Bez detí neodídem - dokument
Ahojte. Dnes pri pozeraní tohto dokumentu sa mi zastavoval nielen mozog, ale hlavne srdce.. Nevedela som prestať plakať.. Nedokážem si takúto hrôzu, akú zažíva táto rodina ani predstaviť.. Videla som vo fotoblogoch vela komentárov na túto tému a tak ma napadlo, že by bolo fajn založiť o tom diskusiu zrovna v kategorii "o tom sa ťažko rozráva", aby sa o tom začalo vela rozprávať a aby o tom vedel úplne každý, kto snáď aj vie pomôcť.. Posielajme spoločne strašne moc pozitívnej energie tejto rodine, aby mohli byť zasa spolu..
@bibio hovoríš mi z duše, absolútny súhlas. A dík za link 🙂 Len už nechcem spamovať a posúvať túto tému inam.
Každopádne ten spojovník je zrejmý: v prípade Čonkovcov bol najväčší problém ten, že chudoba NEMôŽE byť dôvodom na odobratie detí, to zakazujú medzinárodné dohovory. Ako sa mi to nepáčilo na SK (aj susede našej tak vzali, veľká chyba!), tým menej ak tak urobí UK cudzím štátnym príslušníkom a SK nad tým prižmuruje oči! 😠 Deti patria do rodiny, najradšej vlastnej, ale určite nie do klasického decáku. A internátna škola je často len iné meno pre detský domov. 😝
Pani Koštúrová je zúfalá, odobrali jej 3 deti, 3.12. má posledný súd, nikto jej nepomáha.
Kopírujem z FB zo stráky Anreja Kisku, kam napísala Koštúrová...
Andrej Kiska predsudky urcite nie, pozrite si, prosim, moje blogy na sme.sk, kde pisem aj o romoch a o mojich navstevach v romskej osade. Dostalo sa nam do ruk 7 pripadov odobratia detí v Anglicku, je tam vela alkoholu, drog, prostitucie zo strany nasich obcanov. Preto si pravna kancelaria, ktora nam pomaha, vybrala jeden pripad, pripad Benjaminka. Ked ho dokonci, pojde do dalsieho pripadu. Zial, nedokazeme suplovat nas stat a ulohu nasich ambasad v zahranici, ktore sa maju starat o nasich obcanov. Im treba hlavne adresovat tieto prosby, my dokazeme len, ak sa da, pomoct
Před 54 minutami · To se mi líbí · 1..
Renata Vavrochova Prave proto mate na to 2 mesice, aby jste si zjistli veskere informace ohledne Katky Kosturove.Je to jeji posledni soud.
Před 44 minutami přes mobil · To se mi líbí · 3..
Maria Koncekova aha tak je mi to jasne ked anglicka socialka obvini roma s prostitucie a alkoholu ,tak uz je to pravda urcite..ale ak obvinia bielich rodicou s tyrania,nebodaj zo zneuzivania tak to pravda nieje,alebo mi nieco uslo?
Před 44 minutami · To se mi líbí · 3..
Renata Vavrochova 3 Decembra
Před 44 minutami přes mobil · To se mi líbí · 2..
Martina Gažicová to snáď nemyslíte vážne preboha, to ako sa takto vyrieši??? aký alkohol???? aké drogy???? to ako tie deti robia???? preboha veď ide o deti.... tak toto u mňa kleslo ako nikdy... a to píšem vážne, tak toto nie....
Před 40 minutami · To se mi líbí · 1..
Matkova Janka vymyslene bludy ss...tak ako pri kazdom pripade odobratych deti...je mi z toho uz vsetkeho zle.......nemam slov
Před 38 minutami · Upraveno · To se mi líbí · 1..
Martina Gažicová Marti no ja nemám fakt slov, ja neverím, že sa nájdu ľudia, ktorí sa búchali do prs, že sa tým niečo spravia..... to bolo len na oko.... media robia divy.....
Před 37 minutami · Upraveno · To se mi líbí · 1..
Andrej Kiska dobru noc
Před 34 minutami · To se mi líbí · 2..
Matkova Janka dobru noc
Před 33 minutami · To se mi líbí..
Maria Koncekova martina gazicova to ste nejak rychlo uverili!!! SS je schopna vymysliet si cokolvek vytiahnu na vas take svinstva ze sa vam o tom ani nesniva a obycajny clovek nema ziadnu sancu
Před 32 minutami · To se mi líbí · 1..
Maria Koncekova dobru noc a sladke sny
Před 31 minutami · To se mi líbí..
Martina Gažicová uverila???? verila som, že existujú ľudia, ktorí majú srdce a hovoria to, čo pred celým slovenskom.... to je všetko....
Před 31 minutami · To se mi líbí · 1..
Maria Koncekova pan kiska
Před 30 minutami · To se mi líbí..
Mária Kostrabová treba tlašiť na štát.Nech sa stará.Nemôžu ľudia a ich dobrá vôľa vo všetkom odbremenovať štát.On má predsa na to páky,inštitúcie...
Před 25 minutami · To se mi líbí..
Martina Gažicová dobrý nápad a ako ????? keď sa opeknovali len v mediách???? nič nik nepomáha?????
Před 21 minutami · To se mi líbí · 1
@bibio no ja neviem teraz či dobre chápem, čo píšeš, ale napríklad nedávny prípad toho bábetka v kočíku a jeho brata, neviem, ako sa volali, čo žili v tom rozbitom dome s rodičmi alkoholikmi a sociálka ich odobrala a dala zatial k babke, ale aj tam vraj úraduje alkohol, tak ty tvrdíš, že ak sú tam deti "spokojné", tak tam majú zostať?
Ak je rodina chudobná, ale každý deň majú deti čo jesť, sú oblečené a neflákajú sa.. sú slušné, tak to nie je dôvod na odobratie, ale ak sú zanedbávané, tak to už podla mňa je. Aj chudobná rodina môže dobre žiť. S detí, ktoré vyrastajú v prostredí ako tí dvaja chlapci, vyrastú len ďalší asociáli. Preto sú na SK problémy s romami, lebo v osadách sa ten spôsob života detí z rodičov na deti. Ja nie som za trvalé odoberanie detí z takýchto rodín. Ale ak sú zanedbavané a ani po upozornení nenastane zmena tak odobrať, najprv k rodine, ktorá má podmienky pre slušný život, ak nie tak do profi rodiny a ak u rodičov nastane zmena tak deti vrátiť.. Jednoducho si myslím, že chudobní ludia a asociáli sú dve rozdielne veci..
A čo sa Kisku týka, tak kopírujte aj to čo píše on..
napríklad:
Andrej Kiska
Vecer sme rozoberali znova cely problem s pravnikmi a prave som sa rozpraval s Benjaminkovym ocom, makame. ..O p. Kosturovej vieme, ale, zial, musime doriesit jeden problem aby sme mohli sa pustit do dalsieho. V Anjelovi mame skoro 3000 rodin, o ktore sa tiez musime starat...
Než ho začne niekto odsudzovať, alebo si nebodaj myslieť, že to robí len pre svoju kampaň, ako som si už prečítala v inej diskusii, tak si uvedomte, že on by nemusel vôbec pomáhať, to že to robí je len bonus..
Prečo pani Kosturovej nepomáha CIPC, ambasáda, štát? Prečo nevyžiadali deti na SK?
Nechápem, Kiska pomohol, tak teraz naňho naložme všetky odobraté deti z UK a zasa sa vykašleme na tých, ktorí naozaj nesú zodpovednosť a majú možnosť die deti dostať naspäť.. Prestaňme sa zameriavať na to, čo Kiska neurobil, ale čo už urobil a stále robí..
Posledné dva komentáre pod tým statusom Andreja Kisku, kde sa rozobera aj Katka Kosturova:
Janka Bodka
Pan Kiska + kolektiv pravnikov, DAKUJEM vam za vasu pracu pre pripad Benjaminka. Rozumiem, ze sa chcete poriadne venovat jednemu pripadu, dotiahnut ho do konca, nic nezanedbat. Ak nemate kapacitu venovat sa pani Kosturovej, tak vas chcem zo srdca POPROSIT, aby ste skusili oslovit svojich kamaratov - pravnikov, aby si pani Kosturovu zobrali na starost, urcite mate mnohych kvalitnych ludi v okoli! Mimochodom, suhlasim s tym, ze by sa o tieto veci mal starat stat, ale co ked sa nestara alebo nema dostatocu silu...? Neda sa cakat, az sa SR pozviecha, kazdy den, ked su deti od pani Kosturovej su pre obe strany hrozne... je to ako pri boji s rakovinou - kazdy den je tazky, ak nesvita na nadej..... Este raz - VDAKA!
Pred 42 minútami · Páči sa mi to · 2..
Andrej Kiska
OK, vyskúšame - v pondelok sa tomu budeme znova venovať
@zuzana581 zuzka aj ja si to myslim, vdaka bohu, ze pomaha aspon jednym. nemozeme cakat, ze pomoze vsetkym. na slovensku mame dost bohatych ludi, ktori by mohli pomoct tiez. a napr. co keby pomohli hocijakym sposobom byvali ministri ci premierovia vlad (ved riadili sekciu na ministerstve, ktora to mala na starosti).
@zuzana581 ale zas nikto netvrdí, že sa zanedbané deti majú nechať len tak, ako žili doteraz. P. Molčanová hovorila o sanácii - to znamená, že oni chodili tých ľudí učiť, ako sa starať o svoje dieťa. Kontrolovať - hoci každý deň, pracovať s nimi. To podľa mňa je správna cesta, ak sú deti subjektívne spokojné ale objektívne zanedbané, ak rodičia majú záujem. Lebo to nie je to ako dať im príspevok a už nikoho nezaujíma, či sa kúpi mlieko pre deti alebo pivo pre otca.
Asi takto: čo dosiahneš odobratím dieťaťa? Dieťa vykorenené, v domove bude materiálne lepšie zabezpečené, ale hádaj, čo pôjde robiť, keď ho z domova prepustia? Ku komu pôjde? 🤐 A ak by sa dostalo do náhradnej rodiny a nakoniec predsa uspelo, stále nezabúdajme, na druhej strane sú ešte stále biorodičia - budú motivovaní ku čomu? Nadávať na úrady, na nepriazeň osudu, vyrozprávajú svoj príbeh do telky či časopisu a - po čase budú mať ďalšie dieťa. O ktoré sa ešte stále nebudú vedieť postarať. Celý kolotoč sa zopakuje. Dieťa do domova, rodičia... no ani neviem čo asi, ale oddelia sa od spoločnosti ešte viac... nekonečná opakovačka, až kým nestratia plodnosť.
Ale ak je poctivo robená sanácia, tak sa rodičia naučia, čo robiť, dieťa bude mať zázemie - síce chudobné materiálne, ale neponesie si traumu z odlúčenia. S takým základom má omnoho lepšiu šancu presadiť sa. Tá práca v rodine, sanácia, má práve ten cieľ, ako si písala - aby "Ak je aj rodina chudobná, každý deň mali deti čo jesť, boli oblečené a neflákali sa.. " - to treba tých rodičov naučiť. 🙂
@macocha pocitvo robená sanácia...........no to som teda zvedavá 😲 😲 😲 ......najprv ju musia "osadníci" prijať........ja to tak ružovo nevidím 😒 .............na margo jedna asistentka-nerómka, na nemenovanej ZŚ kde je rómska trieda 1 ročníka ........má tam také dievčatko ktoré ju úpútalo.......ani bunda v papučkách bez čiapky tak chodí do školy......no a vôbec nedesiatuje aj keď má balíček ktorý im urobí jedáleň v ZŠ.........predstavte si po týždni sa jej asist. pýtala ,prečo neje desiatu ....a ona na to že nemôže zjesť svoj balíček......no lebo ho musí priniesť domov ináč by "dostala".............no asistentke do plaču bolo...z domu jej nosila desiatu a doniesla aj neaké veci, ktoré kúpila v sekáči pre malú...............no uznajte ani by ma to nenapadlo.........už som písala v inej téme tam treba tereňákov aby ich naučili vtedy prať, variť, gazdovať s peniazmi, kúpať sa a veci dať prať..prácu v lese, v obci. čo nakupovať atď.........a najviac 3 deti...........kým sa nezlepší ich finančná situácia.........
moja sesternica lekárka bola zavolaná do školy, lebo tam rómske dievča skolabovalo a šetrením nakoniec zistila, že omdlela od hladu, pritom obed a desiatu v škole nesmela zjesť, ale doniesť domov, lebo ....
@sendy182 jasné, že to nejde vždy. Ale v mnohých prípadoch by sa dalo. Jasné, že sú prípady, kde jednoznačne treba deti ochrániť odobratím. Ale v mnohých prípadoch to bolo unáhlené. Všetko sa dá zneužiť - ochrana pred možným budúcim psychickým týraním, sanácia, odobratie detí aj adopcia - všetko je o ľuďoch. Problém je práve v tom, keď sa nehľadá, čo je dobré pre ten-ktorý prípad, ale sa určí "trend" a potom hurá! - ideme všetky rodiny sanovať. Alebo ideme všetky ohrozené deti dať rovno na adopciu.
Takmer som ti dala "like", len som nepochopila ten limit 3 detí. 🙂
toto je spravne video, ten link pred tym netreba pozerat 😉
@macocha ja som písala o prípade tých dvoch malých chlapcov. Jasné je, že každý prípad je špecifický a napísala som čo si myslím. Neodobrať dieťa trvalo, ale načas, než sa zlepšia podmienky v rodine.. Ty súhlasíš s tým, že by tí dvaja chlapci mali vyrastať v tom dome s tými dvomi alkoholikmi? Tomu neverím. A zas ruku na srdce, ktorá sociálna pracovníčka tam pôjde denne a bude tam tráviť niekolko hodín, aby tím deťom nič nechýbalo?
@zuzana581 tak to sme sa nerozumeli, samozrejme nie som za formálne riešenie, ktoré na veci nič nemení. Ale toto nie je sanácia, o ktorej sme sa začali baviť včera - toto je jednoduché zverenie do starostlivosti starých rodičov. Pod pojmom sanácia sa berie (mala by sa brať...) práca s rodinou, nie právny stav, keď dieťa ostane pri rodine.
A viem aj o prípadoch, kedy tá sanácia ozaj vyšla, za veľkého úsilia sociálnych pracovníčok z neziskoviek. 🙂
tak "nátlak" na p. Kisku zabral, už si pýtal od Katky Koštúrovej podrobné info o jej prípade
Ahojte maminky. zacala som tuto diskusiu :( je to velmi smutne.. Ked sa zacalo to s Ivankou neverila som vlastnym usiam a plakala som ako dazd .
Potom som si spomenula a pripomenul sa mi pripad mojho znameho z kurzu.. vsetko tak krasne do seba zapada :(
Su to polsky par. Chodili spolu , zobrali sa a maju dcerku.. teda mali ju asi 2 tyzdne. :(
Raz som toto dievcatko videla ked s nou boli prvy krat na chvilocku na prechadzke.. rozpravali sme sa a dietatko tak krasne spokojne spinkalo a oni boli taky stastny... az do jedneho dna kym nemusela k nim domov dorazit pohotovost.. Mala im zacala modriet a odpadavat.. V nemocke sa zistilo ze ma krvacanie do mozgu.. Jeden z doktorov sa vyjadril ze sa jedna o mikro krvacanie, ktore sa mohlo urobit pri porode .. proste tlaky, velke dietatko a dlhe tlacenie.. No ale socialku to uz nezaujimalo a dietatko si rodicia z nemocnice uz nepriniesli.. :( Obvinili ich ze ju museli bit po hlavicke , alebo ze im musela spadnut. Doteraz o nu bojuju a uz mala ma asi 2 rocky. ja som tych ludi nevidela davno ,ale vraj su na liekoch . Hovorila mi to kamoska, ktora im na zaciatku pomahala prekladat nejake papiere.
Je to velmi smutne .. mali by sa vsetky staty postavit proti tomuto systemu .. mozno poliaci a ostatne krajiny este nevedia ze u nas sa to uz prevalilo, a vie sa o tejto spine.. Ktovie kolko deticiek takto trpiii.. ved v UK zije tolko naaarodnostiii :(
Prípad Mariany Hanuštiakovej, svoju dcéru nevidela od mája, syna občas... http://udalosti.noviny.sk/pochybne-adopcie-deti...
Jeden koment Dáriusa Haraksina "K teme globalneho rozmeru tychto zlocinov proti ludskosti sa este dostaneme. Pripravujem sa na to, ale Slovnsko na to este nie je pripravene. Verim, ze k tomu pride. Rovnako uz dnes verim (aj ked pred dvoma mesiacmi som neveril), ze Britania sa raz bude musiet ospravedlnit. Dufam, ze sa toho dozijem. Treba makat dalej"
Koment z FB
Ivana Boorová - Slovensko, pomôžme jej vrátiť deti späť Andrea Malek - velmi rada by som vam posunula pozitivne spravy... ale myslim, ze to je iba o tom, ako sa na vec pozerate...v globale je to cele negativne...ale na jednotlive male kroky vpred sa da pozerat aj pozitivne. Ivana mala s detmi kontakt, ktory ju velmi potesil. Nasledne konecne prisiel deti pozriet aj velvyslanec. V stredu cestuje do Anglicka aj babička Eleonora a planuje si tiež dohodnúť kontakt. O Benjaminkovi su informacie zatiaľ strážené, nakoľko by to mohlo prípadu uškodiť. Ale podľa informácií od p.Kisku sa zdá, že je to na dobrej ceste. K.Kosturova by mala konecne tiez dostat pomoc, aspon sa o to teraz snazia zainteresovani. Podarilo sa nám dostať z Irska p.Beatu s rodinou, pomoc a spolupracu nam prislubila aj Nadacia TV JOJ. Momentalne sa snazime informaciami navigovat aj dalsiu zenu - cesku, ktora chce ist domov, nakolko ma taktiez vela kontrol od SS. Media si vsimli uz aj pripad Mariany. Prijali nas na MZV. Hoci si chybu nepriznavaju, na Konzulate prebehla kontrola a v najblizsich dnoch by al jej vysledky zverejnit minister Lajcak. Okrem toho nam bola ponuknuta spolupraca s tym, ze sa mozeme zucastnovat zasadnuti Výboru pre deti a mládež a pripomienkovat navrhy. Rozposielame zverejneny list roznym organizaciam a v plane mame zalozit organizaciu. To, aky by to mal byt pravny subjekt este zvazujeme. Nehovoriac o tom, ze na poziadavkach nadalej trvame. Nakolko sa nam neozvali z MPSVaR a CIPCu a odpoved neprisla ani od Prezidenta, budeme na nich opat apelovat..... Ospravedlnujem sa za dlhyyyy komentar... ale chcela som vam poskytnut pohlad na to, co mame "rozrobene" . Akakolvek pomoc a spolupraca je vitana. Rovnako aj vase dalsie napady.

@bibio len ja nie som si celkom istá že tie deti sa tam majú až tak dobre......... ☹ ☹ ☹ krik,alkohol,bitka.....no neviem neviem.........a chuť na ovocie,..............takým rodičom je dobre že majú toľko detí........viac peňazí.....ale fakt česť výnimkám........na margo matka utýranej Lucky podala odvolanie 😖 😖 😖 ...........takže sa ešte tá mrcha bude brániť...........lucke by bolo oveľa lepšie v domove..........tak ako jej súrodencom........tam niet pochýb...........