icon

Nechcené dieťa po znásilnení

livus5510
27. apr 2019

Nikdy by som neverila, že na podobné fórum napíšem, ale potrebujem akési povzbudenie... Po znásilnení od už bývalého priateľa som ostala tehotná. Som v 6 týždni, všetko je potvrdené aj gynekológom a mne sa po tomto zistení zrútil svet... Moje dieťa nie je chcené, sú to tvrdé slová, ale ja ho nechcem a neviem čo si počať, vždy som bola proti potratom a tak asi hľadám niekoho kto bol možno v podobnej situácií a nakoniec to dopadlo dobre. Som zúfalá, jeho čin som na polícií nenahlásila, ťažko sa o tom hovorí, ale potom čo sa stalo som bola zdevastovaná a nedokázala som ísť niekam kde by mi robili nejaké výtery a brali veci a podobne. Radšej som to zamlčala, hoci som nemala ani tušenie, že to dopadne takto, ja hlúpa som si mala dať tabletku po, lenže po znásilnení je posledné na čo človek myslí dieťa. A keď som sa z toho už začala dostávať prišlo toto, neviem čo si počať. Bojím sa ísť na potrat...

xixiximyxi
27. apr 2019

@livus5510 Ahoj mozno ma ine odsudila Ale v tvojom pripadne så porozpravaj o upt so svojom gynekologom vysvetli ti co a ako a neodsudi ta je viazany na lekarske tajomstvo. Upt je robene v nemocnici a je to kyretaz postup rovnaky ako ked zena potrati spontalne a ide na vycistenie do nemocnice. Mas pravo så rozhodnut sa tak aby si vedela zit a zacat odznova a zabudnut na to co så stalo. Robila som instumentarku a ano asistovala som pri potratoch a som aj matka a aj veriaca. Vyhladaj este casom sexuologa lebo mozes mat mat problem zo sexom a intimnostami v dalsom vstahu ak chces napis ip

kikusrisko
27. apr 2019

@livus5510 neber to v zlom ale vzhľadom na tvoj psych. Stav po tramatizujucej udalosti... Chod radšej na potrat (sme v 21str. Je to na bežnej báze že sa tam baby nezmastia áni do čakárne) otec podľa toho čo tu píšeš není v poriadku mala si ho udať a nie sním mat dieťa možno by ti robil zo života koli tomu peklo keď už takéto niečo ti spravil ja by som sa bála co to bude ďalej 😖

nika3136
27. apr 2019

@soldi
Určenie otcovstva rozhodnutím súdu

O určenie otcovstva môže v súlade s ust. § 94 ods. 1 Zákona o rodine požiadať matka ako aj otec dieťaťa.
Za otca sa pre tento prípad podľa ust. § 94 ods. 2 Zákona o rodine považuje muž, ktorý s matkou dieťaťa súložil v čase, od ktorého neprešlo do narodenia dieťaťa menej ako stoosemdesiat a viac ako tristo dní, ak jeho otcovstvo nevylučujú závažné okolnosti.
Účastníkmi konania o určenie otcovstva sú v súlade s § 108 ods. 2 zákona č. 161/2015 Z. z., Civilného mimosporového poriadku navrhovateľ, dieťa, matka a muž, ktoré otcovstvo má byť určené.
Súd nariadi vypracovanie znaleckého posudku, a to najčastejšie z odboru hematológie (tzv. krvné skúšky), gynekológie (porovnanie termínu súlože a pôrodu), sexuológie (zisťovanie schopnosti muža splodiť dieťa), genetiky, vrátane DNA diagnostiky. V súčasnosti je schopnosť vylúčiť alebo určiť otcovstvo mimoriadne vysoká a vierohodnosť dosahuje takmer 100 percent.
Na základe rozhodnutia súdu sa dieťaťu vydá nový rodný list

A prosím ťa, netáraj tu bludy najmä ty.
Snažíš sa zahrať na city s tým, že dotyčná bude žiť naďalej s pocitom, že zabila. Naštuduj si ďalšie zákony, alebo prestaň používať takéto výrazy, pretože interupcia je v našej krajine legálna a beztrestná. Dávaj si pozor na ústa, nevieš, komu môžeš ublížiť.

extempore
27. apr 2019

@nika3136 ak by ho uviedla v rodnom liste, tak mu normálne patria rodičovské práva - bez ohľadu na to znásilnenie. A môže sa tiež stať, že sa dozvie o tom, že @livus5510 je tehotná a bude sa svojich rodičovských práv domáhať. Ak by ho aj neuviedla ako otca a on bude iniciovať testy DNA, potom ho do rodného listu zapíšu. Môže sa to stať - bude si pre to dieťa chodiť, budú sa stretávať. Osobne nie som za potraty, ale v tomto prípade by som to zvažovala hneď z niekoľkých dôvodov:
1. trauma zo znásilnenia - dieťa je "produktom" znásilnenia
2. ekonomické dôvody
3. odsúdenie okolia

lavender273
27. apr 2019

@livus5510

Je mi velmi luto co sa ti stalo, nikto nema pravo na teba siahnut. On je obycajne hovado a chudak, no bohuzial podarilo sa mu ta zlomit. Neviem si predstavit cim prechadzas, preto ti nemozem radit co robit. Verim tomu ze akokolvek sa rozhodnes, bude to spravne rozhodnutie.

K tabletke PO som len chcela tolko povedat, ze to tiez nie je 100% riesenie. U nas v rodine sa po tabletke po narodilo postihnute dieta. Takze si to nevycitaj, ze si to nebrala.

Mala som spoluziacku, take tiche dievca, vela sme o nej nevedeli. Az po case sme sa dozvedeli ze jej mama bola znasilnena. Mali naozaj krasny vztah.

Ja sama fakt neviem co by som robila. Co ak otec dietata si bude narokovat na dieta? Psychopatovi davat dieta, diky pekne.

miska0948
27. apr 2019

@livus5510 je mi strašne ľúto čo si si musela prežiť, a čo prezivas .. ja osobne som nič také nezažila, ani nikto v mojom okolí .. tiež mám 22 a neviem si ani takú situáciu predstaviť ... Je smutné že na svete su taký zlý ľudia , takí necitliví ako ten tvoj ex :( .. ver, že nech sa rozhodneš akokoľvek, nikto tá nebude odsudzovať .. tak ako máme každá svoj názor, tak máme každá právo rozhodnúť sa .. držím ti palceky nech to zvládneš a hlavne, rozhodni sa správne 🙂 dobre si zvaž pre a proti, a rozhodni sa tak, aby si TY bola šťastná .. ak by si chcela popísať kľudne mi napíš správu 🙂

janulik2008
27. apr 2019

@livus5510 ahoj. Deticky nemam tak napisem len svoj nazor 🙂 ci si babo nechas alebo nie je na tebe. Nam neprinalezi sudit ta nech sa rozhodnes akokolvek 🙂 naozaj drobec za to nemoze on sa nepytal a v tomto pripade ani ty samozrejme pbaja ste v tomto nevinne ☹ ... sama nvm ako by som sa zachovala ja ... pretoze vyhlasovat ze by som sla na potrat by bolo odo mna sebecke tak ako vyhlasovat ze by som si babatko nechala. A tvojmu byvalemu by som ho odfikla 🤬. Mas to naozaj tazke ale nech sa rozhodnes akokolvek je to tvoje rozhodnutie. Drzim prsty 🙂

melody5
27. apr 2019

@livus5510 Je taka perspektiva, v ktorej sa daju dobre robit dolezite rozhodnutia, a to predstav si seba na smrtelnej posteli.Vtedy nase strachy, obavy z ludskych nazorov na nas, atd. su totalne nepodstatne.Zavazi len to, ci to bolo alebo nebolo spravne rozhodnutie.Keby sa mi nejaka mamicka zverila s tym,ze sa jej.toto stalo a dala dietatko na adopciu, v mojich ociach velmi stupne.Skus poradnu Alexis, maju aj taketo skusenosti. Nechcem citovo vydierat, ale neviem si predstavit, ze dieta, ktore ta lubit bude, a ono bude, si jeho mama, by si nelubila nakoniec.

dusan_ko
27. apr 2019

@livus5510 uz si sa rozhodla.....tak preco pytas rady....

jeennyv
27. apr 2019

@livus5510 ja som prezila situaciu..nastastie slo “len” o pokus, ale pri uvazovani a vyrovnani sa s tym, som si uvedomila, ze ide o specificku situaciu a nikto, kto neprezije nepochopi...a za mna ti tu ziadna nema dovod vnucovat svoje frustracie mat nemat dieta, moct nemoct mat dieta, nabozenske presvedcenia atd..navstevuj odbornika a rozhodni sa ako sa citis...lebo ziadna co komentuje nebude citit tvoje pocity, vychovat pripadne za teba atd..pre mna je to doteraz tazke a to nie som a nebola som v tvojej situacii..drzim palce a urob tak co oslobodi tvoju mysel a dusu, aby si mohla ist dalej....

misshellla
27. apr 2019

@livus5510 Och, prajem Ti veľa sily😢Obidvaja (ty aj bábätko) ste obeťami 😢, nemôžete za to co sa vám stalo😢, preto ta prosím, neublizuj mu a ani sebe, bojujte spolu za seba, vy to dáte! ❤️Pomaly krok za krokom, žiadne veľké veci❤️Nikto nehovorí, že to bude jednoduché a ľahké, rodičovstvo nie je pre babovky, ale neboj sa tvoje dieťa ta ľúbi, verí ti a dá ti silu, o ktorej sa ti ani nesnívalo, len trochu ver aj ty jemu❤️keby niečo kľudne napíš 👍

patrikaa2
28. apr 2019

@soldi no je to dosť smutne skôr je to pre mna DAR nie “ záväzok “ vygrckat sa môžeš ísť ty ahoj ❤️

kattrin5
28. apr 2019

@livus5510 jednoznacne potrat, ak citis, ze to dieta mechces a nechces ani adopciu, ine moznosti nemas.

stanclovapetra
28. apr 2019

Dieťatko za nič nemôže...materinská láska je najsilnejšia ❤. Rozhodni sa srdcom.
Maličké má iba teba...nevšímaj si okolie,v prvom rade hlaď na seba a babatko, ktore v tebe rastie. Zvládneš to,veľmi vám držím palce 😉

moni73
28. apr 2019

@livus5510 v prvom rade ti velmi drzim palce.
Pride mi zmysluplne objednat sa na potrat v co najkratsom case, s tym, ze termin si das na koniec obdobia (kedy sa este da) a vybavit co najskôr potrebne vysetrenia. V buducnosti pri pohlade spat ti moze pomoct, ze si si dala cas na rozhodnutie, ze si neriesila s horucou hlavou, ze k rozhodnutiu si dospela po zrelej uvahe. A nech sa uz rozhodnes akokolvek, skus sa presvedcit, ze prave toto rozhodnutie bolo spravne.

domculik
28. apr 2019

@livus5510 Ahoj, v prvom rade musi byt naozaj strasne to co prezivas, na druhu stranu mi pride rovnako strasne jeden traumaticky zazitok potlacat dalsim - potratom. Niektore kocky tu pisu ze v dnesnej dobe sa to robi ako na beziacom pase, no ja s tymto nie som absolutne stotoznena, nakolko verim vo vyssi princip. Verim ti, ze je tazke sa odosobnit, ale odosobnit sa musis, pretoze to dieta ma cisty stit, nie je to ziadna stelesnena zloba ale nevinna dusa, ktora urcite nechcela byt splodena ako nechcena, nenavidena a pritaz. Si to minimalne z polovice ty... Ja by som sa asi v tvojom pripade zamyslala nad tym, ako mu dat sancu na zivot niekde inde ak ho uz aj ty nechces...ako tu viacere kocky pisali, porozpravat sa s gyn. ci sa da nejak osetrit PN, prip. viem ze je nejaka poradna Alexis...a co rodina, niekto blizky, nevedia ti nejako pomoct, poradit ? Nebude to jednoduche, ale uz tu holt ta situacia je a musis sa s nou popasovat.

misinka0611
28. apr 2019

Nebudem ti písať čo máš robit. Možnosti sú, máš na vyber ako uchopit tuto situaciu. Nezažila som to, takze radiť ti a hovoriť čo máš robit je z mojej strany trúfalé. Najlepšie by bolo keby si našla niekoho kto si tým prešiel. Taký ti najlepšie poradi a pochopi ta.

Ja ti len želám aby si sa dobre rozhodla a nech už bude tvoje rozhodnutie alekolvek aby si ho nikdy nepoulotovala. Máš to ťažké, ale zvladnes to. Je to čerstvé si v šoku. Čím viac času uplynie tým to bude jasnejsie 🙂

domculik
28. apr 2019

@extempore inak zaujimavy podnet, vobec neviem ako to chodi v pripade domahania sa otcovstva, niektore kocky to tu spominaju, ale ja si nemyslim, ze je to take jednoduche. ak ja raz poviem ze on otec nie je, nezili sme v manzelskom zvazku ani oficialnom partnerstve, tak ako ma moze prinutit ist na testy ? to by mohol hocikto, nie ??
a keby s tym aj zacal sudne, tak ona by mohla oponovat, ze bola znasilnena a to je padny dovod dokonca aj na zakaz priblizenia, cize pochybujem ze by sa vobec nie oho domohol.

moneequa
28. apr 2019

@livus5510 drzim palce aby si sa rozhodla tak aby si bola stastna. Ak chces ist na potrat, tak chod a nevycitaj si to.. Vychovavat dieta je narocne, nemas financie, nemas pomoc, mala by si to sama velmi tazke a este v tvojej situacii. Keby Ti ma aspon kto pomahat, ale pisala si , ze nema. Drzim palce

sivana09
28. apr 2019

@livus5510 mrzí ma, čím si prechádzaš a čo sa ti stalo. Vidím niekoľko nedostatkov v odpovediach. Ako uz niekto spomenul, presne tak aj je, teoreticky môže prísť ešte k spontánnemu potratu, ktorý je síce veľmi častý v prvom trimestri, ale spoliehať sa na to určite nedá. Keďže pracuješ s chemikáliami a svoju prácu ako tehotná vykonávať nemôžeš, ani zďaleka to neznamená, že pôjdeš na pn do materskej. A z akeho dôvodu? Ak oznámis zamestnávateľovi tehotenstvo, musi ta preradit na pracu, ktoru vykonávať môžeš. Ak takú prácu pre teba nenájde - zostanes doma, nieco ti bude platit socialka a zamestnavatrl ti bude doplacat rozdiel do plnej vyplaty. Cize ak si zamestnana na dobu neurčitú, do materskej mas takmer zaruku plneho platu

tecko28
28. apr 2019

@livus5510 existuju rozne organizacie, ktore pomozu, tehotenstvo sa da maskovat, ak dieta nechces nejakemu neplodnemu paru urobis obrovsku radost a dietatu das zivot a rodinu

janulka1802
28. apr 2019

Poznám zopár matiek ktoré svoje deti neľúbia nestarajú sa o ne a vôbec neboli znásilnené takze nechápem odkiaľ tu poniektoré píšu o bezhraničnej láske ku každému dieťatku realita taká rozhodne nie je vždy a v takom citlivom smutnom prípade ako je tento by som už dupľom netvrdila že ho určite bude ľúbiť možno áno možno nie koľkokrát tu aj samé ženy píšu smutné príbehy aké zlé vzťahy majú s vlastnou mamou takze s takými definitívnymi tvrdeniami by som bola opatrná ja si takúto situáciu neviem predstaviť to musí byť strašné byť znásilnená autorke veľmi držím palce aby sa z toho dokazala spamätať a nech sa rozhodne akokoľvek bude to len jej rozhodnutie a nemá sa čo komu spovedať

nikiki29
28. apr 2019

@livus5510 moja rada určite nie je typická “koníkovská” a pár ich tu už bolo. Ja by som išla na potrat... trvalo mi 10 rokov spamätať sa z toho čo sa stalo. Keby náhodou vtedy otehotniem mám 10 rokov nenávidieť to dieťa? Nedokázala by som ho ľúbiť a starala by som sa len z povinnosti.
Ale každá sme iná. Podľa mňa keď sa rozhodneš či už bábo si nechať alebo nie, mala by si po rozhodnutí cítiť vnútorný pokoj... také akési psychické odľahčenie, že takto to má byť. Ja to vždy cítim, vždy sa mi uľaví keď spravím nejaké ťažké rozhodnutie... daj tomu čas, rozhodni sa sama! podľa svojho vnútorného pocitu. A nemeň svoj názor na základe ostatných ľudí, či už sa rozhodneš tak alebo onak.
Deti sa majú plodiť a vychovávať z lásky...

rik01lulaka
28. apr 2019

@livus5510 je smutné čo sa stalo, stavať by sa nemalo...ale dieťa za to nemôže, ma právo žiť keď už bolo pocate akýmkoľvek spôsobom.
Zväz adopciu...a možno to bábätko budeš milovať nadovšetko, skús tu psychoterapiu.
Vieš, nie to dieťa ti bude pripomínať strašnú vec, ale to už je v tebe, tvoja minulosť a zlá to človek nezabudne aj keby mu to nik nepripomínal ☹
AJa keď bude babou väčšie nik ti nebráni mu pravdu povedať o otcovi
Je to moj nazor, tiež by som bola zdrevená, ale nedokázala by som sa pozrieť do zrkadla ak by som babu resp nám dvom nedala šancu
Prajem ti všetko dobré

ave17
28. apr 2019

@domculikahko si to predstavuješ jednoducho, ale áno, môže sa domáhať, určite by sa našli aj svedkovia, ze boli partneri, ona by pred súdom asi tiež nesklamala, predsa prísaha, krivé svedectvo...., a nás právny systém je nastavený tak, že právom dieťaťa je mat otca aj matku, takže ak bude požadovať priznanie otcovstva a dna testy nariadené súdom to dokážu, tak ho zapisu-v" prospech" dieťaťa . To ze dieta vzniklo pri znásilnení bohužiaľ nijako nedosvedci, tvrdenie proti tvrdeniu....

extempore
28. apr 2019

@domculik ak matka poprie otcovstvo, otec to dá na súd a ak testy DnA potvrdia jeho otcovstvo, potom ho uvedú v rodnom liste...

extempore
28. apr 2019

@domculik znásilnenie musí dokázať... Čo je s odstupom času dosť ťažké... A keď to aj dokáže, to, že je otec násilník nemá vplyv na to, že je otec. Jeho rodičovské práva môžu byť obmedzené zas len súdom...

soldi
28. apr 2019

@deedol
@nika3136

netvrdim, ze zo zakona by sa nemohol, ale netreba zabudat, ze to nie su len otcovske prava aj povinnosti. to je jedna vec. druha vec, neviem si predstavit, ako sa ide na sud dozadovat svojich prav a povinnosti a riskovat, ze bude celit obvineniu zo znasilnenia (psychoterapeutka, kam autorka chodi by lahko potvrdila, ze to nie je ziadny vymysel).
zapisanie otca do rodneho listu proti suhlasu matky a po znasilneni pokladam za vysoko nepravdepodobne a skutocne si nemyslim, ze by ho vobec napadlo nieco take riesit, tak nechapem, preco tym autorku strasite

domculik
28. apr 2019

@soldi ano presne takto podobne aj ja uvazujem.
@extempore
@ave17

soldi
28. apr 2019

@patrikaa2 Ty tu davas grcajucich smajlikov, nie ja 😉
mam styri deti a to, ze ich oznacujem za zavazky nie je predsa nic dehonestujuce. je to fakt. aj manzelstvo je zavazok na cely zivot (v tych stastnejsich pripadoch).
ale chapem, ci precitlivela, nabita hormonmi, potrebujes sa hadata slovickarit, v pohode, posluz si 😀