icon

Má moja mama právo biť ma?

27. nov 2019

Dobrý večer prvý krát som rada,že je možnosť pridať anonymnú diskusiu tak vám napíšem môj problém.
Moja mama ma často bije nie každý deň ale viac krát do týždňa áno a to za všetko...zbije má s čímkoľvek čo je po ruke metla,varecha, čokoľvek je mi to trápne a ponižujúce má nato právo? Robí dobre?

negymama
27. nov 2019

asi mama velmi visela na otcovi, a polozilo ju ked od vas odisiel...

ale i tak nema pravo na vas ziapat a bit ta. este ze mas so sestrickou blizky vztah a mate jedna druhu. to je velke plus pre vas. Mozno raz pride cas, ked budes starsia a mama ta bude brat viac za kamosku nez za decko co jej robi starosti.
skus jej navrhnut nejaku prechadzku v meste, ist si kupit nieco male pre radost, sadnut si na zakusok, mozno by pochopila ze uz nie si male decko , ale mlada slecna, s ktorou uz moze mat partnersky vzah. ja mam dve dcerky 13 a 15 rocne. a aspon raz za cas si urobime taku chvilu pre seba, ideme do mesta na kavu, na cokoladovy pudink...pokecame. utuzime vztahy.

autor
27. nov 2019

@bluka2 ďakujem veľmi pekne učím sa niekedy aj v knižnici ale neviem mám pocit akoby som mala nejaký blok či čo pre mňa je ten dejepis nepodstatný nebaví ma učit sa o Tom čo bolo pred 1 000+ rokmi ale pred pisomkou sa snažím len vždy to skončí 3 alebo 4 v Tom horšom prípade...
Proste všetko čo sa naučím ako básničku sa mi hneď jak uvidím.papier na písomku akoby vymaže s hlavy...druhý predmet matematika je to pre mňa španielska dedina neviem prísť nato čo a ako...

autor
27. nov 2019

@negymama áno ja som nad tým rozmýšľala...že možno ju cez víkend napríklad zavolať na nejaký zákusok, kávu povedať že ju chápem a ľúbim ale že má trápi aká je a že to spolu môžme zmeniť...
Ale bojím sa toho že by to bolo dopadnúť inak ako dúfam...nikdy pri nej neviem aku reakciu očakávať...

negymama
27. nov 2019

fakt? ...ja to za svoje zlyhanie nepovazujem.

midka
27. nov 2019

ty mas ako 13 rocna dovolene vonku do 21.00?,,, to snad nemyslis vazne,,,,,?....3 a 4 su naozaj velmi zle znamky,.., v tvojom veku,,, treba sa zamysliet,, ze vacsine rodicov objektivne. by si takymto spravanim nerobila radost,,, skus ako prve popracovat aj na sebe,,,,urcite sa upravi aj vztah s mamou,,, mozno ma pocit, ze uz ziadna z vychovnych metod,, na teba nezabera,,,

lyci
27. nov 2019

nechapem ako tu niekto moze obhajovat jej matku, ked tlcie decko casto bezdovodne a vrieska na druhe 6 rocne. unava a nervozita nie je ospravedlnenie
anonym, nie je to dobre a takto to nema byt. neviem ti pomoct, ale snad to na vas nezanecha privelke traumy do dospelosti. a trochu viac sa snaz nedavat jej zbytocne zamienky

negymama
27. nov 2019

za pokus to stoji. pozri ak mama takato nervozna nebola od zaciatku. ale az po odchode otaca. ... nema to tym padom v povahe, ale je to sposobene len trapenim a stresom. Je tu nadej na zlepsenie.

skus jej navrhnut, ze nech ti povie , co od teba ocakava, aku pomoc, ake spravanie, co by ju urobilo stastnou.

autor
27. nov 2019

@midka áno mám keď vie kde som a s kým väčšinou to nie je ,,vonku" ale u kamarátky,sesternici či tety no to ona nepočúva že u koho prídem neskôr problém nič medzi tým...
A žiadne iné ,, výchovné metódy" neskúšala...
Jej jediná komunikácia je krik a bitka...ja len zato ďakujem že malú nebije iba kričí to neviem čo by som urobila ale nedovolila by som to v žiadnom prípade!

autor
27. nov 2019

@negymama ďakujem za radu určite to skúsim 🙂 ja verím že mama je dobrá a ľúbim ju ❤️

autor
27. nov 2019

@lyci snažím sa...len tie známky neviem ako zlepšiť darmo nad tým hodiny sedím aj tak sa mi to pri písomke vymaže...rozmýšľala som nad ťahákom ale to by som snáď mala ešte väčší problém..

negymama
27. nov 2019

mne tiez nesla matika. vsetko ostatne ano, bola som jednotkarka ale z matiky trojka na vysvedceni, a i to som dotiahla len ustnymi odpovedami, pisomky aj na 4- Nehovoriac kolko som opisovala od sestry, ktorej matika isla. Aj na vyske som skuskou z matiky presla len odpisovanim od kamaratky. Proste mi to nikdy neslo ale slohy gramatika...to ano. Ja som i ten dejepis mala rada, chcela som byt archeologickou...

lenkakravcova
27. nov 2019

S tým dejepis om ta chápem. 🙂 ani mňa to nebavilo. Pamätám si ako som dostala štvorku z témy Lovci mamutov, čo bola téma na par riadkov... 😂 Po čase sa to ale zlepšilo. Prvé týždne som sa ho začala učiť naspamat. Ak ta slovenčina baví, zober to ako príležitosť naučiť sa recitoval prózu spamati. 🙂 časom to bude ľahšie. Uč sa to ako rozprávku.
Dnes, vnímam dejepis ako veľmi dôležitú súčasť svojho života. Ak ľudia nevedia co urobili ich predkovia zle, nepoucia sa z toho a možno to urobia i oni.
A odporúčam pozerať na YouTube videa Dejepis zaujímavo. Dam ti aj link. Je to skvelá slečna ktorá ťa naučí dejepis veľmi jednoduchou formou. Stačí pozerať videa a trochu si zapamätať. ☺️

lenkakravcova
27. nov 2019
https://www.youtube.com/watch?v=42FitybuLIY

Napríklad. 🙂 keď si rozkliknes jej videa ma ich tam kopu. Určite nájdeš niečo I o tom co práve preberať a možno i ohuris učiteľku ak jej povieš niečo čo tam zaznie a ani v učebnici to nemáte. ☺️
A keď sa bude mama pýtať co to pozeráš, tak jej môžeš ukázať ze sa učíš dejepis inak. 🙂 ze sa chceš zlepšiť. Možno bude rada.

lyci
27. nov 2019

nemyslela som znamky. ale napr tie neskore prichody. ved vies kolko je hodin a vies ake to ma nasledky. nedvihat telefon, lebo nemas rada zvonenenie je tiez slaba vyhovorka. ani jedna z tychto veci za to nestoji

petruska19
27. nov 2019

A aký si mala vzťah s otcom keď žil s vami?

autor
27. nov 2019

@lyci tak najskôr venčím psíkov z útulku tak dlho ako sa dá potom zvyknem ísť ku tete alebo kamarátke kde sa cítim tak dobre že úplne zabudnem koľko je hodín potom sa uvedomím a už sa ponáhľam domov...

autor
27. nov 2019

@petruska19 tak on hlavne veľa pracoval vracal sa večer a mala som 10 keď odišiel takže ako dieťa som ho mala veľmi rada čakala som kým sa vráti tešila sa venoval sa mi potom si našiel novú priateľku naši sa začali veľa hádať a potom aj odišiel...mala to nevnímala lebo bola ešte menšia nepamätá si to asi a preto ho má rada a teší sa keď tak ideme ja si to však pamätám a neviem nejak sa nezamýšľam nad našim vzťahom vidím ho raz za dva týždne aj to nepravidelne takže ja neviem nevidím to ako vzťah...

negymama
27. nov 2019

tak skus sa mame castejsie hlasit... dbat viac na tie presne prichody, a ked uz sa stane, ze meskas, skus jej pred tym volat, ze mami som tam a tam, pridem domov o 10 minut. Proste nech vie kde si a ze je na teba spolah.

autor
27. nov 2019

@petruska19 mama veľa plakala keď sa hádali neskôr som pochopila že preto že si našiel priateľku mama to zvládala zle a ja ho z toho obviňujem a hnevám sa lebo sa ani nesnažil vysvetliť mi to porozprávať sa...a ani o nás nemá extra záujem keď si vymyslí služobku aby nás nemusek vziať k sebe...pre mňa za mňa by som tam aj rok nešla a nechýbalo by mi to

autor
27. nov 2019

@negymama ďakujem to môžem skúsiť 🙂

lintu
27. nov 2019

Ak mama nepočúva, kam ideš, tak jej to okrem povedania napíš aj na lístoček. Prípadne jej nechať kontakty na tie osoby.

Čo sa týka výsledkov v škole, nad doučovaním si nerozmýšľala? Občas pomáha dať si vysvetliť učivo aj niekým iným. Dejepis sa neuč ako básničku, ale skús si z neho vytvoriť v hlave príbeh. Možno sa začneš skôr chytať.

renirv
27. nov 2019

S otcom si to neskusala riesit? Alebo sa skus niekedy porozpravat s mamou, pravdepodobne je to sposobene tym, ze je toho na nu vela ale stale vas lubi len je proste rychlo prasknu nervy

petruska19
27. nov 2019

Hlavne sa na nikoho nehnevaj. Je to problém tvojho otca a mamy. Nech si to vyriešia medzi sebou. Pýtala som sa preto, či mamina v Tebe nevidí (alebo v sestre) otca a svoje nevyriešené problémy rieši bitkou a krikom. Máte to veľmi veľmi ťažké. Ja som toto zažila a neprajem nikomu. Bola som v pozícii ako tvoja mamina.

petruska19
27. nov 2019

Ale našťastie som na deti nekričala a ani nebila.
Neviem,či to ty chápeš, ale tvoja mamina sa musí o vás postarať. A nemyslím tým iba financie. Na jej hlave je všetko, čo sa obyčajne delí medzi muža a ženu. Ale ja verím, že budete v pohode ❤️

autor
27. nov 2019

@petruska19 ja viem že je to ťažké preto jej veľa snažím sa pomáhať so sestrou a tak napríklad kebyže nie som sestru uspava dlho dlho lebo jej nechce čítať a bez toho nezaspí a plače...
V domácnosti tiež snažím ale občas potrebujem ísť aj von vyvenčiť psíkov to mi neskutočne pomáha a dáva energiu pokračovať a možno práve vtedy má mama potrebuje a nie som tam a potom je nervózna takto si to občas vyčítam ale nezvládnem byť nonstop s ňou...

betulinka1
27. nov 2019

Mas to velmi tazke ale bez pomoci mami to sama nevyriesis. Skus jej to povedat, ze je velmi nervozna a ze nechces aby ta bila a kricala na sestru. Takto sa vam nebude zit lepsie, ak to budes drzat v sebe. Jasne, mozno vybuchne alebo sa bude hnevat ale ak vas lubi, tak nad tvojimi slovami bude rozmyslat. Ak sa bojis priamej konfrontacie, napis jej list. Napis jej vsetko co citis a co vnimas ako sa trapi sestra. Daj jej list pred spanim alebo pred tym ako pojde do prace. Napis jej, ze sa ti takto nezije dobre aj ked ju lubis. Poplacte si spolu, povedzte si co vas trapi. Pytaj sa ako to mozes zmenit ty aby ta nebila, co od teba chce. A tvoja mama nech vyhlada psychologicku pomoc. Bude mat nejaky problem. Ak nema na psychologa peniazky, tak na youtube je kopec motivacnych videi, uvolni ju to a mozno otvori nove cesty.

0martina0
27. nov 2019

@anjelicek26 je to pre mamu veľa ale 13ročne dieťa nieje povynne vysvetľovať svojej sestre že mama nieje zla ked na nu ziape,a dostať facku preto že pomaly ranajkuje,tak to je o čom

0martina0
27. nov 2019

ako ostala som prekvapena že si vonku aj do 21hodiny ale pisala si že si u tety kde sa citiš dobre,tak ked je to doma ako je tak sa ti ani nečudujem,asi hľadaš unik pred maminou pritomnosťou,aspon ja to tak beriem,okiaľ si s tou tetou rozumieš tak jej skus o tom čo sa doma deje porozpravať,ved aj ked ste bez otca,tak sa nemôže takto spravať,určite tom musiš riešiť skôr ako začne otlkať aj mladšiu sestru,a toto domace napetie môže mať aj podiel na tvojom učeni,ako mi ťa je ľuto😢

autor
27. nov 2019

@0martina0 ale tak nie každý deň ale dovtedy môžem byť 🙂 no nikdy to nie je vonku to sa aj ja bojím tmy😂domov idem s baterkou
Nie že únik hľadám aj keď v podstate...áno keď to už je na nevydržanie idem k tete a ukľudním sa,smejem sa tam dobrá láskyplná atmosféra...
Áno budem to riešiť s babkou aj s tetou no najskôr iba s mamou dám jej šancu nedopustím aby sa dotkla sestry nech si kričí koľko chce jaj ju utíšim ale dokne sa jej raz a...
Neviem čoho budem schopná ale sestru ľúbim veľmi veľmi nedovolím to aby jej niekto ublížil a už vôbec nie mama ktorú vidí ako anjela bez krídel..

0martina0
27. nov 2019

držim ti palce,aby sa to vyriešilo👏