Umelé prerušenie tehotenstva - strach

9. mar 2023

Ahojte... Prosím, nesúďte ma. Neviem čo robiť. Mám 3 deti a zistila som, že čakáme štvrté... Pravdepodobne som v 5 týždni. Najmladší má čerstvých 5 r. Od januára mám novú prácu, ktorá mi vyhovuje a neviem ako zareagujú na tehotenstvo. Na jeseň musí ísť manžel služobne preč na rok. To by som mala akurát termín pôrodu. Vôbec neviem čo robiť, ako sa rozhodnúť... Nechať si ho alebo podstúpiť interupciu? Viem, že by som si to veľmi vyčítala ale takto sa nám (mne hlavne) skomplikuje život 😔 bojím sa aj toho, že ak pôjdem na interupciu, karma si ma nájde... Nechcem aby sa mi to nejako vrátilo na deťoch 😔😔😔 zvládnem to vôbec?

martinkatinka
9. mar 2023

Vies, tu sa za teba nikto nerozhodne.
A zabudla si na tretiu moznost, dat na adopciu.
Zelam spravne rozhodnutie.

terezka1947
9. mar 2023

Zvládneš to,ale samozrejme,že bude tomu potrebné prispôsobiť život.

julovka8
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
h2
9. mar 2023

Karma je blbosť, nič sa ti na deťoch nevráti. Ale výčitky budeš mať do konca života. Keď si zvládla 3, zvládneš aj štvrté. Na materskej s ním nemusíš byť 3 roky. A možno, keď to povieš mužovi, nikam na rok nepôjde. Ver tomu, že keď sa to malé narodí, už ti ani nenapadne, že si radšej mohla ísť na interrupciu. Drž sa.

777januska777
9. mar 2023

Ono v živote môže prísť akákoľvek situácia, ktorá nám skomplikuje život. Zivot nie je scenár, ktorý napíšeš a život bude fungovať podľa neho. Život nám vie dat toľko možností, ktoré nám ho skoplikuju. Toto je jedna z tých príjemných možností.

joesvk
9. mar 2023

Nemusíš byť dlho na materskej. Môžeš dať pol-ročné do jasieľ a vrátiť sa do práce.
Držím palce.
Chápem ťa, av tejto chvíli nezávidím, ale tiež považujem interupciu za tú horšiu možnosť.

silvike
9. mar 2023

Ja len, že život sa Vam moze skomplikovat aj s 3 detmi. To nikto nikdy nemoze naisto povedat ako to cele bude. A zas na druhej strane...moze byt, ze sa to nakoniec cele vyvrbi tak, ze budete stastna ze mate 4 deti. Mozno sa Vam zivot nakoniec vobec neskomplikuje. To je vsetko 50:50. Neviem, no, ide o dieta, o novy zivot, snad to stoji za to.

marca12
9. mar 2023

Jednoduche to nebude,ale co je jednoduche? Vsetko je komplikovane. Byt tebou,porozpravam sa s muzom. Nech ste na rozhodnutie dvaja. No pokial dokazete uzivit styri deti a citis sa psychicky na to,mate pomoc nablizku pripadne si vies zaplatit pomoc,nesla by som na interupciu. Ja som za interupciu len v pripade,ak by dieta zilo v chudobe,nehostinnych podmienkach,s labilnou matkou. No ty vyzeras byt normalna. Inak uz to je dost,ze ta muz s tromi detmi na rok necha samu.

lucia147852
9. mar 2023

Veď nemusíš byť 3 roky doma. Dieťa je dar. To vidno na tom, koľko žien sa snaží mať bábätko a nedarí sa, koľko žien si prešlo x potratmi. Nedá sa nárokovať a odmietnuť ho je hlúposť. Veď toto dieťa nie je horšie ako jeho súrodenci. Chápem, že je to šok. Človek to nečaka, život si naplánuje inak. Ale vychovas aj štvrté. Napracujes sa v živote ešte dosť. Žiadna práca nestojí za život vlastného dieťaťa.

sense
9. mar 2023

V prvom rade to prehodnotí z manželom a nie ženami na mk

jana_eyre_2
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
54tinka54
9. mar 2023

V prvom rade to povedz mužovi, radiť sa o takej citlivej veci s cudzími ženami je zbytočné. Len vy dvaja viete zhodnotiť váš život a situáciu, ale ak je to čo i len trocha možné, tak by som bola za to, si dieťatko nechať. Zvládneš všetko 🙂

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evaluki
9. mar 2023

To musíš vedieť len Ty(samozrejme s manželom)Možno si sa chcela len s niekým podeliť o svojich pocitoch,len si nemyslím,že to tu je práve najšťastnejšia voľba,prepáč.Len ti chcem napísať,že som pred takmer 19 mesiacmi riešila rovnakú vec.Môžem ti povedať,že to boli najťažšie 2 týždne môjho života.Doma 18 ročný dospelák ja dlhé roky v práci ktorá mi vyhovovala po všetkých stránkach a zrazu BÁC som tehotná.Takisto som si to nevedela predstaviť,ale nechcela som ísť ani na potrat, vedela som,že to by som nezvládla(po psychickej stránke)nechala som to na osud a dnes tu mám pri sebe takmer 19 mesačného synčeka a užívam si po rokoch materskú😊Ver mi,že to zvládneš😊Držím ti palce🍀

autor
9. mar 2023

Dievčatá, ja som sa s mužom o tom rozprávala... On je skôr za interupciu. Na jednej strane aj ja, ale na druhej viem, že by som si to vyčítala. Odísť pracovne jednoducho musí. Bohužiaľ, ale musí... Chcela som sa tu trochu zdôveriť 😔 myslím, že po finančnej stránke by sme to zvládli, aj všetko ostatné. Len sama na všetko prvý rok. Aj po zdravotnej stránke sa trošku bojím. Od kovidu ma niekedy ešte stále bolí na hrudi. Už sú to dva roky. Bojím sa, či by som tehotenstvo zvládla a aj pôrod. Neviem prečo, ale bojím sa toho dosť...

betulinka1
9. mar 2023

Inak ja to skor vidim pozitivne, ze ty budes s malym doma akurat, ked tvoj muz bude prec. Aspon sa mozes venovat detom a budes doma. V praci, tak to im vysvetlis. Ale samozrejme musi povedat aj tvoj muz co si o tom mysli.

lauriik
9. mar 2023

Ked si o interupcii neni na 100% presvedcena tak to nerob. Budes si to vycitat. Ja chapem, ze sa ti nechce odchadzat s novej dobrej prace ale na druhu davas na misky vah pracu a zivot dietata.
A inak urcite aj pre teba bude jednoduchsie ked sa budes o zvysne deti starat z domu ako keby si mala chodit do prace a este riadit tri deti.
Drzim palce a akokolvek sa rozhodnes urcite to bude spravne ✊

colsami
9. mar 2023

Toto nie je "moj" nazor - ale raz som citala rozhovor s psychologickou ktora sa venuje traumam po potratoch. Povedala ze vo vseobecnosti je najvyssie percento zien ktore si to vycitaju cely zivot takych, ktore isli na potrat lebo doma uz mali viac deti. Uvadzala i vyssi pocet ako mas Ty. Ze po rokoch na to zeny pozerali s odstupom a videli, ze ved uz to jedno dalsie by vychovali spolu s ostatnymi, ktore tu sancu zit dostali.

Dieta je dar, ci on clovek prosi alebo nie, je to dar ktory dostanes alebo nedostanes. Ty si ho dostala. Nie je samozrejme ho dostat. Vedia najma ti, ktori nemozu. Drzim palce aby ste sa rozhodli tak ako to bude najma spravne vzhladom na novy zivot, hoci mozno nie najpohodlnejsie... ❤️

petricka22
9. mar 2023

Pri troch detoch sa stvrte strati, ver tomu, ze to uz nebude velky rozdiel… ale prvy rok bude sakra narocny. No co je jeden rok, ked sa na to pozries s odstupom casu… nic, rok ubehne ako voda…
A pokial mas tri deti, urcite si neodpustis, ze si nedala sancu tomu stvrtemu. No je to tvoj zivot, tvoje rozhodnutie, len ty poznas vsetky pre a proti… drzim palce, aby si sa spravne rozhodla

loliki
9. mar 2023

Keď najmladšie má 5 rokov, tak 2 sú ešte staršie. Určite by vedeli pomôcť. Ty nie si žena, ktorá by si interrupciu nevyčítala. Manžela máš, financie sú, ostatné čo píšeš o práci a obavách ...sú len chabé výhovorky. Keď už naozaj že nechceš, tak daj na adopciu.

bambieblue
9. mar 2023

Moja sestra bola v rovnakej situacii ako Ty tiez nechcene ostala tehotna,dieta nechceli lenze koli financiam si vtedy nemohla dovolit interupciu a tak si dieta nakoniec nechali ,vsak mala 3 vychova aj 4 no poviem ti to 4 te sa narodilo precasne, Mala bola mesiac a pol v nemocke teraz uz je vsetko ok ma 8 rokov ale Mala to hrozne tazke so 4 mi detmi stale doma bez prace ,jej muz zacala pit a nakoniec sa aj rozviedla. Mala a ma to tazke a ked sme sa presne minule o tom rozpravali tak vravela ze keby Mala len 2ci 3 bolo by to jednoduchsie. Ona by ba interupciu sla rozhodne len neboli financie. Takze je to kazdeho osobna vec ci si dieta necha alebo nie, nikto ta tu nemoze sudit za tvoje rozhodnutie, mozu ti len napisat ich nazor ale rozhodnut sa musis ty! Je to tvoj zivot a nikto ho za teba zit nebude a tak nema pravo sudit ta! Pises ze mas dobry pracu a manzel bude mimo rok ,no mas to tazke teda, dobre o tom popremyslaj.A do buducna si daj spolahlivu ochranu aby si sa opet nedostala do takej tazke situacie.Drzim ti palce

salamistka
9. mar 2023

Každá tu píše, že dieťa je dar, ale porodiť a vychovať ho budeš musieť ty...to píšem ja, ktorá som dlhé roky neúspešne túžila po viac deťoch, ale sú situácie, kedy sa to nedá inak...napr. ja mám 45 rokov a keby som teraz otehotnela, tak tiež by som už nebola úplne happy.

diaszoky
9. mar 2023

ked mate financie zazemie zvladnes to ved aj mas starsie deti nie? Mozes ho dat neskor do jasli. V novej robote respekrive v kazdej musia cakat ze zena moze otehotniet. Bolest na hrudi isto nieje prekazka.. Urcite nechod na interupciu . Raz som citala pribeh : prisla zena k dr ze chce ist na potrat. A on nato: kolko mate deti? A ona :3 . Tak zabite jedno a to co cakate si nechajte.. takze tak drzim prsty a modlim sa za teba ❤️♥️

petraj122456
9. mar 2023

Mysli na to, ze ani jedna zo žien ktorá ti tu píše ako to zvládneš ti nepríde so 4. dieťaťom pomôcť. Rozhodni sa ako sa cítiš, na interupciu máš právo a je to vporiadku sa tak rozhodnúť.

salamistka
9. mar 2023

@bambieblue veď práve, na jednej strane tu ženy radia neísť na potrat a potom tu je kopec príspevkov, keď sú mamičky zničené, unavené z detí, nevedia sa dočkať návratu do práce alebo kým im s deťmi niekto pomôže, príp. si nevedia k nim vytvoriť puto.

maranta_leuconeura
9. mar 2023

Podla mna su nazory ze ,,stvrte sa strati" uplne zvasty. Nestrati sa to ani na obetovanom case, ani ma obetovanej kariere, ani na obetovanych financiach ani na zvysenom strese. Treba ho rovnako vychovat a investovat donho. Niekto na to ma kapacitu a niekto uz nie.
Sama ale neviem co by som robila a nezavidim ti tu situaciu. Rozhodni sa tak, aby si nelutovala

diaszoky
9. mar 2023

@maranta_leuconeura ved cely zivot je o obete s a ak uz nechcem byt tehu chranim sa a netvarim sa teraz prekvapene a nepisem tu

maranta_leuconeura
9. mar 2023

@diaszoky to ti kto povedal, pan farar? Nie, zivot vobec nemusi byt o obete, kazdy ma pravo prezit zivot tak, ako chce

diaszoky
9. mar 2023

@maranta_leuconeura ano mas ale o com ten zivot je ze si kazdy robi co chce a pre inych urobit nic? Ved co cloveku davam sa mi vrati dobre aj zle

dannieja
9. mar 2023

Si odvážna a skvelá mama ak zvládaš tri deti. Určite zvládneš aj štvrté, o tom niet pochýb. O niekoľko rokov budeš šťastná, že si sa takto rozhodla a ako mama budeš príkladom pre mnohé ženy, ktoré majú pocit, že nezvládajú jedno či dve deti! Niektorým ľuďom prekáža výrok ,,dieťa je dar," ale je to pravda, či sa to niekomu páči alebo nie - všetky ženy, ktoré po deťoch možno aj márne roky túžia by vedeli rozprávať, aký dar každé jedno dieťa je. Ak dokážeš ľúbiť a vychovávať tri deti, určite dokážeš ľúbiť a vychovávať aj štvrté, nie je dôvod, aby si ho zabíjala. Držím palce!

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre