Aký je váš názor na tehotenstvo v 49 rokoch?
Aky je Vas nazor na tehotenstvo v 49 rokoch.....?
@vedorka JPP=jedna pi... Povedala..... A štatistiky sú jedna vec a život druhá..... A kto ma kde záruku, keď si dá zmrazené vajíčko, že bude dieťa zdravé? Ze nenastane kompl. Pri pôrode, predc.porod a podobne.
@arasidka11 a kde ma prirodzene otehotnena zena zaruku ze sa nic nestane?Vzdy je tam riziko,hoci aj mizive......
Chcela by som napísať názor na to že treba myslieť ako to poznačí deti mať takých starých rodičov,z vlastnej skúsenosti ja som z toho žiadne depresie nemala a tie čo píšu aké je to hrozne napíšte či by ste sa radšej nenarodili
@arasidka11 zaruka neexistuje, zas a znovu existuju iba statistiky. Mne sa teda nechce absolvovat morf.sono,odber plod.vody a prípadne nasledny potrat... Neriskovala by som to, ked viem, ake su sance a nie vsetko sa da zial dopredu zistit.
@vedorka aká odpoveď, žiadna JPP a moja kamarátka a hentej kamarátka, ja som jasný príklad toho že postihnuté deti sa rodia aj mladým matkám , paradoxne v neskoršom veku porodia zdravé deti . Štatisticky je dokázané že s vekom matky je zvýšené riziko narodenia dieťaťa s genetickou anomáliou alebo inou odchýlkou . Tieto matky majú preto zvýšenu starostlivosť zo strany gynekológov a aj genetikov, už len matematické nastavenie tripl testov je ďaleko prísnejšie pre matky po 40 roku veku života ako pre malé mamičky. Práve tie občas prepadnú cez tieto tripl testy a zdá sa že je všetko v poriadku a zrazu sa narodí aj dieta 25 ročnej mamine s down syndrómom .
Žiadne emócie ako to tu ty píšeš , reálne sa deti s down rodia častejšie mladším ročníkom , práve kvôli týmto prepadom cez tripl testy a nepredpokladaním nejakým organických zmien u detí , preto im morfologicky ultrazvuk robí nie certifikovaný odborník , ale bežný gynekolog , ktorým často veľa vecí unikne.
@maminuska boze, down bol uvedeny ako PRIKLAD. Kedze sa robi KAZDEJ MAMINE, ktora o to stoji sono na prejasnenie sije a pritomnost nosnej mandle, je dost mala pravdepodobnosť, ze by to prehladli. Je milion dalsich poruch a vad ktore sa zistit nijak nedaju a je tam vekom zvysene riziko. Ja fakt nechapem naco sa tu natahujem a vysvetlujem. Nech si kazdy robi deti kedy chce. Radsej vypnut tuto diskusiu a zdar vsetkym cipernym maminkam v 50 s kocikmi.
@vedorka vekom stúpa predovšetkým triplodia ... down, edvards a patt. Ostatné genetické anomálie sú tak ojedinelé , že nemajú náväznosť na vek .Tým že mám postihnuté dieťa veľa som si o tom naštudovala. Prejasnenie šije a prítomnosť nosnej kostičky zachycuje len časť down . Testy z krvi , tak momentálne populárne nezachycujú mozaikovú formu down.
Zrovna mne to vysvetľovať nemusíš. Ženám po 40 tke sa bežne doporučuje amniocentéza , je to minutový zákrok , takmer bezbolestný , mám ho za sebou 4 krát . Morfologické sono je normálne sono , čo podstupujú aj mladšie mamičky , len tu ti ho robí odborník s certifikátom na špičkovom ultrazvuku .... neviem teda aký je v tom strašný problém , možno asi len tá cesta za ním ,.
Tým že to nepodstupujú mladé matky tak sa im aj reálne viac detí aj takýchto narodí , ktoré žijú v sladkej nevedomosti . Keby záchytnosť u tejto triády bola stopercentná , tak sa takéto deti jednoducho nerodia alebo rodia len maminám ktoré sa ich rozhodli .ponechať napriek tomuto postihnutiu .
Na druhej strane deti postihnuté cytomegalovírusom sa rodia hlavne v mladších ročníkoch , lebo premorenosť mladšej gnerácie je nižšia ako staršej a takto by som mohla pokračovať .
@vedorka ja iba tak, že mám 24 a dávala som si robiť Harmony test za 300 eur na trizomie (žiaden hlúpy matematický tripple test, ktorý má vysokú falošnú negativitu práve pretože vychádza presne z týchto hlúpych štatistík, ktoré sú hrozne skreslené a to ti povie asi každý genetik), Harmony odhalí dokonca aj mozaiku. Na morfologickom ultrazvuku som bola už dva krát. Pretože poznám práve zo svojho okolia mamičky, ktoré tieto testy odmietli práve preto, lebo si mysleli že vďaka ich veku je riziko nízke, a aha, majú deti so spinou bifidou, mikrocefáliou a inými vadami, ktoré sa práve na morfo dali pekne vidieť.
Tým, že sú staršie matky sledované práve vďaka týmto štatistikám viac v súčasnosti spôsobuje jav, že ich deti sa rodia zdravé - omnoho častejšie sa príde na nejakú vadu a môžu sa ešte rozhodnúť. Tým, že sa mladé ženy testom často vyhýbajú/alebo im testy niesu ponúknuté, tak sa im v konečnom dôsledku rodia postihnuté deti častejšie.
@jarhal ja za seba môžem povedať, že mne ak by vyšiel Harmony zle a následne aj amniocentéza, lebo tá sa vždy robí ešte pre potvrdenie pre prípad, že ide napríklad o mozaiku u matky, tak už sme boli vopred rozhodnutí, čo budeme robiť, Veď predsa preto som si tie testy dávala robiť. Toto je ale už samozrejme o rozhodnutí rodičov, niektorí chcú nevedieť, niektorým, ktorí nemajú dostatočné vzdelanie alebo im to nebolo lekárom dobre vysvetlené také testy zase považujú za zbytočné.
Nepíšeš, aké ochorenie má malá, ale áno, keď čakám dieťa, treba brať na vedomie, že sú vady ktoré sa aj pri množstve testov, ktoré máme v súčasnosti dostupné, odhaliť nedajú. Nehovoriac o komplikáciách, ktoré môžu nastať pri pôrode alebo testne pred pôrodom, dokonca po tom, ako je dieťa už vonku. Ďalšia vec, ktorú treba brať do úvahy je aj ľudský faktor, napríklad jeden lekár si nemusí všimnúť niečo, čo by si iný lekár všimol, preto napríklad tu v zahraničí sa robí morfologický USG na viac krát s rôznymi lekármi, aby sa nejak eliminovala táto odchýlka. Ja sa ale napríklad so svojim prístupom snažím urobiť maximum pre to, aby som toho vylúčila čo najviac. Ale istota neexistuje a ani nikdy nebude a je jedno, či má rodička čerstvých 18 alebo počala v 50ke.
Podľa môjho názoru, nezodpovedné.. Nie len zo zdravotného hľadiska, ale je to neférové aj voci dieťaťu, ako dlho si užije matku, starých rodičov? Dieta treba aj zabezpečiť ... neskor ako z dôchodku? Tak ale ja by som nemala odvahu mať dieťa už v 40 tke, ale každého osobná vec a volba
@vedorka a ak ty nepoznas ziadnu aktivnu asi si nebola na nasom.sidlisku. tam sme same maminy uz po 40, co sme mali po 35 deti, podaktore aj po 40 a teda ani jednej by som tolko nehadala. Kedze ide o ihriskove kamosky, tak o svojom veku vieme.
Nam s muzom hadaju tak okolo 30 a su v soku, ked im povieme skutocny vek. Kym som nemala deti a neskôr, kym som s nimi bola doma, chodila som cvicir a na masaze, kedze mam problem s chrbtom uz od mladosti.. po nastupe do práce to neslo nejak, ale vlani sme s muzom obaja zacali chodit do posilky. Pokojne si dam.minisuknu, pekne saty. A v mojom okoli som fakt nevidela zanedbanu 40tku, ak teda viem, kolko mala rokov. Nie kazda vyzera mladsie, ale vyzerajú dobre. Samozrejme, do piesku nepojdem vymachlena a v lodickach a kostymceku, ale normalne pohodlne oblecko, co si mozem zaspinit. A malovat som sa ani v mladosti nemalovala, okrem diskotéky, lebo mi to, predstav si to! Moj mlady otec zakazoval, tak vsetko na tajnasa a potom som si radsej pospala, ako stala pred zrkadlom.
A kopec matiek u nas chodi cvičit.
@77daniela77 ved to som písala
moj nazor....uz nie
@womanla1 no veď presne o tom píšem 😉 Ja mám zasa v pracovnom kolektíve ženy všetkých vekových kategórií, takže vidím čím žijú, čo riešia atď. Ale tiež sa mi v mladom veku všetky ženy len o 10 rokov staršie zdali staré, áno, je prirodzený takýto postoj, len často v diskusiách by nezaškodilo pri príspevkoch aspoň trocha ženskej diplomacie 🙂
Baby mne sa pozastavuje mkzog nad niektorými komentármi ako vážne 😱 si spomeňte ked ste vy boli tehotné ako ste sa citili, a hlavne pred kazdou poradnou, sonom, vysetrenim a čakaním na výsledky. Ako mozete VY MATKY MATKE napísať aké vsetky mozne choroby, diagnozy moze dieta mat, akejje to nezodpovedne, a dieťa sa bhse hanbiť za rodicov atď.keby sa to tykalo mna tak by som si aj poplakala skrz vaše komentáre!!!! . Podla mna nezodpovednejsie by bolo sa dieťaťa vzdať. Dieťa je dar, požehnanie pre každú jednu ženu v každom veku 💞 pani autorke prajem krásne tehulkovanie, vela krásnych chvíľ, budete krásna mamička, a isto o mnoho lepšia ako ponektore z nás 💞
@zuzuxxxx autorka skor rozmysla nad rym mat este dieta v 50 a nie ze he tehotna.
@ktochytavzite autorka písala ohľadom kolegyne, ktorá TEHOTNÁ už je.
@ktochytavzite Jedna sa o tehotenstvo jej kolegyne. Už tehotná je.
@misinka0611 aha,no tak to necita osobne ta tehotna,insk je to dost

Ta fyzicka je ozaj individualna vec. Aj vrodena, aj nadobudnuta. Ja dam tyzdnenne 6 hodin cvicenia, a cez to vsetko citim, ze v 39 rokoch uz bolo dieta neskoro. Je to dane aj tymi detmi, nespavci, zive deti, zdravotne problemy, po dalsie aj pripadnymi partnerskymi problemami, ktore sa mi prihrnuli do zivota a vycerpavaju ma. A aj genetika, mam po oboch rodicoch mutaciu, vdaka ktorej sa skor unavim, a hrozia nam aj kardio choroby. Cez to vsetko, vzdy sme boli v rodine skor sportovo zalozeni. A vela veci, co som vymenovala, clovek neovplyvni a nenaplanuje.
Ano, vynimky su na oboch stranach - leniva 20-ka, alebo aktivny 60-ik. Ale tiez sa priklanam k statistikam, proste nemladneme, naopak. Aj u sportovca sa vekom vykon iba znizuje. Naopak, predlzuje sa doba regeneracie. 🙂 A obzvlast na matky je to zahul, pretoze tu mame este aj domacnost.
Ja som cvicila aj v tehotenstve, aj tak som mala obdobia, ze som odpadavala pri detoch od vycerpania, v podstate nechcem na to ani spominat.