icon

Má moja mama právo biť ma?

27. nov 2019

Dobrý večer prvý krát som rada,že je možnosť pridať anonymnú diskusiu tak vám napíšem môj problém.
Moja mama ma často bije nie každý deň ale viac krát do týždňa áno a to za všetko...zbije má s čímkoľvek čo je po ruke metla,varecha, čokoľvek je mi to trápne a ponižujúce má nato právo? Robí dobre?

anjelicek26
27. nov 2019

Máš hrozne známky, učis sa neefektívne, flakas sa večer vonku, nedvíhaš máme mobil. Máš len 13. Mám dcéru v rovnakom veku, takže si viem predstaviť, ako sa o teba a tvoju budúcnosť boji. Aký stres to ráno je, keď sa puberta zobudí hore zadkom, budím ju na 5*, papuluje, reve, lebo nevie nájsť sveter, potom hodí dva tri drzé komenty a konec. Tlak na 200 a teda má fakt šťastie, že sa viem ako tak ovládať😂😂 Uvedom si, že mama ťahá domácnosť bez otca a je to fyzicky a psychicky náročné riešiť bežné veci a nie ešte toto všetko k tomu. Puberta je skúška pre dieťa a aj pre mamu. Neskutočná. Bit ťa nemá, nesmie. Ani revat ako šialená. Uvedom si ale, že to robí, lebo to jednoducho momentálne nezvláda a nevie riešiť inak a aj ty máš na jej starostiach veľký podiel. Tiež je len človek. Pýtam sa, co robíš ty, aby si jej pomohla, celé to uľahčila? Potrebujete obe znížiť hladinu emócií a problémov.. začni s tými, ktoré vieš riešiť ty.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
27. nov 2019

@anjelicek26 ja viem že to má bez otca ťažké ale snažím sa jej pomôcť aj s malou sestrou učím sa s ňou,vezmem ju von dávam jej papať a vždy ju uspávam mama nikdy nie vždy na ňu kričí lebo je zlá ale ja mám pocit že je zlá preto že kričí a potom večer s plačom ide spinkať a ja jej čítam rozprávku a snažím sa ju utíšiť...
Pomôžem máme ako viem umyjem podlahu,umyjem riad upracem čo treba...
Von chodím venčiť psíkov a kamarátkam zaniesť úlohy alebo tak snažím.sw chodiť na čas ale nejde to vždy a keď sa jej to snažím vysvetliť nejde to ja viem že aj so mnou to má ťažké ale ja sa snažím a mohla by to aj vidieť no nevidí alebo nechce...krik a bitkq sú spôsob jej komunikácie

brita7777
27. nov 2019

Skus to ozaj tym starym rodicom povedat, uvidis bude to v pohode...stale plati to, ze jej mozem zavolat.

anjelicek26
27. nov 2019

Ono to často není o povinnostiach, ale o vnútornom pocite, že je toho na ňu veľa, vyhorenost, únava nad limit, pocit byť na všetko sama. Mama je len také prerastené dievča ako si ty. Babky nemáte? Kde pracuje mama? Kedy odchádza s domu? Kedy dôjde? Má čas sama na seba? Riešením pre teba je dostať mamu zas do pohody. Akokoľvek. A to učenie - žiadne neviem nejde, si múdra baba, dáš to. Robíš to sama pre seba. A ak to fakt nejde - vysvetlí máme, že je milión povolaní, kde to potrebovať nebudeš a budeš žiť dobrý dôstojný život - ale musíš máme ukázať, že máš plán, vieš, čo chces. V tomto veku už musíš mať v hlave aspoň náčrt s inej budúcnosti a toho, kam sa chces raz dostať. Aspoň moja v tomto má jasno a vie, ktoré kroky úst musí a ktoré nemusí - a to aj čo sa týka školy.

brita7777
27. nov 2019

Mas to tazke a ozaj pomahas ako vies..aj to, ze to chces riesit. Nie je dobre, ze si to nechavas pre seba, mozes mat z toho ozaj problemy neskor, mozes byt bojazliva, nedoverciva voci ludom, agresivna...moze to mat ozaj negativny vplyv na teba, necakaj prosim ta...aj stari rodicia su tu od toho, aby ta podrzali, oni su dospeli, zvladnu to

negymama
27. nov 2019

@anjelicek26 ako sorry ale preco jej matku hajis. Moja sestra sama taha domacnost s troma detmi. odisla od alkoholika co si ju nevazil... tiez ma doma lenive puberty plus maleho druhacika , tiez to ma tazke financne, musi si privyrabat popri praci... a na deti neziape a nebije ich.

Je rozdiel pubertalne decko vyrastajuce v dostatku v kompletnej rodine, a ine toto co zaziva autorka temy. ako samozrejme aj ona ma priestor zlepsit sa, nedrazdid mamu neskorymi prichodmi, pomalym jedenim - radsej nech hodi do seba rano kakao a doranajkuje chleba pocas prestavky v skole.

ale mlatit 13 rocne dieta? neviem si to predstavit. ja mam 13 rocnu, drza je teraz ako opica, muzovi povie ze vyser si oko a podobne hlasky. a k tomu moj muz je nervak, doma ho bili ako zito...ale aj ked ho nahneva, ruku na nu nikdy nevztiahne.

taketo deti sa uz daju viest cez zakazy, dodrziavanie pravidiel. odoberanie vreckoveho, mobilov, vychadzok. a matku to neospravedlnuje ze je na deti sama. to je len o jej nervoch a primitivite.

modrava
27. nov 2019

pisomny prejav mas ako 20 rocna..

autor
27. nov 2019

@anjelicek26 s otcovej strany sa starý rodičia prestali zaujímať keď otec odišiel z maminej strany máme často chodia ľúbia nás...
Mama chodí do práce od siedmej do 14tej...

autor
27. nov 2019

@modrava slovenský jazyk mi ide na jednotku 🙂
Slohové práce a iné 🙂 veľmi ma to baví

autor
27. nov 2019

@brita7777 ďakujem veľmi pekne určite to poviem starým rodičom ešte raz ďakujem 🙂

anjelicek26
27. nov 2019

@negymama ja som si tým každodenným ziapanim a tlcenim ako decko prešla. Mne toto nemusíš vysvetľovať. Až rozhovory po rokoch pomohli pochopiť mamu aspoň s časti. Ja na deti ruku nezdvihnem. Kruh sa teda prelomiť dá. Ale volať na linku dôvery spôsobí jedine, že ich rozdelia a pubertiacka v domove medzi problematickými vyrastkami, ja ti neviem, či je toto momentálne riešenie, ktoré by im pomohlo. Keďže malej nič nerobí, tak tu tam nechajú. Psychicky to poznačí všetkých. Hodiť reč s babkou, nech pomôže, dohovorí dvere je určite najlepšie riešenie momentálne.

juliet86
27. nov 2019

pomocobetiam.sk

brita7777
27. nov 2019

neni za co, mozes mi kludne napisat z tvojho konta...stale plati, ze jej mozem zavolat. skus tych starych rodicov ozaj prosim. Neboj, bude lepsie.

negymama
27. nov 2019

@anjelicek26 ja som jej linku dovery neradila.

aj to chapem ze doba je tazka , stresujuca...ale zase vychova sa zmenila, za nasich cias sa deti bili, nas aj ucitelia v skole bili, mna nie lebo som bola poslusna jednotkarka ale stresovalo ma aj bitie inych deti pred mojimi ocami.
my sme sa prave medzi spoluziakmi chvalili tym, ze nas rodicia nebiju, lebo to bolo skor v mensine, vacsina deti bitku dostavala.

ale teraz je to ine. rodicia bijuci taketo velke deti su skor vynimka, jednoduchsi ludia, alebo nervaci co sa nevedia ovladat, /ok neratam placnutie po riti vzdorujucemu batolu/. Povedomie o vychove je uz teraz ine, a dievca ma spravny pocit, ze to nie je OK a bezne teraz.

petruska19
27. nov 2019

@anjelicek26 tvoj prvý koment (hlavne prvá veta) je odveci.

bluka2
27. nov 2019

A skusala si sa s mamou porozprávať, na ten štýl ako to píšeš tu? Čo ona na to?
@brita7777 myslím, že jej to stačí ponúknut raz a nie 4 krát, to už (mne) znie ako nátlak

petruska19
27. nov 2019

S maminou si sa skúšala o Tom rozprávať?

autor
27. nov 2019

Na linku dôvery volať nebudem nechcem skončiť v decaku medzi cudzími deťmi bez sestry čo by potom s ňou bolo? Kto by jej večer prečítal rozprávku kto by jej povedal že mama ju ľúbi aj keď kričí len je nervózna a smutná že tatino tu nie je že má toho veľa ale mala za nič nemôže to jej opakujem každý večer keď sa v noci zobudí a strhavá sa zo spánku že chce mamu idem k jej a ukľudní sa v žiadnom prípade to nechcem tým spôsobom riešiť starým rodičom to poviem a veľmi dúfam a verím že to pomôže 🙂 a ďakujem všetkým ktorí mi poradili

negymama
27. nov 2019

Proste ale aby pomerne dobre pomahajuce dieta dostavalo bitku za pomale jedenie alebo za horsie znamky z niektorych predmetov, pritom ine mu idu dobre. celkove bitka za znamku je total odveci.
Este chapem ked matka streli facku decku co pride neskoro zo strachu, i ked ja by som to nerobila. ... ale celkove tie deti ziju v strese, i ta malicka.

anjelicek26
27. nov 2019

@petruska19 ale je úplne k veci. Ak čítaš medzi riadkami, tak vidíš, že mama ma kopu dôvodov sa na ňu hnevať a niečo riešiť, "zmiznúť s domu" keď mama ani nevie, stíšiť zvonenie a ani nedvíhat tým pádom je pre každého rodiča situácia na infarktove stavy a kino v hlave, že čo sa deje. Rovnako písať v niektorych predmetoch veľmi zle známky kričí po zlepšení. Pritom podľa štýlu písania je to inteligentné dieťa - a to mamu asi štve najviac. Že je tam potenciál, ale nie výsledok. Ja dúfam, že situáciu mama zrovna hlavne sama zo sebou, potrebuje pomoc.. dospelého.. psychológa, babky, sestry... Dá sa to dať dokopi. Nie zo dňa na deň, ale dá.

autor
27. nov 2019

@petruska19
@bluka2 áno skúšala povedala som že viem že je toho na ňu veľa že môžem malú vziať von a nech si trochu oddýchne ale skončilo to tým že určite tomu nechápem a nemôžem chápať lebo som len decko ktoré ju neposlúcha a robí jej napriek (nie je to tak) nevnímam to tak...
Takže to vlastne otočila proti mne potom prišla mala a nás rozhovor skončil keďže pred ňou nechcem

martinka13
27. nov 2019

Daj matke prečítať túto diskusiu. Možno sa spamätá....

autor
27. nov 2019

@anjelicek26 nie tak to nebolo vysvetlila som to zle narýchlo, povedala som,že idem ku psíkom a že sa vrátim vtedy a vtedy no nepočúvala keďže keď som prišla začala kričať že som odišla bez toho,aby som povedala,telefón si dávam na vibrovanie preto lebo neznášam keď to znoví ani keď klávesnica ťuká neznesiem tie zvuky celý deň mám na vibrovanie väčšinou to počujem ale keď som so psíkmi som v inom svete a nevnímam keď mi vibruje telefón...

petruska19
27. nov 2019

@anjelicek26 písala, že dva predmety jej robia problém. Podľa môjho názoru neflaka školu, tak jej nepíš, že má hrozné známky. Tvoja prvá veta je odveci, celá.Tu je problém v jej matke, ktorá si vylieva na nej zlosť.

petruska19
27. nov 2019

Aký máš vzťah s otcom?

autor
27. nov 2019

@negymama mňa najviac práve malinká trápi veľmi ju ľúbim nechcem aby bola smutná trápila sa vždy sa ju snažím rozveseliť a utíšiť občas to trvá dlhšiu chvíľu občas kratšiu ale zatiaľ to až tak nevníma je malinká a moja...skúsim to dať do poriadku poviem to babke a dúfam,že to pomôže mamu ľúbim a chápem že je toho na ňu veľa ale aj mňa stratila som zo dňa na deň otca nikto mi to nevysvetlil,nerozprával sa o Tom so mnou veľa sa odvtedy zmenilo a ja ju potrebujem aby mi bola oporou a ja jej no ona má skôr berie ako dieťa ktoré jej robí napriek a je zlé a nechápe ju...

bluka2
27. nov 2019

Ešte tak pomimo mi napadlo, či u vás niekde nie je knižnica, kde sa môžeš chodiť učiť a budeš mat väčší kľud.
Držím palce

autor
27. nov 2019

@petruska19 nie najlepší chodíme tam raz za dva týždne nepravidelne keď si zmyslí zruší to zavolá mame že musí ísť vtedy na služobku a tak...
Mamu opustil zo dňa na deň ja by som tam ani nechodila ale mala ho ľúbi keď sme tak venuje sa jej hra sa s ňou nekričí ani na mňa...chodím tam rada na jednej strane na druhej nie lebo mama je vtedy sama...neviem ako to zvláda keď je sama...

sissi2183
27. nov 2019

@negymama nezapajam sa do takychto diskusii, vonkoncom nejdem obhajovat matku autorky, ale myslim, ze ked tvoje dieta otcovi povie, aby si vysral oko, ty si ta posledna, co ma poucovat o vychovnych metodach, pretoze taku hlasku od dietata by som povazovala za svoje zlyhanie.