Interupcia zo zdravotných dôvodov
Som po 3 cisarskych a neplanovane som otehotnela cez mirenu a to ma lekár ubezpečoval že mirena je najlepšia pretože ešte som váhala medzi danou a mirenou. Na ultrazvuku len potvrdené a bola tam len taká bublinka ešte tam nič nebolo vidno.Riešim momentálne UPT. Volám u nás v meste do nemocnice a sestra vraví ktorý týždeň. Vravím 5ty. A ona mi povie že najprv termín v polovici októbra na krv a na samotnom zákroku sa dohodneme až potom s lekárom??? Pýtam sa a prečo až v polke októbra, prečo nie čím skôr a ona že aby už bola vidieť akcia srdiečka. No mám dosť. To ma zabolelo toto proste nechceš počuť.
Objednala som sa do Bratislavy,tam mi dal termín temer hneď.
Tie čo ste podstúpili tiež ste tak dlho čakali či ako ?
@anonym_895218 riešime tu 2 odlišné veci. Je tu snaha poukázať na fakt, že človek je človekom od počatia - a tento reálny fakt nezávisí od spoločenského konsenzu ktorý určuje, kedy ukončenie jeho života ešte nie je - kedy uz je trestné. Argument jedna žena sedí vo väzení a lekári a iná žena nie, môžem porovnávať s argumentom že na SK je človek človekom od 12tt (alebo aká je tam hranica) a v USA je človekom až od okamihu pôrodu - všetci sme rovnakí ľudia, tak potom kto má pravdu? My sme skor ľuďmi ako v USA?
@annalubuska Toto nevysvetlis, filozofia je pre niektorych absolutna Narnia. Zakony pisu iba ludia, neznamenaju absolutnu pravdu, iba sa na nich zhodla vacsina.
@drahomirrra ešte raz… čítaj s porozumením… . Žena, ktorá 2x zabije svoje decko sedí vo väzení. Ako tá hluchá teraz nedávno niekde pri BA. Tá, ktorá si dá z tela odstrániť bunky sedí vo väzení? S ňou aj doktor, sestričky, vedenie nemocníc za to, že to pripúšťajú? NIE!!!! Čiže vymletá som ja aj celý svet a ty si lietadlo, že?
@anonym_895218 Ano, ta ktora si da z tela odstranit “bunky” sedi v mnohych krajinach vo vazeni, lebo zakon tam povazuje “bunky” za cloveka. Uz chapes? Ze zakon pise clovek? Ze clovek urcuje, kedy si uz vrah a kedy nie? Ergo, nesklada sa cele tvoje telo z buniek? 😁😁😁😁 neskutocne, aka slaboduchost z teba ide.
Inak ja som celkom rada, ze sa autorka zdoverila o tej rupture placenty, co zazila 2x. Ma to aj naucny rozmer, mozno si to nejaka zena precita a jej to (aj babatku) zachrani zivot, ked sa to nebodaj stane.
Kazdopadne chapem dovod pre ukoncenie tehotenstva. Ja by som na autorkynom mieste bola tiez zosrata pri tych skusenostiach, co mala.
@anonym_895218 Ano, ta ktora si da z tela odstranit “bunky” sedi v mnohych krajinach vo vazeni, lebo zakon tam povazuje “bunky” za cloveka. Uz chapes? Ze zakon pise clovek? Ze clovek urcuje, kedy si uz vrah a kedy nie? Ergo, nesklada sa cele tvoje telo z buniek? 😁😁😁😁 neskutocne, aka slaboduchost z teba ide.
@drahomirrra na Slovensku "clovek" urcil ze potrat do 12 tyzdna je legalny tak sa ukludni
Ja osobne nepovažujem potrat za vraždu, nie 5 týždňové embryo sa nedá porovnať s narodeným dieťaťom (viď aj tu priložená fotka), ale keď viem, že pri ďalšom tehotenstve mi pôjde o život, tak ako pár by sme mali urobiť všetko, aby k otehotneniu nedošlo. Viem, že si nemôžem dovoliť mať dieťa zo zdravotných dôvodov, ale nepodstúpim sterilizáciu alebo ešte jednoduchšie muž vazektómiu, ale chránim sa len jedným spôsobom aj keď viem, že ten nie je 100%. Fakt nechápem ako môžu byť ľudia tak ľahkovážni…. Potom jasné, že ostáva už len posledná možnosť …
Pracujem so ženami, ktoré majú za sebou potrat, a mnohé si neskôr samy siahajú na život, lebo s tým nedokážu žiť, alebo skončia na liekoch.
Autorka, rozober to ešte s odborníkom, aké veľké je to riziko. Ale mám otázku, nezažila si medzi prvým a druhým tehotenstvom nejakú vypätú životnú situáciu? Čokoľvek, čo ťa zasiahlo.
@anonym_6cb81d Hrozné s akou iróniou o tom píšeš a chvališ sa že si bola 2 krát na upt. Ako keby si len vyhodila nechcenu hračku do koša. A pri tom to bol život ešte nenarodeného dieťaťa..
Ja by som zaviedla zákon nech každá kto zabije svoje dieťa aby išla sedieť. Lebo je to vražda a ešte bez mihnutia oka sa s tým chvališ.
@anonym_6cb81d Hrozné s akou iróniou o tom píšeš a chvališ sa že si bola 2 krát na upt. Ako keby si len vyhodila nechcenu hračku do koša. A pri tom to bol život ešte nenarodeného dieťaťa..
Ja by som zaviedla zákon nech každá kto zabije svoje dieťa aby išla sedieť. Lebo je to vražda a ešte bez mihnutia oka sa s tým chvališ.
@anonym_fe35b9 🤦♀️ jasné, tak radšej nech sa rodia deti,ktoré sa nájdu v koši, opustené, alebo potom týrané. Alebo nech v tomto prípade matka riskuje,že sa už domov nevráti k svojim deťom. Je to každej ženy svedomie. Ty si to nespravila,môžeš kľudne spávať.
@anonym_fe35b9 Ja sa nicim nechvalim, to ze ty mas problem s chapanim pisaneho textu je tvoj problem. Ja som reagovala na koment, kde autorka tvrdila, ze zena, ktora to podstupi, si to bude urcite vycitat do konca zivota a urcite sa zruti tak, ze jej nepomoze ani 100 psychiatrov. Tak som len napisala, ze pise nezmysly. Tvoj nazor na mna ani na "vrazdy" ma absolutne nezaujima. Tieto dristy si nechaj pre niekoho ineho 😉.
@anonym_fe35b9 A btw, asi o tom nevies, ale na Slovensku je vrazda trestny cin a tresta sa odnatim slobody. Cize co ty by si chcela zavadzat? Aky zakon? 🤔
Pracujem so ženami, ktoré majú za sebou potrat, a mnohé si neskôr samy siahajú na život, lebo s tým nedokážu žiť, alebo skončia na liekoch.
Autorka, rozober to ešte s odborníkom, aké veľké je to riziko. Ale mám otázku, nezažila si medzi prvým a druhým tehotenstvom nejakú vypätú životnú situáciu? Čokoľvek, čo ťa zasiahlo.
@anonym_24ad03 pochybujem ze " mnohe" zeny po upt si siahaju na zivot
@anonym_24ad03 asi si nečitala všetky autorkine príspevky - jej ide o život, to nie je žiaden rozmar. Tu je na vážkach život ženy- matky 3 detí a pár týždňového embrya. Pri pôrode môžu nakoniec zomrieť obaja a 3 deti prídu o matku a žena o svoj život len aby nemala výčitky? Urobili chybu, ale nemala by ju zaplatiť vlastným životom, keď je tu ešte posledná možnosť.
@anonym_24ad03 asi si nečitala všetky autorkine príspevky - jej ide o život, to nie je žiaden rozmar. Tu je na vážkach život ženy- matky 3 detí a pár týždňového embrya. Pri pôrode môžu nakoniec zomrieť obaja a 3 deti prídu o matku a žena o svoj život len aby nemala výčitky? Urobili chybu, ale nemala by ju zaplatiť vlastným životom, keď je tu ešte posledná možnosť.
@anonym_342310 Tie, ktoré to dodatočne riešia s psychiatrom, tak z nich mnohé.
@anonym_2b3604 Čítala som všetko. Nie je to isté, je to len rizikové. Môže to dopadnúť dobre, nech to posúdi lekár. Môže byť sledovaná, všeličo sa dá, ale toto rozhodnutie nie je najľahšie, bude s tým žiť celý život a je na jej pleciach rozhodnutie. "Len výčitky" vedia citlivého človeka taktiež dohnať do hrobu. Raz máš deti, inak sa na to dívaš.
@anonym_autor autorka dúfam, že všetko vyriešiš tak, aby ste boli celá rodina s tým v poriadku. Keď som čítala, aké zdravotne komplikácie si mala, strašne, zimomriavky som mala. To museli byt neuveriteľne náročné a obrovský strach si musela cítiť. Muž tiež samozrejme. Plne rozumiem tvojim dôvodom, ty chceš existovať pre svoje deti, ktoré si už priviedla na svet, pričom skoro 2x prišla o život. Bohužiaľ si jeden z tých prípadov, kedy sa to zopakovalo 2x. Držím palce, je to ťažké rozhodnutie a verím ti, že rada by si držala v náruči aj to, čo čakáš, niekedy sa to ale nedá. 😔
@anonym_24ad03 Pise, ze to rozoberala s troma.
@vorkola ak budeš tvrdiť, že už je, ok... ale ak pre teba už zárodok žije, budeš obhajovať aj spermie, ktoré po sexe vyhodím v kondóme do koša? 🤣🤣🤣 veď sú predsa tiež živé 😮
@anonym_ec50c8 bez ohľadu na tému, tvoj koment o spermiách v kondóme by vysmiali deti na ZŠ. každý predsa vie, že život nového jedinca začína až splynutím spermie a vajíčka, nie zo spermií samotných🙈
@anonym_autor neviem ci si uz na UPT bola, ale možno by bola cesta nájsť si gynekológa, ktorý by ťa previedol aj týmto tehotenstvom. nie je to cíce ideálne, ale neznamená to, že je nereálne porodiť 4 deti cisárskym. nebola by si prvá, ani posledná. mám v okolí kámošky po rôznych rizikových tehu, ktoré mali kadejaké prognózy. jedna zdravých 5 detí po cisarskych , dalsia až 6 cisárskych. opakujem, nie ideálna situácia, ale ani nie nereálna. s pomocou dobrého doktora by sa asi dala zvládnuť..
@anonym_ec50c8 bez ohľadu na tému, tvoj koment o spermiách v kondóme by vysmiali deti na ZŠ. každý predsa vie, že život nového jedinca začína až splynutím spermie a vajíčka, nie zo spermií samotných🙈
@anonym_622ddf ide o pointu toho celého, že ideme bojovať za niečo, čo žije, tak bojujme radšej tam, kde to má zmysel, kde tie živé organizmi, kt. už vnímajú a reálne žijú (spermie v kondóme bolo myslené zo srandy 😉) a vidím, že sa nad tým nikto nepozastavil iba ty a údajné deti v ZŠ
Ak chces UPT, dohodni si termin niekde co najskor, aj keby si mala kvoli tomu cestovat povedzme do prahy ci viedne. Tam ti urcite daju termin aj zajtra a mozes si dat rovno tabletku alebo nepoznam uplne detaily, ale viem, ze zene pomozu bez okolkov.
Na druhej strane v niektorych krajinach sa povazuju 4 sekcie za ok. Samozrejme v tom vyssom stadiu pod dohladom. Jasne, ze uz nie je dobry napad ostat v 38tt niekde na lazoch sama a pod. Ak sa na to vobec necitis, nie je na tom nic zle. Drz sa
@anonym_autor ako to niektorí vidíte všetko ružové. Ja som nechcené dieťa, matka si ma nechala, lebo čo by si pomysleli ľudia keby šla na potrat. A robila mi zo života peklo, som na liekoch, ... Radšej by som bola, keby ma potratila a bol by pokoj pre obe strany
@anonym_autor ahoj. A zdravotné dôvody máš aké? Či admin zmenil názov? Lebo už dávno neplatí, že max 3 cisárske. 4 sú bežné, môj doktor sprevádzal aj tehotenstva s piatym dokonca šiestym. Ak by si chcela, skontaktujem vás 🙂 Neboj sa, sú aj iné riešenia 🙂
@anonym_autor ahoj. A zdravotné dôvody máš aké? Či admin zmenil názov? Lebo už dávno neplatí, že max 3 cisárske. 4 sú bežné, môj doktor sprevádzal aj tehotenstva s piatym dokonca šiestym. Ak by si chcela, skontaktujem vás 🙂 Neboj sa, sú aj iné riešenia 🙂
@any_soj ved čítaj, 2x abrupcia placenty, vážny zivot ohrozujuci stav pre matku aj dieťa.Tu vôbec nejde o 4 cisársky ale o to, ze autorka by pravdepodobne mohla zomriet
@any_soj ved čítaj, 2x abrupcia placenty, vážny zivot ohrozujuci stav pre matku aj dieťa.Tu vôbec nejde o 4 cisársky ale o to, ze autorka by pravdepodobne mohla zomriet
@anonym_fc5526 kde to mám čítať...?
Každopádne ak 2x abrupcia placenty, je to asi tá žena, čo tu už písala - 2 x abrubcia, raz ok. Oba razy boli náhle nečakané, po 30.tyzdni a prežila. Ak teraz bude úzko sledovaná, tretí trimester v nemocnici, s potrebnými opatreniami a naplánovaný cisársky na skorší termín, tak som presvedčená, že pri súčasnom stave zdravotníctva (plus ak také niečo zvládli zdravotníci keď to prišlo nečakane), to v rukách odborníka nie je dôvod ukončiť život. Srdce bije už teraz, len ho ešte na sone nevidno.
Každopádne ak 2x abrupcia placenty, je to asi tá žena, čo tu už písala - 2 x abrubcia, raz ok. Oba razy boli náhle nečakané, po 30.tyzdni a prežila. Ak teraz bude úzko sledovaná, tretí trimester v nemocnici, s potrebnými opatreniami a naplánovaný cisársky na skorší termín, tak som presvedčená, že pri súčasnom stave zdravotníctva (plus ak také niečo zvládli zdravotníci keď to prišlo nečakane), to v rukách odborníka nie je dôvod ukončiť život. Srdce bije už teraz, len ho ešte na sone nevidno.
@any_soj ver, že môžeš byť sledovaná akokoľvek nie vždy sa dáju veci predvídať... Môj posledný pôrod bol taky, ze cele tehotenstvo sledovaná u všetkých doktorov... Bola som v nemocnici na pozorovaní koli inému príznaku... Ráno kontroly, sono, odozvy dieťaťa v poriadku.. A o 5 hodín sa mi začala odlupovat placenta a nastalo masívne krvácanie... Za 15 min. som stratila liter krvi.. Ver ze keby som není v nemocnici, tak neprežijem ja a ani dieťa... Dieťa sa narodilo v 27tt... Ešte docent a aj primár a aj lekári na sále sa čudovali, že nič tomu nenasvedcovalo, všetko bolo v poriadku a zrazu problém. Takže ak nechce riskovať autorka a chce tu byť pre tie svoje deti, ktoré žijú, je úplne v poriadku... Ako sa vraví.... Kto nezažil, nevie posúdiť...
@any_soj autorka to písala potom v komentároch, ano tiež som si inak všimla ze toto nieje jej prvá tema
@anonym_autor Vsak daj dietatko na adopciu.Upt je velmi nebespecna fyzicky aj psychicky,,Ta sestra, co chcela, aby si pocula tlkot srdiecka vlastneho dietata,ktore chces odstranit. ,to myslela dobre Pozri sa na tie tvoje zijuce deticky,ked si zvladla 3 cisarske zvladnes aj 4 porod.,alebo v pripade 4 cisarsky,Ja mam 4 deti ,je to narocne ich vychovavat,to ti verim, ale ja som ich vychovala takmer 20 rokov bez otca (nestaral sa o nas ).manzel sa vratil, ked uz vsetky deti spromovane,Uprimne ti poviem ( nie v zlom ale ako vystrahu svedomia )ak si to das zobrat ,budes mat vycitky svedomia,do konca zivota. Ani 100 psychiatrov ta neda dokopy, lebo uz sa to zvratit neda.Ved kolko parov caka na adopciu.
@vorkola 🙈 vieš čítať?
@any_soj Len tiež je na mieste otázka, doma dve malé deti a dlhodobá hospitalizácia kvôli sledovaniu...kde dá tie deti? ach, ťažká situácia.

@drahomirrra ešte raz… čítaj s porozumením… . Žena, ktorá 2x zabije svoje decko sedí vo väzení. Ako tá hluchá teraz nedávno niekde pri BA. Tá, ktorá si dá z tela odstrániť bunky sedí vo väzení? S ňou aj doktor, sestričky, vedenie nemocníc za to, že to pripúšťajú? NIE!!!! Čiže vymletá som ja aj celý svet a ty si lietadlo, že?
@anonym_895218 riešime tu 2 odlišné veci. Je tu snaha poukázať na fakt, že človek je človekom od počatia - a tento reálny fakt nezávisí od spoločenského konsenzu ktorý určuje, kedy ukončenie jeho života ešte nie je - kedy uz je trestné. Argument jedna žena sedí vo väzení a lekári a iná žena nie, môžem porovnávať s argumentom že na SK je človek človekom od 12tt (alebo aká je tam hranica) a v USA je človekom až od okamihu pôrodu - všetci sme rovnakí ľudia, tak potom kto má pravdu? My sme skor ľuďmi ako v USA?