icon

Cena potratu po 4. dieťati

5. máj 2022

Niekedy dávnejšie som zachytila, že po 4tom dieťati sa neplatí plna suma za potrat. Vtedy sa ma to ale netýkalo, a nemyslela som si že niekedy bude, tak som si to nezapamatala, ako to je prosím?
A prosím neodsudzovať, ani neodhovárať.. ďakujem

Strana
z2
dazdovka
7. máj 2022

@mimixxxx nemám žiadne výčitky, prečo by som mala mať...

loliki
7. máj 2022

Nemáš to jednoduché. Ale treba povedať, že ste plodný pár. 😉 Rozmýšľam, ako by sa Ti dalo pomôcť a akú pomoc by som hľadala ja v takejto situácii. Vždy som obdivovala matky, ktoré mali viac detí. Spolužiačka na ZŠ bola z 15ich detí. Mala 14 súrodencov. Potom ešte poznám rodinu, kde je 8 detí. Pánečku! Dať sa to dá, len keby aj pomoc nejaká bola. Nemáte tam žiadnych príbuzných, alebo opatrovateľky, baby vysokoškoláčky, babky dôchodkyne?

margaretka25
7. máj 2022

@mima172 toto nie je ale UPT, keď bábätku nebije srdiečko. To je spontánny potrat.

mima172
7. máj 2022

@margaretka25 V nasledujúcich komentároch som to vysvetľovala.

any_soj
7. máj 2022

Veľmi ťažko sa číta tvoj príbeh, mrzí ma to... Ako ti je ťažko. Píšeš, že najmladšieho by si najradšej niekedy dala na rok preč. Ako mama syna, ktorého máme v pestúnskej starostlivosti, ti poviem - daj. Náš syn je šťastné dieťa, hoci samozrejme nie dokonale šťastné a naplnené, ale to na zemi ani nie je možné. Som presvedčená, že úloha bruškovej mamy (ako so synom voláme jeho biologickú mamu) je nenahraditeľná. Ale je nenahraditeľná len prvé mesiace, len počas tehotenstva. Potom ju naozaj môže zastúpiť niekto iný. Po tom, ako tehotenstvom a pôrodom dá svojmu dieťaťu to jediné, čo môže len ona. Neplánovali sme v tomto období ďalšie dieťa, ale kľudne si vezmeme na rok alebo na koľko potrebuješ tvoje dieťa do pestúnskej starostlivosti, ako o tom píšeš v komente. Nie sme len tak niekto z ulice, psychológovia a úrady nás už preverovali pri príprave.
Vieš, mne sa zdá, že situácia, ktoru opisuješ, sa nevyrieši potratom. Myslím, že viac by pomohlo systémové riešenie, bez ohľadu na to, či sa budeš starať o toto piate dieťa alebo nie - a to v prvom rade niekto, kto by ti pomohol s deťmi, keďže manžel pracuje a plus potrebujete aj čas sami pre seba dvaja. Som si istá, že niekto spôsobilý by sa v okolí našiel - peniaze na to ti ako darček dlhodobo ponúkam. Na pár hodín týždenne, podľa potreby. Obdivujem, ako to zvládaš so 4 deťmi bez takejto pomoci a vôbec sa nečudujem, že si z toho unavená. V únave a strese by sa však nemali robiť vážne rozhodnutia, lebo je veľké riziko, že nebudú ani skutočne slobodné ani správne. Neverím, že to najlepšie pre tvoje deti je zariadiť, aby sa jedno z nich nenarodilo živé. Správne hovoríš, že tie 4 už narodené potrebujú teba - preto je tvoja materská povinnosť starať sa aj o seba. Ale úmyselný potrat dokázateľne zvyšuje riziko depresie aj samovrážd. Napríklad. Tvoje deti si zaslúžia mamu, ktorá sa nebude zožierať výčitkami. Keď nám zomrela dcéra v 38.tt, to, ako som si to vyčítala, neprajem naozaj nikomu. A to som tomu reálne nemohla zabrániť. Nechcem si ani predstaviť, ako by mi bolo, keby som o tom bola rozhodla ja. Syna v pestu sme mali už predtým a odvtedy máme aj ďalšiu bruškovú (biologickú) dcéru, práve na mne spí v nosiči. Vychovávame len týchto 2 a je to často náročné, lebo syn je veľmi akčný, tak musím ustavične striehnuť. Ale máme starých rodičov, priatelov ochotných deti postrážiť a aj kamošku, čo nám robí babysitting občas ako brigadu... Takže naozaj ťa so 4 bez pomoci veľmi obdivujem. Myslím, že naozaj by bolo fajn pokecať s niekým z poradne Alexis. Nám veľmi po smrti Sary pomohla Zuzka Straková od nich. Ale všetky sú tam skvelé. Že proste pozrieť sa na vašu rodinnú situáciu trochu zvonku, pomôcť si premyslieť, aké sú možnosti okrem potratu, čo môže pomôcť, aby váš rodinný život bol viac prijateľný pre teba. Inak ja som jedináčik, manžel je zo 6 súrodencov (z toho jeden zomrel ako pol ročný). Nikoho zo svojich súrodencov by nevymenil za možnosť mať viac dokonalej pozornosti od mamy. A teda ešte, v miere, v akej sú u vás problém peniaze - už som to tu pár krát ponúkala, ale zatiaľ nikto nevyužil. Máme v Bratislave byt. Ak by ti to pomohlo prijať vaše piate dieťa, môžem ho dať do komerčného prenájmu, pár stoviek mesačne na tom vieme pre vás získať. Alebo ak treba viac, môžme ho aj predať. Nie sú to reči do vetra. Vieme to ošetriť kľudne aj nejakou zmluvou. Na dôkaz, že nie som len anonymný profil na koňovi, pridávam link na môj FB.
Ad antikoncepcia - keď ti žiadna nevyhovuje, do budúcnosti odporúčam zvážiť jednu z metód sledovania plodnosti. Napríklad Anka Siekelova je inštruktorka billingsovej metódy, sama už nesmie po 3 deťoch zo zdravotných dôvodov otehotnieť a už roky fičí a nej. A za svoje poslanie považuje práve učiť túto metódu a sprevádzať zeny, ktoré už nemôžu otehotnieť a sú v strese, že sa to znovu stane. Túži im dodávať pokoj a istotu a aj sa jej to darí. Toto je ona: https://m.facebook.com/anna.siekelova.98
A toto som ja: https://m.facebook.com/anna.rohacekova
Budem rada, ak sa ozveš ... Prajem veľa pokoja, múdrosti, sily....

autor
7. máj 2022

@any_soj prepáč, plačem.. neverí, že ľudia ako ty naozaj existuju. Si úžasná, dokonalá bytosť. Ďakujem ti! No je to priveľa čo ponúkaš, prijať by som to samozrejme nemohla.. Musím to celé predýchať, premyslieť si všetko.. ďakujem ti za pohľad aj z druhej strany, neverila by som že jedinou mojou blbou otázkou z toho vznikne toto- že si prečítam niečo tak krásne..

any_soj
7. máj 2022

❤️
Od dokonalosti mám ďaleko. Ale mám veľa ľudí, ktorí pre mňa veľa v živote urobili, a aj teraz pre nás robia, mnohých, ktorí nás majú radi a sú ochotní pomôcť, keď potrebujeme. Preto mám z čoho ponúkať ďalej. Lebo mám milosť veľa prijímať a dostávať. A odkedy mám deti, naučila som sa hovoriť "áno, ďakujem" :D zvlášť, keď ma niekto chuť stráviť s nimi nejaký čas, zabaviť ich.

loliki
7. máj 2022

Našla som v téme Koľko máte detí? takú rodinku @cammille . Má krásne fotky. Nech sa darí aj vám, celej vašej rodinke. Oblečenie by som Ti vedela poslať, ak potrebujete. Prajem veľa zdravia a aspoň zopár ľudí, ktorí pomôžu. ❤

cammille
Autor odpoveď zmazal
janickacrazy
10. máj 2022

@any_soj si úžasná a bolo by super, keby autorka tvoju pomoc prijala, nech sa ti darí 🍀

any_soj
13. máj 2022

Ahoj 🙂 ako ti je?

Strana
z2