icon

Kyretáž: áno alebo nie?

jah0da
16. apr 2019

Ahojte, viem, že to tu bolo už asi miliónkrát, no naozaj si neviem rady. Miesto tehotenskej knižky som na začiatku 12. týždňa dostala papierik s nálezom "missed abort" a lekár mi povedal, že sa mám čo najskôr objednať na kyretáž. To nebolo možné, pretože som mala silný kašeľ, s ktorým narkóza nehrozí. To mi povedal aj lekár v nemocnici, v ktorej som zákrok plánovala absolvovať. Ten bol zároveň veľmi prekvapený z rozhodnutia môjho lekára, vraj bábätko ostalo na úrovni 9. týždňa a má len dva centimetre, vraj nevidí dôvod na kyretáž, mám sa vraj rozhodnúť sama, ale on by počkal na samovoľné spustenie. Ak rátam správne, 2-3 týždne mám v sebe mŕtve embryo/plod. Občas cítim pobolievanie ľavej strany podbruška, občas cítim bolesti, akoby sa mal spustiť menzes, ale inak sa fyzicky nič nedeje. Najradšej by som pretrpela akúkoľvek prirodzenú bolesť, ale bojím sa zákroku. Bolo to moje prvé tehotenstvo a logicky chcem predísť problémom s otehotnením do budúcnosti... Máte pre mňa tip, ako vyvolať krvácanie, prípadne ako situáciu vyriešiť čo najbezpečnejšie?

Strana
z3
frota3
16. apr 2019

Osobne by som necakala. Co ak sa to nespusti a ty este dostanes nejaku otravu z toho mrtveho plodu. Ja by som asi prekonala ten strach a na tu kyretaz by som sla, tam predsa nejde len o ten plod

stanik_67
16. apr 2019

@jah0da nie je to sranda ja by som isla na tu kyretaz...

mima172
16. apr 2019

@jah0da Ahoj, mrzí ma tvoja strata. Prešla som si tým istým, u mňa bol MA potvrdený v 11tt, bábo vývojovo na 7tt. Obávam sa, že si tu teraz prečítaš kopec múdrostí ako je najlepšie samočistenie a podobne - čo je pravda ALE!!!! Tiež som za prírodu, no v tomto prípade som sa rozhodla za kyretáž. Ten drobček bol vo mne už dlho bez života, bolela ma hlava, nevolnosti, zvýšená teplota a najmä psychika uffff.... Kyretáž to celé akosi uzavrela a pomohla mne i partnerovi ísť ďalej. Každopádne, ak sa rozhodneš pre samočistenie, tak akonáhle by bolo krvácanie silné, či bolesti neznesiteľné, tak neváhaj a choď na pohotovosť. Držím Ti palce, aby bolo čím skôr lepšie.... Ak by si čokoľvek potrebovala, pokojne napíš IP.

asia83
16. apr 2019

@jah0da Kyretáž, jednoznačne. Ja som bola v 10. týždni, plod na úrovni 5. týždňa, spustil sa mi sám potrat, napriek tomu som išla na kyretáž. Po druhej menštruácii od zákroku som otehotnela. Som v 7. mesiaci. Je to lepšie pre telo, nakoľko sa vám nemusí všetko dostať von. Môžete tiež stratiť veľa krvi. Takto vás vyčistia a maternica je čistá, pripravená. Nehovoriac o tom, ako sa mi neskutočne fyzicky a psychicky uľavilo po zákroku.

monika_mt
16. apr 2019

Pokiaľ viem, tak kyretáž sa v mnohých prípadoch robí aj po samovoľnom potrate, nielen po MA. Presne ako píše asia83, je to kvôli tomu aby neostali v maternici zvyšky plodu, ktoré môže spôsobiť infekcie a zápaly. A kvôli kyretáži sa nemusíš obávať ďalších tehotenstiev, poznám množstvo žien ktoré prekonali spontánne potraty, missed aborty, množstvo kyretáži, a v pohode otehotneli a porodili ďalšie detičky.

joujou444
16. apr 2019

@jah0da ahoj, mne sa to stalo tiez, kyretaz som odmietla, tiez som sa bala zakroku viac ako prirody, (myslim, ze ta sa myli menej castejsie ako ludia).. krvacanie sa mi spustilo same, len si uz nepamatam, kolko to trvalo. pila som alchemilkovy caj, velke davky. bola som sledovana na antolskej, chodila som na sono casto, bola som myslim aj 5krat (plus gyn prehliadka). a na tom poslednom sone lekar potvrdil, ze vsetko je ok, maternica cista. je to urcite ovela zdlhavejsi proces a urcite aj viac nakladnejsi riesit to takto.. preto sa podla mna asi lekari priklanaju k tomu, aby to vybavili rychlo. viac si nejako nespominam, bola to pre mna velmi traumatizujuca udalost, ale snad som ta povzbudila, ze da sa to. myslim, ze okrem trencina, vsetci bez rozdielu posielaju rovno na kyretaz, je to taka zauzivana prax. Tak drzim palce, akokolvek sa rozhodnes.

adriana161
16. apr 2019

Ja som potratila 2 krát, raz samovoľne potrat v 6tt a raz missed v 7tt. V oboch oridadoch som bola na kyretazi, vôbec mi nedali inú možnosť na výber, ale myslím si, že je to tak lepšie, lebo ma úplne vyčistili. Momentálne som v 7 mesiaci, držím psty, nech sa rozhodnete správne a nabudúce to vyjde

lili2207
16. apr 2019

@jah0da ahoj ja som tiez mala ist na kyretaz ale ono sa to nejak samo poriesilo ,spustil sa,mi samovolny potrat tiez som bola tak 9 tyzdni volala som doktorovi a povedal pokial nemam komplikacie mam prist v den urceny na kontrolu ,ze ono je to lepsie ked sa trocha precistim.. ked ma vysetril povedal,ze nic tam neostalo ze telo si s tym poradilo takze som nemusela ist do nemocnice🙂

janulla1
16. apr 2019

ja som po samovolnom potrate v 6tt strasne krvacala, odporucali mi kyret, bolo to rychle este v ten den som isla domov, trosku som spinila, po 2 mesiacoch otehotnela 🙂

ankare
16. apr 2019

Veľmi ma mrzí, čo sa Ti stalo. Posielam objatie.
Ja som potratila v 7.tt, začala som spinit a následne krvácať. Nič hrozné, akoby som menzes dostala. Vychádzali síce zo mňa väčšie kúsky sliznice, ale nič, čo by sa nedalo zvládnuť. Určite je to pre telo prirodzenejsie než kyretaz.
Neviem, ako dlho môžeš čakať, ale kým necítiš dáke iné vážne príznaky, ešte počkaj. Silno držím palce!!!

ktochytavzite
16. apr 2019

@jah0da chod,bola som tiez tak a prm som otehotnela normalne

joujou444
16. apr 2019

ja este chcem dodat len pre info, ze aj ja som potom otehotnela nasledne po dvoch mesiacoch

jah0da
autor
16. apr 2019

Ďakujem vám všetkým veľmi pekne, čakala som skôr, že ma zotriete, že opäť raz otváram už tisíckrát otvorenú tému.... Ide Veľká noc, takze bude dosť zložité nájsť niekoho, kto ma skontroluje, ale pokúsim sa. Dala som si predbežne termín do budúceho týždňa, ak sa to neporieši, pôjdem na ten nešťastný zákrok. :(
O psychickej stránke veci by mohol existovať samostatný diskusný portál...
Všetkým vám zo srdca želám veľa energie a zdravia, nech si môžeme čoskoro navzájom poradiť vo výbere škôlky ❤️.

jah0da
autor
16. apr 2019

@ankare Ďakujem, ja som odhodlaná obaliť sa nočnými Alwayskami, napchať Panadol a zvládnuť to. Len nech nemusím stresovať, či mi neprederavili maternicu. :( Dúfam len, že nie je šanca popri krvácaní vidieť to, čo asi nikto nechceme....

nika3136
16. apr 2019

@jah0da
Rozhodne si nechaj poradiť a choď na kyretáž. V dnešnej dobe majú lekári už dosť veľa skúseností, samozrejme, stať sa môže hocičo. Mám známu, ktorá po kyrete počkala na ukončenie druhého cyklu, hneď potom na prvýkrát úspešne otehotnela a všetko dobre dopadlo. Nechceš snáď dostať infekciu a riskovať pri najhoršom aj svoj život

lili2207
16. apr 2019

@jah0da nie nie je ono to je len jak taky kusok zrazeniny ,ale sleduj si to aj krvacanie,bolesti lebo potom sa ta bude doktor pytat nato😉 viem presne co prezivas neboj vsetko bude dobre😉👍 ona ta kyretaz ani o nej nevies uspia ta len to okolo toho priestory, chystanie tam psychika dostane dobre zabrat...

jah0da
autor
16. apr 2019

@lili2207 Bodaj by. Menštruáciu mávam veľmi bolestivú, takže som pripravená, myslím....

daniela2227
16. apr 2019

@jah0da ahoj..mrzí ma cim prechádzas.. mám to tiez za sebou...avšak.. .ma sa to opakovať ešte raz...určite zvolím kyretaz...potratila som v 12tt..plod zodpovedal 5tt...A poviem ti...určite to mojej psychike nepridalo...takže za mňa jednoznačne kyretaz

c_est_la_vie
16. apr 2019

Ja som preto lebo som sa obavala radsej zvolila nestatne zariadenie. Uplne iny pristup, ziadne komplikacie. Tiez som sa bala zakroku v statnej nemocnici lebo som pocula hrozne recenzie. No prirodzeny potrat je strasne traumaticky, plus ja som mala taky pocit ze ten kyret potrebujem co najskor, nech sa mozem pohnut dalej fyzicky ci psychicky. A navyse niekedy sa ani dobre nevycistis a bud riskujes infekciu alebo sa kyretu aj tak nevyhnes.
Spinila som iba 3 dni ( o krvacani nemoze byt rec) a bolest mensia ako pri menstruacii. Po 2 dnoch som bola v praci ( samozrejme, nepracujem fyzicky) pretoze som sa nechcela doma opustat. Ak mas nejake otazky, pokojne mi napis, tiez som z BA a ta klinika kde som bola ja nepyta ziadne nekrestanske peniaze.

tana85
16. apr 2019

mam za sebou 2 kyrety a nemalo to vplyv na dalsie uspesne tehotenstva, prenasala som. dali mi na vyber, ale nechcela som cakat a potom si tym celym prechadzat doma.

jah0da
autor
16. apr 2019

@c_est_la_vie píšem správu.

noemi155
16. apr 2019

Podľa mojej osobnej skúsenosti s potratom ti doporučujem kyretaz...
Mne to prišlo samé, ale neskutočne muky a bolesti..
V živote nikdy by som to nechcela zažiť a nechať to na prírodu....
Držím ti palce ✊

daniela2227
16. apr 2019

@noemi155 úplný suhlas

selest
16. apr 2019

V prvom rade ma strasne mrzi cim prechadzas. Bola som na tom presne ako ty 12tt ma, babatko umrelo v 9tt. 3 tyzdne mrtvy plod. Potratila som doma, bolo to bolestive, ale dalo sa to zvladnut s codeinom, a pre mna to bolo lepsie ako kyretaz, to by som sa zblaznila uz uplne vtedy. Cakat som nemusela dlho ako mi to povedali tak sa nieco pohlo a na druhy den uz prisli "kontrakcie" a islo to😔

katrenkaa
17. apr 2019

@jah0da sme na tom podobne😢....tiež čakám na spustenie(už dva týždne)....ja už som mala dva krát kyret a dúfam,že teraz nebudem musieť ísť...aj lekár ma v tom chvalabohu podporuje...vždy dlho trvalo po kyrete kým som otehotnela...tak moja skúsenosť...určite súhlasím,že na psychiku ľahšie ísť a mať to za sebou...kiež by sme nemuseli toto vôbec riešiť☹

jah0da
autor
17. apr 2019

@katrenkaa Veru, kiežby.... Včera sa spustilo drobné špinenie, pred spaním som si čítala hororové diskusie o krvácaní a bála som sa aj zaspať. Začínam byť veľmi nerozhodná, podráždená.... Neviem, čo robiť.

noemi155
17. apr 2019

Už keď špinis, tak sa ti to spustí...
Dávaj si horúce sprchy na podbrusie, bude ti lepšie..
Drz sa...

daniela2227
17. apr 2019

@jah0da držím ti palce a prajem veľa síl.. ešteže sme my ženy také silné...hoci toto zamáva aj s neviem akou silnou 😞🙏✊

selest
17. apr 2019

Mne pomohol caj z alchemilky, ak uz chcete pockat.

jah0da
autor
17. apr 2019

@noemi155 Ďakujem, dúfam, že ma to chytí doma.

Strana
z3