icon

Dobrovoľný potrat po 40tke

22. nov 2019

Nechcem nikoho touto témou pobúriť, vopred sa ospravedlňujem, ale u gynekologičky som sa dozvedela, že som tehotná a v tom šoku som sa zabudla popýtať na to či je potrat po 40tke zdarma. Hľadala som to aj na internete a našla som protichodné tvrdenia, lekárke som sa nevedela dovolať a objednaná som až o týždeň, neviem kde sa na to mám informovať. Totálne sa mi klepú ruky... problém je ten, že už v 35tke som prekonala skorú menopauzu, ktorú sa nijako nedalo zastaviť a podľa všetkého som mala byť neplodná a teraz toto. Som úplne zúfalá..

kvetinka75
26. nov 2019

@floretine a čo tak adopcia. Nad tým nikto ani neuvažuje.

galioska
26. nov 2019

Pokiaľ nieje neskoro daj si to preč, áno dieťa je dar ale musí byť prijaté so všetkým...držím palce

solange7
26. nov 2019

Preco ju vsetci prehovarate? Toto su presne tie samozvane nazory, ktore nepotrebuje citat. Pytala sa na to, ci je potrat zdarma. Odpoved pre autorku: radsej si tam zavolaj a prever si to priamo, pripadov je vela a roznia sa. A drzim palce, rozhodnes sa spravne nech to bude akokolvek. ❤️

acrobaleno
26. nov 2019

@kvetinka75 Keď tu bola téma s adopciou, tak tú ženu tiež dobre pototo, že chce dať dieťa na adopciu. Autorka má 40 rokov alebo po 40tke. Už len samotné tehotenstvo je náročné a čo pôrod, dieťa nemusí byť zdravé. Kto si adoptuje choré dieťa? Keď ty budeš mať nechcené tehotenstvo, tak daj dieťa na adopciu.

maciatkolulu
26. nov 2019

@kvetinka75 asi nie, keďže sa jedná o ženu po 40tke...kde už môže byť celkovo tehotenstvo rizikové, vsakze, táto žena živí rodinu,treba trochu rozmýšľať...

kvetinka75
26. nov 2019

@acrobaleno nedala by som a ani by som nešla na potrat. Ale tu nejde o mňa.

acrobaleno
26. nov 2019

@kvetinka75 No práveže tu nejde o teba. Tu ide o autorku, ktorá sa rozhodla ako sa rozhodla. Takže zbytočne riešiš adopciu.

kvetinka75
26. nov 2019

@maciatkolulu bežne rodia ženy v 40-ke. Dieťa môže byť úplne zdravé. A že treba rozmýšlať? Tak chcem vedieť ako to tá žena ak pôjde na potrat, bude brať o rok, tri, desať. Či nebude mať z toho psychické problémy. Treba aj na to myslieť. Poznám ženy z okolia, ktoré boli na potrate, samozrejme, každá na to mala dôvod a ani jedna na tom nie je psychicky dobre.

maciatkolulu
26. nov 2019

@kvetinka75 ja zase poznám ženy, ktorým sa aj uľavilo. Bežne rodia ženy po 40tke samozrejme s rizikom a chcú to riziko na seba zobrať. Dieťa môže byť úplne zdravé a nemusí. Táto žena nechce a basta.

acrobaleno
26. nov 2019

@kvetinka75 A ja poznám ženy z okolia, ktoré sú úplne fajn.

ludka1402
26. nov 2019

Pred 30-40 timi rokmi sa vykonavalo podstatne viac potratov, ze?
Rozmyslali ste, ze ci medzi nimi neboli vase mamy?
Viem, je a bola ti ich vec. Nas, ako ich deti do toho nic.
Nuz ja som dozvedela, ze aj moja mama bola.
A velmi ju to zmenilo, ale nie k dobremu. Ona je na pohlad fajn, kocka, stara sa o seba, ale stratila empatiu, ludskost. Tazko sa to vysvetluje, to by ste museli zazit.
No a mne chyba surodenec, ale to je jedno, to sa neda zmenit a do toho ma nic.

Aj ja mam dceru, takmer dospelu.
Chodi na pochody "nebudeme ticho", ma svoj nazor a ja sa o nu velmi bojim...

elfi1
26. nov 2019

tak ako nikto nema pravo vplyvat na rozhodnutie zeny, tak ona nema pravo vplyvat na rozhodnutie dietata (jeho duse), ktore sa rozhodlo prist na tento svet.
Je uplne jedno co hovoria terajsie zakony, byvalem, ci buduce... Nad nimi sú iné - kony stavby sveta... tie neobide nikto. kazdy z nas sa zodpoveda len sam za seba

floretine
26. nov 2019

@ludka1402 a čoho sa bojíš? Bojíš sa toho, že tvoja dcéra chce rozhodovať o svojom tele, zdraví?
Bojíš sa toho, že keď otehotnie a bude to ohrozovať jej mentálne alebo fyzické zdravie, nikto je nebude nútiť kvôli svojmu svetonázoru si dieťa nechať? (lebo to tu teraz niektorí mudrci chcú presadiť zákonom)
Bojíš sa toho, že ak ju niekto znásilní a otehotnie, tak si to nebude musieť nechať? Počula si už o tom, že znásilnenie existuje aj v manželstve?
To, že tvoja dcéra chodí na protesty a vyjadruje tým podporu napríklad ženám, ktoré nemajú na výber a musia aj za daň zničeného zdravia dieťa donosiť, prípadne zomierajú, lebo im nebola poskytnutá možnosť interrupcie neznamená, že ona sama teraz pôjde na interrupciu,

acrobaleno
26. nov 2019

@ludka1402 30 rokov tu nie je totalitný režim, a keď ešte stále nie je dobre podľa niektorých, tak aspoň svoj názor môžeme verejne a slobodne vyjadriť. Takže sa o ňu neboj. Teda ak nie si veriaca, tí sa boja všetkého.

lapersefona
26. nov 2019

@era777 na jednej strane ťa chápem, ťažko chorý manžel, ale ani nevieš ako to bude s tým domom, či to budeš vedieť tak sama utiahnúť a potom či nebudeš ľutovať, že nemáš ani dom ani dieťa.
Píšeš , že ten plod je bez CNS a nič necíti, ...cíti, že ho mamka, chce dať preč..ale aj to bude tvoja nová skúsennosť. A tam hore sa človek bude zodpovedať, ale to mále ti odpúšťa a bezhranične miluje už teraz.

A dcére by to bolo, ľúto ak by sa to dozvedela. Možno keby sa raz rovnako rozhodla, tiež by si nebola rada, že prídeš o vnúčatko.

Prišla som spontánne o dieťa, tak sa možno na tému potrat dívam, ináč, precitlivenejšie. Ale aj po rokoch na to maličké myslím. Bol by to chlapček alebo dievčatko ? Kto vie ..

Ale prajem, Ti, aby si bola spokojná v živote, nech už sa rozhodneš akokoľvek.

ludka1402
26. nov 2019

@acrobaleno
@floretine
nuz v skratke
Jeden den je stastna, lebo konecne si zohnala mikinu, po ktorej tuzila.
Na druhy den je prenestastna, lebo "kamko" ktory s nou na tom proteste bol sa liepe po jej kamoske.
Taka normalna pubertalna nevyzretost 😉, a potom potrat je podla nej malina a ta druha strana, ze zial to moze mat napr. "len" fyzicke nasledky su dristy.
Viera s tym absolutne nic nema, len praobycajny strach o svoje dieta...

simsalabim
26. nov 2019

Len pre zaujimavost, dnes som narazila na clanok o tom, co robia zufale zeny bez moznosti zakonnej interrupcie...coho su schopne zeny, ktore dieta nechcu
https://www.dailymail.co.uk/health/article-7722...
Zakazom sa nic nedosiahne. Ked raz dieta nechce, tak ho nechce. Zakazmi sa nedosiahne nic. Mozme len apelovat na to, aby tu zakonna moznost ukoncit tehotenstvo ostala a to v co najkratsom case. Na Slovensku pocet interrupcii stale klesa. Existuju studie, a je ich nie malo, ktore potvrdzuju, ze mnohe zeny ju preziju bez psychickych i fyzickych nasledkov, hoci pro-life lobby tvrdi opak. Nemyslim si, ze sa hociktora z nas ma pravo miesat do sukromnych zalezitosti zakladatelky.

domculik
26. nov 2019

Bože ja by som potrebovala filter tu na Koni, blokujúci takéto témy, aby som ich nemusela čítať 😢. Veľmi dúfam, že čoskoro bude vynájdená nejaká naozaj účinná, lacná a dostupná antikoncepcia, lebo ľudia sú bohužiaľ naozaj ešte na nízkom stupni evolučného vývoja, ak majú takto o počatom živote rozhodovať...

kvetinka75
26. nov 2019

@simsalabim žiaľ, zákazom sa v žiadnej oblasti nič nevyriešilo. Ľudia si vždy hľadali spôsoby ako dosiahnuť svoje. Zakážu sa potraty? Ak ho žena bude chcieť, spôsob si nájde. Len žiaľ, môže to dopadnúť tak, že aj s rôznymi trvalými alebo veľmi fatálnymi následkami.

simsalabim
26. nov 2019

@kvetinka75 ano, ved o tom pisem.

zuzkaz91
26. nov 2019

No muž bude asi tiež pekný kreten ako pani ktorá radšej na potrat ako s coho platiť hypotéku..😤

katpox
Autor odpoveď zmazal
katka2602
26. nov 2019

@zuzkaz91 čítala si celú diskusiu? Muž je ID a dostáva 250€. Podľa čoho usudzuješ, že je kreten??? A ani len netušíme, či muž vôbec o tom vie, keďže autorka sa ani raz nezmienila, že muž je ZA potrat. Takže tá urážka nie je na mieste. 😒

katrinka8
26. nov 2019

@acrobaleno - však ja netvrdím, že treba zakázať.

katrinka8
26. nov 2019

@floretine - ale ja nemyslím, že jej pomôžu cudzí ľudia v tom, že za ňu budú potom žiť jej život a platiť jej účty. Ale niekedy je žena v takej situácii v tom momente, keď sa má rozhodnúť, že koná skratovo, lebo má pocit, že nablízku nie nik, kto by jej pomohol - ukázal všetky možnosti, povzbudil, podržal, v tej chvíli nevidí iné východisko... niekedy proste naozaj pomôže možno aj k inému rozhodnutiu práve pohľad možno cudzej osoby, osoby, ktorá si prešla niečím podobným, možno by aj bola sama prekvapená, koľko ľudí v jej okolí zažívalo to isté. Možno aj blízki ľudia. Možno preto sa taká žena obracia na takéto fóra, že pre niečo potrebuje možno povzbudiť... Nechápem osoby, ktoré sa do žien v takejto situácii pustia a bijú do nej, ale viem pochopiť ženy, ktoré sa snažia poukázať na to, že existuje aj iné riešenie - možno samé niekedy potrebovali počuť práve toto a rozhodli by sa inak. Nikto z nás tu nemôže vedieť, či práve ony si neprešli, neprechádzali niečím podobným. Možno ženy, čo ju odhovárajú a ukazujú iné riešenia, samé si prešli jednou alebo druhou skúsenosťou. Tiež mnohokrát ženy, ktoré si prešli interrupciou nikdy nepriznaju (dokonca ani sami pred sebou), že ich to bolí celé roky (mám kamošku psychologičku, prípady sú rôzne, iná kamoška si tiež niečím prešla, v tej chvíli jediné riešenie, myslela si. Po rokoch to prišlo až také, že tú bolesť proste potláčala). To je ťažká téma. Vždy je to veľmi, veľmi individuálne. Ale keď raz niekto napíše na verejné fórum, musí rátať s takými reakciami.
Mne to pripadá tak, že si je sama neistá svojim rozhodnutím (čo mi príde pomerne pochopiteľné), lebo človek, ktorý si je istý, nemá potrebu svoje rozhodnutie riešiť s úplne cudzími ľuďmi a obhajovať sa.

kassandra25
26. nov 2019

A je nutne si to dieta dat prec?

kassandra25
26. nov 2019

@domculik ale ved nechcene tehotenstvo sa predsa moze pritrafit kazdej tretej z nas, aj tvojim potomkom. Je len na moznostiach, ako sa ta dotycna buduca matka rozhodne. Netreba nikoho odsudzovat.

calendula321
26. nov 2019

@katrinka8 Čo ženiem do extrému ? Na tomto nebolo nič extrémne. Že si si to vysvetlila po svojom to už je tvoj problém. Ani som nikoho nevyzývala, aby tu písal o svojej dobročinnosti. Ak si to nepochopila bol to príspevok na zamyslenie. Tak aký extrém ? A keby aj ? Poslať nejaké oblečenie do DD je už extrém dobročinnosti ?

katulienkax
26. nov 2019

@kvetinka75 blbost nase mamy a svokry chodili za minulého režimu na potrat a nemaju žiadne psychické poruchy skor mala psychické poruchy z muža ktory bol ožran a každý vecer s nim musela násilu spat

katulienkax
26. nov 2019

@ludka1402 veru pravdu máš aj moja svokra bola a povedala ze dobre urobila lebo jej muz každý den ožratý nasilu to s nim musela robit. Ťažký zivot mala a neznáša ked vidi rozborila a tam ženu s 5 detmi bez elektriky s muzom ozranym ze si nechala toľko deti od neho urobiť ze nerozmyslala, a dala si toľko deti narobiť.