icon

Ako zvládnuť obavy pred interrupciou?

30. okt 2025

Ahojte, viem ze to nie je vhodna tema na MK ale caka ma tento zakrok a mam obavy ako to celé prebehne. Dieta si nechat nemozeme kvoli financiam. Cela sa trasiem ked na to len myslím, mam sa bat ?

Strana
z17
janage
8. nov 2025

Nebudem komentovať tvoje rozhodnutie. Nik na svete ti nezaručí, že dieťa sa narodí a bude fyzicky a dusevne zdravé celý život. Ty riskuješ svoje zdravie a život (ano aj v dnesnej dobe dochadza k vaznemu poskodeniu dietata ci matky pocas porodu ci smrti)
Na druhej strane nikto ti nezaručí ani fyzické a psychické zdravie tvoje a tvojich už žijúcich deti. Sú rodicia ktorí prišli o jedno či obe deti pri nehode pri chorobe, ktorí majú obe deti postihnuté hoci sa narodili zdravé, su ženy, ktoré naozaj trpia po zákroku psychicky a majú obrovské výčitky. Aj také co nie a žijú v pohode.
Neviem ci napr.ziju tvoji a manželovi rodicia. Ak by manžel, oni, či jedno z vašich detí potrebovalo drahú liečbu, ktorá by im zachránila život, ale museli by ste sa uskromniť, nešli by ste do toho? A nepopieram vôbec, že mať deti je finančne náročné a bude náročnejšie. Ale prínos života toho dieťaťa môže byť na nezaplatenie. Riziko nepopieram, je tu vždy
Nič vsak nemusí vyjsť ako si predstavujeme. Môžeme v minúte prísť o milované, vypiplané takmer dospelé dieťa. A ak by som pozerala na to čisto ekonomicky radšej nemať nič, ako vraziť tých 100.000 (ako niekto vycislil) do výchovy dieťaťa, ktorého život môže v sekunde skončiť a tvoja investícia sa rozplynie v prach.

Mňa veľmi oslovilo zmýšľanie mojej známej, keď sme raz debatili o tom, že ako vzali do náhradnej starostlivosti dieťa, ktoré malo v tom čase skutočne vážne zdravotné problémy s prognózou možno iba 2 roky života. Oni veľmi zvažovali či a ako, aký to bude mať dopad na ich rodinu (mali vlastne deti uz vacsie) a konecne rozhodnutie bolo, že idú do toho, aby ten život tomu dieťaťu zlepšili. Oni jemu. Hoci len na 2 roky, hoci ich to bude stáť čas, nervy. peniaze....dieťa toho času uspešne študuje na strednej škole, zdravotne OK.

janage
8. nov 2025

Až teraz čítam, že už je po zákroku. Svoju odpoveď, ale nezmazem, možno niekedy pomôže sa zamyslieť niekomu v podobnej situácii.

anonym_99a665
15. nov 2025

Ahojte, citam teraz diskusie o upt. Moja situacia, v 43 mi tyzden meskala menstruacia, test pozitivny. Deti nemame, nedarili sa zamladi, zmierili sme sa s tym. A uz sme ich ani nechceli. Kolkokrat sme si povedali, ze ako dobre, ze nemame. A teraz toto. Vobec neviem, co robit. Praca v ohrozeni (skusobna), hypoteka. Budem uz rizikova ako potencialna prvorodicka v 43-44. Ano, ide aj o pohodlie, standard, vsetko. Nemam tomu dietatu moc co ponuknut...ak by nedajboh malo nejake zdravotne problemy v neskorsom stadiu, zabilo by ma to. Ozaj neviem, co dalej. Zaciatok poslednej menstruacie som mala pred 5 tyzdnami, takze dost zaciatok. A ja sa pristihujem pri tom, ze si prajem, aby odislo. A placem. A neviem. Po dvadsiatich rokoch. Preco? To nedam...

betulinka1
15. nov 2025
@anonym_99a665

Ahojte, citam teraz diskusie o upt. Moja situacia, v 43 mi tyzden meskala menstruacia, test pozitivny. Deti nemame, nedarili sa zamladi, zmierili sme sa s tym. A uz sme ich ani nechceli. Kolkokrat sme si povedali, ze ako dobre, ze nemame. A teraz toto. Vobec neviem, co robit. Praca v ohrozeni (skusobna), hypoteka. Budem uz rizikova ako potencialna prvorodicka v 43-44. Ano, ide aj o pohodlie, standard, vsetko. Nemam tomu dietatu moc co ponuknut...ak by nedajboh malo nejake zdravotne problemy v neskorsom stadiu, zabilo by ma to. Ozaj neviem, co dalej. Zaciatok poslednej menstruacie som mala pred 5 tyzdnami, takze dost zaciatok. A ja sa pristihujem pri tom, ze si prajem, aby odislo. A placem. A neviem. Po dvadsiatich rokoch. Preco? To nedam...

@anonym_99a665 chod na genetiku, neviem ako sa to presne vola ale je to platené. Odoberú krv. Budes mat istotu skor. Mam kamosky co mali deti od 40 do 44. Zvladli to a zvládajú. Je to o tvojom nastavení. Ale ak zistis, ze dietatko je zdrave, podla mna sa zacnes tesit. Ak nie, tak to vyriešiš. Drzim palce. A neplač, nemas preco.

any_soj
17. nov 2025
@anonym_99a665

@anonym_99a665 Som presvedčená, že máš strašne veľa toho, čo tomu dieťaťu ponúknuť. Nezhadzuj sa tak ... Rozumiem, že šok, stres, strach, hnev, hormóny, všetko.
Nechceš mu dať aspoň šancu? Ak sa zaľúbiš, budete mať silu na všetko. Ak nie, ak si aj potom budeš želať, aby dieťa odišlo, na novorodencov čakajú žiadatelia o adopciu roky.
My máme syna v pestúnskej starostlivosti, vedieme ho ku úcte a vďacnosti jeho mame. Lebo nenahraditeľná je matka len prvé mesiace života, kým je dieťa v brušku. Potom už môže toto privilégium kľudne dostať niekto iný.

bluka2
17. nov 2025
@betulinka1

@anonym_99a665 chod na genetiku, neviem ako sa to presne vola ale je to platené. Odoberú krv. Budes mat istotu skor. Mam kamosky co mali deti od 40 do 44. Zvladli to a zvládajú. Je to o tvojom nastavení. Ale ak zistis, ze dietatko je zdrave, podla mna sa zacnes tesit. Ak nie, tak to vyriešiš. Drzim palce. A neplač, nemas preco.

@betulinka1 vola sa to NIPT a istotu to neponukne, iba "skoro istotu" t.j. pravdepodobnosti, ale to by mohlo stacit

betulinka1
17. nov 2025
@bluka2

@betulinka1 vola sa to NIPT a istotu to neponukne, iba "skoro istotu" t.j. pravdepodobnosti, ale to by mohlo stacit

@bluka2 fakt? Ja som to brala ako istotu. Kamosky 40+ si to davali, ze je to 100% a naozaj, ziadna nema chore dietatko.

bluka2
17. nov 2025
@betulinka1

@bluka2 fakt? Ja som to brala ako istotu. Kamosky 40+ si to davali, ze je to 100% a naozaj, ziadna nema chore dietatko.

@betulinka1 ja som si to akurat davala robit. Na vysledkoch je tabulka, na kolko percent je to spravne. Pri beznych trizomiach tam su naozaj cisla ako 99,9% a 99,99%, ale pri menej beznych variaciach 70% a pod. Jasne, ved to su pomerne vzacne veci, takze ak pozname povedzme 20 zdravych zien, co si to dali robit, je najvacsia pravdepodobnost, ze vsetky budu mat zdrave deti

anonym_c33806
18. nov 2025

@anonym_autor sa tu zase zbehli moralistky...😂😂😂 Interupcie sú na to aby sme sa zbavili niečoho čo nechceme na to to je 🤷 dá sa to zvládnuť Janus som bola 4 krát

anonym_b4fadf
18. nov 2025
@anonym_c33806

@anonym_autor sa tu zase zbehli moralistky...😂😂😂 Interupcie sú na to aby sme sa zbavili niečoho čo nechceme na to to je 🤷 dá sa to zvládnuť Janus som bola 4 krát

@anonym_c33806 Sa máš čím chváliť 👎

anonym_c33806
18. nov 2025
@anonym_b4fadf

@anonym_c33806 Sa máš čím chváliť 👎

@anonym_b4fadf 😘

any_soj
18. nov 2025
@anonym_c33806

@anonym_c33806 niekoho...

anonym_5579ef
1. dec 2025

Ahoj ... prosím prežívam podobnu situaciu . Mozem sa opytat máš to už za sebou?? A kde si bola na zákroku ? Ja som z BA ale neviem nikde dočítať ziadne skusenosti od zien s klinikami . Ďakujem❤️

Strana
z17