icon

Nemám právo smútiť po potrate?

3. nov 2023

Ahojte žienky. Pred 2 rokmi som prekonala zamlčaný potrat, nedošla som ani do 3 mesiaca. Hoci sa nam potom podarilo krásne bábo vždy si o tomto čase na to prvé spomeniem. Áno, uvedomujem si, že sú stokrát horšie situácie a potraty keď sú už deti vyvinutejsie a že v mojom prípade sa vlastne ani poriadne nevyvinul plod a ani sa neopúšťam, proste si iba spomeniem a zapálim sviečku. Tiež som sa tešila na dieťa, dokonca som musela na konečné rozhodnutie o potrate čakať cele vianočné sviatky, kedy som dúfala že sú iba zle vyratane dni a vsetko sa zlepší. A nakoniec den po novom roku už bolo jasné ze nie. Prešla som si aj kyretom čo bol pre mňa osobne tiež dosť ťažký zážitok aj z hľadiska starostlivosti a prístupu v nemocnici. Dnes mi bolo naznačené že v podstate preháňam a že nemám právo na smútok ako ženy, ktoré potratili vo vyššom štádiu tehotenstva. Asi chcem len počuť aj iné nazory 🙏

Strana
z2
lienka.7
5. nov 2023

@kkovacovak súhlasím v podstate s tebou, netvrdím, že si nespomenúť, nezaspominat..., zapáliť si sviečku. ale niektoré to vážne preháňajú. Mam kamaratku, ktorá tiež musela porodiť mŕtve babo, odvtedy ma ďalšie 2 zdravé deti. Je tomu 5 rokov. V jednej izbe ma taky ako keby oltarik s oblepenymi fotkami zo sona, dokonca so zaramovanym bodynkom, co mala pre neho kúpené ako prve. ukazuje to tým malym detom, ze tu máte mŕtvu sestričku... toto je za mna už na hlavu, ale podľa nej je to vraj úplne normálne.

kkovacovak
5. nov 2023

@babulkomale píšem to vo všeobecnosti že ty by si asi bola spokojná aby každý kto si týmto prešiel plakal doma do vankúša a nevieš pochopiť že nie každý to tak musí mať. Na akú otázku som neodpovedala. Autorka sa pýtala na názor a na ten som odpovedala s čím máš ty problém. Prečo by som sa tomu nemala rozumieť? Ty ma poznáš? A ty sa tomu rozumieš?

babulkomale
5. nov 2023

@kkovacovak jedina co tu spomina plakanie do vankusa a vyjadruje sa k cudziemu smutku, si ty.
Pytala som sa, kolko potratov mas za sebou.

babulkomale
5. nov 2023

@lienka.7 ja som napriklad sviecky nepalila, ale v zivote by som si nedovolila prikazovat niekomu, ako ma smutit za svojim dietatom.

kkovacovak
5. nov 2023

@babulkomale a ty vieš vôbec čo písala pôvodne autorka? Chcela počuť názor či to preháňa alebo nepreháňa. Ten som napísala a ty ma tu za to osočuješ. Sama som písala v predošlých komentároch že som si tiež prešla problémami a áno tiež som mala ukončené tehotenstvo chvíľku pred 3m ale nechápem prečo sa mám tebe spovedať. Prečo sa to nepýtaš každej čo to tu komentovala? Či sa teda majú právo k tomu vyjadriť keď ja ho podľa teba nemám?

lienka.7
5. nov 2023

@babulkomale ja nikomu nič neprikazujem. Ale zase sú nejaké "limity" co ano a co uz je cez. Prepáč.

tom_i
5. nov 2023

Kto si uzurpoval právo či, ako, kedy a za čo budeme/nebudeme smútiť?

feb13
24. nov 2023

Ja som si na to spominala v obdobi vypocitaneho terminu porodu 5 rokov. Nebolo to cielene, cez rok com uz na to nemyslela, ale okolo toho datumu to vzdy prislo na povrch. Po 5 rokoch to preslo. A za tych 5 rokov sa mi narodili 3 zdrave deti.

gabi1992
16. dec 2023

Samozrejme že máš nárok na smútok , ja som tak isto potratila 6 týždni a mám zdravú dcérku a chceli sme veľmi druhé babo a bohužiaľ som potratila a smútila som dosť. A doteraz si spomeniem. Máš či nemáš nárok to je iba na tebe nikto ta nemôže súdiť.

bucko555
16. dec 2023

Ja som potretika dva krát prvý krát v marci 2015 a druhý krát v júli 2015 a stále si vtedy spomeniem na to

angel993
16. dec 2023

Ja som prišla o 2 detičky, v 8tt a 10tt. Keď som sa vrátila domov z nemocnice, namiesto pochopenia a súcitu sa mi dostalo porovnávanie s mojou svokrou lebo jej zomreli 3 deti (po narodení) a ona neplače. To že ona plače potajme, vždy v deň keď sa narodili si už nikto z jej rodiny nevšimol. Takže ja o tom síce nehovorím ale smútok cítim stále, jediný manžel ma chápe, a tiež smúti za deťmi.

Strana
z2