icon

Manželova neplodnosť - neviem sa s tým vyrovnať

mmm2mmm
22. okt 2021

Ahojte, potrebujem sa vyrozprávať lebo ma to zožerie..pred rokom sme sa s teraz už manželom začali snažiť o dieťa, po 10 mesiacoch keď sa nedarilo sme navštívili CAR , podľa vstupných vyšetrení som ja v poriadku bohužiaľ manželov spermiogram je zlý... morfologicky správne sú len 2.3% spermií. V CAR námpovedali že schopnosť prirodzene otehotnieť s takýmto výsledkom síce je ..ale výrazne znížená, navrhli nám doplniť nejaké vyšetrenia a potom podstúpiť umelé oplodnenie s tým že pokiaľ je problém u muža väčšinou sa podarí otehotnieť... Boli sme pár mesiacov pred svadbou tak sme si povedali že uvidíme či sa nepodarí a keď nie tak sa zrejme do centra vrátime....po svadbe som však mala zle výsledky z cytologie a momentálne čakám na výsledky z opakovaného oberú ...Čo ma ale trápi je to že sa akosi vnútorné cez to neviem preniest. Nenávidím sa za to že v hĺbke svojej mysle stále obviňujeme manžela že mi vzal možnosť mať deti
prirodzene...že namiesto sna o rodine mi zostali len zle výsledky a možno začínajúca rakovina, ... Samozrejme, že som skúšala myslieť na iné veci sústrediť sa na prácu záľuby atď...ale ide to ťažko keď tak veľmi túžim po rodine...a všetci okolo ju majú...bez toho aby museli vyhľadať pomoc v CAR hanbím sa za to že za idim ostatným kamarátkam že majú deti, že ich mali keď chceli..nie keď im doktor vypočítal alebo doslova urobil....obávam sa aj toho že možno ak budú výsledky zle tak šanca že nejaké deti budem schopná mať alebo vynosiť sa stratí....

Strana
z2
e1i
22. okt 2021

@mmm2mmm morfologia 2,3% je nižšia ale žiadna tragedia. Tiež mame po ivf dcérku, mm mal tiez nizsiu morfologiu, zda sa mi ze druhy raz ešte menej. Ja pco, endometriozu a vyslo to. Ak ti mozem doporučit choďte do Brna, my sme tiez boli rovno tam.

zuza00
Autor odpoveď zmazal
ajush5
22. okt 2021

@mmm2mmm svoju prvu zlú cytológiu som mala v 18 rokoch. A k skutočnému riešeniu tohto problému prišlo až minulý rok, ked som mala 29, čiže 11 rokov so zlou a vyvíjajúcou sa displáziou. Pokiaľ chodíš na cyto pravidelne, nemyslím, že by tvoj nález bol zrazu z roka na rok rakovina. Čo sa týka manžela, neoberá ťa o možnosť mať prirodzene dieťa. Ty ho maximálne prirodzene vynosíš, porodíš aj vychováš. Ak ti prekáža len to, že ho nesplodíš počas sexu, stále sa môžeš rozviesť a počať ho tak, ako si predstavuješ. Množstvo párov by dalo všetko na svete za to, aby mohli mať spoločné dieťa (nie od darcu) aspoň umelo. Bohužiaľ nič nie je ideálne a ak budeš chovať voči manželovi takého výčitky aj ďalej, o dieťa by som sa s ním ani nepokúšala, pretože skončíš ako slobodná matka a to neprosteje nikomu z Vás. Osobne odporúčam zájsť k psychológovi.

zuzkaa1991
22. okt 2021

@mmm2mmm co sa tyka cytologie nemusi byt az tak zle ja som tiez mala istý cas zl3 výsledky resp.2 stupen vtedy som tomu nechápala. Len som chodila.kazdy polrok na ster....ale po roku bolo všetko ok a mam uz dobre bez liekov....takze nemyslite na zle a comsa tyka oplodnenia treba sa psychicky dat dokopy aby potom.dieta netrpelomao sa vam podarí s hoc akym sposobom ;)

nika523
22. okt 2021

On ťa oberá o možnosť mať dieťa? To fakt takto to vidíš? A ako čo zle spravil?

sylvia_123
22. okt 2021

@mmm2mmm mrzí ma tvoja situácia, ale nevzdávaj to, morfologia 2,3% je len pod normou, ktorá je okolo 4%.
Môj má morfologiu 1% a neberiem to ako tragédiu, v oboch centrách kde momentálne riešime konzultácie nám netvrdili, že je to neplodnosť, vlastne to nazvali hraničnou hodnotou, nie je vylúčené počať prirodzene, čo sa ani nám teda nedarí cez 2 roky.. Ani ja som si nepredstavovala niekedy, že budem navštevovať CAR a riešiť tam umelé oplodnenie, ale žiaľ ak chceme mať bábätko, nič iné spraviť pre to viac nevieme.. a nenapadne ma odísť od muža hoci je starší a má 12 ročného syna z predošlého vzťahu.. tiež sa môžem cítiť ukrivdená, že malého počali na prvú, a my sa trápime v podstate len kvôli jeho spermiogramu... ale život nie je len o našich predstavách, som vďačná, že žijeme v dobe kedy nám vie pomôcť CAR...a ideme do toho, hoci ja som podľa všetkého v poriadku 🙂

zuzkacik4
22. okt 2021

@mmm2mmm moj manzel mal takuto nejaku podobnu morfologiu, ak nie aj rovnaku.. a 2x som otehotnela uplne prirodzene...nebolo to hned na prvu supu, ale podarilo sa.. takze mozno sa na to aj ty tak velmi upinas, ze to nejde..psychika niekedy urobi fakt vela...

mmm2mmm
autor
22. okt 2021

@e1i Ďakujem čítala som že v Brne sú fakt dobrí , možno tam nakoniec budeme musieť ...

mmm2mmm
autor
22. okt 2021

@zuza00 ja si uvedomujem , že to mohlo byť aj horšie..ale keď máš výsledok zlý tak od toho veľa nečakáš..naopak keď nie je taký zlý stále dufaš a stále zbytočne...

mmm2mmm
autor
22. okt 2021

@ajush5 ďakujem upokojila si ma trochu s tou cytologiou... Lebo doktorka mi stále tvrdila že to je ok to je ok...ale budem ju musieť zmeniť ..lebo najskôr to bolo máte pozitívne HPV ale to nič nie je to má kopec žien...potom to bolo máte zlu cytologiu ale to sa ešte nič nedeje...tak pôjdete na opakovaný ster a ak nebude v pohode tak potom na menší zákrok ale to je v pohode...
Pokiaľ ide o manžela...neviem či by som sa dokázala rozviesť ...aj keď seba nenávidím za to že mu toto vnútorné vyčítam stále je to človek za ktorého by som život dala ...

mmm2mmm
autor
22. okt 2021

@zuzkaa1991 No ja som žiadne lieky ani nedostala ...tak uvidíme... Ale teším sa že si pozitívnym príkladom toho že ak to čo vyzerá zle nemusí zle dopadnúť

zuza00
Autor odpoveď zmazal
zuza00
Autor odpoveď zmazal
mmm2mmm
autor
22. okt 2021

@nika523 je to strašné ale áno takto to nejako to cítim...viem že je to hnusné a nemôže za to je to genetika ...ale klamala by som keby som tvrdila že som s tým úplne vyrovnaná

mmm2mmm
autor
22. okt 2021

@sylvia_123 obdivujem ťa za to ako to zvládaš , ako si vyrovnaná so situáciou s tým čo všetko musíš/musíte podstúpiť aby ste mohli mať spoločné dieťatko ...

podkovickaa
22. okt 2021

@mmm2mmm Rok nie je dlhá doba aj keď môj manžel mal výsledky podobne.Nasadili mu lieky,vitamíny,nesmel do teplej vody,sauny.Po pol roku mal kontrolu a bolo to ešte horšie.Podstupili sme IVF a neúspešne.Opat vitamíny ,zas niečo nasadili a o pol roka skoro neplodnosť.Isli sme teda ešte raz do IVF do Brna a tam už žiaľ nenašli nič.Dodnes nevedia ani po rôznych vyšetreniach ktoré nás stáli stovky eur,prečo sa to tak zhoršovalo.Mohli sme ísť už iba do darovanych.Deti nemáme a vzhľadom k veku a všetkému viem,že ani nebudeme.Ja som sa s tým zmierila a nebolo to ľahké.Ustali sme to .Nás to posilnilo.To,že žena nemá deti,neznamená,že je menej cenná.Teraz keď mám čas upečiem koláčik do domova dôchodcov,idem sa tam len tak na dvor porozprávať.....cestujeme a tak,robím čo ma baví.Tažko sa je tu pýtať,lebo to je prípad od prípadu.Napriek všetkému,by som svoj život nemenila.Len sa treba nastaviť a nájsť inu cestu v živote.Deti sú fajn,ale nemôžu byť jediným zmyslom...Možno máš iné poslanie.Zelam Ti,nech si do vianoc nájdeš dve II na teste.❤️

nika523
22. okt 2021

@mmm2mmm no neviem obviňovať niekoho za niečo za čo nemôže a nijako to nevie ovplyvniť.... Myslím si že ho neľúbiš dosť a nevidíš nič iné len seba a to že ty chceš dieťa že ty chceš byť matkou, nie je to dobré pre vzťah

mmm2mmm
autor
22. okt 2021

@zuzkacik4 na jednej strane a tebou súhlasím že psychika robí veľa na druhej nie som najmladšia a tie výsledky ktoré mám teraz nemusia byť o rok už také dobré....a na prvú som ani nečakala že sa podarí...ale takmer po dvoch rokoch som dúfala že áno....a je čím ďalej ťažšie na to nemyslieť...keď sa nepodarí prvý polrok hovoríš si ok veď to je krátko keď rok zisťujem kde je problém ..keď dva rok tak máš dosť všetkých zaručených receptov vitamínov a rád... A áno veľmi som sa na to upla...niekedy mam pocit že tie výsledky sú také preto aby som musela myslieť aj na niečo iné...

ajush5
22. okt 2021

@mmm2mmm práve preto, by som vyhľadala odbornú pomoc, pretože to v tebe môže rast a môžeš cely váš vzťah pokaziť. Nemenila by som ju preto. Ja som toez pistala doma do vankúša že nebudem môcť mat deti a umrem na rakovinu a lekár stále to je dobre, to je v pohode. Pochopila som to fakt až po tých 10 rokoch. Je to niečo, čo sa vyvíja pomaličky. Lekári to stále posúvajú, pretože telo dokáže vírus zničiť samo a konizáciu je potrebná až keď je to už hraničné, čo skutočne môže byt až po tých 10 rokoch. Nositeľom HPV je takmer každý, či muž, či žena. No niečia imunita si s ním vie poradiť a niečia nie. Mne tiež robili konizaciu až po pôrodoch, predsa len tým skracujú krčok. Tak buď rada, že ťa na ňu neposiela hneď.

ivca88
22. okt 2021

Môj muž mal vyše 96% zle tvarovaných - neschopných oplodnenia a predsa len sa nám podarilo dve deti a úplne prirodzene.
On mal množstvo ako tak dobre. Nepamätám si už čísla, ale ono, keď si vezmeš že treba len jednu jedinú spermiu a on ich má milióny, tak sa proste nájde...
Začal brať mužské vitamíny, ale tie ani nestihli zabrať, lebo hneď o mesiac som bola tehotná ( po roku snaženia). Po tých výsledkoch sme sa tak psychicky práveže vypli , a prestali sa tak ukrutne plánovane snažiť, lebo tiež sme si mysleli že to bude len cez umelé oplodnenie.
Proste sme mali styk každý druhý deň, lebo sme chceli.

Takže nebud smutná.. aj keby bol neplodny, situácia je riešiteľna.

mmm2mmm
autor
22. okt 2021

@zuza00 môžu sa objaviť aj pri tých vyšetreniach ďalšie skryté problémy nehovorím že nie , hovorím na základe toho čo nám povedali v CAR...a k tomu keby som náhodou potratila, samozrejme že by som si to vyčítala ak sa pýtaš na to...

ludinka
22. okt 2021

@mmm2mmm môj muž mal iba 1,5 percenta správnych, prvé dieťa máme z ivf- na druhý pokus, druhé dieťa sa nám podarilo prirodzene

jonnie
22. okt 2021

Poznam par...7 rokov nemali deti...tiez mal muz problem, sanca vraj 0.5% prirodzene. Z hladiska viery zavrhli IVF...a maju 3 deti.. .7 neplodnych rokov a zrazu ... ale hladalu vraj sposoby - mozno blbost, ale vraj vzdy otehotnela "prstovou" metodou. Skratka mechanicky pomohli tomu celemu. Neupinaj sa na CAR...a najma.. uz si si asi urobila v hlave blok a v myslienkach odstrcila muza.

zuzkaa1991
22. okt 2021

@mmm2mmm tiez ma jedna lekarka vystrasila ze 4 stupeň je rakovina ale pri 3 stupni sa odstraňuju zle bunky takze dieta je mozne stale tak mi boko vysvetlene a to som.mala okolo 20 rokov treba myslieť pozitívne

zuza00
Autor odpoveď zmazal
mmm2mmm
autor
22. okt 2021

@nika523 Možno som naozaj sebec a obluda...

mmm2mmm
autor
22. okt 2021

@ivca88 teším sa s tebou že vám to takto vyšlo ..neviem nemyslím že toto bude náš prípad...skôr po tom čo čítam asi príde niečo iné čo vyplní miesto ktoré som v živote mala "rezervované " pre deti

mmm2mmm
autor
22. okt 2021

@podkovickaa ďakujem za prianie aj úprimnosť ..ale nejako si nemyslím že by sa do vianoc podarilo....ale tvoj prístup k životu je veľmi inspirujuci ...

zojanka
22. okt 2021

@mmm2mmm vážne z toho obviňuješ chlapa? Chudák, normálne ho ľutujem že má takú ženu. Zazlievaš mu niečo za čo nemôže a určite ho to trápi. My keď sme sa to dozvedeli (sme podobný prípad), robila a hovorila som všetko preto aby muža ani len nenapadlo že on môže za NAŠU (nie jeho, ale našu spoločnú!) neplodnosť. Sme predsa pár. A že budete musieť na IVF ? Nieste ani prví, ani poslední. Vieš koľko párov má v dnešnej dobe problém otehotnieť? Oveľa viac ako by si si myslela...

nafka0483
22. okt 2021

@mmm2mmm Necitala som vsetky komentare ale nezufaj - to nie je neplodnost. Doplnte vysetrenia a hladajte pricinu zlej morfologie. Mali sme to podobne - prvy vysledok 0,99% ale riesili sme preco, obehali CAR (2 rozne), odborne vysetrenia, manzel bral doplnky a vitaminy, isiel na operaciu a krasne sa mu vysledky zlepsili - som v 33.tt uplne prirodzene 🙂 po 3 rokoch snazenia ;)

Strana
z2