icon

Je lepšie mať jedno dieťa alebo viac deti?

nadaa1
15. jún 2017

Ahojte chcela by som sa opýtať je mať lepšie jedno alebo 2 detičky ? Ja mám jedného chlapčeka má 18 mesiacov a už by bol najvýšší čas mať 2 ale sa bojím pôrodu atd.. znova byť tučná atd.. čo si myslíte vy je lepšie mať súrodenca alebo radšej sama ?? Nechcem spraviť niejakú chybu roky utekajú a ja som čoraz staršia chcem mať do už za sebou aj to 2. Ale bojím sa a neviem sa fakt rozhodnúť ostať pri 1 alebo čo. vaši známy alebo vy máte koľko detí ? asi vätšinou 2 -3 si myslím málo 1 bábo majú. Fakt neviem prosím poradte či sa dať na to 2 dakujem 🙂

vejula
17. jún 2017

Neexistuje univerzálna odpoved. Pred pár rokmi by som isto povedala, že jedinačik nie. Ale akosi som sa v živote naučila, že jeden človek nikdy nedá univerzálnu odpoved, môže odpovedať len na to, ako to vyhovuje jemu. Ja mam deti 4 a som za to šťastná, chceli sme ich a pre mna to je ta najlepšia volba aku som si s mužom mohla zvoliť. Ale poznam matky, ktoré povedia, že viac ako dve isto nie a plne to akceptujem. Aj ak žena povie, že stačí jedno a viac nechce. Asi ma na to svoje dôvody - a aké su to dôvody či podla mna sebecké to už je vedlajšie pre tu osobu. Ano dalo by sa povedať, že všeobecne surodenecke vzťahy deti pripravuju lepšie do života, učia ich určitým kompromisom, "zákonom" ktoré vo vzťahoch funguju. Dokonca si myslím, že inak obohacuje dieťa vzťah sesterský, inak bratský a inak bratsko-sesterský - všetko dieťa rozvíja iným spôsobom. No toto všetko musí zvážiť samotná matka, čo je pre nu silnejšia vnutorná motivacia - k akému konaniu ju dovedie. Dokonca dnes si netrufnem ani povedať, že každá jedna žena je stvorená na materstvo, že žena ktorá nechce deti je taká či onaká. Kludne to môže byť pre nu ta najlepšia volba - nemať deti. Taktiež existuju ženy pre ktoré je najlepšie mať jedno dieťa - napriek tomu že aj táto volba nesie v sebe určité nevýhody pre dieťa. Na tuto otázku nenajdeš odpoved na nete. Byť tebou zapracujem na sebe - na láske k sebe. Vyrovnať sa sama so sebou, lebo ta veta "byť zase tučná" mi niečo signalizuje. A ked si to upraceš v sebe samej, možno tam niekde nájdeš odpoved na tvoju otázku a názor druhých na to čo je podla nich najlepšie už bude pre teba bezpredmentný.

ostorha
17. jún 2017

@vejula Krasne napisane.Je to velmi individualne.Ja som ako mlada zaba nejaky cas pracovala v parfumerii a moja sefka verejne vyhlasovala ze ona deti nenavidi az ma z jej slov mrazilo.Ale hacik bol v tom ze ona ich mat 15 rokov so svojim manzelom nemohla.Nakoniec otehotnela s milencom a je z nej co ludia vravia vraj velmi obetava matka.Tiez si hystericky zakladala na postave,nic nejedla len aby nejake to kilo nepribrala ale co som pocula od iných tak po porode pribrata kojacia matka prerusila pracu na ktorej si tiez velmi zakladala..Tak mi to teraz odstupom casu vyznieva ze tie silne reci ako ona neznasa deti boli len jej obranou lebo nevedela ci ich niekedy realne bude mat,cim jej zivotny postoj neobhajujem lebo bola to kontroverzna zenska aj pre ovela liberalnejsich ludi ako som ja , len konstatujem..

nikuska744
17. jún 2017

@nadaa1 najlepšie, čo môžeš pre svoje dieťa urobiť je dať mu súrodenca...

lili303
17. jún 2017

Nečitala som všetky prispevky. Je toho vela. Moja skusenost. Mam 2 male detičly. Rozdiel medzi nimi je len 20 mesiacov - dost skoro sme mali druhe aj ked neplanovane ale sme radi. Mozno neskor by som vela premyslala ci vobec mat druhe s ci by sme to zvladali financne kedze byvame v podnajme je to dost penazi. Mala bude mat v oktobri 3 roky a maly ma 1 rok. Mala ho velmi lubi pusinkuje objima. Velmi ma rada deti a vidiet ako sa zo surodenca teši. Ako babatko bola dost uplakana a v porovnani malemu viac pomaha ze ma starsiu sestricku nieje tak uplakany ako bola ona lebo ma pocit ze ma kamaratku sestru. Je veselši teši sa ked ju vidi ked sa spolu hraju. Povedala by som najidealnejsi rozdiel by bol asi 3 ročny ale to sa neda naplanovat. Hlavne ze su deti zdrave.

sardinka336
17. jún 2017

@jajka257 a čo to prosím ta ked nie sebeckost? Mne je samej dobre a nikto ma nerušil....Ano, bola si jedinačik všetko sa točilo kolotvojho zadku atd. Zo svojho pohodlia ubrat ani za necht..ale nie....to nie je sebectvo. Ale je, len klameš samu seba.
Na stare kolena neboj, v starobinci alebo sama doma budeš mat kopu času aby ta nikto nerušil ale tak tebe to byhovuje takze je to v poriadku. 😝😀

petuska2110
17. jún 2017

Nikto ti nemože povedat čo je lepšie či jedno alebo dve alebo 4...10 . Každemu vyhovuje iný počet detí. Nestretla som sa ešte s jedináčikom čo by bol rád že je sám.....ako to tu čítam tak aj taký sú.....Co im aj trochu zavidím, ja sama som jedináčik a vždy som chcela surodencov. Takže som potichu závidela detom čo ich mali áno aj tie bitky medzi sebou- ja som prišla do práznej izby a ticha. Co na jednej strane je fajn no druhej -nič moc. Ano samozrejme sa rodičia snažili ale všetko im predsa nepovieme (máme svoje detské tajomstvá) a je iné mat partáka surodeca a iné rodiča (deti potrebujú deti). Takže nie nikdy som nerozhlasovala že chcem surodenca ani si nestažovala a pod. (u nas sa to ani nedalo). Možno práve preto som sa rozhodla mat deti aspon 2. Ci budú spolu vychádzat je otázka budúcnosti. Moj otec je zo 6 detí a vychádzajú spolu ukažkovo- už majú všetci cca po 60 svoje deti, vnúčatá. Nežijú ani v jednej krajine rozliezli sa všelikade- ale vždy sa stretnú pár krát do roka. Ale hlavné je že ked sa čokolvek deje všetci sa spoja a pomáhajú si. Sú rozdielny aj sa pohádajú-udobria, chcela by som to zažit no ja nemám nikoho.....Nech sa rozhodneš akokolvek aj jedno dieta stačí a vyrovná sa s tím - možno bude dokoca rado že je jedináčik. Musíš sama vediet kolko ich zvládneš-kolko ich chcete. Mat dieta nasilu lebo 2 sú lepšie neni správna volba. Ziadne dieta by nemalo by len tak do páru/do počtu- ale chcené. Takže račej jedno ak stačí- a rečami kedy bude druhé sa netreba zaoberat. Každý nech si robí a má detí kolko chce. Také reči neznášam nikto mi deti nevychová ani živit ich nebude.

jajka257
17. jún 2017

@sardinka336 hmm, rovnako sama mozes skoncit na stare kolena aj ty😀hoci vychovas 3 deti. Rozlezu sa ti do sveta, budu riesit svoj zivot. A ked ides vyriekat sudy o tom, ako vsetci skakali okolo mojho zadku, tak brzdi. Ty nemozes nic vediet o mne, ci mojich rodicoch. Len jedna pripomienka, ja som bola vzdy samostatna jednotka, so mnou rodicia nerobili ulohy ani v prvom rocniku, ja som to nechcela....a ano , bola som pre nich jedina, no naucila ma spoliehat sa samu na seba, necakat, ze mi niekto stoji za zadkom ci mi niekto pomoze. Vedeli, ze svet je cely a vyhrava ten, kto je schopny sa postarat sam o seba a nespoliehat sa, ze to niekto spravi za neho.

jajka257
17. jún 2017

@sardinka336 a este mi napadlo, ja som na rozdiel od teba pripravena , ze skoncim v penzione pre dochidcov. Podla mna, nie je nic horsie, ako na stare kolena pozerst, ako sa tvoje deti hadaju, kto ta opatri a kto kolko zdedi, nechcem zazit, ako si ma pochadzuju medzi sebou ako horuci zemiak a som cierny peter v tejto hre. A mozno moj jedinacik bude mat lepsie moralne hodnoty ako ine tri deti a neda ma do toho starobinca, ale postara sa o mna...
Podla mna je sebecke, spravit si visc deti, aby som neskoncila v starobinci , velmi nizky dovod....

evittam
17. jún 2017

@jajka257 Akoby si o mne písala - tiež som jedináčik a nikdy mi nikto neskákal okolo zadku. Od 16 som sa musela viac-menej starať sama o seba......A tu som.
Ale chcela som dve deti a mám ich....🙂

sardinka336
17. jún 2017

@jajka257 sama si napisala, ze ,,aspon si mala klud a nikto ta nerušil,, takze z toho vyplyva ze tvoj postoj je skor sebecky. Ja nemam deti ani koli tomu lebo to prve potrebovalo surodenca,s ktorým sa ,,bude hrat,, ani koli tomu aby som neskončila v starobinci. Kedze do dochodku budeme odchadzat v 70tke tak sa tých starobincov mozno ani nedozijeme. Láska sa počtom násobí...
Sebecke je mat len jedno dieta ak mozem mat viac a nemám lebo sa mi uz ,,nechce starat,, a chcem mat svoje pohodlie a dalšie dieta by nám toto pohodlie uz len narušalo. To je sebecke, či sa to niekomu páči alebo nie, ja pomenovávam veci pravym menom. Ono ani alkoholik si neprizna ze je alkoholik tak ako ani sebec zvyčajne nevidí že je sebec.

evittam
17. jún 2017

@sardinka336 Väčšinou s tebou súhlasím, ale teraz musím súhlasíť s
@jajka257 . A platí čo som napísala - žiadne "skákanie okolo zadku" len preto lebo som bola jedináčik. Mne nikdy nikto nedal nič zadarmo a ani mi neskákal okolo zadku.....😉 Ja mám zase trošku iný názor na tieto rodinné vzťahy - my sme rodina, že by sme potrebovali "kulturák" keby sa máme stretnúť len v užsom kruhu, ale vôbec sa nestretávame. Ja už roky hovorím - "rodinu si nevyberieš, priateľov našťastie áno".....😉 Kým som nemala svoju vlastnú rodinu tak mojou rodinou boli moji priatelia a som za to životu vďačná. Nie každý jedináčik je rozmaznaný upišťaný sebec.😉

sardinka336
17. jún 2017

@evittam ja som realgovala na jej tvrdenie ze ,,aspon mala klud a nikto ju neotravoval,, stana 1.

jajka257
17. jún 2017

@sardinka336 ale ano, ale to je zas vec, ktoru ty nemozes pochopit, lebo nie si mnou. A ani nikdy ma nespoznas ako cloveka. Nebudem tu pisat o svojom detstve , len ti poviem, ze kazde dieta je ine. A sebecka urcite nie som😀

jajka257
17. jún 2017

@evittam toto ludom nevysvetlis. Ako jedinacik vzdy budes v kolonke sebec a ak sa rozhodnes na zaklade pozorovani, skusenosti ci ineho mat tiez jedinacika, tak si sebec na n- tu.

mathias23072014
17. jún 2017

Medzi mojimi chlapcami je 13 mesacny rozdiel, teraz maju 2 a 3 roky a krasne sa spolu vyhraju, ked su chvilu bez seba a znovu sa stretnu utekaju k sebe a stiskaju sa. Este by som chcela aspon 1 mozno 2 ak manzela prehovorim, jemu stacia dve deti. Nad jednym dietatom som nikdy neuvazovala, to je take smutne stale byt doma sam

exupery
17. jún 2017

@nadaa1 mať jedno ak mám možnosť mať ich viacej je podľa mňa jednoznačne sebecké už len voči tomu jednému dieťaťu....kto mu ostane,keď my tu nebudeme...v podstate žiadna rodina... bude sám,aj keď vyrastá kto je bližšie ako súrodenec,nehovoriac o Tom,že dieťa sa naučí podeliť,počkať,spoľahnúť sa na niekoho,má sa s kým hrať a držať za ruku,keď sa boji....jednoznačne aspoň dve...a podľa mojich skúseností druhé dieťa sa vychováva tak nejak ľahšie ako to prvé,ja mať možnosti mám ešte ďalšie.

dai
17. jún 2017

@sardinka336 zeny vy tu take filozoficke temy otvarate🙂 je sebectvo lepsie alebo obeta? Podla mna je sebectvo ok do urcitej miery a do urcitej obeta - ani jedno ani druhe by som neprehanala - extrem akehokolvek druhu vedie k nestastiu a pocitu frustracie...
Podpa mna otazka poctu deti je vysostne individualna - je fajn ked je clovek pri rozhodovani natolko dospely aby pochopil dosledky svojho rozhodnutia a dokazal s nimi v pokoji zit - blbe je ked zacne sam sebe klamat ci sa prisposobovat ocakavaniam okolia aj ked to tak sam neciti prip. Co sa zial stava najcastejsie ma zidealizovane predstavy o niecom a kona bezohladu na realitu - vid 16rocne dievca ktore pomaly uz 2he caka a dusuje sa na koni ake super rozhodnutie pre svoj buduci zivot spravila lebo bude mat genialny vztah s dietatom a chodit s nim na disco - to je pre mna napr. Kombinacia vsetkeho co som hore vymenovala🙂

Tak jedinacik nemusi byt rozmaznany ako dieta z 5tich surodencov moze byt, tak vztahy vi velkej rodine mozu byt uplne o nicom ako v malej dobre ... ja poznam mamku co ma 2 deti a rozmaznava o dusu, ja tak zo srandy hovorim ze ja potrebujem mat viac deti lebo tu tendenciu na sebe vidim tiez ( dopriat im vsetko co v ich ockach vidim - aj ked viem ze to nie je dobre - viac deti= menej financnych moznosti🙂 toto bol vtip aby sme sa chapali...)
Poznam deti jedinacikov ktore teda o rozmaznavani ani nechyrovali - prisna vychova...
Ja co sledujem tak vacsina deti chce mat partaka - moja ma spoluziacku a neprejde pomaly den aby som nemala spravu v mobile ci si nemozu moju nalu poziciat na hranie:-/ je mi to vzdy take divne - poznam sa dobre s maminou, ona mi hovori ze jej to tak vyhovuje, ze su uplne spokojni s muzom... ale malej hold ten partak chyba zjavne...

beton
17. jún 2017

@nadaa1 ja na to pozeram z praktickej stranky. Ked mas jedno, si jeho jediny partak na hru a zabavu. To ide na psychiku, aspon mne. Cim ich je viac, tym mas viac casu pre domacnost a pre seba.
A ty mas surodencov? Ved to je aj v dospelosti na nezaplatenie, ked mas blizkych, na koho sa da spolahnut, poprosit o pomoc, postarat sa na striedacku o rodicov atd. Deti maju bratrancov, sesternice, co su im blizki. O toto by som nechcela prist ani ja a doprajem to aj mojim detom.
Co sa financii tyka, tak ja som za posledných 7 rokov vynalozila na deti tak max 200 eur, z toho 100 bola manduca :o) veci je kopec, ludia su radi, ze maju komu posunut, aj rozne aktivity, vylety sa daju uskuktocnit nizkonakladovo....
Osobne s odstupom casu hodnotim, ze 2 deti su malo :o) Zavisi tiez od vekového rozdielu. ked je maly, je to lepsie, su partaci. Ked je viac ako 3 roky, tak to sa uz opat velmi nezahraju. Takze na tvojom mieste by som nevahala a dala rovno 2ky :o)))

pralinka25
17. jún 2017

ja som za viac deti.
ja som jedinacik ale vzdy mi niekto chybal. ja som surodenca chcela. nebolo mi zle ale chybal mi taky ten spojenec. kamosi su super ale vecer uz doma niesu.

ja som mala velmi zly porod prvy a 5 4 roky som sa odhodlavala mat druhe.
ale nakoniec som sa odhodlala a nelutujem to. mame 5 rocny rozdiel a dokonca rozne pohlavie a povahy su tiez rozdielne ale miluju sa neskutocne. je radost sa na nich pozerat. to sa ani neda opisat. jasne ze sa aj hadaju a idu si na nervy ale to je fakt len sem tam (vsak rovnako ako aj v partnerskom vztahu. sem tam si idu na nervi aj najzamilovanejsi ludia)
a tie zle vztahy so surodencami ..... ja si myslim ze je to hlavne o rodicoch ako k tym detom pristupuju ako sa k nim chovaju aky im davaju priklad. ja co som vo svojom okoli vypozorovala tak vacsinu tych zlych vztahov mali na svedomi rodicia aj ked vela krat neumyselne.
a ako tu bolo spomenute mat dve deti je lahsie ako jedno. aspon za mna bolo prve omnoho narocnejsie na cas. to druhe sa proste vezie a mna to nestoji o nic viac casu a namahy. jedine negativum u nas je to ze ani jedno dieta nevie poriadne spat takze u mna su narocne len tie noci a choroby. inak v tom vidim velke pozitivum po vsetkych smeroch.
starsi sa naucil ze svet sa netoci len okolo neho a je taky ohladuplnejsi omnho ako ked bol sam

eliska13
17. jún 2017

@sardinka336 podla mna je sebecke narobit deti a potom vzdychat ako nemam na nic cas, deti sa uz od piatku odkladaju k babke...deti nemozu ist na tabor, lebo su 3 a je to drahe...ja mam jedno, lebo moj muz je polku tyzdna na sluzobkach, meetingoch a nepomaha mi nikto.Uprimne mat jedinacika je horsie ako mat 2, lebo tie sa zabavia aj same pri jednom sa venujes ovela viac.Kazdy ma ine priority v zivote.A to hovorim, ze deti a rodina su najlepsie co moze byt.Suseda ma teraz druhe babo a syn odchadza co najviac k babke, lebo sa nevyspim, lebo je tu krik a nemozem sa ucit, vsetko mi berie....mozno inde je to lepsie.Kazdy ma dovod mat jedno ci dve a viac....mna zaujima aj to, ci budeme mat dost penazi na studium vychovat ho dopriat dovolenku raz, ked sa osamostatnu mu fin pomoct.
neklamme zase, ze 2,3 deti nie je fin.narocne zvladnut.Ale zase je to o priorite oblecenie hracky bicykel mozu byt aj z bazaru, dovolenka moze byt v stane v lese...kazdy mame inaksie tu latku nastavenu

dai
17. jún 2017

@beton wau🙂 ze 200 euro... tak ja sa priznavam ze uz byt by mali kupeny keby ilneinvestujeme do skolneho... tvoje deti nic nejedli? Nic nove si im na oblecenie nikdy nekupila?🙂
Inak medzi mnou a surodencami su 2 a 4 roky a vzdy sme boli partaci a sj sme - moji bratia maju 6rocny rozdiel a super vztah cely zivot... moj muz ma necely rok a hladaju sa cely zivot - ale ako ty pises - na tom ma velky podiel svokor ktory ich k nenormalnej sutazivosti vzdy viedol - napriek tomu si ale s velkymi rodinnymi problemami pomahaju...

beton
17. jún 2017

@dai ok. jedlo som do toho neratala....moja chyba. my naozaj vsetko dostavame, maloco kupujem. nove veci nekupujem vôbec, len topanky. skolu este len zaciname riesit, takze to budem vediet napisat az buduci rok :o)) ale aj tak vo vseobecnosti nemozem povedat, ze deti su drahe a ze kvôli nim si nemozeme nieco dovolit.... tu sumu som prehnala, ked poratam tie topánky, tak to vyjde tak na 200/rocne.

sense
17. jún 2017

@beton 200eur za 7 rokov? Tak viem si predstavit vsetko ale aby vysli dve a viac deti len 200e za 7 rokov tak az tam moja predstavivost nesiaha...

jajka257
17. jún 2017

@beton fuuha , nuz my by sme hadam uz druhy byt kupili za tie peniaze, co idu do malej. Skola, zaujmy, oblecenie, hracky atd. A to nehovorim o zubaroch, kozmetke a ine veci. Za 200 € by som hadam ani mesiac nevykrila, len SKD a obedy su mesacne 70€. A ten zvysok je urcite viac ako 130€.

beton
17. jún 2017

@sense
@jajka257
ospravedlnujem sa. kopirujem odpoved 17.6.2017, 11:57
jedlo som do toho neratala....moja chyba. my naozaj vsetko dostavame, maloco kupujem. nove veci nekupujem vôbec, len topanky. skolu este len zaciname riesit, takze to budem vediet napisat az buduci rok :o)) ale aj tak vo vseobecnosti nemozem povedat, ze deti su drahe a ze kvôli nim si nemozeme nieco dovolit.... tu sumu som prehnala, ked poratam tie topánky, tak to vyjde tak na 200/rocne.

sonapindjakova
17. jún 2017

Ja som mojim rodičom vďačna,že nás mali dvoch,bracho o2 roky mladší, bol mojim najlepšim kamošom a dodnes je, navštevujeme sa a detstvo spolu bolo krasne a veselé,samej by mi bolo určite smutno. Ateraz sa zas naše decka spolu hraju a priatelia a to ma teší.

jajka257
17. jún 2017

@beton a teda je to aj s jedlom ci bez neho? Lebo ja si ani neviem predstavit, zeby som tej malej nikdy nic nove nekupila....a co darceky na narodeniny, meniny, vianoce, MDD? Ci aj tam davas stare zdedene hracky? Ako ja chapem, ze mnoho ludi musi zit skromne, ale toto ?

sense
17. jún 2017

@beton no neviem si tusumu ani rocne predstavit ale budis.... pretoze na jednu ma vyjdu topanky min 200e

trisp
17. jún 2017

Taký trošku iný, demografický pohľad: som za dve a viac- aby mal kto robiť na naše dôchodky, inak budeme pracovať do 70-tky, 80-tky / do smrti. Na dôchodok pôjde len ten, kto na to bude mať našetrené. Jedno dieťa nenahradí dvoch rodičov. Ale aj okrem tohto faktora som za viac detí. Máme dve, chceme štyri.

jajka257
17. jún 2017

@sense ved toto. Ked kupujem malej topanky, tak minimalne 25-30€, zavisi od sezony, zimne viac. Mam vzdy aspon 2-3 na jedno obdobie. Ked by som zratala topanky, botasky atd za rok , tak som davno za 200€. A to nepocitam prezuvky v skole, mam pocit, ze ich obhryza, kazdy mesiac dva, nove. Bud sa jej rozpadli, alebo su male, alebo ich proste nieto, jedny v prepocte cca12€.