Je potrebná pitva detí po úmrtí?
Ahojte. Stretli ste sa niektorá s tým, že po smrti dieťatko nepitvali, ale zobrali len kožu z pätičky, bruška a krv?
Ďaľšia otázka rozvrat vnútorných orgánov u dieťatka? Príčina?
Ak sa dietatko udusilo napr. pupocnou snurou,je vsetko dalsie pitvanie asi zbytocne. Uprimnu sustrast😭😭
Napr. sepsa, metabolicke poruchy, šok.
Velmi zjednodusene jeden organ nefunguje dostatocne (zacne zlyhavat z roznej priciny), ostatne sa snazia kompenzovat, co sa da, az zlyhaju jeden po druhom.
Ale rozhodne ti viac vie podla pitevnej spravy vysvetlit lekar, ci patolog.
@janinah pitva sa nekonala iba sa zobrala koza a ta sa poslala na geneticke vysetrenie mne sa to zda cudne 🤷🏽♀️ mne sa to ako nevidi zato sa to pytam tu ci sa stym niekto uz stretol lebo take mame vysvetlenie od kamaratky a predsa sem chodi viac ludi viac skusenosti tak ci sa take nieco ozaj deje alebo to je len vymyslene
A kedy v akom veku a preco to dieta zomrelo?
@vanilkovazmrzka novorodeniatko uz malo byt prepustene domov
@menojojka vies co, ludia velmi domotaju tieto lekarske veci, ked sa nevyznaju, vyrozumela som ze to bolo kamaratkine dieta, ona sa musi pytat lekarov dopodrobna, co jej nie je jasne.
Cez piatich ludi je to zbytocne zistovat.
No ak to bol zdravy novorodenec, tak je to viac ako podozrive. Stat sa mohlo vselico. 😔😔😔Je mi to luto...
@menojojka mne, keď mala malá necelé tri týždne, tak dostala zápal pľúc, musela hneď do nemocnice a večer o pol jedenástej bola zo mnou doktorka, že ma rozvrat vnútorného prostredia a,že ju treba urgentne previesť do Bratislavy, tam skončila na jiske, ale dostala sa z toho našťastie.
@babulkomale mna zaujima hlavne ci miesto pitvy sa robi to ze sa odoberie koza
Nemyslim si, ze ak islo o donoseny plod, ktory nezomrel.pred porodom, ze nebol.pit any. A ani nemyslim, ze nieco take by niekto v nemocnici podpisal...
2)
Patologické pitvy u zomretých v zdravotníckych zariadeniach sa robia na patologicko-anatomických oddeleniach, a to POVINNE
a)
u detí mŕtvonarodených alebo zomretých do 15 rokov; u mladistvých v rozsahu určenom riaditeľom nemocnice s poliklinikou,
@menojojka a rozvrat vnútorného prostredia znamená zjednodušene asi toľko, že základné funkcie nefungujú, a v tele sa hromadia látky, ktoré by mali byť vylúčené...v takomto prostredí bunka neprežije. To môže nastať napr. pri nedostatočnom dýchaní, zlyhaní obličiek, zlyhaní pečene, sepse, metabolických poruchách...
Pracovala som na novorodeneckom oddelení, neexistovalo, že by dieťa, ktoré zomrelo v novorodeneckom veku nešlo na pitvu.
Zobrali vzorky z tela na histologiu
@magimi Bolo to ešte pred pan démiou? Teda teraz môže ísť o akýsi "nový normál", že pitva nie je povinná?
@alenatomova to je zákon, žiadne pandemicke opatrenia

Divný príspevok,nalo info.Ak máš otázky,pochybnosti treba sa pýtať patológia.prip.vedenia nemocnice,kde sa pitva konala.