ze máš deti preto aby sa mal o teba kto na starobu postarať 👌
@vorkola a co take dieta, ktoré sa narodi do rodiny alkoholikov? Narkomanov ? Za to dieta rozhodne kto ? Tiež ty ?
@anonym_7af42d Vsak dieta alkoholikov narkomanov im moze socialka zobrat,,a ked sa to nahlasi socialka je aj povinna to je hadam lepsi pripad,ako byt narkomankou a este aj vrahynou
@anonym_7af42d Vsak dieta alkoholikov narkomanov im moze socialka zobrat,,a ked sa to nahlasi socialka je aj povinna to je hadam lepsi pripad,ako byt narkomankou a este aj vrahynou
@vorkola toto hádam nemyslíš vazne. Poznám jeden prípad kde mala mater odobranu dcéru... časom sa jej narodil syn a toho potom zabila. Toto je naša sociálka. A myslíš, ze ke pre to dieta vyhra, ze sa narodi závislé? Len rodiť rodiť rodiť a čau parky
Interupcia je ťažký hriech. Zabijes vlastne dieťa, nerob to prosím. Ono sa nemá šancu brániť, dokážeš sa mu pozrieť do oči, keď sa stretnete na druhom svete? Teraz ho musíš brániť, tebe dôveruje a lubi ta, si jeho mama . Bozi dar, uvidíš koľko radosti vám prinesie do života a požehnania. Neznič život sebe, rodine a tomu malému drobčekovi.
@vorkola toto hádam nemyslíš vazne. Poznám jeden prípad kde mala mater odobranu dcéru... časom sa jej narodil syn a toho potom zabila. Toto je naša sociálka. A myslíš, ze ke pre to dieta vyhra, ze sa narodi závislé? Len rodiť rodiť rodiť a čau parky
@anonym_7af42d Ano mam deti ,, Az 4 ri Vsetky maju Vs,vsetky uz svoje rodiny ,svoje byvanie.
@anonym_7af42d Ano mam deti ,, Az 4 ri Vsetky maju Vs,vsetky uz svoje rodiny ,svoje byvanie.
@vorkola jaaj tak to bude bitka o to kto sa bude starať
Modlitba po spontánnom potrate
Bože môj, naše dieťa je mŕtve! Prečo, Pane? Pýtam sa prečo. Nikdy nebude počuť šum vetra, nikdy nebude vidieť krásu v tvárach svojich rodičov. Nikdy neuvidí nádheru tvojho stvorenstva ani žiaru vychádzajúceho slnka. Prečo, Pane môj?
„Prečo, dieťa moje? Pýtaš sa prečo. Poviem ti prečo.
Vieš, tvoje dieťa žije. Namiesto vetra počuje spev anjelov pred mojím trónom. Namiesto pominuteľnej krásy vidí krásu večnú – hľadí na moju tvár. Bolo stvorené a žilo krátko, aby obraz jeho rodičov, ktorý má vtlačený do tváre, stál predo mnou a orodoval za nich. Tvoje dieťa pozná tajomstvá nebies, ktoré ľuďom na zemi nie sú známe. Smeje sa nevídanou radosťou, ktorou sa vedia tešiť len neviniatka. Moje cesty nie sú ľudskými cestami. Ja tvorím svoje kráľovstvo a každé jedno stvorenie v ňom má miesto, ktoré mu nik nemôže vziať. To dieťa bolo stvorené pre moju radosť a pre zásluhy jeho rodičov. Nikdy nevidelo utrpenie ani hriech. Nikdy necítilo hlad ani bolesť. Vdýchol som dušu do semienka, nechal ho vyrásť a potom som ho povolal k sebe.“
Ponížene sa skláňam pred tebou, Pane. Ľutujem, že som spochybňovala tvoju múdrosť, tvoju dobrotu a lásku. Hovorila som ako blázon, odpusť mi. Ty jediný máš vládu nad životom a smrťou. Ďakujem ti za život, ktorý sa začal, aby žil len krátko, no aby sa mohol naveky tešiť z večnosti.
Matka M. Angelika
(Preložila E. Bubnášová. Preklad modlitby je prevzatý z knihy: RUHIOVÁ-LÓPEZOVÁ, A. – SANTAMARÍAOVÁ, C. 2016. Sprievodca neplodnosťou pre katolíkov [The Infertility Companion for Catholics], Stará Ľubovňa : Kumran, 216-217 s., brožovaná, ISBN 978-80-89487-72-1.)
@vorkola Keď to o sebe nevie, nedýcha, nemá osobnosť a rovnako ani myšlienky tak ťažko hovoriť o vražde. Keď zješ jogurt so živými kultúrami, tiež ideš na spoveď žiadať rozhrešenie? A, nie, ako sme si tu už niekoľkokrát povedali, nie všetky ženy majú výčitky. A komplikácie, vážne komplikácie môžu nastať aj počas tehotenstva, počas pôrodu, po pôrode a potom čo, "jaj hups" hlavne že dieťa žije čo tam po matke veď tie zvyšné sa o seba postarajú. Jej telo, jej rozhodnutie.
@anonym_7af42d
@cyneric A ten jogurt s kulturami to je pre teba to iste ako, zijuci tvor teda clovek,? ved ludia sa nejedia, co sme kanibaly, ? Ako mozes jogurt prirovnat k cloveku ?,s dusou clovek sa stava spojenim vajicko a spermia, a tym padom je to clovek ,dusa teda uz ludsky tvor Jogurty su potraviny na jedenie
@vorkola Keď to o sebe nevie, nedýcha, nemá osobnosť a rovnako ani myšlienky tak ťažko hovoriť o vražde. Keď zješ jogurt so živými kultúrami, tiež ideš na spoveď žiadať rozhrešenie? A, nie, ako sme si tu už niekoľkokrát povedali, nie všetky ženy majú výčitky. A komplikácie, vážne komplikácie môžu nastať aj počas tehotenstva, počas pôrodu, po pôrode a potom čo, "jaj hups" hlavne že dieťa žije čo tam po matke veď tie zvyšné sa o seba postarajú. Jej telo, jej rozhodnutie.
@cyneric ,,no ked sa ide na spoved jogurt ako potraviny s kulturami zjedene pri spovedi sa nehovoria, to o com trepes ,,ked zjedeny jogurt s kulturami prirovnavas k upt?,ALE podciarkujem ALE mamicky ,ktore podstupili UPT to musia pri spovedi vyznat..Ak vobec tu milost k spovedi dostanu,,Ak tieto hriechy vyznaju, olutuju,bude im odpustene..,lebo Pan boh miluje kazdeho cloveka ,aj s tymi najtazsimi hriechami..Mame slobodnu volu, je len na nas, ako sa k nej postavime,,Ci budeme zit podla svedomia,. a tu rozoberame to.5 te prikazanie NEZABIJES,,,alebo nam to bude šumy fuk,,Ale osobny sud po smrti nas caka vsetkych,,a tak sa kazda dusa aj sama zaradi kam patri,,,NEBO ? OCISTEC? PEKLO.
@ivik4 predbehla si ma!
Este by som doplnila, ze uplne milujem ked tu citam, ze co na ti deti. Jak keby pred tymto krokom sa zvolavali doma porady a hadzali listocky do vazy a citali srdcervuce vylevy ako: nezabijaj mi surodenca bla bla. To za 1) a za 2) kednu z nich, co poznam ja na posledny potrat jej dcera dokonca viezla. Vyzdvhla, dala s mamkou cigu a sli domov. Nezavalila ju sprskou vycitiek ze precooooo mama precoooo som ja mohla ostat a to dieta nieeee🤦🏻♀️. A za 3) jak sa tu idu za vieru schovavat a kazde druhe slovo Boh. Ale ze ten ich vsemohuci Boh sam vravel ze nesud to uz akosi nie…
@diaamax Ale toto nie je susedie ,to je obhajoba nam dana od Boha, v tomto pripade,,nevinneho cloviecika
Od hladu neumrie,.ak nie u teba v inej rodine a nie dať ho zažíva zavraždiť. Je to dieťa aj keď malé a nemôže ešte kričať, logo ho trhajú zaživa. Skúsim predstaviť, že to robia tebe.
Keby každá jedna žena, ktore je zásadne proti interrupciám, za svoj život pomohla aspoň jednému dieťaťu v núdzi (materiálnej, citovej,..), svet by bol lepšie miesto..
Ale zvyčajne záujem konci narodením.
Taaak, odklepnute, život zachránený a ďalej I don't give a shit...
@anonym_bb556c Dokonci tu poslednu vetu po slovensky
@anonym_af6ed2 To len pises tak, ze nemas ziadne vycitky,,a ani ti ich neprajem, lebo poznam take ,ktore tie vycitky dostali po case,trebars uz po dospelych detoch,,a potom si vsetko uvedomia,a najviac ked vseky deti maju uz svoje rodiny ,ona popripade vdova,,,a mnoho, mnoho pripadov,.no Chvala Bohu , ze mame milujuceho Boha ,jeho syna Jezisa Krista,ktory tento tazky hriech ,ak poziadas o odpustenie, ti zmyje z duse,,,ale s vycitkami tie zeny bojuju, az do konca zivota
@vorkola no ako inak, ty nemôžeš ani v tejto téme o upt chýbať
@nicoletta98 A co ked nebudu financie ani nie je o rok ,o dva, ani zajtra?tak co spravi mamicka,?,,hodi sa pod vlak ,
@vorkola Nebola by ani prvá ani posledná.
Nie, dieťa alkoholika nemusí sociálka vziať. Po Slovensku máme takýchto prípadov tak veľa že by sme mohli naplniť niekoľko desiatok detských domovov keby to bol predpoklad na odobratie zo starostlivosti. Veď vypiť si je také Slovenské.
Keď mi o rok zistia rakovinu, tak čo s tým spraví to 2-3 mesačné dieťa? Okrem toho že bude omnoho viac na príťaž. Detto, nie je v povinnosti dieťaťa starať sa o rodiča a doopatrovať ho. Je vysoko sebecké mať dieťa “aby sa o mňa niekto postaral”. To inak kde v Biblii píšu, že to tak má byť? Dieťa, vtedy dúfam že už dospelý človek sa má starať najmä o seba, svoj život, prípadne svoju rodinu.
Interupcia je “hriech”, okej, kde zaznelo že autorka je veriaca a že by sa mala riadiť práve podľa tohto náboženstva. Ale to je úplne mimo tému. A jogurt s kultúrami je rovnako živé spoločenstvo tvorov ako mačka, človek, ryba. Ublížiť ktorémukoľvek z nich by teda malo byť hriechom. Až na to že tá mačka či ryba má nejaké povedomie o sebe, to ten zhluk buniek v kope nemá. A duša je tiež absurdný koncept. Ale rozumiem, treba veriť v niečo nehmotné pretože strach z neznámeho je väčší - a čo väčšie než vedomie že keď umrieme, tak nič ďalšie nenasleduje.
@anonym_autor ja som mala dnes už 2x termin na upt...7:30 a ležim doma v posteli a jak velmi som nechcela 3tie tak sa ho nechcem vzdať lebo viem že ženy ktoré podstupili upt si na to spomenu aj na smrtelnej posteli...
@anonym_autor ja som mala dnes už 2x termin na upt...7:30 a ležim doma v posteli a jak velmi som nechcela 3tie tak sa ho nechcem vzdať lebo viem že ženy ktoré podstupili upt si na to spomenu aj na smrtelnej posteli...
@anonym_ed5227 wow. Gratulujem ❤️. Nepotrebuješ pomoc...?
@anonym_autor ako môžeš zabiť vlastné dieťa? Nerob to!
@anonym_autor no tak toto o Vas/Tebe dost vypoveda. Nam sa takto postastilo stvrte, ja si neviem predstavit, ze by tu dcera nebola. A radsej teda bude dieta mat len 1 zmysluplny kruzok, ktory zaplatit viem, ako keby som o zivot pripravila to mladsie.
Kupovali sme stary dom, prerabali, stale prerabame, zateplit nam treba, auto sa pokazilo tak, ze sme museli zacat riesit nove, hypoteka na krku. Tiez ziadny luxus, dovolenka ani neviem, co je. Ale nikdy som v tomto kontexte o tom nerozmyslala, ze joooj, lepsie by nam bolo, keby nas bolo 5 a nie 6.
Ale je to Vase rozhodnutie, to som len konstatovala bez sudenia, zo svojho pohladu. Hoci viem, ze ma nazvu moralistkou.
@anonym_0f7c6d Nie, nie ste žiadna moralistka... Úcta sa z našich životov vytráca ako para nad hrncom... A teraz myslím na tú najdôležitejšiu - úctu k životu. Pričom život má nevyčísliteľnú hodnotu. Je to správne rozhodnutie, ktoré ste urobili. Častokrát človek začne nad životom najviac lamentovať iba vtedy, keď JEHO VLASTNÝ visí na vlásku.... Človek nedokáže vytvoriť nič živé, ani steblo trávy, ale s ľahkosťou zabíja to, na čo vlastne ani nemá právo.
@nicoletta98 ak obhajuješ potrat (že dieťa to ešte nie je a podobne), tak k tejto tvojej vete o tom, že zlo vo svete, sa hodí to, čo hovorila Matka Tereza - potrat je najväčší nepriateľ pokoja na zemi. Ak je dovolené matkám zabiť plod svojho lona, čo bráni mne zabiť teba a tebe mňa?
@any_soj zlo sú ľudia, ktorí rozhodujú o druhých materniciach.
@nicoletta98 ak obhajuješ potrat (že dieťa to ešte nie je a podobne), tak k tejto tvojej vete o tom, že zlo vo svete, sa hodí to, čo hovorila Matka Tereza - potrat je najväčší nepriateľ pokoja na zemi. Ak je dovolené matkám zabiť plod svojho lona, čo bráni mne zabiť teba a tebe mňa?
@any_soj Už zase ty 🤦🤦🤦 Dúfam,že posielaš všetkým, ktoré tu odhováraš aj finančnú pomoc pravidelne.
@anonym_a8f954 práveže doteraz nikto nechcel :(
@any_soj Veď aj nasilu pošli. Čo si to za samaritánku. Aj postráž, aby nemuseli z práce vymeškať v čase choroby. Atď. Keď už sa pletieš do slobodného rozhodnutia ľuďom.

@anonym_autor Ano aj ja by som sa triasla keby som isla vrazdit nevinne stvorenie TVOJE VLASTNE DIETA...ano tvoje, kvoli financiam, to nemyslis vazne,,Ved nasa babka sa narodila po vojne,,r.1919,,hlad, nedostatok osatenia ,dalsie 4 deti,a brababicka uz ako vdova vychovalavsetky uz ako dokonca vdova ,ani jedno nezomrelo,.A dnes plne kontajneri osatenia,, V konecnom dosledku pomoze ti aj charita, urcite aj mozno financne,To ,kde zijete ? ved su aj socialne kadejake vypomoce,,..moznosti mas habadej .po porode kojis ,potom prikrm po lyzickach,ach Boze ,ved romovia sa nevyhovraju ze nemaju co jest a vychovaju aj 10 deti, A nakoniec, namiesto upt,chod radcej na utajeny porod,,,AK podstupis dobrovolny potrat,,dokonca zivota budes mat vycitky svedomia,,A takym ,co uz len poradit ?Len toto,co aj ja pisem predcasne ..Nerob to,,,ani nevies,co vsetko,,sa ti tam vnutri moze narusit,Ved usmrtit zivy ludsky tvor, to nie je z päty trn vybrat.Co ak potrat nebude dokonaly ,staci zostat v maternici len par mm zo sliznice uz z ineho cloveka,, a po case sa to moze zvrhnut na onko..Nie kazda upt je dokonala,to nie je polyp, to nie je cysta, to je uz z organu noveho zivota,,nemusi sa to zbadat hned, Ved po upt, ak je rano poslu domov poobede, tak aka kontrola?,,