Bojím sa, že nezvládnem ísť na iterupciu
Prosim, potrebovala by som najst niekoho, kto absolvoval interupciu kvoli tomu, ze uz nechcel dalsie babo kvoli tomu, ze uz proste nechcel druhe, alebo tretie babo... Druhykrat som necakane otehotnela akurat v obdobi, kedy sme sa s manzelom urozumeli, ze dalsie dieta nechceme. Mame 2,5 chlapca, s ktorym to bolo vesele. Teraz som v 6tt, a absolutne neviem, co robit. Diskutujeme s manzelom aj o preruseni. No bojim da, ze to nezvladnem a cely zivot ma to bude ppreprenasledovat
@acrobaleno Ale ona sa nechce radit s tymi, co dieta chcu ale nemozu mat, ale s tymi, ktore na potrate boli, maju to za sebou.
@lilitela a co cakate ze napisu? :D
@lele10 ahoj, pls, asi necitaj komenty v diskusii. zeny ta odsudia, opluju, preklaju ....
ja som za moznost volby, mame to v zakone, je to legalne, ziadna zena, co podstupi UPT nie je nicim vinna. akurat ti mozem poradit len to, aby si na potrat sla len ked si o nom presvedcena na 100percent. vtedy si to vycitat nebudes. ak pojdes s vahanim, tak ano, moze ta to mrziet a bude ta to trapit. ale ak si to bez natlaku a slobodne rozmyslis a budes presvedcena, ze druhe dieta nie je pre vas, tak nehlad na okolie. nie je pravda, ze vsetky zeny si to vycitaju a niekto tu neico pisal, ze na smrtelnej posteli vo vycitkach - no nie. nie je to pravda a je to len psychologicky natlak, vo velkej miere od zien, ktorym (zial) nie je dopriate mat deti, resp ich cesta k dietatu je tazka a komplikovana, preto odsudzuju vsetky, co sa rozhodnu dieta radsej nemat, lebo maju svoje vazne dovody ....
drz sa a rozhodni sa spravne, pre to, co bude pre vasu rodinu najlepsie. podla mna by ste aj druhe dieta zvladli, len o tom musite byt obaja presvedceni. a mozno mate aj vaznejsie dovody, ktore si nenapisala ... v poho napis aj IP ak chces dikutovat.
@ukulela JA DRUHE ZATIAL NEDCHCEM a preto sa chranim. pride mi max nezodpovedne ak nieco da ud do posvy a nei su chraneny ze sa neboja. je to nefer. chapem ze dovodov mozu mat 10000 preco dalsie nie ale ak niekto sexuje ma zial na to mysliet. poznam vela bab co pri prerusovanom sexe oteho ci mimo cyklu. pride mi nefer vobec s takytmo ist na svetlo. je demokracia a robme si co chceme ale je to nefer voci tomu plodu co tam do riti rastie. poznam kopec ludi co nemoze mat mdeti ci maju chore deti. a potom mi pride naozaj nefer. ak raz nechcem dalsie chranim sa. a bodka.
@lele10 ja som bola na potrate v 17 tích a žiadne mucive výčitky teda nemám. Áno, človek si to nesie zo sebou ale ze by som si koli tomu vlasy trhala tak to teda nie.
Na druhu stranu si myslím ze predsa len ide o zabitie vlastného dieťaťa aj keď v tom skorom štádiu je to len zhluk buniek. Ostáva tam ta otázka co keby... Myslím ze žena keď podstúpi takýto zákrok mala by mať naozaj vážny dôvod.
Príliš mladá, príliš stará, zdravotné problémy, nevie s kým to dieťa ma, opustil ju partner, zlá ekonomická situácia, znásilnenie atď. Tam to ta hlava lepšie prijme ako keď je to iba tak... Ze môžem ale nechcem.
Byť tebou si všetko naozaj premyslím, lebo myslím ze v tvojom prípade ti to bude ľúto. Keby si rozhodnutá tak neriešis a nepíšeš sem. Máš manžela, zázemie a druhe dieťa možno len nechceš pretože si ešte unavená z prvého. Tomu celkom chápem, predsa len tie prve roky s babetkom sú náročné.
Rozhodnutie je na tebe, ale keď už nečakajte dlho určite nie až do tej hranice 12 tt predsa len to už dieťatku bije srdce a celé je to oveľa, oveľa tazsie
@lujza123 suhlas ak vazne nie su vazne dovody...co by kopec ludi za to dalo,
Neboj sa, dieťatko zvládnete. Keď budeš tehotná a uvidíš ako sa tvoj starší synček hra s detičkami, budeš najšťastnejšia na svete, že ste mu dopriali súrodenca. My sme si tiež povedali, že 2 deti sú tak akurát pre nás (finančné aj organizačne). Alebo obaja s manželom dobre vieme, že ak by sa pritrafilo tretie, určite si ho necháme. Dobre nad tým porozmýšľaj, pretoze ak to raz urobíš, nevrátia to späť a nič na svete ti nepomôže od tej bolesti, ktorú budeš cítiť.
@bublinka1426 ZIAP SI PO SEBE? NIE PO MNE. vyjadrujes sa vulgarne. a agresivne ako vacsina pro life aktivistov - nanutit druhym svoj nazor, nie pomoct, podat pomocnu ruku, presvedcit k zmene nazoru a podporit v tom - ale odsudit a nanutit a obvinit.
pre vysvetlenie - ja som nastastie UPT nemusela nikdy absolvovat. ale poznam zeny, ktore museli, ci zo socialnych, ci zo zdravotnych dovodov. nikdy by som si nedovolila ich posudzovat a odsudit.
@ptmt1011 ona svoje dieta este nezabila, ani sa zjavne nerozhodla, pisala, ze s manzelom diskutuju, a napriek tomu ju uz dopredu mate za vrahynu, utocite na nu atd. keby vam tak velmi zalezalo na zachrane zivota, tak sa ju snazite presvedcit inac, ako utokom. clovek dokaze zmenit nazor, aj zena pred UPT - ze nie je rozhodnuta - asi preto hlada odpovede. ja som autorke napisala, ze ak pochybuje, nech to nerobi. pretoze uz ta pochybnost o niecom hovori .... osobne si myslim, ze vzdy viac dokazes pozitivnou motivaciou, ako nadavkami a osocovanim.
@ukulela zober si okuliare. pisem ze ak ma vazne dovody ok. ale na co sem zavesuje diskusiu takejto vaznej temy ...my nemozeme vidiet do jej zivota. toto je vyslovene otazka smrti ci zivota. tus a nebavime o zle nalicenych perach. mimochodom po nikom som neziapala a reagovala som vseoebecne na autorku co temu zacala. ale kludne si podme masiroveat plecia a daj si coko loko ku kave ak si myslis ze som to myslela v zlom. nie zial som len uprimna. my sa nebavime o kabelke co sa chce reklamovat,. osobne si myslim ze taketo temy tazko riesit a sudit ak nepozname ale stale som nazoru ak raz nechcem dieta tak sa chranim,. bilogia zakladnej skoly. pekny den
@ukulela este jedna vec. kazda vieme ako to cele prebieha co bolo vulgarne? mne pride skor nezodpovedne ze clovek nemysli na nasledky. nepouzila som nazor pitsa a kokos. tak nechapem na co si narazala. to je cista biologia a holy fakt. ak chces napisem to radsej po latisnky aby si neboal poburena
@ptmt1011 ukulele si musi asi zahrat na ukulele pretoze zjavne nechape co sme chceli napisat. darmo vsyvetlovat ak niekto na to nema bunky ci nechce prijat iny Anzor na diskusii. a ked na niekoho ziapem, na to potrebujem prekrocit iste decibely hluku a pocut ich uchom a nie takto cez forum 🙂 len som sa pobavila . a zial na smutnej teme.
@ptmt1011 ved prave. toto podla mna nepatri na diskusiu. zial. my jej svojimi klikanim na klavesnicu nevieme zabezpecit ako sa bude citit ci si da ci nie zobrat. tazko. autorku nepozname a nevieme jej jasne priciny. fakt nechapem MK ze tu nema admina co spravuje temy diskusii. fakt ze nie.
@ptmt1011 proste MK kon je asi o tom ze sa pise o vsetkom. potom je skoda asi na taketo temy dret kozu nasich prstov. nic nezmenime a aby sa tu osocoval niekto koho ani nepoznam...napisala som holy fakt a ked to niekto nevie prijat tak nech sa pozrie do zrkadla a SO STOICKYM kludom napise co by asi na takuto temu vobec napisala.
Zase netreba robiť unáhlené závery ako sa mala chrániť. Co ked im praskol kondóm, zabudla si dat tabletku alebo doteraz 10 rokov s chlapom sexovali v pohode že stačilo keď si dal pozor. Žena je prvé roky po pôrode extra plodná a to môže byť naozaj zradné.
Myslím ze žiadna nejde do toho ze v pohode zlatko daj to do mňa však môžem ísť na potrat keby čosi.
Umelé prerušenie tehotenstva je osobna vec kazdej ženy, do toho by cudzí nemali strkat nos a je jedno ci ide o rozhorčene matky na fóre alebo populistickych politikov.
Diskutovať k téme sa dá aj slušne, bez urážania a výrazov typu trtkat, roztahovat nohy a pod.
@bublinka1426 ja necakam nic. podla korektnosti by sme sa ziadna, ktora UPT nepodstupila, nemali diskusie zucastnit, ak aspon trochu respektujeme zelanie autorky.
S muzom sa urcite poradila, a temu ako provokaciu nevnimam, naopak, je vidno, ze to v sebe riesi, aj to je forma zodpovednosti. Akurat som tiez skonstatovala, ze toto nie je optimalne forum na tento druh diskusie.
@lilitela nie zial asi nie. tu odpoved tazko najde zial
@lujza123 nuz. co napisat uz asi nic, mne sa bude lepsie dychat ak taketo asi ani citat nebudem. nepoznam nevidim nesudim napisala so m nazor. neviem ake boli okolnosti. ale ak raz nechcem nbejdem do tho ak by autorke pukol kondom myslim ze stylom co naisala uvod by pokracovala aj v zmienke o tom ze im praskol aby sa vyhla prave takym narazkam tipu chran sa. hold trevolt. ked to nejde tak to nejde Krasny den dievcata a robte si co chcete. toto naozaj nema vyznam

@lele10 btw holka zlata podla toho akym stylom pises, ti poviem ze ak si dost zrela an to aby si sama vedela odpoved. maloktora asi ziadna ti nenapise ze je to ok a ze budes ok cely zivot ak ides na interupciu len preco ze nechces druhe dieta. na to si mala mysliet skor nez ste zacali sulozit, ze sa treba chranit. tu sa zeny roky pokusaju o dieta a ty tu ebnes tuto temu? prepac ale co ci a kto si co cakas ze sa tu dozvies. ved chod an potrat a vycitaj si to cley zivot. vacsian deti tuzi mat surodenca a chapem ak clovek kvoli porachom ci zdravotne nemozme chapem ale treba mysliet potom na to ze ked to do teba da ze by si sa mala aj chranit dako ci on :(