icon

Dobrovoľný potrat po 40tke

22. nov 2019

Nechcem nikoho touto témou pobúriť, vopred sa ospravedlňujem, ale u gynekologičky som sa dozvedela, že som tehotná a v tom šoku som sa zabudla popýtať na to či je potrat po 40tke zdarma. Hľadala som to aj na internete a našla som protichodné tvrdenia, lekárke som sa nevedela dovolať a objednaná som až o týždeň, neviem kde sa na to mám informovať. Totálne sa mi klepú ruky... problém je ten, že už v 35tke som prekonala skorú menopauzu, ktorú sa nijako nedalo zastaviť a podľa všetkého som mala byť neplodná a teraz toto. Som úplne zúfalá..

era777
26. nov 2019

@lapersefona asi , si ma zle oznacila 😉 ja niesom autor prispevku

kvetinka75
26. nov 2019

@katulienkax mozno si to len ty myslis ze nemaju

maciatkolulu
26. nov 2019

@kvetinka75 v skratke, je to každého vec, nikto nebude nosiť deväť mesiac to dieta, život, vychovávať.... Žena má právo na rozhodnutie a nikto nie je oprávnený ju súdiť, tobôž, keď diskusia vôbec nebola v znení, či si dieťa nechať, či nie

kvetinka75
26. nov 2019

@maciatkolulu nikto nikoho neodcudzuje kazdy nech si spravi ako chce. Ja s tym nebudem zit. Ale mozno by sa tym zenam zilo lahsie keby to inak riesili. Nikto nevie co bude po... ci nebudu vycitky a psychicke problemy.

maciatkolulu
26. nov 2019

@kvetinka75 ved to, že nikto nevie co by bolo keby....

taskataska
Odpoveď bola odstránená
katrinka8
27. nov 2019

@calendula321 - nie, ale do extrému si vohnala to, že tí, čo ju presviedčajú, aby si dieťa nechala, nikdy nikomu nepomohli v núdzi a majú len reči.

katrinka8
27. nov 2019

@simsalabim - iste, zákaz nič nerieši. Len osobne si myslím, že by sa oveľa viac malo hovoriť o tom, aké psychické následky potrat môže zanechať. Samozrejme, nemusí, ale môže a verme či nie, je to pomerne časté a práve o tom sa ťažko hovorí, a preto málo. Máloktorá žena si dokáže aj sama pred sebou (možno v rámci zachovania vlastnej duševnej akej-takej rovnováhy) priznať, že ju to aj po dlhom čase bolí, nieto verejne. Ale hovoriť o tom treba, lebo interrupcia nie je len fyzická záležitosť.
Inak, osobne som zažila na oddelení ženu, ktorá chodí na interrupciu ako na klavír, nechcite nikto vedieť, aké strašné veci vypúšťala tá osoba z úst (podľa mňa celkom normálna byť nemohla, ale svojprávna bola a mala doma vari 2 alebo 3 deti) - bohužiaľ, z priestorových dôvodov ju musel personál dať na jedinú voľnú posteľ do izby, kde ostatné ženy ležali, aby dokázali svoje deti donosiť. Nebola tam prvýkrát, poznali ju, aj sa nám potom osve ospravedlnili, že ju nemali kde inde dať a že ona vždy príde na oddelenie "týmto" spôsobom. Čiže sú aj ženy, ktoré interrupciu berú ako antikoncepciu.

ludka1402
27. nov 2019

@taskataska
nuz toto ja na 100% neviem, ci citi, ci vie, ci neciti, ci nevie, fakt neviem...
ked som len videla ako sa plod brani, uhyba, ako sa mu zrychli tlkot srdca...
Pre info, saline/urea abortion vo vyssom ako 12tt tam to este jasnejsie, hlavne to vnimanie bolesti
a moznoze su to len normalne fyziologicke prejavy

calendula321
27. nov 2019

@katrinka8 No tak som to nemyslela. Ale keď to tak Ty vidíš, to ja už neovplyvním.

katrinka8
27. nov 2019

@calendula321 - "Zaujímavé, ako sa tu obhajujú ešte nenarodené deti. A čo tie narodené. Koľké z vás niekedy pred sviatkami urobili dobrý skutok a zaniesli deťom aspoň čokoládu , alebo nejaké oblečenie do detského domova. To by uż bolo pod vašu úroveň však." .... No neviem, vyznelo to tak...

calendula321
27. nov 2019

@katrinka8 A čo Ty stále riešiš ? Nerozumiem o čo ti ide. Alebo len nemáš do koho podpichovať ? Komu to tak vyznelo ? Asi iba tebe

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
simsalabim
27. nov 2019

@katrinka8 ale to, ze niektora zena berie interrupciu ako antikoncepciu neznamena, ze treba inym toto pravo odobrat. Navyse si myslim, ze poplatok niekolko sto € je dostatocnym odstrasovacom. A tiez si myslim, ze mozne negativne dosledky interrupcie, vratane neplodnosti ci psychickych problemov su zname a lahko sa daju vygooglit. Netreba ich autorke pripominat, posobi pricetne a rozhladene. Mnoho rokov dozadu som pomahala na jednej zahranicnej univerzite zbierat data dlhodobej studie zameranej na mozne psychologicke dosledky interrupcii. Odtial viem - vtedy to bolo pre mna prekvapive a pomohlo to zmenit moj vtedy negativny pohlad na interrupcie - ze obrovske mnozstvo zien je s interrupciou aj po rokoch stotoznene a rozhodli by sa rovnako. Povazovali ju za spravne rozhodnutie a netrpeli ziadnymi depkami. Interrupciu nebrali ako formu antikoncepcie. Takych zien, co beru interrupciu ako formu antikoncepcie, je mizive percento. Uz vtedy sa hovorilo, ze psychicke problemy maju skor zeny, ktore su psychicky labilne, nabozensky zalozene, povazujuce embryo za dieta hned od pocatia a ktore s interrupciou nie su inak stotoznene, dieta by si nechali, ak (dopln si nieco vhodne). Zeny pevne rozhodnute pre interrupciu ju aj po rokoch vnimali ako spravne rozhodnutie, po nej citili ulavu a hoci lutovali cin ako taky, neriadilo to ich zivot az tak negativne, ako sa tu prezentuje.

autor
27. nov 2019

Chcela som to tu len uzavrieť, zvážila som všetky pre a proti, nejdem sa nijako obhajovať ani reagovať. K lekárke som si šla po papier, moje predchádzajúce gynekologické problémy sú indikáciou na to, že tehotenstvo by bolo rizikové. Potrat budem mať zdarma, ďakujem za všetky názory, posledné som už ani nedočítala, avšak ak som niekoho nejako citovo zranila, ospravedlňujem sa.

calendula321
27. nov 2019

Bolo by dobré, keby si túto diskusiu už vymazala.

kikaaa444
27. nov 2019

@anjelicek26 mna nepobúrila . Stále ma udivujete vy ženy , ktoré tu dávate rady do života druhým bez toho aby sa vás na to niekto pýtal . To nemáte čo iné na robote a doma sa nudite ? Naučte sa tu všetky svatice už konečne citat pretože otázka autorky znela úplne inak . Je to jej život , jej vec. Ty sa pozeraj prosím na seba ak otehotnies v 40tke tak držím palce . Autorka sa rozhodla inak a je to len jej vec . Nejak ti tým ubližuje ? Ak áno tak chod do kostola a chod sa vybedakat tam . A mila autorka , tu radu nedostaneš akurát sa tu zbytočne rozčúliš takze radšej počkaj kým sa dovalas ku gynekologicke. Prajem veľa šťastia

katka2602
27. nov 2019

@anonym prosím vymaž to už, keďže už máš všetko potrebné táto diskusia je ukončená 🙂

maciatkolulu
28. nov 2019

@katka2602 prečo by ju mala mazať, ved môže pomôcť aj niekomu druhému, nakoniec sama autorka napísala, samozrejme po rozhovor s doktorom, lebo tento slepicinec tu nemá význam, že áno interuocia bude zadarmo, kvôli zdravotnému stavu.

katka2602
28. nov 2019

@maciatkolulu pretože každá jedna takáto vec je individuálna a hlavne 90% odpovedí nemá nič spoločné s položenou otázkou, preto. A sama si napísala, že tento "tento slepicinec tu nemá význam," tak resne preto, že niekto má potrebu dookola tlačiť a prehovárať aj keď sa im o to nikto neprosí. Tiež som veriaca, ale nemám potrebu sa hrať na svätú a tlačiť dotyčnej do hlavy to čo niektoré v tejto diskusii predvádzajú.

maciatkolulu
28. nov 2019

@katka2602 ale odpoved tu je..... a ta moze pomoct.

ludka1402
28. nov 2019

anonym
ahoj, myslim, ze kazda z nas ta respektuje a urcite sa NAM za zranene city nemusis ospravedlnovat
velmi ti drzim palce, vsetko dobre ❤

katka2602
28. nov 2019

@maciatkolulu mysle, že pokiaľ sa dopracujú k odpovedí tak ich to prejde ak budú všetko čítať 🙄 A hlavne to, že máš nárok na potrat zadarmo v prípade zdravotných komplikácií povie každý lekár. Tak by ju mohli aspoň uzamknúť. 🙂

kikaaa444
28. nov 2019

@katka2602 a čo ti vadí tak strašne že tu skupinu nevymazala? Nejak ta tým obťažuje ? Ach mat tvoje problémy radost žiť 🤦🏽‍♀️

katka2602
28. nov 2019

@kikaaa444 a Tebe čo vadí, čo ja píšem?! Ach mať Tvoje problémy. Keby si mala moje problémy tak radosť žiť veru nemáš!!!! Tieto drísty milujem, keď budeš vidieť zomierať svojho otca, svoju sestru, prekonas vážne ochorenia, potom mi napíš či by si mala radosť žiť môj život !!! A búchaj si hlavu o stenu doma. Toto je verejná diskusia a písalo jej viac báb nech to zmaže. Choď sa starať o svoje veci a láskavo má viac neoznačuj!

kikaaa444
28. nov 2019

@katka2602 to ma úprimne mrzí naozaj ..😪 .. ale naozaj ti to môže byt úplne jendo či tu skupinu zmaže alebo nie . Je to jej slobodná vola , nechápem koho tým obťažuje že tu skupinu mevymazala. Sú to úplne nepodstatne veci

katka2602
28. nov 2019

@kikaaa444 Mňa to neobťažuje, len to nemá význam, keďže 90% odpovedí tu je úplne o niečom inom. Zakladateľka dala odpoveď, stačí to uzamknúť, pretože tu zbytočne spamujeme ďalej príspevok. Pekný deň prajem.

kikaaa444
28. nov 2019

@katka2602 ale zrejme ta to obťažuje keď to toľko riešiť . Veď si vypni upozornenia a vybavené, ďalej o tejto skupine vedieť nebudes . Keď bude mat autorka pocit že ju spamujeme tak to sama vymaže .

amienne
28. nov 2019

@kikaaa444 pokial viem sama vymazat nemoze aj keby chcela, musi poziadat admina a ten moze a nemusi vyhoviet.