icon

Je umelé prerušenie tehotenstva hriech alebo zabitie?

18. apr 2024

Je podľa vás upt veľký hriech ? Je to naozaj zabitie ?

Strana
z4
crazy_cat_lady
19. apr 2024

ja to ako hriech neberiem, je to slobodne rozhodnutie zeny, preco to podstupila. samozrejme, je rozdiel, ked zena podstupi upt v pripade zdravotnych komplikacii/znasilnenia/alebo proste nema nato financne a ine moznosti, ako ked sa zena vedome nechrani a potom ide na upt, ako by to bola preventivna prehliadka u lekara..

cecilia29
19. apr 2024

@gribka1 biologicky je to ľudský zárodok od počatia. Skutočne sa človekom nestáva až z 11+7tt na 12+00tt

hefo
19. apr 2024

Táto diskusia by sa mala zmazať, beztak je to len prežúvanie stále tých istých hádok dokola.

Z pohľadu Katolíckej cirkvi je umelý potrat (pokiaľ to nie je vedľajší účinok záchrany života matky) ťažkým hriechom, dokonca s automatickou ("latae sententiae" - samým činom) exkomunikáciou pre účastníkov, ktorú smie zrušiť len biskup. Bodka.

thirstymonk
19. apr 2024

@gribka1 ano. Chces meno a adresu tej zeny?

thirstymonk
19. apr 2024

@hefo no to uz nie je tak celkom pravda. Papez frantisek exkomunikaciu zrusil v roku milosrdenstva. Myslim ze to bolo v roku 2016

thirstymonk
19. apr 2024

@crazy_cat_lady ja zas ako hriech neberiem ked ta manzel podvadza. 🤣 Asi nechapes, ze hriech nie je o tvojom pocite, ani o svedomi, ale je to objektivna skutocnost bezohladu na tvoj nazor. Je to rovnako absurdne ako "ja gravitaciu ignorujem", ale to este neznamena, ze pre mna nebude platit a ze sa tu budem vznasat nad zemou 🤣 alebo ked ma zastavia fizli a nafukam za volantom dva promile a poviem im, ze podla mna to porusenie zakona nie je, ze ja to tak neberiem 🤐

thirstymonk
19. apr 2024

@gribka1 vy blavacke panicky nemate tusenie, co to je skutocny zivot na vychode.

hefo
19. apr 2024

@thirstymonk Toto mi trochu uniklo, ale ak to správne chápem, zmenilo sa v zásade len to, že už to nemusí rozhrešovať biskup, ale ktorýkoľvek kňaz.

https://svetkrestanstva.postoj.sk/19024/knazi-m...

gribka1
19. apr 2024

@thirstymonk Dobre, ja také nepoznám. A myslim, že odsudzuješ človeka, to tiež nie je pekné.

gribka1
19. apr 2024

@thirstymonk Neobviňuj druhých sa svoj život. A viem veľmi dobre, aký je život na východe.

thirstymonk
19. apr 2024

@hefo ano, tak

thirstymonk
19. apr 2024

@gribka1 ja mam zivot po akom som vzdy tuzil. Neobvinujem nikoho. Len ze sa to tu stava bezne. Dieta zabijem, lebo si neviem udrzat nozky pri sebe, vsak sa nechumeli. Ale zly skaredy dezo ma.v osade psa a chce ho zjest. Volam zandare.

gribka1
19. apr 2024

@thirstymonk No pekne takže žena je na vine, lebo nôžky nedržala pokope. Môžeš si to brať ako chceš, ale mňa do toho nič, ako sa kto rozhodne. Ja sa im o deti starať nebudem. Ich životy, ich rozhodnutie, ich svedomie.

crazy_cat_lady
19. apr 2024

@thirstymonk nie, je to o mojom pocite a o mojom nazore, otazka bola, ci to beru ludia ako hriech, napisala som, ze ja to tak neberiem

thirstymonk
19. apr 2024

@crazy_cat_lady aha. Mas pravdu. Neprecital som si dobre otazku a uz mudrujem 🙂

thirstymonk
19. apr 2024

@gribka1 to som myslel konkretne tu, co si sa pytala, ci niekoho takeho poznam. 🙂

haraburdova
19. apr 2024

@kremlicka250 nemyslim si ze moj prispevok - ani jeden znie agresivne. je to skor zrkadlo nastavene tomu, ze doteraz bola odpoved zo strany ludi, ktori potraty neuznavaju, velmi vlazna. Praveze ten opacny tabor bolo pocut a v zaujme respektu boli proliferi zhovievavejsi a ustupcivejsi. Samozrejme, ked sa ozve niekto trosku hlasnejsie a pomenuje dane ciny drsnejsie a stoji si za protikladnym nazorom, stretava sa to presne takouto reakciou. Ja si myslim ze je agresivne, ked zastancovia potratov pochoduju po uliciach s transparentmi rozneho, castokrat vulgarneho charakteru. A ak nazvem ludi, lekarov co vykonavaju potrat za chorych alebo otrasnych, to nie je urazka, ale pravda. Lekari skladaju Hippokratovu prisahu, podla ktorej nesmu zabijat. A co robia nasi mili lekari dnes ? Robia potraty a eutanaziu a nazyvaju to svojimi rozkosnymi nazvami ako "prerusenie tehotenstva" (akoby sa to dalo pozastavit a neskor pokracovat) a "asistovane ukoncenie zivota", ktore maju citlivejsie povahu obalamutit a presvedcit, ze vlastne ide o nieco uplne ine. Ano, kazdy ma slobodnu volbu a robi podla vlastneho uvazenia. Nie je vsak zle poukazat na amoralnost nejakeho spravania, toboz nie v pripade, ak ide o nieci zivot, aj ked ten niekto nema este vyvinuty imunitny system. Nie je to sudenie, ja ludi nesudim, sudit nas bude Niekto iny.

kremlicka250
Autor odpoveď zmazal
kristiii
20. apr 2024

@haraburdova to je možno tak tvoja pravda, nie pravda ako taká v skutočnosti. Vieš si predstaviť, čo by sa dialo, keby neboli lekári, ktorí vykonávajú potraty? Koľko detí by skončilo pohodených niekde v kontajneroch, žien, ktoré by sa pokúšali zbaviť sa plodov svojpomocne či nešťastných detí, ktoré by sa síce narodili, ale boli by nechcené a neľúbené? Keď sa povie A, treba povedať aj B, a to, aké by malo nevykonávanie legálnych potratov následky. Lebo ono je pekné byť "prolife", ale nie, keď záujem o nenarodené dieťa končí jeho narodením. Potom sa už takej mamičke akosi nikto nehrnie pomáhať. Česť výnimkám.

kremlicka250
20. apr 2024

@haraburdova ja si myslim,ze je. Dokonca aj tento.
Mame asi rozdielny nazor na to ,co je urazka.
. Zelam vam pekny den a verim,ze rozdate este vela lasky detom,ktore to potrebuju (nielen nenarodenym,ale aj tym, na ktore po narodeni svet zabudol), lebo vela ludi bojuje o zivot nenarodeneho dieta len dovtedy,pokial sa nenarodi. Potom akosy ludia zabudnu ,ze ten zivot toho dietata "ironicky"stale pokracuje .
Miesto hovorenia zenam,ze su vrahyne,skuste im ponuknut svoju pomoc ( financnu,materialnu, psychicku, pomoc s dietatom za ktoreho zivot bojujete🙂
Uprimne, som velmi vdacna, ze som v takej situacii nikdy nebola a dufam,ze nikdy ani nebudem.
Pekny den l🙂

Strana
z4