Nechcené tehotenstvo a túžba potratiť
Ahojte žienky, mamičky a budúce mamičky. Prišla som sa k vám zdôveriť so svojími dlho potláčanými pocitmi z prvého trimestru. O tom som nepovedala ani svojej psychologičke keďže nemá deti a možno by ma tak nevedela pochopiť a podporiť ako vás tu skúsené mamičky. Tak začnem prv tým, že prv než ma slovne ukameňujete a odsúdite chcem povedať že každá si raz v živote prešla niečím čo možno v živote oľutovala a nech hodí kameňom ten, kto aspoň raz nezhrešil. Som mamičkou už dvoch dievčat, ktoré sú už veľké školáčky na začiatku druhého stupna. Som šťastne rozvedená a 6 rokov som žila s deťmi sama až kým som nespoznala svoju životnú lásku. A tu sa to začína. Po pol roku spoznania sa, som s ním otehotnela. Predtým sme sa o tom zhovárali, že by sme dieťa chceli, ale až tak o 2-3 roky. A potom prišiel nečakaný zvrat keď som zistila že som otehotnela počas mojich neplodných dní. Prv šok, že ako mu to oznámim že je to asi prúser, ale keďže je to rodinný typ a bábätko so mnou chcel mať, tak som sa rozhodla že
túto správu mu oznámim pozitívne a že sa to malo tak stať, že nám to bolo súdené a že to budem brať aj ja pozitívne. Nahovárala som si, že sa aj ja teším ale opak bola pravda 😔. Všetci sa okolo mna z tej správy tešili tak som sa snažila aj ja s nimi ale nevedela som to úprimne. Len som nechcela aby na mne videli odpor k tomu tehotenstvu. K tomu som mala extrémne
nevoľnosti a môj odpor sa zvýšil. Začala som to embryo nenávidieť, plakala som z toho že ako som mohla dopustiť to, že som na žiadosť priatela nebrala HAK a pod. Nevedela som to malé prijať a vo mne začala rásť túžba potratiť. Priatelovi som o tom nepovedala, pretože som ho nechcela raniť. Tak som išla na vlastnú päsť. Tajný potrat cez lekára by som neskryla a aj tak by som na to nemala peniaze a tak som to skúšala tak, že som chcela potratiť spontánne. Nedávala som si pozor na bylinkové čaje napr.Šalvia, levanduľa...,ktoré sú v teho nevhodné, prestala som užívať kyselinu listovú čo mi dr. predpísal, jedla som naschvál sushi a steaky kde bolo surové mäso, nejedla som ovocie, zeleninu, pomaly som nejedla nič aby som bábu nedala živiny, pila som víno a občas aj tvrdé a kúpala sa v horúcej vode a pod. proste všetko pre to, aby som vyvolala spontánny potrat. Ako fakt mama roka 😒. Asi to bol aj vplyv silných hormónov. Dostala som depresie ale tak silné že som túžila to dieťa v sebe zabiť aby sa nenarodilo. Podvedome som aj cítila že to niesom ja a len to musím vedieť len prijať a ísť ďalej. Veď nemám ani existenčné problémy, ani by som na to malé nebola sama, aj o bývanie mám postarané takže som nevedela svoje pocity pochopiť a ktorým som nevedela ani vôbec zabrániť. Jednoducho išli zo mňa. Psychologička mi na začiatku teho povedala že keďže je to šok z neplánovaného tehotenstva tak moje myšlienky a pocity sú na mieste a že je to úplne normálne, lenže ona nevedela o tom že to silnelo, lebo som sa s tým chcela popasovať sama, pretože predtým som trpela depkami a viem ako s nimi zatočiť a že to čo ma ovláda sú len moje hormóny. Takže som vedela že to raz skončí a bola som potom vzorná mamička keď som nebola pod hormonálnym návalom, ale keď ma tie hormóny chytili, opäť som všetko pre to robila aby to zo mňa vyšlo von. Ako Dr.Jekyl a Mr. Hide 🤔🙄. Pred pár dňami to zo mňa opäť pod hormonálnym vplyvom pred priateľom vyprdlo a išla som s necelou pravdou von ale len to, že sa na dieťa neteším a že zvažujem potrat. Samozrejme sa ho to emočne dotklo, ale potom som mu vysvetlila že som mu o tom nechcela povedať, lebo som vedela že ma to raz prejde. Odpustil mi lebo ma silno miluje a chápe moje obavy. Tak ma pekne ako správny chlap a otec dieťata podržal. Od kedy som to nahlas vyslovila, začala som pociťovať mierne výčitky a začala som sa báť. Včera ma priateľ požiadal o ruku a mňa to úplne dostalo. Asi to bola liečba láskou alebo čo ale vo mne sa to úplne otočilo a začala som aj to bábo pod srdcom ľúbiť a dokonca sa na neho aj tešiť. Teraz mám veľké výčitky čo som to urobila a ako som škodila malému. Hneď som si vzala vitamíny, kyselinu listovú, už chcem aj normálne jesť aby rástlo. Zajtra idem na prvotrimestrálny skríning a ja mám z toho obavy. Čo ak som mu ublížila a nebude zdravé a pod. Môže za to moja psychika aj keď je to asi zlé ospravedlnenie, no fakt mám teraz z toho strach. Prosím zdržte sa s nádavkami na moju stranu, odsudzovanie a pod. Som len omylný človek a potrebujem teraz len oporu od vás skúsených mamičiek, ktoré si niečím podobným prešli alebo prechádzajú. Nikto okrem vás to nevie, pretoze sa za to hanbím čo i len kamarátke o tom povedať. Ďakujem za pochopenie a vašu oporu v týchto mojich krušných dní. Ešte raz prosím nehádžte na mna kamene.🙏🙏🙏🙏 Prišla som sem o žiadosť o psychickú pomoc. Ďakujem.
P.S. : Psychiatra vážne nepotrebujem, lebo mimo toho konania sa vzorne staram o deti, muza a pod. Nikto na mne nič nespozoroval,zmeny správania a pod. Bol to len môjvnútorný konflikt.
o pale až tak o pár rokov . No nečakala som že to
Akože tie šalvie, sushi, steaky, horúca vaňa a pod., to určite nič nespôsobí a ani pohár vína. Z toho tvrdého, koľko toho bolo? Dúfam, že nie pol litra. Vynahrad to babu teraz a v budúcnosti a už sa k tomu nevracaj. Sustred sa na veci, ktoré môžeš ovplyvniť
@katinka3210 Oh to bolo čítanie ako detektívka a bol tam taký dramativký zvrat. Ako sa mi uľavilo keď si napísala že všetko ok. Som ohromený že tak malo stačilo - požiadať ťa o ruku. Aspoň tak som tomu rozumel. Neodsudzujem ťa. Psychike nerozkazes keď nefunguje. Len treba keď to už o sebe vieš tak musíš preventívne chodiť na psychoterapie a držať sa robiť psychogygienu a spoznávať svoje vnutro. Seba. Dieťatku verím že nič nebude. Mysli na to dobre a neodchádzajte do zlých predstav a príbehov.
@katinka3210 Nemaj strach...pri prvom tehotenstve som do tretieho mesiaca nevedela, že som tehotná, v tom čase som bola tuhý fajčiar a za tú dobu bolo dosť víkendov, kedy som si dopriala dosť alkoholu, keďže veľa kamarátov v tej dobe malo narodeniny a oslavy. Chlapec má už 11 rokov, je riadny chlap, pomaly taký vysoký ako ja, je zdravý, za život bral zatiaľ iba 1 krát antibiotiká. A to mám kamarátky aj známe, ktoré brali všetky možné vitamíny od prvého dňa, čo zistili, že čakajú bábätko, stravovali sa extrémne zdravo a deti do roka aj 5x antibiotiká. Takže kľud, prajem príjemné tehotenstvo, užívaj si každú chvíľu, rozprávaj drobčekovi v brušku, ako ho miluješ a na to, čo sa dialo pred tým, čím skôr zabudni a nič si nevyčítaj 😘
Vieš ako sa vraví, čo sa má stať sa stane a myslím, keď sa to podarí a pozrieš sa na svoje mimčo tak takéto pocity ťa prejdú 🙂
@katinka3210 ja ta úplne chápem. My sme tiež druhé babo chceli, ale keďže mi bolo stále zle a krvacala som, tak som si tiež niekedy želala, aby to bolo radšej už za mnou. Keď som týždeň nič nevedela dat do úst, úprimne som lutovala, že som tehu... Je to ťažké. Budúci týždeň idem tiež na skreening a doteraz, vždy keď som bola na kontrole, tak som nechápala, ako si to babo krásne rastie, keď ja len chudnem. Aj sa teším, aj sa bojím. Sama neviem, čo viac. Vitamíny som na začiatku tiež nebrala, nedokázala by som to. Ale pevne verím, že bude všetko v poriadku a bude to len lepšie.
Ale nerob si starosti. Keď máš zdravé tehu, tak to, že piješ bylinkový čaj babo nijako nepoškodí. Ani tabletky kyseliny listovej, ani kúpeľ. Podľa mna je dôležité, že si si to v sebe ujasnila...a postupne si budeš budovať aj vzťah k tomu malému. Držím palce, aby to tak bolo a užila si si ten čas a bola stále spokojnejšía. Nakoniec sa všetko urovna. Prajem veľa sil💗
@slovakboy krásne a dojímavo napísané 🥲 Ďakujem 💗
@ailiba Ďakujem za upokojivé slová 💓 držím palce na skríningu. Som rada že som také prvé pocity nemala iba ja ☺
@katinka3210 bude to dobre, neboj🌹
@ladyvi Veľmi krásne a vystižne si to napísala. Tvoje slová ma pohladili na duši tak ako každého pozitívny, upokojujúci a úprimný komentár, ktorý nemal odsudzujúci charakter a chápe moje konanie keďže vie a sám si to možno aj zažil. Zatiaľ sú tu rozumný a chápajúci ľudia ale určite to večer vymažem, lebo sa tu potom môžu objaviť aj ľudia pred ktorými ma tu poniektorý varujete. ❤
Ďakujem všetkým veľmi pekne za upokojujúce slová. Veľmi si to vážim. Ani si neviete predataviť koľko síl ma to stálo napísať to tu verejne, ale stálo to za to. Našla som aj vďaka vám pokoj na duši a silu ísť ďalej a kráčať v láske. ❤❤❤
@zazvorka87 mala (má?) depresiu.
@katinka3210 ďakujem aj ja... Tiež držím palce💞
@katinka3210 Mňa pobavilo, že po pol roku si už vedela, že si stretla životnú lásku. To je obdobie, kedy sa dvaja len spoznávajú a sú v stave najväčšej zamilovanosti. V tomto období som si to myslela o každom mojom partnerovi, že je to práve on, tá jediná životná láska.
Potom ma pobavilo, že si otehotnela mimo plodných dní. Tak zrejme si otehotnela práve pred alebo v čase plodných dní, inak by si otehotnieť nemohla.
A najviac ma pobavilo, že si s priateľom spávala bez ochrany, lebo však nemáš plodné dni, nechcela dieťa a potom robila všetko preto, aby o neho prišla.
Čo k tomu viac dodať, od dospelej ženy by som čakala viac rozvahy a menej zbrklosti. A keď sa už podarilo vlastnou nezodpovednosťou, tak ako dospelý rozumný človek, príjmem všetku zodpovednosť za svoje činy a nechovám sa ako nerozumná pubertiačka.
Snáď ťa život nepotrestá za svoje nerozvážne konanie.
neodsudzujem ta tehotenske hormony su svina, ja som sice svoje dieta milovala ale bola som v tehotenstve sama bez partnera a mala som riadne depresie, ked som mala bolesti jedla som lieky od bolesti aj alkohol som si dala, salviu som pila lieh, moje dieta ma urcitu poruchu ale nic co by narusalo fyzicke alebo mentalne zdravie, su obdobia kedy sa zlozim ze za to mozem ja ako som sa spravala pocas tehotenstva ale potom si uvedomim ze som za to vlastne nemohla hormony depresie samota ludia okolo mna ma sudili ze som otehotnela bez partnera bolo to peklo cele tehotenstvo spomienka nan je hrozna, verim tomu ze tvoje babatko bude zdrave ale nech to dopadne akokolvek neobvinuj sa, nemohla si za to ze si mala depresie za to ako si sa citila a ako konala si dobra mama a aj budes, drzim palce aby vsetko dobre dopadlo
@katinka3210 Tak prepáč, ale toto normálny človek, nemôže urobiť. Už len to, že si myslíš, že si otehotnela mimo plodné dni, je mimo, cez celé konanie, čo si na začiatku robila, že si si vôbec myslela, že týmto štýlom potratiš, je absolútne dedinské. Ja ťa fakt nechcem uraziť, preto končím a myslím si, že si práve máš prečítať čo ti ľudia naložia, pretože toto je nepredstaviteľne od jednej ženy. Fakt hrôza. Nechápem, za čo ťa priateľ miluje.
Nečakala som happy end na konci keď som začala čítať.
Podľa mňa keď zbadas mimi narodené bude to ešte väčšia radosť, urco bude okej, veľa žien ani nevie, že je tehotných prvé mesiace, robia, jedia a pijú všetko možné a babenka sú zdravé 🙂 určo bude aj vaše 🙂
@zazvorka87 ja len k tomu alkoholu do 8 tt, do 4 tt dieta nie je ani spojené s telom matky, takze vplyv to naozaj nemoze byt zásadný. potom dochádza k uhniezdeniu vajíčka do sliznice maternice a dochádza k priamemu spojeniu. alkohol v tehotenstve nie je spravny, ale ani nad jej krokmi nemozem povedat nic, iba sa ju snazit pochopit. zial osud sa s nami vie skaredo pohrať. a nikto z nas nevie co ho postretne v zivote, ale byva aj tak ze presne to co sme odsudzovali. my sme sa o babo snazili 3 roky, o 2 sme prisli a moj zivotny pribeh je iny ako jej a ani ju neodsudzujem. len z mojho pohladu moze byt bohu vdacna ze to dopadlo tak ako dopadlo, lebo by si to nikdy neodpustila. (ako ja ked som si 1000x prehrávala co som spravila zle, a to som sa fakt snazila) a v dnesnej dobe je uz bez tak vela neporozumenia, nelasky a šíriť ju este viac je podla mna ovela horsie.
@katinka3210
Ty sa musíš liečiť u psychiatra...to čo si spôsobovala tomu malému brušku je niečo strašné....
Že si to nebola ty ,ale hormóny....keď porodiš tak čo? Čo keď ti zas prepne a ublížis aj strasim deťom....toto by jedna matka čo nepotrebuje pomoc nikdy neurobila... veľká chyba že si to nespomenula psychologičke
To není hanba že si chorá treba aby to okolie o tebe vedelo...není to hanba.... skôr si dosť nebezpečná pre svoju rodinu keď o Tom mlčiš
@katinka3210 odporucam Ti Tvoj prispevok vymazat, aby si nebola sklamana z niektorych odpovedi a nerozrusilo Ta to. Oporou maju byt najblizsi. Ale chapem, potrebovala si to zo seba dostat, aby sa Ti ulavilo. Babatko bude v poriadku. Vela buducich maminiek nehladi na zdravy zivotny styl... Este mas sancu to dohnat dalsich par mesiacov. Drzim palce. A to si vaz, ze buduci manzel Ti vie dat to o com mnohi len snivaju (oporu,zazemie). Drz sa.
@katinka3210 neboj sa,všetko dobre dopadne 🙏netráp sa minulosťou,nezmenis ju, stáva sa každému v živote ,že to niekedy psychicky nedá. Všetko bude v poriadku,držím palce 💯

@zazvorka87 ano chuderky tie mlade neskusene. Ktore si precitaju taketo extremne komentare, a pod vplyvom odsudenia spolocnosti a zien, sa radsej pojdu skantrit, alebo ujdu z domu, zbehnu na potrat.