icon

Aký je váš názor na tehotenstvo v 49 rokoch?

fabinko
2. sep 2019

Aky je Vas nazor na tehotenstvo v 49 rokoch.....?

missdiva
3. sep 2019

@fabinko nemam tolko rokov ale podla mna je to kazdeho osobna vec. Zeny, ktore sa o seba staraju vedia vyzerat v 50tke lepsie ako zanedbane 20tnicky takze argumenty typu: bude vyzerat ako babka nie su podla mna na mieste.
Tiez nesuhlasim s komentarmi, ake strasne nezodpovedne to je, aspon uz ma ta 50tnicka nejake zazemie, istotu, skusenosti... Podla mna to nie je horsie ako ked maju deti baby v 20tke a nemaju ziadnu skolu, stalu pracu a nic nestihli zazit 😕.
Podla mojho nazoru je idealne mat dieta vo veku 28-38 ale respektujem kazdeho preferenciu.

siska53
3. sep 2019

@saskia_98 ako som pisala, mala som.to dost podobne a to som mala.mladych rodicov, teda .problem bol otec a on mal len 27r , ked som sa narodila, takže asi generacny rozdiel az taky velky nebol...

Keďže dnes ma vela ludi deti po 30 ci 40, tieto deti to az tak riesit urcite nebudu.. mam uz tretiaka, neriesia ani vek rodicov, ani ine priezviska deti a rodicov.. skor riesia oblecko a hlavne, ci ma niekto mobil, ale zatial aspon teda nas, neriesi to, ze on dajme tomu mobil ma a kamos/ka nie. Ale viem,ze strasne po nom.tuzil a dlllho ma museli s tatinom presviedcat, kym ho dostal.. ja som s tym totiz nesuhlasila.. takze asi tak..

Uz davno to bolo, ale som videla zahranicny dokument, kde sa sama starala o syna zena, co nemala vobec ruky.. tam sa dlhodobo pozorovali deti z roznych prostredi od narodenia az po nejaky vek.. a zvladla to, nepotrebovala k tomu okolie..

siska53
3. sep 2019

@kvetinka75 o 4 roky viac, ale my nie sme ziadne starenky.. a ani moja mama, co ma 66 a pomaha mi s detmi.. s mojim 70r.otcom hravaju basketbal, blbnu. Jasne, ze si potrebuju skor oddýchnuť, ako pred par rokmi, ale nie su to zosuvereni starcekovia o palicke.. lebo mam pocit, ze ludi uz pomaly po 40tkr, ti mladsi vidia ako nevladnych, neschopnych sa ucit nove veci a o palicke ci barlach..

siska53
3. sep 2019

@kvetinka75 ale ja zas netvrdim, ze a teraz podme.mat vsetci deti v 50, sama by som.si netrufla, ale ked sa uz stalo? Tak co.. zvladnut sa to urcite nejak da.. kolkokrat tu pise mlade matky,ze nevladzu, su na prasky.. tak aj taka 50tka, bude chvilu mozno na prasky a potom bude lepsie.

vedorka
3. sep 2019

@arasidka11 boze, dala som priklad, to asi verejne nepovie, o tomto sa taktne mlci. Vsetky celebrity, ktore nemaju decka do urciteho veku z rôznych príčin si davaju pre istotu odobrat a zmrazit vajicka, keby sa rozhodli neskor ich mat... Alebo ked sa im nedari...

maminuska
3. sep 2019

@77daniela77 ak by to bola moja jediná šanca a mala by som spoľahlivého partnera, dieťa by som sú nechala. My sme po poslednom pôrode obidvaja podstúpili sterilizáciu. 5 deti je pre nás s manželom hranica kedy to zvládame relatívne v pohode, ďaľšie deti by narušili hlavne našu psychickú pohodu a chod rodiny. Sú však rodiny kde s prehľadom zvládajú aj viac deti, ženy majú deti aj v neskoršom veku. Každý podľa svojho uváženia.Takže čisto za mňa , nie v tomto veku a pri mojej situácii už dieťa nechcem ani omylom. Ale ak žena sa na zo cíti a má podmienky , dobrého partnera a rozhodne sa si hk nechať, ja v rade čo bude na ňu ukazovať prstom určite nebudem.

77daniela77
3. sep 2019

@maminuska ano,ja si toto tiez myslim,nic i nej nevieme,asi si to dobre premyslela.

monikaduskova
3. sep 2019

ked som bola rodila ja.tak tyzden predomnou rodila jedna 50 rocna pani.prve babo....a ked som ju videla po dvoch rokoch.tak by ste neverili ako omladla....takze dá sa aj v 49 rokoch porodit a vychovat bábo...vsetko zalezi na tom ako sa citi žena....ale ja osobne mam 45 a uz by som to asi nezvladla.

dai
3. sep 2019

@monikaduskova áno... Ak má žena pohodu tak aj podľa mňa to dieťa núti ženu k aktívnemu životu... Keď si pozriem ženu s pubertakmi v 40tke a 40tnicku s malými drobcami tak v mojom okoli tie s drobcami pôsobia omnoho mladšie, žijú aktívnejšie, viac sa o seba starajú - možno je to práve tá zodpovednosť voči malým deťom co ich núti nezanedbat sa...
Inak mam v okolí veľa žien co prvé odrodili pomaly na strednej a okolo 40tky chytajú druhý dych a začínajú odznovu...

vedorka
3. sep 2019

Necitala som príspevky. Len iny pohlad na to dam. Ono nejde len o tu zenu ako to ona zvládne. Ide aj o deti, ako to citia, ze maju takých rodicov. Mna mali nasi, mama 38 a otec 40. No co poviem,nikdy by som si vedome nerobila deti tak neskoro. Ziaden druhy dych sa nekonal, ked sa im blizila 50 sme definitívne skončili s aj tak ojedinelými vyletmi a akoukoľvek aktivitou. Cize som prakticky nezažila skoro nic v detstve a nikde nebola... Oni boli unavení, trcali doma, telka, alebo boli schopní ist iba sa hrabat na zahradku...
Ja mam teraz okolo 40 a najst aktívneho 40, ci naozaj vladze, je skor ojedinely jav. A to necakam aktívny sport, ale aby neumrel ak sa pokazi vytah a byva na 12.poschodi.

ivik4
3. sep 2019

@vedorka pár z nas sme tu pisali to iste
Vela ludi to nedokaze pochopit ked to nezazili 🤷🏻
Ozaj vela rodicov zabuda mysliet aj na to dieta, nielen na to ze oni sa na to cítia

vedorka
3. sep 2019

@dai fajt neviem kde zijes, ale to, co popisujes je scifi. Chcem foto. 😀 Akoze som v tom veku a chcem vidiet, co si predstavujes pod "aktívnym sposobom zivota v 40", ja som teda zo sidliska a mame tu vela deti a aj starsie maminy, ale "starajuce sa o seba" a aktivne 40tnicky veru nie. 😉

martina2ve
3. sep 2019

Je to strasne individualne, mam susedu co ma rocneho syna 20 rocnu dceru 🙈 a sama hovori, ze je to strasne narocne ze uz nevladze ako kedysi, ze sa jej nechce a nema energiu sa s nim tolko hrat atd atd... a poznam zenu co mala v 42 prve dieta, nevedela si to vynachvalit( samozrejme, lebo nevedela ake to je super keby mala v 20-30) ja osobne by som v takom veku (49)cakala na vnucatka, manzel by mal 60 rokov.... syn 29, dcera 20... takze tak , ale to som uz niekde pisala...
A dalsia vec, myslim,ze ani to dieta by moc neskakalo meter dvadsat keby dojde mama na stuzkovu o palickach

dai
3. sep 2019

@vedorka to ako myslíš vážne co píšeš? 🙂 lebo teda ja mam 40, fotky tu zo zásady nedávam, v každom prípade tieto prázdniny sme s 3mi deťmi precestovali Ameriku, Moravu a časť SR, doma sme boli dokopy 2 týždne... Aj v US aj v ČR boli s nami páry do 50tky s malými deťmi... Moji rodicia reálne začali cestovať až po 50tke, čiastočne s malými vnúčatami (nie ako doprovod rodičov, ale sami s nimi), my sme s našimi boli na par dovolenkách, mňa mali rodicia mladunky a na dovolenky sme nemali, ako píšem od 50tky precestovali celú Európu krížom krážom...
Inak u mňa s mužom to nie je druhý dych, jednoducho aktívne žijeme... Muž beha polmaraton, deti vedieme k športom, v lete sa pláva, v zime lyžuje, korčúľuje, svet deti spoznávajú od narodenia keďže je to môj a mužov koníček...
Ja inak ani v rodine iné nepoznám, moji starý rodicia síce necestovali lebo neboli možnosti, ale aktívne žili do veľmi vysokého veku - prababka si aj v 95ke sama rubala drevo, nikoho k tomu nepustila. ..

dai
3. sep 2019

@vedorka v každom prípade ak ty si si vybrala byť v 40tke starkou tak kľudne do toho🙂 ja si ešte rada užijem život 🙂

abbey1
3. sep 2019

@vedorka Môj otec mal 44, keď som sa narodila, mama 38. Otecko sa v plnom zdraví dožil 83 rokov. Denne na bicykli, záhrada. Napíšem to možno hlúpo, ale koroner nechcel veriť, že sme dobre uviedli vek, museli sme mu ukázať doklady s fotografiami.
Ja mám o 2 dní 45. Jasné, že má nebavia s dcérou rovnaké aktivity, ako som robila s tou staršou. Ale venujem sa jej na 99,9%. Výlety, ihriská, hodiny v bazéne, cestovanie, denne kilometre na bicykli.
Moje kamarátky sú čerstvé 50 ročné dámy a ti poviem, že doma nesedí ani jedna. Neustále cestujú po svete, rôzne kurzy, dokonca štúdium.
Bohužiaľ, moja sestra zomrela mladučká a zanechala tu dve maloleté deti.
Toto sú veci, ktoré sú veľmi veľmi individuálne.
Netuším, kde stretavas tie unavené, polodochodcovske 40.
Teraz som vlastne urazila dôchodcov. Moja sestra má 63 a zajtra letí na mesiac do Indie.

dai
3. sep 2019

@vedorka ak vieš po nemecky, pozri si dnešné punkt12 na RTL... Je tam krásna reportáž o ľuďoch nad 90rokov - tam uvidíš aké obrovské rozdiely medzi nimi sú - niektoré čakajú na smrť, iné plne elánu... Jedna pani rozprávala že jej v 35tich zomrela dcéra a ona výchovala jej deti - pani nevyzerala na viac ako udržiavaných 70🙂

vedorka
3. sep 2019

@dai ja som neni babka, ani ked uz vlastne byt mozem a rozhodne nesedim na zadku 😁 ale som jedina aktívna v mojom okoli po 40 😀 necestujem vela, ziadne lietanie. Chodim iba v ramci SR a CR, ale celkom dost, hlavne turistiku. Ja fakt mam problem najst si aspon kamaratku, co trochu športuje a je približne v mojom veku, vsade chodim s muzmi, aj tych je malo...
Inak som nemala az tak na mysli tak cestovanie lietadlom, autami, ale skor taky zivotny štýl, ako ze ist do mesta peso, alebo do hor cosi nastupat, bez lanoviek, ci prejst trebars na horskych bikoch aj do kopcov kilometre. Ja fakt takych ludi okolo seba nemám, to co tu citam, aj ked som to myslela trosku inak, vazne nepoznam. 😀
Ja som ako dieťa chcela chodit do hor, lesov, behat, vela športovať a toto moji rodicia fakt nedavali ani omylom..

dai
3. sep 2019

@vedorka hm... Asi neboli ten typ.My sme s rodičmi kvôli financiám necestovali ale teda po horách sme sa nachodili neúrekom. Ale to aj so starkým na hríby o 4tej ráno a návrat večer, s babkou na bylinky...
Ono to cestovanie je inak tiež narocne🙂 my sme v NYC prešli denne peši okolo 20km🙂 ono sa to nezdá.Detto iné veľké mestá - v nich sa vždy nachodíš ak chceš niečo vidieť...
Ja stále hovorím ze človek si v našom veku už má ľudí za priateľov vyberať...
Tí priatelia veľakrát potom definujú aj nás samých.My sme obklopený generačne ľuďmi plus mínus 20 rokov - veľká partia sú ľudia od 18-30tich (vlastne deti našich starších kamaratov) po 60ku.Úprimne, niektorí 60tnici dávaju viac ako ja s mužom - mame tam tatranského vynasaca, vlastníka penziónu - ten má asi už cez 60 ale denne robí terryho chatu aj viackrat. Naši rovesníci behajú Tatry - Bratislavu, všetky polmaratony, niektorí aj maratóny, každý rok robíme chaty v horách s turistikou... Teraz sme boli partia rodičov od 38mich rokov po 46. Deti od pol roka po 15, nachodili sme kilometre, krpci v ruksakoch, velkaci po svojich...proste každý má ako si zariadi... Nepausalizovala by som
Ja inak žijem v ba a tu som u dcéry najmladšia mama ako som písala, u najmladšieho budem možno najstarsia🙂

kvetinka75
4. sep 2019

@siska53 ale nikto netvrdí že sú to starí nevládni ľudia. Ale je asi veľký rozdiel mať a starať sa o svoje deti denno-denne ako starať sa o vnúčence. Ja budem mať 45. Na vlastné si už netrúfam, ale keby som mala vnúčence, tak s nimi behám aj do Tramtárie, nemám problém. A myslím, že pokiaľ budem zdravotne v poriadku, nebudem mať s tým problém ani v 50-ke ani v 60-ke a možno ani neskôr. Ale tiež určite budem rada dňom, kedy nebudem musieť nič robiť, riešiť a oddychovať. Isť na masáž, kozmetiku, kaderníčke alebo len tak nič nerobiť.

luba41
4. sep 2019

poznám pani - prvorodička v 51 rokoch , syn má už 15r / je synovcov kamarát/ a na počudovanie, rodičia mu ešte žijú..prírodne, rodinne a turisticky založení až doteraz..ja mám po 50ke a doma 8ročné / 3.tie/ - ktoré má "zázemie" = otca, aj starších súrodencov a aj "aktívnych" starých rodičov / primerane veku/, takže "netrpí"..aj športy, aj dovolenka, aj zábava..ak by sa "pritrafilo" / čo sa nám už nesmie pritrafit - nie zo zdravotneho ani z psychickeho hladiska😀/, tak by sa "vychovalo" aj teraz malé bábo..proste ak žena nie je na to "sama", tak sa zvládne aj v tomto veku všetko..V novembri na synovej stužkovej - jedna spolužiakova mama v 8 mesiaci / už má dobre po 40ke /a druhý spolužiak doma 1,5r. sestru..a všetci spokojní..🙂
@fabinko

0silvia0
4. sep 2019

@vedorka mňa mali rodičia ako 21 a 23 roční a fungovali sme tak ako ty so staršími rodičmi. Ojedinelé výlety a motanie sa v záhradke, lebo pre mojich rodičov je záhrada vrchol blaha až doteraz. Takže nie je to až tak o veku ako o nastavení človeka.

arasidka11
4. sep 2019

@vedorka vieš, čo takéto vyjadrenia, ja si myslím, a všetky celebrity, joj to tak nemám rada, to je také JPP

vedorka
4. sep 2019

@arasidka11 JPP neznam 😁 podstata je v niecom inom, statistiky vrodenych vad a veku nepustia. Cize zial je to tak, oni maju špičkovú starostlivosť a tieto veci vie kazdy lekár. Pozri si napr statistiku na downom syndrom v 20 a v 40 rokoch. Ja som bola sokovana. Si naozaj myslis, ze toto by oni riskovali a spoliehali sa na boziu volu...? Bezni ludia ano, lebo nie su informovani.
A cakam zase reakciu, moja suseda mala dieta v 20 a ono ma downov syndrom a druha v 40 zdrave dieta. Statistiky nepustia.

modrava
4. sep 2019

@vedorka tak zas ja si myslim, ze ani slovenska 50nicka nebude nechavat nic na nahodu a da si spravit vsetky mozne dostupne vysetrenia aj ked komplet platene.. teda ak uz sa odhodla si to dieta nechat. taka, ktora nema na tie vysetrenia asi ani nebude mat na vychovu dietata v takom veku a vyriesi to inac a definitivne.

maminuska
4. sep 2019

@vedorka no štatisticky je väčšie riziko down po 40 roku , ale reálne sa v živote rodia takto postihnuté detičky mladším mamičkám . Úplne z jednoduchého dôvodu , priemerne vzdelaná 40 tnička buď postúpi amniocentézu alebo špeciálne testy z krvi + morfologický ultrazvuk , u normonálneho gynekológa je pod väčším dohľadom .
Nechceš počuť jedna JPP, tak ti napíšem vlastnú skúsenosť 21 rokov...bum prvé dieťa a hneď postihnuté ... potom 4 zdravé deti, pri všetkých mám amniocentézu + morfologický uztrazvuk , posledné sa mi narodilo v tých 43. Genetika u prvej dcéry je vraj v poriadku , napriek tomu má vývojové vady na mozgu , bohužiaľ neskôr ešte doplnené tiež prasknutím aneurizma ( taktiež vrodené ) .

vedorka
4. sep 2019

@maminuska ano, tak ako som napisala, presne takéto odpovede som cakala. Statistika je zial statistika, robi sa podla ovela vacsej vzorky ludi ako mame okolo seba a za dlhy casovy horizont a proste vysledky z nej nepustia.... A viac sa k tomu nechcem vyjadrovat, lebo to su emocie vs matematika

77daniela77
4. sep 2019

Je to vec kazdeho ako sa sam za seba rozhodne.Predpokladam ze aj 49 rocna zena zvazila vsetky pre a proti a rozhodla sa tak ako najlepsie vie.Ok,kazdy tu povedal svoj nazor a tie mladsie rocniky ak by prisli niekedy do podobnej situacie sa mozno rozhodnu uplne inak ako tu vypisuju,lebo je to ine u "susedov a ine doma".....

0silvia0
4. sep 2019

@77daniela77 to je pravda, väčšina 20-30 ročných žien vidí tie 40-50 ročné ako staré o generáciu staršie tetky. Povedzme si pravdu, aj my sme to tak možno vnímali. Keď samy prídu do tohoto veku, zistia, že zrelým vekom život nekončí a začnú sa vnímať inak.

siska53
4. sep 2019

@kvetinka75 tka ja mam 44r. A tedana vnucence sa ešte necitim..akor na vlastne deti...tak do 45e.v pohode.. kebyze mam ineho muza a onu situaciu v ramci rodiny..tak mozno by sme.teraz.mali tak le cca 2-3r.dieta.. ale uz ma to prechadza..nie kvoli veku, ale ze je daleko od sekcie a uz mam vacsie obavy, ako som mala tie 2-3roky po nich.