Kedy podstúpiť umelé prerušenie tehotenstva?
PROSIM, NECHCEM KAZANIE ANI NIC PODOBNE O PREMYSLENI SI. CHCEM ABY MI ODPOVEDALI LEN ZENY, KTORE S TYM MAJU SKUSENOST.
Ahojte. Chcela by som sa spytat zien, ktore podtupili UPT. V ktorom tyzdni tehotenstva ste UPT podstupili? Ja som momentalne 5+2 a chcem tento zakrok podstupit (najlepsie cim skor). Na ultrazvuku vsak zatial nic vidiet nebolo. Chcem to vediet preto, ci sa mi oplati objednavat na tento zakrok uz teraz, alebo ci to este sledovat, kym nieco nebude vidno. Neviem teda, ci moze ist este stale aj o biochemicke (pripadne mimomaternicove, ale dufam, ze to nie) alebo nie. Mala som len jednorazove vysetrenie kde, ako som spominala, nic vidiet nebolo, iba 12 mm sliznica. Kedze to bolo jednorazove, krv mi nebrali.
@tetapetra tu ide o zivot, nie o to, kto bude co papat na obed alebo kde je aka akcia..dievcina riskuje traumy v zivote a tiez ine dosledky...preco by sa o tom nemalo hovorit? Nema to jednoduche, ale ma aj inemoznosti, preto som ich spomenula...
@veroni2 Taumy maju zeny, ktore idu na UPT s tym, ze si su vedome toho, ze to dieta chcu, ale nemozu. Ci uz zo zdravotnych, alebo inych dovodov. Alebo si v podvedomi uvedomuju do coho idu.. Opakujem, ja tento zakrok beriem ako obycajny medicinsky zakrok, dieta momentalne nechcem. Keby ano, dieta si necham. A za mna je ovela horsie dieta porodit a dat ho na adopciu, nez si nechat plod zobrat. Aj pre dieta, aj pre zenu.
@anonym_fb967a
@anonym75590 skuste si to pozriet , spolu s kremom je to volba ak nechcete uživat hormonalnu antikoncepciu
plagaty alebo podobne informačne veci su zakazane v čakarnach, mudr na teba nema čas, čo chápem však ich je ako šafranu pomaličky ..
lepšie aspon niečo ako nič uplne
keby na základných školách bola sexualna vychova určite info by ste mohli dostat aj inak , ale krestania maju iny nazor žial ...
@sara07 Nejde uplne ani o plagaty a ine veci.. Zdravy, normalny clovek vie ako funguje biologia ludskeho tela. Nie ako doktori, samozrejme, ale ma o tom aspon nejaky prehlad. Ako som spominala, co sa tykalo pesaru, o takom niecom som pocula prvykrat. Vedela som, ze nieco take sa pouziva pri “tazkom tehotenstve”, nie aj ako antikoncepcna metoda😄. Ale dakujem za obohatenie.
Hocikedy, nebude to menej vražda v žiadnom týždni a do 12. to máš aj s posvätením zo zákona. A odpoviem ti aj na otázku, či je samovoľný potrat samovražda, no nie je, to skôr je porovnateľné s infarktom alebo podobným úmrtím. Normálne sa objednaj na mieste, kde budeš, a nevešaj takéto stupídne otázky na fórum pre ženy, ktoré zhluky buniek nechali žiť, ak nechceš, aby ťa sprdli.
Hocikedy, nebude to menej vražda v žiadnom týždni a do 12. to máš aj s posvätením zo zákona. A odpoviem ti aj na otázku, či je samovoľný potrat samovražda, no nie je, to skôr je porovnateľné s infarktom alebo podobným úmrtím. Normálne sa objednaj na mieste, kde budeš, a nevešaj takéto stupídne otázky na fórum pre ženy, ktoré zhluky buniek nechali žiť, ak nechceš, aby ťa sprdli.
@anonym_7ecc63 To ze ma sprdnu uprimne neberiem osobne. Viem, ze kazdy ma svoj nazor. Zijeme v demokratickej krajine. To, ze niektore zeny pisu o tom ako chcem zavrazdit plod, so mnou nic neurobi. Dala som najavo to, ze je tato diskusia pre zeny, ktore to zazili a vedia mi poradit. To, ze niektore zeny potrebuju otvarat diskusne prispevky o tom ake to je zle a ine veci, to je cisto na nich. Ja som viacmenej dostala odpovede na to na co som chcela. 😊
@anonym_7ecc63 To ze ma sprdnu uprimne neberiem osobne. Viem, ze kazdy ma svoj nazor. Zijeme v demokratickej krajine. To, ze niektore zeny pisu o tom ako chcem zavrazdit plod, so mnou nic neurobi. Dala som najavo to, ze je tato diskusia pre zeny, ktore to zazili a vedia mi poradit. To, ze niektore zeny potrebuju otvarat diskusne prispevky o tom ake to je zle a ine veci, to je cisto na nich. Ja som viacmenej dostala odpovede na to na co som chcela. 😊
Nezabudni embryu zašepkať pred zákrokom, že žijeme v demokratickej krajine, tak zbohom.
@veroni2 ano a na druhej strane mas staty, kde je upt uplne zakazane a aj v pripade priameho ohrozenia zdravia a zivota zeny. Vies, ono je krasne chranit “nenarodenych”. Po porode vsak nikoho nezaujimaju, ani zena, ani dieta. Navyse, zena je autonomna bytost a na jej telo a opateru plod automaticky pravo nema. Tak, ako ja nemam pravo na tvoju oblicku, lebo zijem, chcem zit a potrebujem ju. Dokonca ani po smrti nie je tak lahke ti ju vziat. Tak preco sa potom staras do maternice inej zeny? Tehotenstvo a porod navyse vie zenu velmi poznacit - aj tu zeny pisu o dlhodobych a vaznych zdravotnych nasledkoch. Preco by to mala podstupit, ked nechce? Pre niektore zeny znamena tehotenstvo a porod negativne ekonomicke dosledky a chudobu, daleko do dochodkoveho veku. Pre ine je to uvaznenie v nefunkcnych vztahoch, ekonomicke ci fyzicke tyranie. A mohli by sme pokracovat. Ano, ten plod “ ma narok na zivot”. A rovnako aj ta zena. Jej prava su - musia byt - plodu nadradene. Je to predsa autonomna bytost. Vie volit, dedit, musi odvadzat dane. Plod nic z toho nemoze (ano, viem, ani babatko nie), ale jeho prava su zakonom chranene od 13.tyzdna. Toto sa mi zda rozumny kompromis, ktory respektuje aj zenu aj plod. Vzdy budem za pravo volby, lebo vela zien je v naozaj zufalej situacii. Ja ich zivot nezijem, aby som im cokolvek diktovala. Ale upt treba casovo obmedzit, spristupnit potratovu tabletku, aby sa tehotenstvo ukoncilo cim skor. Tak, ako mas ty moznost nikdy neist na upt, tak ty do tohto rozhodnutia inu zenu nenut. To je vsetko.
@simsalabim "Jej prava su - musia byt - plodu nadradene. Je to predsa autonomna bytost. Vie volit, dedit, musi odvadzat dane." A napriek tomu, ze je autonomna bytost, vie volit, dedit a odvadzat dane a predpokladame, ze takato bytost je dostatocne inteligentna na to, ze si vie zratat 1 plus 1, tak napriek tomu nedokaze ani len tak zakladnu vec, ako je zistit si kedy ma ovulaciu a plodne dni a aspon pocas nich neroztvarat nohy chlapovi a nesexovat (alebo ked nevydrzi bez sexu, tak aspon vyuzivat ine sposoby sexu ako je vaginalny) a mimo nich mu navliect na vtaka aspon kondom, ked netuzi po dietati. Katastrofa... Mame tu ovulacne testy, meranie bazalnej teploty bud teplomerom, alebo pristrojmi, o reprodukcii, sexualnych praktikach a zenskom cykle vieme vsetko, mame tu hormonalnu antikoncepciu, kondomy, podviazanie vajecnikov, tabletku po a pod. a stale su tu zeny, ktore sa tvaria, ze nevedia ako k tehotenstvu prisli a riesia potrat. Tiez je slobodna volba kazdej zeny s kym zije, ale nech sa potom nestazuje, ze musi prebrat za svoju volbu zodpovednost. Zijeme v 21. storoci, kde je tolko sposobov ako zistit, kedy mam ovulaciu a plodne dni a pocas nich jednoducho nesexovat, plus tolko sposobov ako sa celkovo chranit, slobodnu volbu s kym zijeme, dokonca uz ani nikto nevyzaduje od zeny, aby zila v manzelstve, ked chcem mat sex a zit s chlapom a ideme sa tu tvarit, ako by sme zili v stredoveku, kde zeny nemali ziadne moderne moznosti a prava a chlap jej bol nadradeny a ona povinna mu kedykolvek roztvorit nohy. Zena musi byt ochotna prebrat za svoje spravanie zodpovednost a ked ponuka chlapovi svoje telo, musi si byt vedoma, ze moze ostat tehotna a mala by prevziat zodpovednost aj za svoje dieta. Ak nechce ostat tehotna a brebrat zodpovednost za svoje dieta, tak by mala spravit vsetko preto, aby neostala tehotna, lebo ide o jej telo a dalsi zivot. Ale nie to riesit az vtedy, ked uz tehotna ostane. Kolko zien je, co nemozu mat dieta a dali by vsetko pre to, aby ho mali, hlavne my "zeny na zapade s problemami s plodnostou" a tu sa niekto zbavuje len tak dietata napriek tomu, ze tehotenstvo sa vyvija spravne. P. S. Nebavim sa tu teraz o znasilneni, alebo o rozhodnuti ist na potrat, ked je plod vazne poskodeny a v buducnosti by trpelo jak dieta tak aj matka, alebo ked je ohrozeny pocas tehotenstva zivot zeny, ale v tom pripade je aj tak lekar povinny spravit vsetko preto, aby zachranil jak zivot zeny, tak aj zivot dietata.
@gabrielamodrykonik ja neviem, coivies citat alebo aspon rozmyslat. Autorke diskusie antikoncepcia zlyhala. Mojej kolegyni zlyhala. Inym zenam zlyhala. Zenam, co svoje telo “neponukali” zlyhala. Ano, niektore sa spoliehali, ze sa nic nestane - tak, ako sa spoliehas ty na to, ze sa nic nestane, ked sadas za volant. Ja nechapem tu potrebu vnimat zenu ako hriesnicu, co “ponuka” svoje telo, co “nema nohy roztahovat”… nechapem potrebu ju trestat len za to, ze “co by ine zeny za dieta dali”. To, ze moj sused ma Mercedes, neznamena, ze ho mam mat aj ja. Teba nikto na upt nenuti ist. Nenut ine zeny dieta vynosit.
@simsalabim "Jej prava su - musia byt - plodu nadradene. Je to predsa autonomna bytost. Vie volit, dedit, musi odvadzat dane." A napriek tomu, ze je autonomna bytost, vie volit, dedit a odvadzat dane a predpokladame, ze takato bytost je dostatocne inteligentna na to, ze si vie zratat 1 plus 1, tak napriek tomu nedokaze ani len tak zakladnu vec, ako je zistit si kedy ma ovulaciu a plodne dni a aspon pocas nich neroztvarat nohy chlapovi a nesexovat (alebo ked nevydrzi bez sexu, tak aspon vyuzivat ine sposoby sexu ako je vaginalny) a mimo nich mu navliect na vtaka aspon kondom, ked netuzi po dietati. Katastrofa... Mame tu ovulacne testy, meranie bazalnej teploty bud teplomerom, alebo pristrojmi, o reprodukcii, sexualnych praktikach a zenskom cykle vieme vsetko, mame tu hormonalnu antikoncepciu, kondomy, podviazanie vajecnikov, tabletku po a pod. a stale su tu zeny, ktore sa tvaria, ze nevedia ako k tehotenstvu prisli a riesia potrat. Tiez je slobodna volba kazdej zeny s kym zije, ale nech sa potom nestazuje, ze musi prebrat za svoju volbu zodpovednost. Zijeme v 21. storoci, kde je tolko sposobov ako zistit, kedy mam ovulaciu a plodne dni a pocas nich jednoducho nesexovat, plus tolko sposobov ako sa celkovo chranit, slobodnu volbu s kym zijeme, dokonca uz ani nikto nevyzaduje od zeny, aby zila v manzelstve, ked chcem mat sex a zit s chlapom a ideme sa tu tvarit, ako by sme zili v stredoveku, kde zeny nemali ziadne moderne moznosti a prava a chlap jej bol nadradeny a ona povinna mu kedykolvek roztvorit nohy. Zena musi byt ochotna prebrat za svoje spravanie zodpovednost a ked ponuka chlapovi svoje telo, musi si byt vedoma, ze moze ostat tehotna a mala by prevziat zodpovednost aj za svoje dieta. Ak nechce ostat tehotna a brebrat zodpovednost za svoje dieta, tak by mala spravit vsetko preto, aby neostala tehotna, lebo ide o jej telo a dalsi zivot. Ale nie to riesit az vtedy, ked uz tehotna ostane. Kolko zien je, co nemozu mat dieta a dali by vsetko pre to, aby ho mali, hlavne my "zeny na zapade s problemami s plodnostou" a tu sa niekto zbavuje len tak dietata napriek tomu, ze tehotenstvo sa vyvija spravne. P. S. Nebavim sa tu teraz o znasilneni, alebo o rozhodnuti ist na potrat, ked je plod vazne poskodeny a v buducnosti by trpelo jak dieta tak aj matka, alebo ked je ohrozeny pocas tehotenstva zivot zeny, ale v tom pripade je aj tak lekar povinny spravit vsetko preto, aby zachranil jak zivot zeny, tak aj zivot dietata.
@gabrielamodrykonik aha, tak som sa tešila predčasne a predsalen mas potrebu sa strapnovat 🤦♀️
Verim a pevne dufam, ze tam ziadne dieta nemas. Planovat vrazdu a este bez kazne. Kazde rozhodnutie ponesie nasledky.
@veroni2 netrep.
Nie je to vražda ani z medicínskeho, ani zákonného, ani morálneho hľadiska.
Keď chceš zachrániť dieťa, smeruj svoju energiu k tým, už narodeným - nechceným, zanedbávaným, nešťastným.
Len to už vyžaduje viac snahy ako moralisticke kecy na fóre, takže drvivá väčšina pro-life fanatikov, sa do toho nepustí.
Načo aj?
Už majú bod za hejterske kecy a sudenie iných, to predsa stačí. Však?

Ja neviem prečo sa to tu stále pýtate🥹 veď vždy sú tu komentáre, ktoré moc ublížia, vždy tu dotyčná napíše, že nemala písať, veď je to ťažké na psychiku aj tak.
Úplne jasné, že čím skor, tým lepšie, rozhozhodne Mudr ak to tam uvidí.
Je úplne jedno kde to postúpiš, budeš mať o tom záznam a dozvie sa to gynekológ aj za 20 rokov, nevidím na tom nič zlé, bude sa ti to uvádzať aj pri ďalšom tehotenstve, porode, to je dobre, aby lekári vedeli na čo sa pripraviť, ak by boli komplikácie, ženské telo si každú takúto zmenu zapíše, preto to netreba tajiť.
Želám nech to dobre dopadne.
@anonym_334aa0 Ja to samozrejme tajit ani nechcem. To nie je moj ciel. Chcem iba vediet, ako to funguje.. Predsa som to tu uz niekolkokrat vysvetlovala.. Spytam sa radsej niekoho, kto to naozaj zazil. Nerada “otravujem” doktorov s otazkami. Ked som aj chcela, nepochopili sme sa.