icon

Aký máte názor na potraty?

29. sep 2022

Pekný deň…chcem len vedieť aký máte názor na potraty? Mňa poslednú dobu vytáča keď vidím ako ženy zdieľajú články a fotky s titulmi: POTRAT JE VRAŽDA, ZAKÁŽME POTRATY…každá žena ma právo rozhodnúť sa..paradoxom je že vela žien v mojom okolí, ktoré zdieľajú tento názor majú 5 detí chodia z materskej na materskú, bez nulových pracovných skúsenosti a manžel pracuje v zahraničí a nosí domov peniažky… chcela by som vidieť tie ženy čo to zdieľajú keby boli znásilnené a ostali tehotné či by si to dieťa nechali ak by im to pripomínalo tu hroznú udalosť a mali z toho vážne psychické problémy a to dieťa vopred nenávideli…alebo keby máte 1000% potvrdené ze vaše bábätko je vážne choré a po pôrode zomrie okamžite alebo prežije týždeň- dva…samozrejme nepáči sa mi keď zabezpečené ženy sú nezodpovedné a chodia na potraty ako na kávičku, ale su aj iné situácie ako som opísala hore kedy mi príde potrat lepšia možnosť…

ivangeline
29. sep 2022

Chapem ta. Chapem zopar pripadov,kedy to mozno bolo lepsie.. ale ty chap tiez,ze je z toho biznis,ze robia tomu reklamu,ze nic dobre na tom nie je a radsej sa tomu vyhnut. A moj manzel zatial nie je v zahranici. ;) A posudzovat/odsudzovat ti/nam nepatri. Chvala Bohu!

vevesh
29. sep 2022

@viestta ono, 90% znasilneni sa ani nehlasi, takze cislo potrarov v dosledku toho je len vysoko orientacne...

estrella5
29. sep 2022

@mandzula to súhlasím. Veru, našťastie neviem. Len usudzujem, že to by bolo prvé čo by som v panike riešila. Príp.aspoň do tých xy hodín by som to stihla. Ale to sú len dohady, to uznávam. Neodsudzujem ak znásilnenej žene tabletka nenapadne a rieši v hlave úplne iné veci...

ckocka
29. sep 2022

@vevesh Pretože tu je naozajstný problém. V prístupe verejnosti, polície a súdov ku znásilneniu.

estrella5
29. sep 2022

@viestta v každom prípade aj žena žijúca s mužom, ktorý ju napr.denne znásilňuje má možnosti antikoncepcie. Hoc aj takej, o ktorej ten muž ani vedieť nemusí. Aj keď ani to nie je 100%, ale stále je to veľké zníženie rizika. Ale samozrejme, ja by som potraty nezakázala, len si myslím, že vo veľa prípadoch sa tomu tehotenstvu dalo zabrániť...

kittykat22
29. sep 2022

100x omielana tema. Potrat ma byt slobodnym rozhodnutim zien. Z jednoducheho dovodu, ze zena ktora sa rozhodne si dieta ponechat, tak za neho prebera plnu zodpovednost.
Pokial si razantne proti potratom, tak okrem toho, ze budes anonymne na konikovi moralizovat, pretlacat svoj nazor na ukor inych, by si mala zalozit asociaciu, kde budes ty a ostatne zeny ktore to vidia ako ty aktivne financne prispievat (mesacne) do dovrsenia veku 18 rokov na nejake dieta - alebo do ukoncenia vysokej skoly aby si pomohla matke ktora bud dieta nechce (napriklad na dlhorocnu psychologicku alebo psychiatricku pomoc, pripadne pomoc v domacnosti aby dieta citovo nestradalo) alebo si ho nemoze nechat z fin. dovodov, pripadne ohrozi svoje zdravie tym ze dieta vynosi alebo porodi. Jednoducho za tvoje rozhodnutie, ze si matka MUSI dieta nechat prijmes aj zodpovednost.

Miesat sa niekomu do zivota - to vie kazdy. Ale ked pride na lamanie chleba v starostlivosti o dieta tak to sa vsetky otacate chrbtom. Pokial mas nazor taky, ze potraty nezastavas, tak nechod na potrat. Nechaj si dieta, nechaj si ich aj 10. Ved to je v poriadku. Ale v momente ked zacnes svojim rozhodnutim ovplyvnovat zivot inych ludi, tak by si za to mala prijat plnu zodpovednost.

kikus1997
29. sep 2022
viestta
29. sep 2022

@estrella5 vieš, keď ta žena pomaly nemá čo dať deťom na tanier, tak na antikoncepciu jej asi nevychádza. Pretože žiadna nie je zadarmo, ani pre ľudí žijúcich na hranici chudoby. A žiaľ, taka žena ťažko naskrabe aj peniaze na zákrok, takže porodí ďalšie neplánovane dieťa. A práve na tieto zeny by mali aktivisti zamerať svoju pozornosť. Pomôcť im včas a účinne, nie ich odsudzovať ak sa uchyli ku krajnemu riešeniu. To je im aj ich deťom užitočné ako mŕtvemu perina.

natalala
29. sep 2022

Pre mna to nie je vobec vec na diskusiu. V poslednych rokoch pocet umelych preruseni tehotenstva klesa, cize vobec to pre mna nie je tema. Ak by to rapidne rastlo, tak ok podme to riesit, ale nie vo forme, ze zakazme to. Je to rozhodnutie kazdej zeny alebo rodicov, ktori to dieta budu mat zivit. Skor sa sustredme na vytvorenie prostredia, kde ludia budu chciet a moct vychovavat deti. Dostatocny pocet miest v skolkach/jaslickach a zvysenie ich kvality, podpora ciastocnych uvazkov pre zeny, kvalitne skolstvo+sexualna vychova, kvalitne zdravotnictvo atd. Preplatenie antikoncepcie zdravotnou poistovnou.

ckocka
29. sep 2022

Ja si nemyslím že by som sa mala nejako ospravedlňovať za to že chcem rozhodovať o svojom tele a živote, a vysvetlovať dovody. Považujem to za svoje právo, našťastie teraz aj zákon.

sasanka605
29. sep 2022

Toto su dnes nejake témy a prieskum pani Anky Z.? Uz je zas ten správny čas?

estrella5
29. sep 2022

@viestta osudy sú rôzne no.. A je smutné, že v niektorých rodinách to funguje presne tak ako si napísala. Tam je potrat fakt ten najmenší problém 😔 Aj keď ono každý má xy možností ako si zlepšiť životnú situáciu, ale áno, nič nie je len čierne alebo biele. Životy sú všelijaké..

miskaska
29. sep 2022

Nie je to vražda.

dilino
29. sep 2022

Nie je potrat ako potrat. Ked je žena tehotná a čaká dieťa pri čom jej lekár povie že bude zdravotne ťažko postihnuté odporúčajú zo zdravotných dôvodov interupciu je úplne niečo iné aj ked mama to dieťa chce vedela by že sa len budu trápiť a oni s nim je iné. A druha skupina žien rozkošnice čo sa nechránia a idú dieťa ako píšu ostatne zabiť to dieťa pre svoju hlúpotu. Lebo asi žijeme v 15 storočí že ochrana neexistuje že chodia tam ako na kávu ako píše tu prispievateľka vo fore. Zena ktorá išla zo svojej hlúpoty na potrat lebo rozkoš si deti nezaslúži myslím v prípade že si dala sama odobrať lebo chcela nie pre zdravotné dôvody toto je úplne niečo iné.

vemi23
29. sep 2022

Píšeš ze KAŽDÁ ŽENA MA PRÁVO ROZHODNÚŤ SA a ja ti poviem , ŽE KAŽDÉ DIEŤA MA PRÁVO NARODIŤ SA!

Boli pripady ked lekár povedal ze dieta bude postrihnute narodilo sa uplne zdrave...

acrobaleno
29. sep 2022

@vemi23 Veď poroď detí koľko chceš. No prečo sa staráš do iných.

vemi23
29. sep 2022

@acrobaleno ja sa do nikoho nestaram vyjadrila som len svoj nazor alebo ani to uz nemozem? Problem?

acrobaleno
29. sep 2022

@vemi23 Veď vyjadri, lenže je rozdiel keď tvoj názor má dôsledky na iných ľudí.

vemi23
29. sep 2022

@acrobaleno tak to potom odpis kazdej zenskej ktora sa zapojila do tejto diskusie a nesuhlasis s jej nazorom

acrobaleno
29. sep 2022

@vemi23 prepáč, ty si bola posledná. Využila som ťa na zovšeobecnenie.

solange7
29. sep 2022

Ja som za potraty.

slovakboy
29. sep 2022

Som jednoznačne proti potratom a myslím si že je to zabitie. Ale nemyslím si že potraty by mali byť apriori zakázané ako je to napríklad v Poľsku. Žena ma právo myslieť aj na seba. Podľa mňa jej bytie má väčšiu prioritu. Sú to náročne etické otázky a nikdy nebudeme zajedno. Som za to, aby žene boli najprv ponúknuté iné riešenia a toto ako posledné. Rozhodne som proti potratom a spoločnosť ma právo do toho hovorit. Ale nie zakazovať.

any_soj
29. sep 2022

@lenkakravcova "Bežne sa potraty dejú a ženy o tom ani nevedia." Ako by som to... To je ako povedať, (parafráza) že ukončiť život suseda je ok, lebo veď bežne rôzni susedia zomierajú... K tomu, že Boh za tým v skorých štádiách - keď nám zomrela dcéra pred pôrodom, vnímala som to tak, že Boh život neberie. Naopak. Daroval jej 9 mesiacov s nami a večnosť k tomu.

any_soj
29. sep 2022

Ja len toľko - keď bije srdce, znamená to, že daná bytosť žije. Keď srdce prestane bit, zomrela. Keď to spôsobí niekto druhý, zabil.

lenkakravcova
29. sep 2022

@any_soj Je možné, že jej ale žiaden život nedaroval a ona proste ani neexistuje ako osoba.. To všetko záleží na názore a viere. Skutočnosť sa dozvieme až na tom druhom svete.

acrobaleno
29. sep 2022

@any_soj Takze ked je niekto po mozgovej smrti na pristrojoch s bijucim srdcom tak zije?

slovakboy
29. sep 2022

@acrobaleno áno žije

acrobaleno
29. sep 2022

@slovakboy Tu sa rozchadzaju nase nazory. Ako moze zit, ked nerozmysla? To, co robilo cloveka clovekom tam uz nie je. Jeho uvedomenie seba sameho.

any_soj
29. sep 2022

@acrobaleno rozmýšľala som, či mám rozpisovať aj mozgovú smrť, či to niekto bude riešiť z tej strany - povedala som si, že nepíšem medicínsky traktat, len koment v diskusii. Ale teda - samozrejme pri mozgovej smrti je už človek mŕtvy, zomrel. Môžme si to napísať aj inak - keď existuje aktivita neurónov či čoho, tak je život. Keď prestane, je smrť. Keď prestane zavinením druhého človeka, je to zabitie. Výboje v nervovej sústave začínajú veľmi skoro po počatí.

slovakboy
29. sep 2022

@acrobaleno život ma rôzne úrovne kvality aj stupňa organizovanosti. Bunka žije aj keď nerozmýšľa. Blcha tiež žije aj keď rozmýšľa len primitívne a pudovo. A áno. Človek po mozgovej smrti žije ale neuvedomuje si seba. Kvalita jeho života aj stupen organizovanosti klesol tak nízko že sa dá povedať že nežije. Embryo tiež si ešte neuvedomuje seba ale jeho zabitím nenávratne zničíme svojim zásahom šancu vzniknúť človeku. Človek po mozgovej smrti už tu šancu nemá.