Manželova neplodnosť - neviem sa s tým vyrovnať
Ahojte, potrebujem sa vyrozprávať lebo ma to zožerie..pred rokom sme sa s teraz už manželom začali snažiť o dieťa, po 10 mesiacoch keď sa nedarilo sme navštívili CAR , podľa vstupných vyšetrení som ja v poriadku bohužiaľ manželov spermiogram je zlý... morfologicky správne sú len 2.3% spermií. V CAR námpovedali že schopnosť prirodzene otehotnieť s takýmto výsledkom síce je ..ale výrazne znížená, navrhli nám doplniť nejaké vyšetrenia a potom podstúpiť umelé oplodnenie s tým že pokiaľ je problém u muža väčšinou sa podarí otehotnieť... Boli sme pár mesiacov pred svadbou tak sme si povedali že uvidíme či sa nepodarí a keď nie tak sa zrejme do centra vrátime....po svadbe som však mala zle výsledky z cytologie a momentálne čakám na výsledky z opakovaného oberú ...Čo ma ale trápi je to že sa akosi vnútorné cez to neviem preniest. Nenávidím sa za to že v hĺbke svojej mysle stále obviňujeme manžela že mi vzal možnosť mať deti
prirodzene...že namiesto sna o rodine mi zostali len zle výsledky a možno začínajúca rakovina, ... Samozrejme, že som skúšala myslieť na iné veci sústrediť sa na prácu záľuby atď...ale ide to ťažko keď tak veľmi túžim po rodine...a všetci okolo ju majú...bez toho aby museli vyhľadať pomoc v CAR hanbím sa za to že za idim ostatným kamarátkam že majú deti, že ich mali keď chceli..nie keď im doktor vypočítal alebo doslova urobil....obávam sa aj toho že možno ak budú výsledky zle tak šanca že nejaké deti budem schopná mať alebo vynosiť sa stratí....
@mmm2mmm moj manzel ma 1% a raz sa nam podarilo prirodzene, ale potratila som. Potom dlho dlho nic, zo stresov a depresii(a aktivit vychadzajucich z toho) som si spustila PCOS a tak sme sli do CAR na IUI. Druhe IUI vyslo, som teraz v 25.tt. Nikdy som manzela z toho neobvinovala, nebrala som si ho na plodenie deti
Ten chlap je jediný na svete?
a teraz si predstav, keby to bolo naopak a on chcel velmi velmi deti ale ty by si bola ta, ktora by ich nemohla mat. akoby si sa citila, keby ta muz obvinoval a nestal by pri tebe? brali ste sa hadam v dobrom aj v zlom, pokial to tak teda este funguje.
@mmm2mmm Tak ale to je potom iná vec že mu zazlievaš to, že to nieje ochotný riešiť, ako ho obviňovať z "neplodnosti" . Treba sa porozprávať či teda chcete deti obaja, či to idete riešiť a ak áno, tak kedy.Neviem koľko máte rokov, čo ešte máte čas čakať alebo veľa času nemáte. Ak to chcete, tak vás objednaj na vyšetrenia, do Car na konzultáciu ako postupovať, čo si obehať, ty si daj do poriadku tvoje zdravie .... vitamíny sú to posledné čo by som riešila - zázraky nerobia, my sme sa nimi napchávali skoro 3roky a žiadna zmena. Kúp vám dáky základ, chlapovi povedz tu máš a hotovo.
@mmm2mmm rozumiem ti, ale zďaleka nie si jediná. Aspoň môžete ísť na IVF, niektorí nemajú ani tu možnosť. My sme napríklad obaja zdravi, ale prirodzenie sa nám nikdy nepodarilo počať. A prečo? Nikto nám nevie povedať. Ty aspoň presne vieš v čom je problém a vďaka bohu to aj v dnešnej dobe viete riešiť. Ja viem, že je to možno slabá útecha... No nič sa nedá robiť.
@mmm2mmm ja uplne chapem, o com pises..na prve sme cakali 3 roky..ale tam bol okrem manzelovho zhorseneho spermiogramu problem hlavne moj...az ked sa ten prioritne vyriesil, tak sa mi podarilo otehotniet aj s mamzelovou zlou morfo spermii....na druhe sme cakali rok... za ten rok som vyskusala uplne vsetky mozne vitaminy, pre seba aj manzela... strasnu kopu penazi to stalo a nic nepomahalo...presne ako pises..prve mesiace, vsak pohoda..v podstate z mojej strany uz ziadny problem nebol a manzelov nebol taky hrozny (vsak som uz raz otehotnela..)..dalsie uz boli horsie a horsie...posledne 2 mesiace som to uz psychicky nedavala, sex bol o nicom, nakolko bol len ucelovy aby som otehotnela, aby dcera mala surodenca...uz som len odratavala dni, kedy si mozem spravit dalsi tehu test...az som si proste povedala dost..prestala som to riesit, vysadila som vsetky vitaminy, naplanovala som si, ze sa zameriam viac na seba (chcela som chudnut), isli sme na dovolenku... a do mesiaca som ostala tehotna...takze proste ano...ak ti to prerasta cez hlavu a nedokazes si s tym poradit,nie je hanba vyhladat pomoc...
@zuzkacik4 neviem či to zvládnem sama ...skúsim ale asi skončím u nejakého profesionála...inak k tomu chudnutiu..je to super, začneš riešiť seba a potom nemáš čas rozmýšľať o iných veciach...skúsila som to v januári ...celkom to bolo fajn...ale bojím sa chudnúť ďalej keď mám 50kg ...ale chápem čo si tým chcela napísať..potrebujem niečo čo mi nedovolí myslieť na toto
@mmm2mmm ahoj. Taky spermiogram nie je vôbec tragédia a je možné otehotnieť úplne prirodzene. Zvlášť ak je žena dobre hormonálne nastavená. Určite odporúčam skúsiť NaPro technológiu. Je to liečba problémov s plodnosťou, nie ich obchádzanie. My sme boli v CAR len kvôli spermiogramu, lebo inde sme nenašli. Tiež nám hovorili kadečo, hoci sme sa na to nepýtali :D Chodila som už vtedy do Žiliny k Wallenfelsovi. Presne on mi naopak vravel, že taky spermiogram ako má môj manžel je úplne ok, ak je žena ok. A tak aj bolo. Hoci som nemala žiadne extra problémy, ukázali sa niektoré trochu nižšie hladiny než ideál a stačilo doplniť. Samozrejme NaPro technológia lieč aj vážnejšie problémy než moje. A hlavne - je porovnateľné úspešná a neporovnateľne lacnejšia a menej invazívna. skús pozrieť plodar.sk. A - je kľudne možné, že tvoj manžel nemôže za to, že máš problém otehotnieť.
@mmm2mmm ten výsledok spermiogramu vôbec nieje zlý. A pozerala by som sa na to pozitivnejsie, z inej strany - ved predsa viete kde je problém a pomocou umeleho sa podla toho čo Vam povedali ten problém da vyriešit.. Koľko párov je, co nevedia prečo sa nedarí, no vy už to viete, tak super, nie?
@mmm2mmm
tvoja tuzba po dietati ta nici, ale nie kazdej zene je dane sa stat matkou. Nezakladaj si svoje stastie na to, aby si za kazdu cenu bola mamina.
Mas manzela, uz ste rodina a cakaju vas desiatky rokov spolocneho zivota, zdielania, bojov, problemov, ale aj radosti, pokoja, krasnych a veselych zazitkov. Ak vam dieta bude dane, bude to krasne a radostne a prajem ti to z celeho srdca, ale nepostav tuto tuzbu na piedestal svojho zivota, lebo ta to znici psychicky, fyzicky, ublizis zbytocne aj tvojmu muzovi.
Dolezite je teraz tvoje zdravie, dat sa dokopy a vas vztah s muzom. A keby nie, vzdy je tu moznost prijat opustene dietatko do vasej rodiny a lubit ho.
ZIvot sa nie vzdy vyvija podla nasich predstav, ale velmi zalezi,aky postoj k tomu zaujmeme.
@mmm2mmm chápem ta...ale kľud. Na oplodnenie stačí jedna v správnom čase a na správnom mieste.
Obviňovať manžela (aj keď podvedome) nie je namieste. Nemáte nejaké iné problémy?
Otázka je, ako sa k tomu on postavil. Má záujem to zlepšiť? Berie doplnky? Športuje? Prestal sa kúpať v teplej vode?
Ver mi...chlapov ich neplodnosť žerie oveľa viac ako nás. Navyše sa hanbia chodiť po doktoroch.
My sme mali trochu horší spermiogram a nevyšlo ani IUI ani IVF...až po rokoch náhoda a korona zauradovali...A máme babo.
Poradila by som ti, trochu popracuj na svojej hlave. Vďačnosti. Pozitívne afirmacie a tak.
Tvoj manzel nie je neplodny, len ma horsie vysledky. Neplodny je muz ak nema ani jednu jedinu spermiu. Ber to tak pozitivne. Moze sa podarit aj s ovela horsimi vysledkami a prirodzene, samozrejme v centre ti povedia ze iba ivf, ale nie je to nutne tak, hovorim zo skusenosti. Ale manzel by s tym mal nieco robit aby tie vysledky boli lepsie, skus mu to nejak vysvetlit - nie ze to je tak a hotovo, nezmeni to - pravdaze to zmeni, len treba chciet.
@mmm2mmm ahoj, zda sa mi ze si k manzelovi dost nespravodliva, ved on nemoze za to ake ma vysledky, zly spermiogram ma coraz viac muzov. Tiez som kvoli zlemu spermiogramu manzela bola na IVF a nikdy ma nenapadlo ho z toho vinit, skor sa on obaval ci ho neopustim kedze poznal moju tuzbu po dietati. Tak som mu len vzdy na to povedala ci by ma opustil on keby to bolo naopak, alebo islo o inu chorobu. Sustred sa teraz hlavne na to aby si bola ok, tehotenstvo po IVF je rovnako normalne ako po prirodzenom otehotneni
@mmm2mmm poviem len toľko že muž 0,5% morfoligia, odporucane ivf, išli sme na iui a som v 22 týždni. Ale ani raz jediny raz mi nenapadlo obviňovať hoc len v hlave muža za to. Skôr som sa bala ci on nebude mat zo seba zlý pocit. My sme ale bojovali spoločne za to aby to proste vyšlo...
A hlavne mužom sa spermie tvoria každé 3 mesiace cca takze kľudne sa mu môžu výsledky zlepšiť. Nie je neplodny. Ma len horšie výsledky co ma dnes uz takmer väčšina mužov....
tak vam na ceste za babatkom trosku pomozu, no co je na tom? mozes byt rada, ze tu tato moznost vobec je a to nemyslim v zlom ale dnesne moznosti uz potesili nespocetne mnozstvo parov a maju svoje deticky 😊
Ja sa spýtam takto: obviňuješ manžela. Ak by bol problém na tvojej strane, brala by si to lepšie? Ste lem ma začiatku cesty. Co majú povedať ženy,,ktorým niekoľko pokusov nevyšlo, alebo majú za sebou niekoľko potratov???
@mmm2mmm sľúbili ste si v dobrom aj v zlom, v zdraví aj v chorobe... Potom tieto slová z tvojej strany neboli úprimné a zrejme ho ani tak nemiluješ, keď máš pocit, že ťa o niečo pripravil. Buď chceš mať dieťatko s ním aj keď touto cestou, alebo od manžela odíď. Len pamätaj, keby si ty bola tá, ktorá nemôže mať dieťatko prirodzenou cestou, cítil by tvoj manžel voči tebe to čo teraz cítiš ty voči nemu (že ťa obral o možnosť mať dieťa prirodzenou cestou) alebo by podstúpil bez akýchkoľvek výčitiek IVF len aby ste mali dieťatko? Ak sa rozhodnete pre IVF budeš schopná mu to v budúcnosti nevyčítať? Rozhodni sa podľa tvojej odpovede na tieto otázky,veľa šťastia
Zazila som nieco podobne. Nie raz som si vypocula ze s takym spermiogramom deti mat nebudeme. Moj manzel chodil na spermiogram casto. Snazil sa pre keho zlepsenie vsetko co nam bolo odporucane. On nie ze len mal slabu morfologiu ale na urovni DNA boli tie spermie vysoko fragmentovane, upravil jedalnicek, na cestu do auta ked mal dlhsie sediet aby sa mu nezahrievali semeniky si bral ladovu podlozku, prestal sa kupat v teplej vode, bral vysoke davky antioxidantov a zlepsilo sa to....obe deti mame z ivf ale to nevidim ako prekazku. Dosli sme do uspesneho ciela. Predtym som vsak mala este 4 potraty. Ale uz to je zabudnute. Mame zdraveho chlapca a rok po nom aj dcerku....

@zojanka áno som otrasná , áno viem, že za to nemôže ..ale nemyslím že by ho to tak trápilo ....on to proste zobral ako fakt ..takáto je situácia a hotovo , žiadne ďalšie návštevy car žiadne lieky vitamíny nič...keď som sa na to iba spytala tak okamžite načo , nič jesť nebude ...veď možno raz deti budú ...