icon

Neplodnosť, adopcia a smútok v duši

slnecnicova
27. feb 2014

Ahojte mamicky, snazilky, tehulky, proste zenym tuziace dat zivot.
Obcas na mna dolahne strasny smutok, aj ked mozno nie je dovod a viem, ze vela zien je na tom horsie ako ja..
Potrebujem to niekam napisat, vyliat si dusu a mozno sa mi ulavi
Mam niekde medzi 30 a 40 rokov, skoro stred a od 24 rokov som velmi tuzila po dietati..zacali sme na nom pracovat, neskor vysetrenia, laparkoskopie a verdikt lekarov - PCO, sanca na otehotnenie spontanne minimalna
Zacal sa kolotoc stimulacii, odberov, nadeji, smutku, zufalstva a dookola
Absolvovala som jedno IUI, 2x IVF, 4x embryotransfer, stale nic, naruc zostavala prazdna a nase celozivotne uspory sa stensovali a stensovali
Lekari na mne skusali same hokusy pokusy, po kazdej zmene lekara bol presvedceny, ze jemu sa to podari, kazdy mi dal len nadej, ktora pokazde splasna ako vzduchova bublina..bola som na konci so silami aj s nervami, v roku 2007 som absolvovala posledne umele oplodnenie a zostali mi posledne dve embrya.. silu na to, aby mi ich vlozili som nasla az koncom roka 2010, pretoze pre mna stale boli akymsi stelesnenim nadeje, ze raz budem mamou..
Ale, nebolo mi dopriate. Co som sa naprosila boha, anjelov, presla som obdobiami nadeje aj obdobiami, ked som nenavidela vsetky tehotne zeny a prechadzka po vonku, kde som mohla stretnut mamicky s kocikom pre mna bola nocna mora, az po stavy apatie a zufalstva.. 6 rokov preslo, vsetky zeny, s ktorymi sme na roznych forach drzali spolu a povzbudzovali sa, vsetky aspon po rokoch otehotneli a ja stale nic..mne jedinej zostala prazdna naruc
nenavidela som seba, svoje telo, nenavidela som boha, nenavidela som kazdeho, kto sa pytal, kedy budem mat deti
zostala som zatrpknuta a nestastna
koncom roka 2010, po poslednom KET sme spravili rozhodnutie - podali sme ziadost o adopciu, presli neskutocnym kolotocom tortur a cakali na nase vytuzene dietatko
Priznam sa, ze som ratala s tym, ze podanme ziadost o adopciu a stane sa ten zazrak o ktorom kazdy hovoril "podali ziadost o adopciu a otehotnela spontanne"
ale ani to sa nestalo.. po vsetkych tych umelych oplodneniach, sexe na objednavku, lebo... proste nas sexualny zivot uz roky je na bode mrazu a asi tam aj zostane.. ak raz mesacne, je to uspech.. cele sa to v honbe za dietatom niekde vytratilo...milujeme sa, moj manzel je uzasny chlap na pravom mieste, ale tato vec u nas skripe uz roky, pretoze to vzdy pre nas znamenalo len to, ze.. ani neviem preco sa to stalo....a najhorsie je, ze sme o tom prestali hovorit..ako keby sme sa v tej teme uzavreli do seba.. potom mi to uz bolo jedno a cakala som na svoje vytuzene babatko
prislo, presne pred rokom mi zavolali, ze maju pre nas dieta.. nase, vytuzene, chlapceka, z anonymneho porodu, prekrasneho, zdraveho, dokonaleho..
preslo obdobie, ked sme ho navstevovali a jedneho krasneho dna sme si ho vzali domov..a stala som sa mamou...
kazdy den pozeram na svoje dieta, ktore uz ma v rodnom liste mna ako mamu a manzela ako otca a dakujem vsetkym svatym, ze ho k nam poslali.. milujem ho, milujem to tak velmi, ze ma to az niekedy boli
som jedina mama, ktoru ma, ja som bola ta, ktora sa ho prve tyzdne dokonca pokusala dojcit, ja som bola ta, ktora s nim presla detske koliky, ktora mu spieva uspavanky, ku ktorej uteka, ked si udrie kolienko, ktoru v noci vola, ked sa mu sniva zly sen.. ta, ku ktorej pride a objime ju len tak, medzi hrou, mna nazyva mamou...som jeho mama
ale, ale nechcem byt nevdacna, ved mam vsetko, po com som kedy tuzila, mam zdrave dieta (ktore ako bonus je aj neskutocne krasne - nie je to len moj subjektivny pocit a velmi dobrucke), mame vlastny dom/byt, netrpime nedostatkom, sme zdravi...
ale ja som sa stale nezmierila s tym, ze som nerodila, ze som v sebe necitila rast zivot a ze vdaka nasmu sexualnemu zivotu, poznacenemu po honbe za dietatom a mojej diagnoze sa to ani nikdy nestane..
roky utekaju, mam uz viac rokov po 30ke, nepravidelny cyklus, silne PCO a pokazde, ked ma dalsi lekar chce na nieco testovat, mam strasne depresie, lebo uz viem, ze to je zbytocne...
ze nikdy v sebe neucitim rast zivot, nikdy nebudem rodit...citim sa neuplna, necitim sa ako zena a to je moj problem...
su dni, ked to zvladam s prehladom, ked je vsetko ruzove a som len stastna, ze mam svojho syna, ktoreho by som nevymenila ani za vsetky deti sveta...
a su dni ako tento, ked mi je velmi smutno, lebo aj ked mam syna, ktoreho by som nevymenila ani za vsetky deti sveta, strasne tuzim zaradit sa medzi "ozajstne mamy" ktore dietatu daju zivot..
ja som sa ujala opusteneho dietatka, moje okolie to povazuje za nieco cnostne a krasne...
ale ja som to nerobila z cnosti, ja som velmi tuzila niekoho milovat..malicke stvorenie, na mna odkazane...
to stvorenie mam a ako som pisala, milujem ho viac ako svoj zivot, teraz tu lezi pri mne a odfukuje, chvilkami sa usmieva a mne isu slzy stastia...
ale vnutri bolest, s ktorou som sa nikdy nezmierila..
vzdy som si myslela, ze ked mi daju do naruce babatko, ktore bude moje, tak sa zmierim z vlastnou neplodnostou a budem zit len pre to dieta... neratala som s tym, ze sice to dieta budem milovat viac, ako si viem predstavit, ale ze ten osten ziarlivosti voci maminkam s bruskami mi zostane..
ze sa vo mne bude bit, ak budem na jednej strane zenam to tehotenstvo velmi priat ale na druhej strane byt nestastna, ak realne otehotneju.. prajem im to, ale mna to velmi boli..ze preco oni ano a ja nie.. ze preco oni su tie pozehnane a ja nie...
ano, viem, za syna som velmi vdacna... ale chcela by som este jedno.. take, pri ktorom zazijem aj to, co som pri mojom milacikovi nezazila - ze vo mne rastie a dala som mu zivot..
lebo mojmu synovi dala zivot pani, ktora sa ho este pred porodom vzdala..a to sa nema stavat,.,ziarlim aj na nu, ona ho poznala davno pred tym, ako ja nie...
prepacte, ja viem, je to velmi chaoticke, ale pisem ako to citim...
nechcem vyzerat ako nevdacna, alebo ako nemilujuca matka.. ja by som za svojho syna polozila zivot..ale tuzim aspon raz...aspon raz zazit, ako vo mne klici novy zivot..a viem, ze sa to velmi pravdepodobne nikdy nestane...
a cim viac i roky utekaju, tym to je pre mna horsie a horsie...
dakujem aspon za precitanie

Strana
z3
santamonica
11. dec 2014

@nikola81 ahoj, je to na kazdom ako to citi....ja som uz od 20 tich rokov citila, ze chcem minimalne 3 deticky.......a kludne jedno adoptovane, ale aspon dve vlastne.......a tu som, mam 41 😒 , bez deti, 4 mi zahynuli v brusku, a clovek stale dufa, dufa, ze to vyjde....a ono to nevyde ☹ potom vzdy nastupili depresie a zufalstvo , velmi lutujem, ze som nezacala s adopciou skor, ale tuzim po rodine, neviem si predstavit, ze mam takto zit do konca zivota bez kompletnej rodiny, nedava mi to zmysel, karieru nerobim, odcestovane a odzurovane uz mam a ku stastiu mi chyba iba to malicke a viem, ze ho budem lubit tak isto , ako by bolo moje.....dufam, ze Ti to este vyjde, alebo budes ozaj s tym zmierena

horana
11. dec 2014

@slnecnicova Necitala som ine prispevky len uvodny.
Vies uplne uprimne ti poviem jedno, je mozne ze by si este v zivote predsa len porodila, ale rataj s tym ze to nemusi nutne naplnit tvoje pradstavy o brusku a porode. Preco?
Ja som rodila 2x. Mam dve deti. Deti, ktore presli bezproblemovymi tehotenstvami a aj nezporoblemovymi porodmi. Uzila som si to. Ale! Som mozno jedna z mala ktorej to osud zariadil tak ze jej to vyslo az natolko ze ma to sice naplnilo, ale prave preto mi to chyba nadalej. Paradox? Ani nie. Chcela by som este rodit, zazit tehu. Mozno si povies ze ved aspon raz keby si zazila. Ale nerataj ze automaticky by to to dalo pocit naplneniav v totmo lebo mne napr. nedalo. Cize automatika to nie je. Porodis raz, zazitok dost skoro vybledne, OK bol super, ale teda chcem este raz. Tak dobre, priroda dovoli ajpo 2. raz, ale aj to vybledne. Nemam pocit a to prosim pekne vobec, nejakeho uspokojenia. Len toho ze teda este by som chcela.Dalsie deti uz ale nechcem, z casoveho, citoveho, financneho a inych hladisk uz staci. Ale ten pocit prezit tehu a porody tam je. A teraz co? Chcela by som byt nahradnou mamou co vynosi dieta paru ktory to nedokaze, uplne zdarma a vdacne, ale jednak to nie je mozne a oficialne uz som prekrocila vek, kedy sa to vobec povoluje. Takze ani touto cestou. Takze vidim ze si musim nechat zajist chut, ktora tam je. Niekedy to so mnou vcelku lomcuje, ale nepomozem si. Neporucim vetru a dazdu. Skratka, ano, s niektorymi vecami sa musi clvoek zmierit ze aj ked po nich tuzi ze naozaj moze byt rad ze je rad. V okoli mam ludi chorych, rodiny kde mamicka umiera na rakovinu a male deti doma. Ako menila by si? Aj ked je to obohrane, niekedy clovek potrebuje len facku aby zistil ze tie jeho pudy, ktore su sice silne a vsetko, ze ich dokaze potlacit a skutocne si vazit co ma. Mozno si stale myslis ze nedosahujem intenzitu tvojej tuzby, lebo predsa len uz som mala, zazila. Ale vies ako to je, niekedy sa clovek ochutnanim este viac namlsa. Je to ako droga. A az potom zacne prave peklo, lebo vies ake to je, ale zazitok vybledok a ty chces opakovanie. Naozaj, velmi uprimne ti hovorim, ze by si mohla dopadnut bars takto.
Alebo -je tu este druhe spektrum. A sice je skupina zien, pre ktore po skusenosti je tehu aj porod ako za trest. Nechcu dalsie deti len preto, ze ich samotne by chceli, ale aj ich velka laska k detom nie je schopna prekonat ten strach a to zle, ako velmi negativne im tehotenstva aj porod(y) padli. Toto ti ikto nezaruci a je rovnako dobre ze mozes zazit aj tento extrem, nie az tak malo sa vyskytujuci! A sice nakoniec otehotnies, hura, slava. Ale spadnes do skupiny tych zien, ktorym osud nadelil skusky v podobe tehotenstva s bolestami, cele nad zachodovou misou, kedy hormony lietaju ako splasene a oni su unavene, podrazdene, uplne mimo, citia sa doslova hnusne na milion sposobov, skarede, znicene, nevaldne. K tomu sa ti velmi lahko mozu pridrzit problemy, budes vacsinu tehu hospitalizovana s vylozenymi nohami a len pocitat tie nekonecne dni, kedy ledva ti dovolia na wc. Budes sa triast len aby sa nenarodilo predcasne a ked sa aj ano, nekonecny kolotoc z toho vyplyvajucih dosledkov. Mala by si vtedy naplnenu tuzbu o plnom brusku, ale dokazala by si sa z toho este vobec tesit?
Alebo aj budes mat tehu aj porod OK, ani tak vyspickovane ani jeden z tych extremov co som popisala ale povedzme napr. narodi sa ti bez akehokolvek upozornenia dieta so silnym ADHD a hyperaktivitou, takou ze temer nebude moct chodit do beznej skolky ci skoly. Ani takych nie je malo. Vymenila by si snad napr. toto? Vsetky tie dni kedy uz budes uplne na palicu, kedy urcite budes prosit boha nech tie zazitky v tehu aj porodu kludne odoberie ale nech si ta normalne zdrave dieta?
To su vsetko uplne realne polohy a vysledky, ktore tvoje pripadne tehu moze mat. U mnohych zien tak mava. Potom budes tuzit zase po inom aspekte. S uctou a vsetko, ale niekedy aj ked absolutne nespochybnujem autentickost tvojich pocitov ani ich intenzitu, cez to vsetko niekedy tak par faciek od zivota a clovek zisti ze aj ked si predtym myslel cim uz vsetkym presiel a aky je chudak ze to zdaleka tak nebolo. Neviem ci je teda dobre vyzyvat osud. Ako snaz sa dalej, ale neidealizuj si. Aby si nenarazila. Lebo ono to idealne malo kedy byva, skor uplne ale uplne rartine. Najpravdepodobnejsie ti to nenaplni, to, co citim z tvojich riadkov ze hladas.

lucka_220809
11. dec 2014

@slnecnicova tiez som na tom tak, len este o par krokov pred tebou... a cakam, kym nam zavolaju s tym nasim dietatkom, ktore si chceme osvojit, mame pred sebou ale este zo dva roky cakania.
Hoci nam teraz este svitla nepatrna nadej s novymi vysledkami, ja uz sa bojim dufat a niekde vo vnutri akoby som citila, ze ja nebudem z tych, ktorym sa po rokoch snazenia podari otehotniet. Nechcem zniet porazenecky ani pesimisticky, ale akoby som to zvnutra citila, ze svoje dietatko nikdy nevynosim, a velmi sa bojim,ze to bude realita. Este ani nepoznam ten pocit, ake to je , zamilovat sa do adoptovaneho dietatka, velmi dufam,ze sa mi tym este ulavi na tej bolesti z nemoznosti mat vlastne dieta... ale tiez uz necakam,ze ako zazrakom sa vsetka bolest strati. V niecom stradame, a budeme to asi navzdy niekde citit. Ja sa s tym uz nesnazim bojovat... vnimam to tak, ze prijat svoju neplodnost (hoci bolest sa z toho stale prichadza a odchadza, su lepsie dni a horsie dni , ako vravis) je jedna vec, treba ale aj prijat to,ze to cloveka obcas boli a ze je z toho smutny. Je to strata a cele prezivanie s tym spojene je rovnake ako pri akejkolvek inej vyznamnej strate, napr. aj strate blizkeho cloveka. Ked cloveku niekto velmi blizky umrie, casom sa s tym mozno nauci zit, ale ta rana zostane, zaceli sa, ale nikdy nie do povodneho stavu... taketo veci cloveka menia. Ja u seba vnimam silno, ze ma to velmi zmenilo, aj v dobrom - mam ovela vacsiu pokoru k zivotu, myslim si,ze zijem zivot ovela autentickejsie, sama som sa naucila menej sa porovnavat a hodnotit sa podla ostatnych, viac milujem svojho muza a nas vztah je ovela krajsi.. ale ta bolest a smutok su v tom vsetkom tiez. A asi vzdy budu, ci vo vacsej alebo mensej miere. A niekedy mam z toho aj riadne nervy a prskam na vsetky strany, vacsinou moj muz mi vtedy robi "kontajner" a necha ma vyhucat sa a vynadavat na zivot... zivot je skratka taky, ze niekto ma problem taky, iny onaky, a ak ma niekto prilis bezproblemovy a idealny, tak mam az pocit, ze zije tak trochu v takej sladkej ale nebezpecnej iluzii...
Neviem,co som tymto chcela povedat, ale mozno ta len v tom povzbudit, ze nie si sama v takej situacii. A mas uz krasneho synceka. Velky krok napred si predo mnou a ja ti to aj (v dobrom) zavidim... ale verim,ze aj k nam pride dietatko, co nam Pan Boh posle.
Tvoja bolest ta moze robit zrelsim a mudrejsim clovekom... zial, lahko sa niekedy stava, ze clovek z nej zatrpkne, toho sa ja najviac bojim a nechcem aby sa mi to stalo. Mozno by ti pomohlo stretavat sa aj s tymi ludmi, ktori maju dietatko osovjene, tak ako vy... mne to velmi pomohlo, uz len absolvovat pripravu na adopciu s dalsimi 10 parmi.
Vsetko dobré ti prajem!

kika9981
24. jan 2015

Ahojte...dlho sa s tym trapim...a vy ako???sama tehotna a nam sa nedari...uz nevladzem. Akoste na tom vy?kika

santamonica
11. feb 2015

@lucka_220809 akoby si mi hovorila z duse ..... sme na tom velmi podobne 😖 ....... na jednej strane je to dobry pocit, ze niekto chape, cim si prechadzame, na druhej strane to znaci, ze je nas viac a to je smutne.....nikto si nezasluzi taketo trapenie, bezmocnost, aku prezivame....... moju osobnost to zmenilo tiez, ale skor k horsiemu....v zmysle tom, ze sa uz neviem zabavat, malo sa smejem a necitim sa dobre medzi ludmi.....byvala som pravy opak...... mne by to ani tak nevadilo, ale manzel je spolocensky a ja s nim nikam nechodim, pretoze sa necitim dobre v spolocnosti ludi, mam pocit, ze tam uz nepatrim....vsetci maju deticky stale sa o nich rozpravaju a ja sa neviem pretvarovat, vzdy to skonci tak, ze som este nestastnejsia ako predtym, tak sa radsej pred svetom schovavam..... a aj ked si uvedomujem, ze je to hlupe, nemozem si pomoct

tromboska
14. feb 2015

@santamonica citam, ze sme na tom velmi podobne...

pilinka1
14. feb 2015

tiež s tým bojujem...rozmýšľam nad nejakou psychoterapiou..neskúsili ste to niektorá?

lucka_220809
16. feb 2015

@santamonica no, dobre veru poznam aj tieto stavy, tiez som si nimi presla, trvalo to dlho, s niektorymi ludmi som sa nevedela stretavat takmer vobec, bolo mi tazko, cele to bolo akoby nestravitelne, viselo to nadomnou ako tmavy mrak a vsetko mi strasne ublizovalo, vsetko som brala velmi osobne. A ani nevravim,ze som za vodou, mozno este vselijaka depka na mna dojde, a zakazdym mi z casu na cas pride luto.. ale nejako som sa z tej depresie pohla, nechcem sa lutovat a nechcem byt zatrpknuty smutny clovek..som si vedoma, ze ludia maju aj horsie situacie, choroby, straty, problemy vo vztahoch... tak tu sebalutost proste nechcem mat, robi mi to zle a nerobi to zo mna dobreho cloveka. Ale je zas pravda, ze to uplne nejde nasilu, clovek do toho musi trochu aj dojst, je to proces, treba si to odsmutnit a vyrovnat sa s tym nejako.
Tak ti drzim palce. A vy ste si tiez dali ziadost o adopciu?

santamonica
18. feb 2015

@lucka_220809 , to si presne uvedomujem aj ja, tolko horsich a nestastnejsich osudov je vo svete, ja som velmi vdacna za to co a koho mam v zivote,......tiez neznasam, ked na mna pride samolutost, ale mavam to, lutujem sa, pretoze nechapem, preco prave ja, ja co som v zivote nechcela nic ine, iba rodinu a deti....ziadnu karieru, zabavu, proste len obycajnu rodinu....a to jedine mi je odoprete a ja neviem preco a neviem co mam potom zo zivota vlastne, neviem si ho uz uzivat, radovat sa, nie som stastna, je to trapenie.....toto na mna casto dolieha a vtedy pride lutovanie sa a veci s tym spojene....tiez vidim, ze casom je toho menej, ale uplne to neodide nikdy, je to nespravodlive ☹
........ano, ziadame o adopciu, chodime uz na pripravu, tak dufam, ze sa to podari a predsa budem pre nejake dietatko mamina 😅

@tromboska , tiez mam nieco s krvou a moje potraty suvisia so zrazanim krvi a protilatkami voci baby, moje telo ich vlastne znici a vypudi 😒 ☹ , idem este na jedno IVF , v mojom veku uz bude posledne 😢

@pilinka1 ja som uvazovala, aj stale uvazujem, ale este som sa tam nedopracovala......mala by som asi.....len sa tak nejak bojim, ze sa v tom budeme rypat a vsetky tie myslienky, co sa snazim zapudit vyjdu von.....ja uz nechcem plakat....... uvidim

lucka_220809
20. feb 2015

@santamonica ano, ved je to tak ako pises . Cloveka to vie riadne ubit, ked ma v sebe jednu silnu tuzbu a sanca po naplneni nikde... je to tazke, darmo ti bude niekto hovorit ine. Ani mne to neslo dlho nijako "uhasit", strasny hnev, frustraciu, sklamanie som mala... nevedela som sa z toho dostat tiez. Teraz sa citim nejako lepsie, nejako som sa cez to dostala a viem si naozaj uzivat to,co mam, aj ked mi miminko chyba...
Uvidme, co bude , co nas caka.. mne velmi pomaha aj moja viera, a moj manzel... ale aj teraz mi pod chvilou este pride luto a tazko. Len uz akoby sa ani do toho smutku nechcem ponarat,lebo som si vedoma, ze nemam co s tym robit... proste aj niekedy pocitim, ze by som chcela sa vyhnevat na cely svet, ale hned za tym ma napadne, ze to vlastne nikam nepovedie....
Drzim ti palce, aby si bola cim dalej blizsie k svojmu snu byt mamou. Byt mamou dietatka, ktore pride na svet uz s takou zatazou, ze je nechcene, mozno naplni tu ulohu este viac... prajem ti to velmi, aj sebe a nam ostatnym,co si to dietatko takto "hladame".

sydnyi11
21. feb 2015

@slnecnicova to iste....mam aj ja

cleo253
28. okt 2015

@nikola81 pozerám že tebe sa babo podarilo? 🙂

nikola81
28. okt 2015

@cleo253 Ano, rozhodla som sa druhy a posledny krat podstupit IVF a podarilo sa nam to na prvy krat. Tak uz len dufat ze to dotiahnem do uspesneho konca. Cakala som skoro 9 rokov 🙂

cleo253
28. okt 2015

@slnecnicova nikto ta nepochopí tak ako ten kto prežíva alebo prežil to isté. Prežívam to isté nenávidím všetky tehule a tie blbé kecy mamičke ktoré už deti majú ako ti dávajú rady ako nato atď však to poznáš. ☹

nikola81
28. okt 2015

@cleo253 Neboj sa dobre to poznam. Co som sa ja napocuvala ze som mlada ze mam cas, ze na to netreba mysliet ze to pride same..Neviem cim to je ako to zivot zariaduje. Ja som isla do umeleho uplne skepticky. Vobec nic som si od toho neslubovala. Zaprisahala som sa ze si idem kalicit telo posledny krat a ze potom uz na to fakt kaslem a kupim si dalsieho psa.

cleo253
28. okt 2015

téz neviem prečo je to tak niekto ma 4deti a niekto ani jedno. to vie jedine ten hore ale strašne sa mi krivdi

sydnyi11
3. nov 2015

@nikola81 ahojky ja po dlhych 10 rokov ...kolko placu ...bezmocnosti...chvalabohu na prvykrat ivf 🙂....

kvetinkabublinka
24. nov 2024

@slnecnicova ja si toto všetko čítam až v roku 2024, ...keď aj ja už mám toho čakania na dieťatko plné zuby, aj ja som verila, že sa zázraky dejú.....,ale už ani na tie neverím...Napriek všetkému, prajem veľa síl do ďalších životných bojov...

Strana
z3