Bez detí neodídem - dokument
Ahojte. Dnes pri pozeraní tohto dokumentu sa mi zastavoval nielen mozog, ale hlavne srdce.. Nevedela som prestať plakať.. Nedokážem si takúto hrôzu, akú zažíva táto rodina ani predstaviť.. Videla som vo fotoblogoch vela komentárov na túto tému a tak ma napadlo, že by bolo fajn založiť o tom diskusiu zrovna v kategorii "o tom sa ťažko rozráva", aby sa o tom začalo vela rozprávať a aby o tom vedel úplne každý, kto snáď aj vie pomôcť.. Posielajme spoločne strašne moc pozitívnej energie tejto rodine, aby mohli byť zasa spolu..
@liave lebo som dostala mail ze je to jedna banda .....exactly the same...a myslela som ze je medzi nimi rozdiel ...
ešte dodatok: ja rozhodne súhlasím s prísnejším systémom a som za, aby sa sprísnil aj u nás... ale aby mali následne pracovníci kurately aj viac kompetencíí, aby im bola poskytnutá ochrana, práve keď idú do "rizikových" oblastí, domácnosti a v neposlednom rade, aby sa zvýšil počet sociálnych pracovníkov, ktorí vykonávajú terénnu prácu... nakoľko trošku vidím aj do tejto oblasti a viem, že sú tu obrovské medzery 🙄 😝
@dejnas zakony mozno su aj dobre. ale ide o ludi ktori ich "praktizuju" ze zatvaraju oci nad skutocnymi dokazatelnymi ublizovaniami.
kludne nech si chodia na kontroly ale ked tam nic nie je tak nech to tak aj napisu a nevymyslaju si veci ktore sa im v hlave prisnili. a tiez by som bola za to ze nech kontrolu mozu vykonavat len ludia ktori uz maju deti a tak chapu co je to vychovavat deti. taka mlada zaba co ma 19-20 rokov a len "citala knihy" nemoze pochopit ze niekedy sa na dieta musi i hlasnejsie. ale to neznamena ze sa tym dieta tryzni alebo sa mu citovo ublizuje. ak mi niekto chce povedat ze vsetko ide len po dobrom tak neviem co on ma za deti.
ludia v minulosti vykonavali fyzicke prace a po prichode domov boli radi ze si sadnu a oddychnu. v terajsej dobe takmer kazdy len "sedi" a "pracuje" a ma vela casu na vymyslanie hluposti.
ako keby sme teraz zacali polemizovat ci je lepsie krmit dieta s plastovou lyzickou s dlhou ruckou alebo s kratkou ruckou. vysledok je ten isty. dieta sa naje. nezalezi ako. takze i pri vychove je to tak. niekedy dietatu staci len pekne povedat a niekedy to musi byt hlasnejsie. ale vysledok je ze dieta "pochopi".
@indiankaindi ak sa ťa niečo netýka, tak sa na veci vieš pozerať bez emocii, ale my podaktoré týmto prípadom a jemu podobnými žijeme už niekolko dní. Nedá nám to, aby sme sa neoboznamovali s touto problematikou, aby sme nemysleli na tie deti, na rodiny.. Keď prišla Slavka s tým, že ju idú preverovať, tak sme sa zlakli.. Všetky tie dôkazy o tom, že SS obchoduje s deťmi nám stačili na to, aby sme s ňou začali cítiť.. Ty tomu neveríš, fajn, ale my sme jej aspom na začiatok pomohli informáciami a ona je za to rada, tak predsa o to ide, nie? A to, či tu niekto lamentoval viac, alebo menej si myslím že nemusíš už posudzovať, nakolko táto téma nie je o diskutujúcich, ale o podpore.. Komentuj, podporuj ale nehovor nám ako sa máme vyjadrovať my.. Nikto tu netvrdí, že SS aj nepomohli, asi áno, ale dieťaťku známemu ako babyP nepomohli.. boli u nich 60x a neurobili absolútne nič.. Ale modrookeho blonďáčika berú v mihu sekundy.. A neber to v zlom, len si sa sem privalila ako velká voda a začala si nám tu, ako panikárime.. Pozri si to všetko, čo sme videli my a verím, že budeš inak hovoriť..
@dana_l
Nedotkla ses mne, jen objasnim...
1. mluvila jsem a az pozdeji jsem poznala ze PRAVE to byla chyba..tudiz odtud prameni: NEMLUVIT bez pravnika 😉
2. nejedna se o anonymitu Velkych mest..nase mesto ma 30.000 obyvatel 😉 i s pejskama 😅
3. nerikam, ze vsichni urednici jsou "zli", ale na mista TECHTO uredniku jsou cilene CILENE obsazovane zidle bezcitnymi lidmi..umyslne se na ne vybira konkurs 😉 Jsou to lide BEZ vyjimecnych schopnosti ci psychologickeho vyuceni...
a toto mi potvrdili i dane linky zde.. ☹ ..jakmile ma clovek srdce, neni na toto misto "umisten" 😠
Porad tvrdim a neprestanu si za tim stat,kdo neprozije, neuveri..Kdo nezazije... neustale bude hledat nekde neco..kde bohuzel NIC neni.. 😉
Nekdy mam OSOBNI pocit, ze by bylo lepsi zavrit kapitolu s timto tematem...(mluvim o SOBE)
Protoze dokud je "horka" situace, je pohled rozlisny..jakmile se utesi a vychladne,lidska tendence se naklani k uzavreni ...a zapomneni...
@jaron Uplne s Tebou suhlasim. To je diktatura jak hovado toto! Mne napriklad synova triedna ucitelka nakazala, ze mu mam davat na desiatu take jedlo, ake chce on. Jednalo sa o to, ze ja som mu dala celozrnny chleba, lebo je zdravsi jak biely a on ho udajne nechcel jest. Tak mi toto povedala. Strasne som bola vytocena za to, aby mi nejaka ucka kazala, ako mam stravovat svoje dieta! :-/ Ale veruze po tychto udalostiach mu ten biely chleba do skoly davam. Alebo mi raz povedala, aby som mu druhy den obliekla kratasy. Tak ja som asi uplne dementna, ked mi treba hovorit, ako obliect dieta! 😠 Ale nedala som mu ich, sorry, ale do chladneho pocasia a lejaku mu nedam kratke gate! Ale ked tak pozeram na tie socky, co tu ziju a ako sa uzasne staraju o deti (!), tak nechapem kde su SS s ich prisnym rezimom v tychto pripadoch! Je tu neurekom asocialov.
@svetllana to vazne ešte aj desiatu kontroluju?čo im šibe?moja mala mi permanentne nosí desiaty domov 😉 a kolkokrát nezje ani obed v škole.má 8 rokov a 21kg 😕 to by mi ju brali asi hned 😀 a počula som že tam nesmieš dávať dietatu na ranajky kašu,a že deti poobede tiež nemôžu spať,že brat nemôže mať spoločnú izbu zo sestrou tuším len 5 rokov?to fakt je tam tak?
@winipega ano presne tak brat nemoze mat spolocnu izbu so sestrou ...toto je pravda ....a ked je medzi detmi velky vekovy rozdiel tak ako u mna ...taktiez nemozu byt spolu v izbe ....moje deti maju kazdy jeden svoju vlastnu izbu .......aj ten najmensi 3mesacny aj ked je s nami v spalni ale ma vlastnu izbu .....nepochopim toto ale je to tak
ja som pravidelne desiaty nejedávala... ani obedy v školskej jedálni.... mama sa mohla ja rozliať 😝 si neviem predstaviť, že by sa mi niečo podobné dialo 😝 😝
ok, nech je prísna kontrola, ale nech nezaostáva ľudský rozum preboha !!!
aj to s tými spoločnými izbami je tuším vo viacerých krajinách 😝 keď si spomeniem, ako sme my s bratom vyrástli v 2 izbovom byte s oboma rodičmi 😀 tak uznávam, že nebolo to bohviečo, ale nikto z nás nie je nijak "postihnutý"... aspoň teda dúfam 😀
Fakt to preháňajú.. chrániť deti pred tyraním je jedna vec, velmi dôležitá, ale diktovať rodičom, čo im majú obliekať, dávať na desiatu a ako majú bývať.. to je moc.. Akože deti, ktoré spolu vyrastajú v jednej izbe sú nešťastné???.. Nech ide do riti celý esesácky systém..
@slavka1212 divné 🙄 fakt som toho dosť nepochopitelného počula,ale tak neviem,je to ich systém tak ho cudzinci musia rešpektovať.nám to pripadá ako šikana ale pre angličanov je to asi normálne.
@zuzana581 presnejšie by som to nenapísala 😉
@irriss ano ano ano absurdita 😉
@winipega Je to tak. Akurat neviem to spanie poobede..moju loptosi chrnia 🙂 A v skolke som Ale fakt ta desiata ma dostala, skoro som kdpadla. Keby bola ta ucitelka co k comu, tak mu vysvetli, ze to je dobry a zdravy chlebik, urcite by to od nej prijal, lebo je to cudzia autorita. Ja chlapcov vediem nielen k tomu, ze treba posluchat rodicov a babku, ale aj ine autority, v ich pripade ucitelov. Su slusni a uctivi, co mi aj minule povedala mamicka jedneho synovho kamarata..bol u nich skoro cely den a ona bola velmi milo prekvapena, doslova mi povedala, ze takeho kamarata jej syn este nemal. Zahrialo ma na dusi, ze aj mimo domu sa dari chlapcom dodrziavat, co im vstepujem. I ked...obcas aj ne, predsa su to len deti 😉 😀 Jaj a este nieco. Treba si davat velky pozor, aby deti chodili do skoly nacas! Ziadne spozdenie, ani 5 minut! Ked moj najstarsi zacal chodit do skoly, stalo sa, ze sme dosli dvakrat neskor, fakt len o tych 5 minut, ale uz sme museli ist cez reception..A dosiel mi domov papier, ze este raz a budu to riesit inak..Ale neviem uz jak, lebo som vtedy tomu papieru nevenovala velku pozornost..
@svetllana
Jaaaajjjjaaaaaaaaaaaaaajjjaaaaj lechtas me pokuseni a schovana prani!! 😀 😀 😀
Ja naposledy byla na dovolene s mymi rodici, kdyz mi bylo 12 😔 😔 😔 😔
Od 18ti jsem neustale s myma detma..jediny relax..kdyz jsem v porodnici.. 😔
Mozna proto mam tolik deti. 🤐 .obcas potom relaxu zatouzim a jako s jedinou variantou se i smirim.... 😅
p.s. ONA ne..😉 aspon v posledni dobe NE..
@winipega moja skusenost:
v synovej skole si deti vobec nesmu nosit do skoly desiatu. maju iba obed - bud vareny v skolskej jedalni alebo packed lunch, cize rodicia im obed balia z domu (co je ale vacsinou sandwich). teraz, kym je syn este maly, maju dovolene zobrat si do skoly na desiatu 1 ks ovocia. ale od tretieho rocnika uz ani to nesmu, pretoze vraj su uz velki a maju vydrzat do obeda. mne sa toto velmi nepacilo, pretoze moj maly, hoci velmi vychudnuty syn, je velky papkac a stale by nieco jedol. takto prichadza zo skoly domov hladny, vlastne celu cestu v aute mi place, aky je on hladny a ze uz nevydrzi domov. doma potom uz len vyjeda chladnicku nonstop, az kym nejde spat. na obed maju v skole teple jedlo + dezert. Polievky tu nevaria. V skole je od 8.55 do 15.30 hod.
Na pitie do skoly mozu deti len cistu vodu. Ucitelia povedali na schodzi, ze ak by z nejakeho vazneho dovodu musel dat niekto svojmu dietatu nieco ine ako vodu, treba to hned oznamit ucitelovi. v opacnom pripade ucitel dietatu flasu vezme a nedovoli mu pit. ziaden caj alebo sirup. nastastie moje deti su zvyknute pit vodu, takze oni s tym problem nemaju, ale
su deticky, ktore vodu proste nevypiju (napriklad ani ja).
Ked moj syn nastupil do reception (nulty rocnik) ako 4-rocny, nemali sme raz doma ziadne ovocie, tak som mu dala do skoly jogurt. Klasicky marhulovy jogurt, ziaden cokoladovy ani puding ani nic take. Ked som o 15.30 prisla pre nho, utekala za mnou jeho ucitelka a dala mi do ruky otvoreny jogurt v sacku. Vraj oni si nevsimli, ze on ma jogurt, ze az ked ho otvoril, si vsimli, ale ze jogurt je zakazany, tak mu ho nedovolili jest a dala mi ho domov. Bola som nasrata, lebo moj hladosko tym padom nemal ziadnu desiatu v ten den.
Netusila som preco to bol taky problem, ale nedavno mi to jedna baba na fb vysvetlila, vraj jogurty nesmu preto, lebo sa mozu na kelimku porezat. Tak toto by ma fakt nenapadlo.
Co sa tyka baleneho obeda z domu, tak deti mavaju sendvic, ovocie, atd. Nesmu mat ziadnu sladkost, ani malicku tycinku, nic. Niekedy sa stalo, ze rodicia zabalili detom malicku sladkost, ale vtedy ucitelka tu sladkost zobrala a zase po skole ju dala rodicom do ruky, vraj to nesmu nosit do skoly.
Mne osobne sa nepaci, ze diktuju rodicom, co maju davat jest svojim detom.

Baby chcem pridat este jeden komentar co sa nam stal tiez nas niekto udal ss a prisli nam do bytu a moj muz im poriadne vynadal a predstavte si, ze sa nam ospravedlnili!!!! Nejaka mama v synovej skole si myslela ze syna nekrmime lebo je stale hladny. Ale manzel im riadne natrel takze sa ich netreba bat.