Nechcené tehotenstvo
Ahojte dievcata, som tu nova a chcem sa spytat na nechcene tehotenstvo. Pomohli vam nejake caje alebo potraviny? Popripade ci existuje nejaka tabletka co by zabranila pokracovaniu tehotenstva.
A tomu priateľovi si to povedala či nie? 14.01 píšeš, že sa veľmi teší a potom 14.05 že mu to musíš do utorka nejako povedať 🙄
@sashabb ano tesi sa z babatka, ale nevie o tom ze rozmyslam o tom vswtkom
Určite to povedz partnerovi. Keď sa to dieťa splodilo nebola si tam sama, bol tam aj tvoj partner, obaja ste boli v riziku, to, že ste ho podcenili je už na inú debatu... ja som bola v prvom ročníku na VŠ, mala som 20 rokov, priateľa sotva dva roky keď som si našla dve čiarky na teste a bola som vydesená ako nikdy v živote... Prestupoval som z Trnavy do rodného mestá takže plus druhý ročník som mala 12 ďalších skúšok ktoré som musela absolvovať, lebo som mala rozdiely v osnove... Počas tohto chaosu sme stihli svadbu, dokončila som úspešne druhý ročník aj so všetkými skúškami a začali sme stavať dom.
Keď mal maly pol roka nastúpila som do školy aby som dokončila bakalárske štúdium. Rodina bola podpora, aj manžel, hoci mama to predychavala dlho,teraz mi hovorí aká bola sprostá a aké mám ja šťastie že som mlada mamička. Na promóciách som mala v ruke krásny diplom a krásneho syna. Tri mesiace po Tom som išla robiť, malý do škôlky a neskôr prišiel ďalší syn 🙂
Manžel pracoval ako tvoj, je o 6 rokov starší a nikdy by som ho nedávala na nižšiu koľaj v rodičovstve, každý muž si zaslúži vedieť, že splodil svojho potomka, určite mu to povedz, určite ho z toho nevynechaj,ste v Tom spolu, tak ako ste boli spolu v posteli ❤️ tie najťažšie rozhodnutia si vyžadujú veľa veľa odvahy
Aha takže už to vie, polka mojej dopovede je teraz bezpredmetná :D ale pointa ostáva, zvládnuť sa dá všetko, ste partneri pristupuj k nemu tak, ľahšie sa veci zvládajú vo dvojici, tak ako ty chceš (predpokladám) byť jeho oporou keď bude zažívať niečo ťažké, on určite chce byť opora pre teba. Povedz mu každú svoju myšlienku, všetko si prejdite spolu, jedine tak nájdeš riešenie a môžeš byť spokojná.
Chápem ťa, ale to určite robia veľa aj hormóny, ktoré maju u teba teraz riadnu disko. Ono sa povie ľahko, že rozhodnutie je na oboch, ale žena je tá, ktorá bude nakoniec všetko znášať. Možno aj preto teraz cítiš tak trošku ťarchu na svojich pleciach l, že je všetko len na tebe. Ak sa rozhodnete nechať si bábätko tak sa tá zodpovednosť rozloží neboj. Na drahom budú financie a bývanie a na tebe bábätko. Tak v skratke povedané🙂ja ťa nechcem prehovárať aby si si ho nechala, ale dobre to zváž. Sama musíš vedieť aký vzťah máš k deťom a hlavne na akých základoch je vzťah teba a tvojho milého. Vieš teraz ti možno príde interupcia ako ideálne riešenie, ale do budúcnosti by ti to mohlo ako žene veľmi ublížiť. Už to nebudeš ty. Všade kde pôjdeš a uvidíš nejaké dieťa, pomyslíš si na svoje. Aké by malo vlásky, čo by už vedelo. Na Vianoce ti bude ĺúto lebo to by si už bola v nejakom 9 mesiaci a mala by si krátko pred porodom. A takto by ti bolo každý rok.ak máš zázemie, partnera ktorý stojí pri tebe, skús sa na to pozrieť z inej strany. A rovnako mysli aj na to čo som ti napísala vyššie, že študovať sa dá aj popri dieťatku, kamoška tak doštudovala právo.
Tak sa teste spolu, ako chapem tie uvahy, ale ten typ skoly vystudujes lavou zadnou, kamosky dali PhD v poho pri materskej. Dalsie studovali kadeco. Na mna cela rodina pozera ako na chuderu, ze som nevystudovala druhu skolu za tie dva roky, len corona to hatila. Ale jednu uni uz mam. Sak normalne budes mat babo a co. Ja Ti neviem, ja by som si to babo nechala. Ako je to na Tebe, ale ked sa partner uz tesi, tak co potom s tym vztahom ako takym. Mna teraz caka v 37 planovanie druheho babatka, co Ti poviem, rodit budem v 38,39, ak sa vobec podari. Ked deti su take nieco, co da v zivote velmi vela, je to taky mensi zazrak. A hlavne velmi ovplyvnis to, ake bude. Mozes to cele vytvarat po svojom. To nikdy ako teta, krstna alebo pedagog mat nebudes. Tam uz si vzdy totiz vedlajsia kolaj
ani ja neodpovedam na to co sa pytas len ta chcem povzbudit, ako aj ostatne tu zeny, aby si nad tym este porozmyslala. Ani vela zien po 30 sa neciti pripravenych, to zaziva skoro kazda s prvym tehotenstvom. Poznala som jednu babu, ktora mala dieta v 17-18 a potom ked malo 5r tak zacala studovat VS (aj taku narocnejsiu). Takze da sa hocico. Dneska mas tolko moznosti ze ked dieta pride velmi skoro nie je to vobec koniec vsetkym planom, ani kariere ani nicomu. Mozno ti to casom prinesie dokonca urcite vyhody oproti zenam co maju dieta az v neskorsom veku. Ak ta este aj priatel podporuje tak to je uplne super.
Inak ked chces pedagogiku tak asi budes robit s detmi, mozno starsimi, mladsimi. Ja som par krat potratila a ked som prisla ucit do skolky a videla deti narodene presne kedy by to moje malo ten vek, bol to masaker. Stale som rozmyslala ale by asi bolo, ci by vyzeralo ako to alebo ono dieta.
Tak mu povedz o čom rozmýšľaš, ale mu aj vysvetli prečo o tom rozmýšľaš. Ale keď sa teší tak sa ti čudujem že vôbec nad takou vecou dokážeš uvažovať....
Ahoj. Skús poradňu Alexis. Sú fakt skvelí.
pozri ...blbe komentare si ozaj tu nevsimaj...ja teda zasnem co sa tu obcas objavi za individuum, ale zasa comu sa cudujeme v tomto svete... ako baby pisali, skus tu poradnu Alexis, kludne im zavolaj alebo napis mail, ony sa ti urcite ozvu a su veľmi fajn. Verím, že nájdete riešenie a ukludnia Ťa...a ešte jedna vec. Občas sa v živote stavajú veci s ktorými nepočítame, v tvojom pripade to je koniec koncov celkom príjemna vec, hoci sa ti to možno v tomto okamihu tak nezdá. Ja som toho názoru, že všetko, čo sa deje sa deje z určitého dôvodu...možno ho teraz nevidíš ale o rok alebo možno o 10 si povieš, ešte že sa to stalo 🙂 verím, že to tak bude. držím palce
@sissy27 tiez suhlasim, kebyze chcem ist na potrat neriesim to na modrom koni, kde su vsetky najmudrejsie. Su vacsie hrozy ako potrat, napriklad tyranie nechcenych deti vlastnou rodinou , pripadne malo lasky - je tu kopec diskusii o tom ako matky nemali radi svoje deti a davali im to patricne najavo, tak nesuhlasim ani s nazorom, ze ked sa narodi hned ho bude mat rada, staci to tu pohladat po kadejakych modrokonikovskych diskusiach.
@xena0 ja som ta oznacit nezabudla...ten komentar nebol venovany tebe ale autorke...skus citat s porozumenim. Samozrejme, ze vsetky tu rozumieme tomu, že snažiť sa ukončiť tehotentvo svojvoľne nejakými babskymi radami alebo zazračnou tabletkou nie je bezpečné a snažíme sa to vysvetliť a poradiť, čo robiť...ale SLUŠNE. Rozumieš? Načo tu bude kto komu nadávať do trúb a kráv...ako skutočne to nemá význam. Ona chcela radu...je mladá, v strese...vieš tomu sa vravi EMPATIA...keď sa človek skúsi vcítiť do toho druhého a pomôcť mu...nie ho znemožniť a ponížiť. Myslím si, že to by malo byť cieľom...
@laucia pravdupovediac prečítala som len úvod, nečítala som ho celý takže ..aké evidentne si má tam spomínala tak sa patrí má označiť nech môžem reagovať ;) to je tvoj názor, ja som si svoj názor napísala tiež, z môjho pohľadu človek ktorý už pohlavne žije tak by mal vediet ako sa postaviť k prípadnému tehotenstvu a keď už teda zvažuje jeho ukončenie tak aspoň normálne a nie babskymi radami... a nie v tomto empatická niesom lebo tu nejde len o zdravie autorky alé o zdravie jej dieťaťa, ktorému môže ublížiť pre jej hlúposť a to je zase sebecké od nej lebo pozerá len na svoje pohodlie.. žiadna zodpovednosť
@katulienkax pre mňa je tu tak 90% "problémov" niečo, čo by som v živote neriešila na akomkoľvek diskusnom fóre... ale tak to som ja 🙂
Neboj sa, zvládneš to! Ja som vydatá žena 4 deti a poviem pravdu ,že s každým tehotenstvom som sa musela zo začiatku vyrovnávať.aj keď to boli plánované detičky. Proste také objavy ako to človek zvládne. A tiez, čo na to okolie( 🤷 blbosť viem, je to každého osobná vec koľko má deti a kedy.....) Ale keď uvidíš tie reakcie ako sa s tebou tešia a o 9 mesiacov bábätko,nič nie ja na svete krajšie 😘. Ja som síce nerobila VS s dieťaťom,ale mala som spolužiačky a zvládali to super a to bolo denne štúdium.Drzim palce
pripajam sa k niektorym odporucaniam, co tu uz zazneli. v Poradni ALEXIS s Tebou preberu vsetky moznosti riesenia neplanovaneho tehotenstva a Ty sa rozhodnes.urcite skus kontaktovat bud mailom, alebo telefonicky(nie je to nonstop 24-hod.linka,ale zavolaju naspat ked budu moct)

Skús si to ešte dobre premyslieť, určite váhaš, čo ďalej...čo bude...ale keď sa tvoj drobček narodí a prvýkrát usmeje je na nezaplatenie. Tie momenty som milovala pri oboch mojich dcérkach. Odporúčam ti kontaktovať PORADŇU ALEXIS, pomáhajú neplánovane tehotným ženám aj anonymne. Poradenstvo u nich je bezplatné. Určite ti nejako poradia a rozhodneš sa ako ďalej.