icon

Nechápavosť partnera v 1. trimestri

mima173
27. sep 2020

Ahojte, stalo sa vam niektorej, že vás partner absolútne nechápal pocity tehotenstva v 1. trimestri?
Pri prvom tehotenstve som mávala ranné nevoľnosti už asi od 4tt okrem toho žiadne iné príznaky, ráno kým som niečo dokázala zjesť bolo aj 12 hodín. Žiaľ potratila som som v 7tt+3. Po 3 mesačnej pauze sa nám opäť podarilo. Som v 6tt a okrem hroznej únavy, obcasneho bolenie v podbrušku nemám žiadne príznaky. Žiaľ môj partner nedokáže pochopiť, že už toľko nedokážem prejsť do kopcov ako kedysi, že si cez víkend občas aj keď na 10 minút musím pospať na gauči. Najviac mu vadí že nepijem čistú vodu ale colu. Je to jediný napoj ktorý momentálne môžem, ktorý mi chutí. Nedokáže pochopiť, že chute tehotnej ženy sa menia. Kedysi som dokázala zjesť balik čipsov sama, teraz ich neviem ani cítiť 🙈 Stále sa preto hádame, uráža ma že som rozmaznana, že sa mám prekonať. Keď si. dám čo i len malú čokoládu, tak už pchám do seba hlúposti. Doteraz taký nebol, už mám zmätok z toho čo sa deje. Ja som tehotná a s ním asi hýbu tehotenské hormóny 🤦🏻‍♀️🙈😔

mima173
autor
27. sep 2020

@tinqua Máš pravdu, ako sa vraví všetkého veľa škodí a keď som si trikrát precitala čo si mi napísala tak sa budem musieť naozaj donútiť piť radšej cistu vodu s citrónom, ďakujem za názor 😊

ckatka
27. sep 2020

Jaaaj no...mne keby muž povedal pol.slova...tak letí ako špinavé prádlo 😂🤦‍♀️🤦‍♀️
U nas zasa trochu naopak je to...on dáva pozor na malého aby po mne neskakal alebo ma.nebuchol...ked sa sismem čaká ma alebo sa pýta ci som okej...ale zasa je.doktor vie co sa s telom deje.. V prvom trimestri som spavala cez deň aj tri štyri hodiny...maximálne ma.tak zakryl 😂😂😂
Ja som dosť "asertivna" asi by som mu trosku raznejsie vysvetlila ze telo sa mení...zvyšuje sa objem krvi, dýchanie je namahavejsie, srdce pumpuje 1,5x taky objem a hlavne prvý trimester je kľúčový pre správny základ (orgánov a tak) a ze proste babo si berie co potrebuje a tebe to potom chyba.
Existuje štúdia "fyziologické zmeny v tehotenstve" myslím z Košickej lekárskej fakulty je článok...tam je to dosť dobre popísané. Síce odbornejsie ale kompletne.
Niekto v 4 mesiaci ešte dobehne maratón...niekto prelezi cele tehotenstvo. Ide o zdravé babo, treba počúvať svoje telo a lekára.
Hýbať sa treba aj zdravo jest...ale keď ti týždeň žalúdok nepustí iné ako hrianky s maslom...vdakabohu aj za ne...

ayanamirei
27. sep 2020

@tinqua len preto, ze ty sa nevies dat dokopy po porode, neznamena, ze nik iny sa neda aj ked priberie 30kg - pribrala som tolko pri prvom a spokojne som sa dostala po roku naspet na velkost XS. Zotavena z porodu som bola tyzden po porode, len co ma opustila vsetka zvysna voda, takze ani toto, ze priberes vela a dlho sa zotavujes, neplati pausalne na vsetky.

mima173
autor
27. sep 2020

@ckatka Ja som mu to vysvetlila, že moje telo sa mení, prispôsobuje potrebám nielen mne ale aj dieťaťu ale niekedy mám pocit, že ma zatmenie mozgu a nechápe

weronika171717
27. sep 2020

V cole a kofole je farbivo, ktoré spôsobuje rakovinu, ja by som to nepila..... Napríklad jedne známy, keď robili strechu na jednom paneláku, mal kofolu, nechal ju týždeň na slnku a potom len pozeral, ze ako je možné, že z kofoly sa stala priezračná voda, proste to slnko ako keby to farbivo vytiahla, ja by som to už nikdy nedala do úst a už vôbec nie ako tehotna!!!!

mandarinka555
27. sep 2020

Aaaale babenky....je tehotná, nie chorá ...prečo by nemohla ísť sa prejsť, piť colu a jesť, načo má chuť...ale posielať v noci chlapa na hranolky hádam nebudeš, či?
@mima173

nevenka
27. sep 2020

@mima173 kludne si tu kolu daj...ja som to mala pri 2 detoch, ze v prvom trimestri mi pomahala na travenie. S piskotami. Tie som mala na nocnom stoliku. Ale zas nie pit len to. Teraz som treti raz tehotna a aby mi travilo, tak pohar koly si dam, proste musim, radler ma este viac zatazi. Naozaj, nepit liter denne, ale za pohar v pohode. Mne ani v jednom tehotenstve nechutila cista voda. Este tak s domacim bazovym sirupom, nechapem. Cista voda mi ostala lezat v zaludku ako kamen. Potom este mineralky, to ide. Ak mozes, tak sa snaz co najpestrejsiu stravu. Ja som napriklad nezvracala vobec, ale zeleninu sa musim nutit jest. Ovocie si dam, hlavne jablka, hrozno, cucoriedky, take stavnate mi ide na chut. A po veceroch jem tycinky 🙈...Uz som 28 tt. a ani, pribrala som, ale tak normalne, si myslim...Uz sa tak uzkostlivo nesledujem. Kazdopadne, v prvom trimestri je uplne normalna nadmerna unava, to som mala pri vsetkych 3 tehotenstvach. Zaspala som aj posediacky. A teraz pri tretom to mam aj teraz, musim si poobede minimalne polezat, ked sa neda spat. Ziadne take, ze "prekonavat" sa, to tak naskor zena moze o babatko prist, ked proste prepina svoje sily. Menia sa hormony, rastie objem krvi, srdce sa viac namaha, celkovo sa telo meni. Nech si partner nastuduje a nebude to brat na lahku vahu. To, ze este nic nevidno navonok, neznamena, ze si rovnaka. Ani zdaleka nie.

mima173
autor
27. sep 2020

@mandarinka555 nie čosi 😂 aj keby som chcela u nás v meste v noci ani nič také otvorené nie je 😂 Zatiaľ som hranolky ani raz nemala, ešte neprišla na ne chuť 😂

mima173
autor
27. sep 2020

@nevenka ja keď sa napijem čistej vody mám pocit, že som sa vôbec nenapila. U mna je to tak mala plechovka, zas 2 L denne kolu som nikdy nepila. Ale neobmedziť ju neuškodí. Prechádzky mi robia dobre, ale zas nie take dlhé, take kľudne večerné prechádzky mestečkom, alebo niekde na lúku, malého lesíka... 100ľudí 100 názorov😊

anita6666
27. sep 2020

Si rozmaznana a muž ma realne obavy,všetko čo píšeš je nezdarvy grc a zbytočne naberas kilá. Po pôrode ostaneš guľa a on zdrhne. 😉

mima173
autor
27. sep 2020

@anita6666 prepáč ale vlastná skúsenosť? Nie každá žena ostane guľatá po pôrode, takze nehadž všetky do jedného vreca 😉

lenka2710
27. sep 2020

@anita6666 prepáč, ale čo za somariny píšeš??? Ja som tiež cez tehu musela dat colu, proste musela a nech si každý vraví co chce, mala som na ňu strašnú chuť a jedla som rad radom, čo mi chutilo, za celé tehu som pribrala 12 kg, ktoré sú už preč! A prepáč, ale ak žena mužovi porodí dieťa, pričom cez tehotenstvo sa jej zmení možno telo a už nebude tip top a on ju nechá kvôli tomu ako vyzerá, tak to nieje chlap alebo kkt

karelova
27. sep 2020

@anita6666 ty musis byt strašne zatrpknuta a frustrovana osobka... Snad sa citis lepšie, ked si si kopla....

lucilaines
27. sep 2020

@nika11103 😀dakujem za podporu, uz som si tu pripadala jak mimozemstan, ze mam chlapa ochotneho obetovat tych 15 minut casu a skocit pre tie blbe hranolky ked ma na ne jeho tehotna zena chut. Akoze on by inak isiel aj keby som tehotna nebola, len tak. A tak isto by som iska ja, keby ma hocikedy poprosil, ze je unaveny a dal by si. Ja neviem mne to pride normalne, ale ocividne mam doma asi nejaky nadstandard 😀

tinqua
27. sep 2020

@ayanamirei ano mas pravdu neplati to plosne, ja som mala akutny cisarsky takze zotavenie bolo o to tazsie, v kazdom pripade pri druhom cisarskom mi bolo lahsie ked sa mi obrovske poporodne brucho neprevalovalo cez ranu...nerozumiem preco na mna utocis, tiez som schudla na povodnu velkost, oba razy akurat pri prvom to trvalo vyse roka a pri druhom 4 mesiace, len vravim ze to slo tazsie vzhladom na okolnosti...ona tiez nevie ako to cele dopadne, prevencia je podla mna lepsia ako potom MOZNO plakat... pisem vseobecne zname informacie o tom co je lepsie pre zdravie a svoje skusenosti, to je vsetko

cica8
27. sep 2020

Tak ja som pribrala ani nie 20 kil ked som bola tehotna a b priebehu tyxdna boli prec ako som porodila, jedla som všetko možné taakze niektore tu komentáre mi. Pripadaju trapne a zavistilive..

mandarinka555
27. sep 2020

@nika11103 Presne tak....neutekal by nikam...ale mňa by ani vo sne nenapadlo ho niekam posielať len preto, že som tehotná (samozrejme, že nie som). To len na margo komentára. Mne to príde ako , že rozmaznaná panička si zmyslí, tak všetci skáčme, lebo je tehotná.

lucilaines
27. sep 2020

@mandarinka555 tebe to pride ako rozmaznanost, mne za sako mile veci, ktore pre seba partneri robia 🤷‍♀️Kazdy je asi zvyknuty doma na ine

jaskolka
27. sep 2020

Keď si unavená, lahni si, na začiatku je to úplne normálne, aj ku koncu tehotenstva. Telo sa mení, od prvej chvíle, to, že sa máš "premôcť" je somarina,určite nie liezť na kopce a behať maratóny, aj keď teraz pchaju média vzor, že žena v tehotenstve ma vyzerať ako 40 kilova fitness, vyrysovana a žiadne brucho 🙈🙈. Hlúposť každá žena je iná, nevravím, že ma sa prepchavat od rána do večera, ale zase je to "iný stav" co hovorí za všetko. Ja som jednu dobu v tehotenstve jedla len biely jogurt a cottage,a áno, muž to kupoval na kartóny, ani slovo nepovedal, diel aj o šiestej ráno do obchodu, potom som mala fázu tresky a parížskeho šalátu, potom gumových kyslých rybiciek. Som dva dni pred pôrodom a pribrala som celkom 8 kíl, čiže nie každá musí pribrať 30 kíl a byť ako guľa. Partner nech sa skludni, lebo nemá ani šajnu, čo je to tehotenstvo. Akurát tu coli by som obmedzila kvôli kofeínu a množstvu cukru.

nika11103
27. sep 2020

@mandarinka555 prosím prepáč ? Fakt ? Išiel jej kúpiť hranolky, neobjednal jej lambo ani nekúpil súkromný ostrov lebo si práve zmyslelq že by tam chcela bývať . Kaslat na to hlavne nech je malé zdravé to je dôležité 🙂 nebudeme sa hádať repsketujem tvoj nahor a želám ešte pekný vecer

nika11103
27. sep 2020

@lucilaines ja tá úplne rozumiem mne to príde úplne normálne presne ako si napísala , ja bohužiaľ ešte nejsom tehotná ale keď toho svojho niekam pošlem poprosím ho ide a absolútne by má nenapadlo riešiť to že to je nejaké navSe . A to iste ja jemu . Vidíš, môžeme byt šťastne , akých chlapov doma mame ❤️❤️❤️ Želám ti pevne zdravicko a daj si hranolky aj colu , bábätku to neublíži a to vedia aj tieto baby tu, len asi závidia ... lebo si všimni že v iných príspevkoch vypisujú jasne daj si čo ti telo žiadna . Len tu nevedia prekusnut toho chlapa ;) drž sa 😍

radkaradix
27. sep 2020

@mima173 som na tvojej strane. Vsetky co tu pisu ako hrdinky, ze si rozmaznana, maju pravdepodobne len neochotnych a nechapavych manzelov a boli na vsetko same a nemohli si dovolit byt rozmaznavane. Kazde tehotenstvo je ine, kazda ma ine chute, ine pocity.. nechapem, ako tu mozu niektore zeny odsudzovat ine zeny za to, ako sa citia v tehotenstve 😅 daj si to, na co mas chut, ale samozrejme s rozumom, hlavne sa nepretazuj, oddychuj a muzovi to dookola opakuj, az kym to nepochopi. 😉 Uzivaj si tehotenstvo, ten krasny cas ocakavania babatka, tes sa z toho, ako rastie a drzim palce pri porode..

nevenka
28. sep 2020

@lenka2710 lepsie by som to nenapisala 👍

nevenka
28. sep 2020

@lucilaines manzelova stara mama spominala, ako dostala chut vecer o desiatej na halusky, ked bola tehotna, tak sa muza spytala, ci jej uvari. Spytal sa jej, ci jej nesibe, ze nejde varit. Tak si uvarila sama a ked jedla, tak sa jej spytal, ci mu da ochutnat 😁...Vies asi, kam ho poslala 😂... Ale doteraz sa na tom smeje 🙂...Inak to bol muz, ktory by jej zniesol modre z neba, mali krasne manzelstvo dlhe roky. My sme sa s muzom dohodli, ze po veceroch ziadne chipsy, tycinky, somariny. Ako som tehotna, sem tam zasomre, ze zase chipsy...🙄...Len takto prevrati oci, lebo vie, ze sa tiez nezdrzi a zje. Ale nikdy mi nepovedal, ze budem tucna alebo co. Alebo ze by som nemala si dat. Vsak to sama viem, ale v tehotenstve su niekedy tie chute tazsie ovladatelne. A nie je to balik kazdy den. Takze vsetko tak s rozumom. Minule susedia sedeli na lavicke, ked niesol kvety a nevedeli chudaci prist na to, ze aky je sviatok, ze co to, ci na daco zabudli 🙈.. No proste, zmyslel si, ze mi davno nekupil kvety, tak siel a kupil. Len tak. Alebo mi donesie sam od seba cokoladku. Tak som asi tiez rozmaznana, no 😁😂

leuchtturm
28. sep 2020

len tak mimochodom, ty si stihlej postavy? Ked ta ten tvoj nahana po kopcoch, vadi mu kola, cokolada, boji sa, aby si nepribrala. Miloval by ta aj s viac kg na vahe?

rubinka
28. sep 2020

@mima173 - a ja toto nechápem o jedno dieťa si prišla a ty ideš na túru lebo muž chce a ty si potom zničená. Čo je prednejsie? Aby muž bol spokojný či život dieťaťa? Lebo po potrate si už automaticky riziková, to by si mala mužovi jasné vysvetliť. To že ine ženy behajú jak srnky pomaly do pôrodu to je uplne bezpredmetné. Ja som od tretieho mesiaca nevládala bez zadychania ani schodmi vlastného domu ísť kde ešte túry 🤦😳

mima173
autor
28. sep 2020

@leuchtturm áno, môžem zjesť aj celého koňa moja váha neprekročí 50kg 🙈

mima173
autor
28. sep 2020

@rubinka nebola to túra, povedal že sa poďme prejsť že čerstvý vzduch prospeje aj pohyb. Nečakala som že to nude hore miernym kopcom 45 minút. Zaprotestovala som že ďalej nejde že nevladzem. Na druhý deň som chcela ísť na koláč do mesta čo mame 15 minút pešo ale necítila som sa nato. Mne to príde ako keby nechcel pochopiť, že sa moje telo mení. Furt len počujem že jeho kolegu žena zvládla všetko, Ta nech si ide za nou potom 🙈🙈 mám pocit že som viac z neho vyčerpaná. Ja som tehotná a s ním trepú hormóny 🤦🏻‍♀️

rubinka
28. sep 2020

@mima173 - nedala by som ani ja takú prechádzku. Každá sme iná v tehotenstve.

simca06022011
28. sep 2020

Ja neviem, na co sa ovladas... posli ho niekam, nech sa stara o seba a nie o to co prave robis, co si das do ust.... Ked nema co robit, ako teba sledovat, ci si lahnes na 10 minut atd, tak mu treba najst nejaku pracu. To by mne osobne prekazalo,a j ked moze mat obavy aj on... Je pravda, ze ty nie len na to "co ti chuti" mas mysliet pri vybere pitia a jedenia, hlavne ak uz mas jeden potrat za sebou (co mi je luto), ale aj na to co je pre vas prospesne. Kola na zaludok, ok ale ako pitny rezim? Nuz asi nie...
A inak to ze nevladzes sa prejst, a nevies prejst na kolac 15minut do mesta, tak by si mala nieco so sebou robit. Lebo to nie je tehotnostou, kedze si len v prvom trimestri. Ja som bola taka unavena, prespala by som pol dna.. zle mi bolo atd. Ale aby som fucala pri prechadzke, to fakt nie je prisposobovanie sa dietatu. Co budes robit v 30tt, 40tt? Ono nie, ze ty si tehotna a s nim trepu hormony..mozno ti aj on chce trochu dobre... a s tebou trepu hormony a trochu aj lenivost, nemyslis? ;) A veru neodcudzujem ta za nejake tvoje pocity, kazda sme ina.. ale trosku sa treba pripravit aj na nejake nepohodlie, na to ze cim budes vo vyssom stadiu naroky na tovje telo budu vyssie. Ako zvladnes prejst do obchdou s brusiskom v 36tt? Ked teraz nevies sa prejst? Ano su zeny co cele tehu precvicia, pracuju, su aktivne a aj take co neboli aktivne ani rpedtym, ani potom, su take co MUSIA lezat. Ale nepocula som este, ze telo sa prisposobuje dietatu a preto nevladzu prejst do mesta. Ja osobne by som taku zdravotnu prechadzku dala povinne denne.