icon

Dobrovoľný potrat po 40tke

22. nov 2019

Nechcem nikoho touto témou pobúriť, vopred sa ospravedlňujem, ale u gynekologičky som sa dozvedela, že som tehotná a v tom šoku som sa zabudla popýtať na to či je potrat po 40tke zdarma. Hľadala som to aj na internete a našla som protichodné tvrdenia, lekárke som sa nevedela dovolať a objednaná som až o týždeň, neviem kde sa na to mám informovať. Totálne sa mi klepú ruky... problém je ten, že už v 35tke som prekonala skorú menopauzu, ktorú sa nijako nedalo zastaviť a podľa všetkého som mala byť neplodná a teraz toto. Som úplne zúfalá..

tslobik
22. nov 2019

@fineta ano, je konzumná spoločnosť - bohužiaľ. Ale to nie je jej chyba, ona je len kvapka v mori. To sú roky, desaťročia....kam sme sa až dostali. Je to chyba spoločnosti. Nie je to v poriadku. Ale ona ako jednotlivec môže svoje dieťa vychovávať k skromnosti a neviem čomu, keď už decká na prvom stupni ZŠ dokážu byť kruté a šikanovať kvôli tomu, že to chúďa dieťa nemá mobil alebo neviem čo. Darmo mu človek od malička vštepuje hodnoty, stačí aby išlo do školy, na strednú a je po radosti. Boli aj prípady pokusu o samovraždu (deti z chud. rodín, šikanované). Ano, dieťa tým možno prejde, dospeje a v lepšom prípade sa pousmeje, bude zocelené. Ale sú aj povahy, ktoré to neunesú. To nie je také jednoduché, to je veľa súvislostí. Nielen porodiť ďalšie dieťa, predať dom.....

0martina0
22. nov 2019

@dadkadadus ake pravo ma na vraždu,take že to dovolia zakony,a rečo sa nenavažaš do prava toho dieťaťa

cecilia29
22. nov 2019

Tak tie co sa zastavate potratu sa asi čudujete, preco mi odporcovia tu reaguje. No preco asi. Ked sa dozvies ze sused ma v plane zabit svoju zenu, tak neurobis vsetko preto aby si tomu zabranil? (Aj keby to chcel urobit bezbolestne ? )Preto aj ja aj mnohe ine zeny citia moralne pravo tomu nejako zabranit. Zabranit vražde dietata. Lebo vražda to je. Je totiz mnoho inych moznosti. A ano aj adopcia. A nie, nebranim sa adopcii ani romskeho dietata , ak mate do toho potrebu rypat. S muzom by sme takto radi pomohli aspon 1 dietatu + mame aj adopciu na dialku cernoska a svoje 2 deti. A to si nezijeme na vysokej nohe. Ale mame vsetko dolezite. Ja som nemala narok na matersku lebo som nestihla po VS pracovat. Zivi nas manzel. A je mnoho mnoho rodin co maju 2,3 ci viac deti a ziju skormne ale stastne. Funguje aj podpora pre tehotne mamicky v nudzi. Len treba trosku pokory a prijat pomoc. A cudujem sa ze toto jedna zena nedokáže pre svoje dieta. A ano je to dieta. Pozrite si film Nemy vykrik - uvidite ako sa to "embryo" bráni potratu. O co ma mensu hodnutu ked je v tyzdny 11+5 oproti tomu 12+0? Ci den po marodeni ? Stale je to to iste dieeta zavisle na matke. Len tento hnusny liberalo-fasisticky (ano, fasist., lebo aj vtedy prebiehalo masove vyvrazdovanie) svet to robi bežnou vecou. Co tu bude o par rokov? Zabijanie nevhodnych novorodencov? (To sme sa asi vratili do cias starovekej Sparty a Aten)

calendula321
22. nov 2019

Ale sa tu zišlo moralistiek...pritom ani jedna nie je v situacii. To sa potom ľahko filozofuje ...

acrobaleno
22. nov 2019

@cecilia29 Aka vrazda? Prezije 12 tyzdnovy plod mimo maternice, neprezije. Ked pokroci dba avynajdu umele maternice, tak prosim. Ved ty maj aj milion deti, ked chces ale tvoj nazor nie je podstatnejsi ako moj alebo autorkin, nie je to univerzalna pravda, ze je to vrazda. Ja len nechapem lreco by sa mala “uskromnit” kvoli niecomu, co nechcela.

amienne
22. nov 2019

OMG. To vazne zeny. My by sme mali drzat pokope, staci ze o nas a nasich telach chcu rozhodovat muzi, ktory ani jeden nema tucha co je to vynosit dieta a vsetko s tym spojene. Aspon my by sme mohli byt empaticke. Ja by som na potrat dobrovolne nesla s vynimkou znasilnenia alebo velmi vaznej diagnozy pre dieta alebo stavu ohrozujuci moj zivot. Ale nevidim dovod aby som odsudzovala, nadavala zenam, ktore maju svoje dovody pre take rozhodnutie. Neverim, ze by to rozhodnutie bolo pre nich jednoduchym a netrapili sa. Tak naco im este nakladat. Treba im podat pomocnu ruku, poradit, ukazat moznosti a nie sudit. Su to ich tela a zivoty , ony sa musia rozhodnut. Kazdy nech si uprace doma a stara sa najprv o seba a nestrka nos do intimnych veci druheho. Milujem tychto "panbozkarov" za rodinu, ktorych rodinny zivot je vsetko, len nie ukazkovy ale budu tu moralizovat a starat sa do druhych. Samozrejme, nie vsetci veriaci su taki, nehadzem do jedneho vreca.

calendula321
22. nov 2019

AUTORKA by mala túto tému zmazať, lebo bude totálne zdeptaná.

cecilia29
22. nov 2019

@acrobaleno neprezje ani 26 tt plod bez velkej pomoci lekarov a inkubatora. A na takom uz zalezi? Co je toto za argument? To akoze jeden den ta mozem dieta moje zabit lebo si iba zavisle na mne, ale druhy den nie, lebo uz dokazes prezit bez mojho tela? Nam ženám bol dany dar byt matkami..a ano bohuzial tie deti su od nas zavisle, ale nepytaju sa na svet samé. Za ich vznik su zodpovední dvaja. Mame milion moznosti v dnesnej dobe ako sa chranit tak nemusime rodit milion deti. Ale ak nieco zlyha a to dieta uz tu je,, tak normalna a citliva matka svoje dieta nedokaze zabit. Neodsudzujem autorku, odsudzujem ten cin-vrazdu , ktoru chce uskutocnit, lebo ako som pisala je mnoho moznosti. Ci pomoc zenam v nudzi - poradna Alexis, Zachranme zivoty alebo adocia. Ale samozrejme, nikto jej nejde viazat ruky nohy, urobi si po svojom. A bude s tym zit i zomierat ona.

drobec206
22. nov 2019

ahoj, niekde sa plati a niekde nie. v dunajskej strede je to zdarma, stym ze si po 40 ke, v nitre viem ze sa plati aj ked mas 40.
nazory inych hmmm kazdy vie mudrovat, no ty sama musis vediet ci sa vies o dieta postarat alebo nie.

amienne
22. nov 2019

@cecilia29 ja by som so slovom vrazda narabala velmi opatrne a vazila slova. Lebo uz tu ista skupina poslancov a co ma uplne dostalo medzi nimi zeny, chcela presadit aby boli odsudene do vazenia aj zeny, ktore sa rozhodnu ist na umele oplodnenie, nakolko sa zvacsa v tomto procese vytvori vacsi pocet embryi nez sa realne pouzije a zvysok sa znehodnoti, a teda opat je tu podla nich vrazda. Zhluk buniek bez akehokolvek organu je vrazda. Tak uz neviem kto tu zije v stredoveku. Zaujimave zistenie, ze som fasista. Hlavne, ze mam v opatere dve romske deti.

drobec206
22. nov 2019

hmm asi viacere zle precitali otazku co polozila autorka, zastancovia potratov ci odporcovia potratov co by sa stalo keby ste si nasli taku diskusiu kde sa na vase nazory pytaju????
naco deptat matku co teraz sama nevie co robit??? pytala sa ohladom POPLATKOV!!!!
a podla mna nie je zvedava na vase nazory ohladne potratov.

haanovajana
22. nov 2019

Budes platit,neplatila by si keby si mala vazne zdravotne problemy,alebo dieta.

maca1984
22. nov 2019

@cecilia29 takze potom podla teba su vrazda aj tie embrya ktore sa na umele oplodnenie neposkytnu?

fineta
22. nov 2019

@tslobik pracujem na strednej škole, ucim 11 rokov. A verte mi, deti sú zrkadlom svojich rodičov. A pokiaľ v ich správaní a postojoch niečo hapruje, treba hľadať odpovede v ich rodinach. Vlastné deti sa snažíme viesť k pravým hodnotám a vychovať z nich kvalitných ľudí. Priznávam, majú všetko čo k životu potrebujú, možno aj viac... ale vždy im ukazujeme zlatú strednú cestu ako tú najspravnejsiu. Nemajú problém zastať si slabších v kolektivoch a postaviť sa s vervou proti krivde bez ohľadu na to, aký mobil majú oni sami. Pretože vedia, že môžu mať všetku techniku od Apple, ale pokiaľ nebudú mať nás - fungujúcu rodinu, tak ich žiadny iPhone, MacBook ci airpody šťastnými nespravia. A verte mi, sami na to neprišli. M
Úlohou nás dospelých je, aby sme im otvárali oči a tak si dokazali správne pospajat súvislosti. A takých deti je v školách stále ešte, chvalabohu, prevaha! Nenechajme sa my jednotlivci - tie kvapky v mori pomýliť zvratenymi teoriami, nezvalujme svoje postoje na súčasnú dobu a ten skazeny rozbehnutý vlak po desaťročia. Ved slnko vychádza rovnako dnes ako pred tisícmi rokmi, ľudia! Neospravedlňujme si hrubé prešľapy, neposuvajme hranice. Kam to chceme dotiahnuť, keď sa budeme ticho pozerať na ten hnoj, ktorý sa tu zo všetkých strán na nás valí? Je jednoduchšie sa tomu prispôsobiť ako vzoprieť, však? Hm, to Vam všetkým s takýmto nazorom gratulujem, bude to ešte na tomto svete "veselé."

katka2602
22. nov 2019

@ivankalaco ale asi nemáš manžela na ID ktorý dostáva 250€, že? 😔

tslobik
22. nov 2019

@fineta My teda tiež bojujeme s finanč. problémami a verte, nie je to ľahké.....najmä v škole.

calendula321
22. nov 2019

@cecilia29 prečo na ňu vyvýjaš psychologický nátlak, že bude s nejakým pocitom zomierať ? Veď to je čisté citové vydieranie ? S čím by mala zomierať ? Že sa rozhodla podľa svojich pocitov a možností ? ....Nepreháňaš to už troška ? Ako od Jehovistov

cecilia29
22. nov 2019

@maca1984
@amienne ano je to vrazda a nehumanna manipulácia. Od spojenia vajicka so spermiou sa jedna o zarodok ludskej bytosti s kompletnou DNA, s presne naprogramovanou kazdou bunkou. A ten. vyvoj je uz nezastavitelny (iba teda smrtou).. to hovorim ako biologicka i ako krestanka. Za kazdym embryom vidim cloveka - s určenou farbou vlasov, oči, s typom temperamentu.

anjelicek26
22. nov 2019

@katka2602 to znamena, ze manzel je doma a ona moze pracovat velmi skoro bez toho, aby sa musela obavat vypadkov kvoli chorobe dietata.. Financne nevyhoda, casovo velka vyhoda... a mozno manzel prijde nato, ako pracovat popri ID, dnes sa na nete da vela veci... aj keby nakupovat a predavat veci s ali... o par rokov uz dcera dostuduje, dalsi vydavok menej....nikto to nezlahcuje... finance na hrane zit je tazke v dnesnej dobe. Ale s tym sa da nieco robit. Zmenit pracu, kvalifikaciu. Myslim ona. Ved zarobi fakt malo. Nerobim ziaden natlak, len je to skoda aspon 2-3 dni nepockat a nezvazit vsetky moznosti, prebrat si to s partnerom a napisat na papier, ci by to predsalen neslo. Ak je tam v nej nejaky kusok, ktory predsalen chce. Ak nie, tak temu zmazat, vela ludi sa taketo veci dotykaju, hlavne zien, co sa snazia roky rokuce o babatko a nic.

amienne
22. nov 2019

@drobec206 ano, musim s vami suhlasit i ked sama som musela skratka zareagovat mimo otazky lebo ked som si precitala uz prvu stranku odpovedi, tak miesto odpovede na otazku sa utocilo na zakladatelku temy. Tak mi to jednoducho nedalo. Skratka si nemyslim, ze tej zene v tazkej chvili treba este nakladat a vraviet jej ako ma zit. Je tu anonymna skupina co o nej a jej zivotnej situacii nic nevie a aj keby vedela, mala by jej byt oporou a nie na nu utocit.

fineta
22. nov 2019

@tslobik treba sa o tom porozprávať s triednou učiteľkou. Pokiaľ deti v škole kvôli Vašej tazsej finančnej situácii trpia, treba len komunikovať a riešenie sa určite nájde. Deti vedia byť aj nekompromisne a môžu poukazovať na ekonomické rozdiely, stáva sa to. Ale od toho je v škole učiteľ, aby to cele usmernil.

calendula321
22. nov 2019

Vy ktoré ste proti potratom si neivedomuje, že v dnešnej dobe je luxus rozmýšľať iba citovo ? Treba racionálne uvažovať aké má kto možnosti finančné, zdravotné a rodinné

fineta
22. nov 2019

@cecilia29 🙏👋 ďakujem.

amienne
22. nov 2019

@cecilia29 v poriadku, je to vas nazor a ja s nim nesuhlasim a mam na to tiez argumenty ale nie je to dolezite tu rozoberat , nakolko autorke to nijak nepomoze a zaroven vy svoj nazor menit nemienite a ja tiez nie. Ani odborna obec sa na tom nevie dohodnut. Kazdopadne si myslim, ze nase nazory by nemali branit v slobodnej volbe zeny ako s touto situaciou nalozi. Je to jej telo. Kazdy nech sa stara o seba.

sara07
22. nov 2019
cecilia29
22. nov 2019

@calendula321 psych.natlak? Ak bude mat výčitky svedomia tak urcite nie kvoli mne, ci inym tu komentujucim. Na nase slova si nespomenie. A ak ich nebude mat, tak už tooboz nebude brat nase komentare do uvaahy a iba sa nad nimi mavne rukov.

sara07
22. nov 2019

@cecilia29 tak potom nechápem tie odsudzuje vášne , tu

fineta
22. nov 2019

@calendula321 racionálne rozmýšľanie je úplne super, len podotýkam, že radšej 5 min pred.... A nie potom, keď sa niečo takéto stane, tak stratiť aj posledné zvyšky zdravého úsudku a zháňať na modrom koni kliniku ochotnu vykonať vraždu zadarmo a ako bonus povzbudivé slová k tejto ohavnosti od emocne vyprahnutych zhlukov buniek.

cecilia29
22. nov 2019

@amienne rada by som to ukoncila . No padli na mna dalsie otazky, cize som uz reagovala priamoo na ne. Nebudem dalej kometovat, kedze pani sa zrejme odpoved na svoju otazku dozvedela. Ja som vsak,.ako tu je dovolene, mala potrebu aspon upozornit ze ide o vrazdu. Ja jej nijako v tom nebranim, nejdem ju zamknut do domu ani nic. Je to na jej svedomi.

fineta
22. nov 2019

@sara07 vidíš, a mne je z teba práve opačne - do revu.