Môžem si vybrať potrat medzi tabletkou a operáciou?

17. máj 2024

Je takáto voľba? Že si môžem vybrať, že by som chcela tabletku namiesto operácie? Žiadne negatívne komentáre prosím. S manželom sa ideme rozvádzať. Mame jedno dieťa a ďalšie spoločne nechceme a sama to nezvládnem. A prvé tehotenstvo som mala rizikové aj pôrod bol veľmi ťažký a stále mám traumy.

alenah31
17. máj 2024

u nás potratová tabletka stále nie je legálna - takže nie, UPT budeš musieť podstúpiť "po starom".

autor
17. máj 2024

A ako prosím prebieha potrat operáciou?

bluka2
17. máj 2024

V takom Rakusku alebo tuším aj Česku si môžeš vybrať

bluka2
17. máj 2024

PS: nemusíš sa vôbec obhajovať. “Ochranci života” ta tu bohužiaľ poucia tak či tak

domka222
17. máj 2024

Uspia ťa. Tupou kyretou spravia revíziu dutiny a zvyšky odsajú

alenah31
17. máj 2024

je toho plný internet - treba googliť. Napr. tu:
https://www.cenapotratu.sk/ako-prebieha-potrat/
Alebo ako sa píše vyššie - treba vycestovať za hranice a využiť možnosť potratovej tabl. tam - ale všetko to niečo stojí. Rovnako aj UPT u nás - toto ZP nehradí pokiaľ to nie zo zdr, dôvodov.

autor
17. máj 2024

Ešte sa spýtam. Je možné nejaký domácimi spôsobmi potratit? Čaje alebo niečo

autor
17. máj 2024

Veľmi sa operácie bojim

januska12323
17. máj 2024

Nežartuj s domácim potratom, choď k lekárovi a všetko ti vysvetlí.

doriiis
17. máj 2024

Autorka neblbni s domácimi pokusmi ....máš dieťa,ktoré ťa potrebuje.Zver sa do rúk lekárom.

darina90
17. máj 2024

Ráno prídeš do nemocnice , daju oblbovak ,uspia ta ,urobia kyret to trvá cca 20 minút a po cca 4 h ideš domov . Nemáš sa čoho báť.....domáci potrat akože ak chceš pri tom umrieť..môžeš skúsiť

stanulienkat
17. máj 2024

Chod do Ciech. Brno je za rohom. Tabletka je urcite setrnejsia.

autor
17. máj 2024

@stanulienkat neviete náhodou cenu a co k tomu všetkého potrebujem?

stanulienkat
17. máj 2024

Absolutne netusim. Ale aj zotavenie musi byt rychlejsie. Nemam osobnu skusenost.

vevesh
17. máj 2024

@bluka2 pri planovanom upt (kde tehotenstvo prebieha bezproblemovo, len dieta nechces) si nemozes vybrat tabletku alebo operaciu. Len pri kyrete alebo ked je upt indikovany zo zdravotnych dovodov mas tuto volbu.

vevesh
17. máj 2024

Operacia upt je jednoducho kyret- vycistenie maternice - nemas sa co bat, denne to podstupuje tisice zien (i ked nie z rovnakeho dovodu, kedze na kyret je dovodov na tisic...)

princeznazvychodu
17. máj 2024

Autorka, nemáš sa čoho báť. To nie je operácia v pravom zmysle slova, nikto ťa rezať nebude. Uspia ta, o pol hodinu ta zobudia, v ten deň ideš domov. Je to rutinný zákrok ako trhanie zuba. Sama som kyret absolvovala (z iných dôvodov) a po fyzickej stránke to bolo v pohode, nebolo to bolestivé, len som krvácala po zákroku. Psychicka stránka toho celého je náročná, ale ty sa preto rozhodneš dobrovoľne, tak spravovať to spracujeme lepšie. Potrebuješ k tomu predoperačné vyšetrenia a odporucanie od gynekológa, v tvojom prípade budeš aj platiť okolo 600€.

drahomirrra
17. máj 2024

Idete sa rozvádzať, ale súložíte spolu a čakáte decko. Bomba manželstvo.

bluka2
17. máj 2024

@vevesh v Rakusku určite môžeš

bluka2
17. máj 2024

Vo Viedni 450 Euro cely ten proces s Dr. a tabletkou, kontrolou

sono2
17. máj 2024

Môžeš ist do rakúska
A nespi s chlapom, s ktorým sa ideš rozvádzať.

cookie29
17. máj 2024

@bluka2 nevies v akom stadiu je autorka, je rozdiel prosim 5tt a 11tt a tabletka vobec zabrat nemusi... pokial viem, moze sa brat do nejakych 63 dni, co zodpoveda cca 8tt.
A Mifegyne (RU4-6-8) je len na predpis, v niektorych krajinach sa moze brat len pod lekarskym dohladom. A potom treba brat misoprostol na "evakuaciu".

@autorka "vybrat" si mozes, ale nie je to bez nasledkov a rizika. A aj v pripade tabletky, ucinnost je vyssia v 5SA ako v 8SA. A moze to byt krute, bolesti, hemoragie, neviem z coho konkretne mas traumy, ale treba mysliet aj na toto.

Pre info cennik fakultnej nemocnice Brno

bluka2
17. máj 2024

Prekladam z rakuskej stranky mojho gynekologa: Je tu však aj podstatná fyzická výhoda: po tabletkovom potrate v porovnaní s chirurgickým je pravdepodobnosť predčasného pôrodu alebo bábätka s nízkou pôrodnou hmotnosťou pri dalsom tehotenstve o 2/3 nižšia.
Nevyhody: trva to dlhsie nez kyret.
Hovoria tam aj po anglicky...

sono2
17. máj 2024

@bluka2 ? Na základe čoho?

bluka2
17. máj 2024

@cookie29 v 97-99 % pripadoch tabletka zaberie tak, ze ziadne docistenie nie je nutne.

bluka2
17. máj 2024

@sono2 Na zaklade vedeckej studie. Tu zdroj: Der Frauenarzt 8/21, Matthias David, Folgen eines Schwangerschaftsabbruches für die betroffene Frau: Was wissen wir? Situ KC et al. Perinatal outcomes after induced termination of pregnancy by methods: A nationwide register-based study of first births in Finland 1996±2013)

vevesh
17. máj 2024

@bluka2 v nemecku nie. Vybrat si mozes, iba ked ide o nezvratny ci indikovany potrat, nie z vlastneho rozhodnutia.

bluka2
17. máj 2024

Ak by si chcela kontakt vo Viedni, daj vediet. Uz som odporucila 2 Slovenkam, takze sme 3 skokojne klientky tam uz. Aj ked teda ja som nebola na UPT, ale chodim tam uz viac nez 10 rokov

bluka2
17. máj 2024

@vevesh Nemecko je debilne v tomto, v AT su o dost popredu.

bluka2
17. máj 2024

@vevesh Tu mas poprovnanie krajin:

Z rakuskej stranky: Seit etwa 25 Jahren ist es möglich ungewünschte Schwangerschaften mit Tabletten abzubrechen. Die eine der beiden Substanzen heißt Mifepriston und wird weltweit vertrieben. In Österreich darf Mifepriston nur über Krankenanstalten wie die unsere abgegeben werden (d.h. man kann es nicht in Apotheken kaufen!). Es wirkt, indem es die Wirkung des im Körper der schwangeren Frau gebildeten Schwangerschaftshormons Progesteron blockiert, so dass Progesteron nicht mehr wirken kann. Dadurch wird die Gebärmutter für die zweite Arznei Mifepriston (in Österreich Cyprostol®, in den meisten anderen Ländern Cytotec®) empfindlich. Dadurch wird der Abgang ausgelöst. Mifepriston wird 24 bis 48 Stunden nach Einnahme von Mifepriston vaginal eingeführt. Der Prozess entspricht dem Vorgang eines natürlichen Abortes.

Die Beratung ist daher keine Zwangsmaßnahme wie in Deutschland, wo ein Abbruch ohne vorherige Beratung illegal ist! Auch gibt es keine gesetzliche Verpflichtung, dass die Beratung von einem anderen Arzt als jenem erfolgt, der auch den Abbruch begleitet oder vornimmt und dass zwischen Beratung und Durchführung eine bestimmet Frist zu liegen hat z.B. drei Tage in Deutschland oder sieben Tage in Frankreich.

Durch diese Rahmenbedingungen ist es möglich, die Beratung und Begleitung ausschließlich nach den individuellen Bedürfnissen der betroffenen Frauen auszurichten.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre