Nešťastné prijímačky na školu
Ahojte potrebujem poradit dcérku nezobrali na obe školy na,ktoré sa hlásila aj ked skúšky spravila😔 vďaka nášmu podarenému školstvu 😖brali len pár žiakov veľmi sa trápi tak rada by som jej pomohla len neviem ako😔 veľmi sa tešila nakoľko tým žije už niekoľko rokov a teraz len veľké sklamanie a smùtok v očiach😢nič nie je horšie ako vidieť svoje dieťa trpieť 😔😔😔vôbec nevieme čo dalej ako to bude celé pokračovať či naozaj deti,ktoré nezobrali ostanú doma
@bubulacikkk ak by vám to s tou zdravotkou nevyšlo teraz, bude asi fajn ísť na gympel a potom na vysokú pre zdravotné sestry. Vzhľadom k tomu, že sa tvoja dcéra dobre učí, zvládne to. Asi budeš musieť teraz riešiť nejaký nie veľmi obsadený gympel a potom prestup na lepší.
Chcela by som sa opytat, ci zvyknu byt volne miesta na gymnaziach alebo strednych skolach s maturitou aj v druhom kole. Najma trraz.po ruseni tried. Dakujem. Najlepsi prehlad ma asi vychovna poradkyna, ale chcela by som vediet aj ako je to v praxi.
@eva8 myslim, ze uz minimum miest na gymnaziach, hlavne tento rok ako znizili o dost pocet prijimanych ziakov. Moja je tiez deviatacka, uci sa super, no je velky stresman, doat pokaslala testovanie, takze mala o doat menej bodov za testovanie oproti ostatnym. Na jednom gymnaziu je dost pod ciarou, na druhe kde beru o 10 ziakiv viac ju zobrali.
V tt znizili pocty ziakov na gymnazium o dost, aj na stredne skoly., viem, ze dost dobrych ziakov nezobrali na stredne skoly, musia chudaci cakat ako sa to posunie. Myslim, ze kraje chcu, aby ziaci isli aj na dualne vzdelavanie, preto sa znizili pocty. Tak ziaci aj ked mali priemer do 1,5 budu musiet na skoly kde nechceli povodne ist, a budu musiet tam kde bude volne.
@anesim dakujem.
Vsak prave, treba pripravit pracovnikov pre automobilky. Zbohom rozmyslanie, ambicie. V praxi su vraj sikovnejsi nie sami jednotkari, lebo si dovolia aj experimenrovat. Samozrejme, suhlasim, ze je mnoho sikovnych samych jednotkarov, ale co ti, ktori mali smolu a pre nieco sa na moment zabrzdili v uceni. Alebo nereprezentovali skolu zo zdravotnych dovodov, preto im chybaju body. Na druhej strane nie je zs ako zs. Dvojka niekde znamena 1. Uvedomujem si, ze preto sa beru so uvahy testovania a prijimacky. Mali by rusit vs a nie gymnazia. Na VS miesto toho prijmu kazdeho, aby zaplnili pocet miest. Tak ako napr. u nas na automobilovej. Teda ti, s priemerom do 1.5. Sa zmiesaju so stvorkarmi. Smutne.
@eva8 zas aj v tom automobilovom priemysle sú inžinieri, manageri kvality, ekonómovia a robotníci pri linke a obsluhovači strojov. Nie každý čo tam pracuje montuje karosériu 😕 Dnes je trend každého dávať na gymnázium, aj keď dieťa nie je študijný typ a potom vyberieme ľahkú vysokú školu aby sa moc nezapotil. Čo potom s takým absolventom? Mohol mať absolvovanú strednú odbornú školu a uplatniť sa hneď v profesii. To, že každá druhá predavačka v Tescu má vš je trochu aj chyba systému.
@eva8 presne moja je jednotkarka a tiez sme ostali bez skoly☹gynpel plnka a zdravotka detto tolko slz co od piatku naplakala☹smutne naozaj ze tito ziaci teraz nielen ze ostali bez skoly ale aj bez vidiny najst ai dibru skolu co pojdu na 3cky😢
@namornicka áno, chyba systému. Založilo sa veľa zbytočných VŠ, aby tie VŠ prežili, nie je až také sito v prvých ročníkoch + kadejaké zbytočné sociálne dbory... A ten, čo má chtíč, už po zš sa dostane na školu bez maturity...
Joooj ako tak vsade citam tak tento rok neprijali na strednu skolu dost vela deti,tak asi to s tym odvolanim nebude az take lahke. Moj syn 13steho tiez robil prijimacky na priemyslovku ,dal si prihlasku iba na jednu skolu ,ale na dva odbory,lebo o inej skole nechcel ani pocut , tak som dost trpla aby ho zobrali no a nastastie sa mu to podarilo.Som velmi rada,lebo v jeho triede nezobrali z 13 ziakov az 5 a jeho kamaratov z futbaloveho treningu sa na skolu dostali z piatich chlapcov len dvaja. Tak drzim velmi palce nech sa ti to podari
https://www.svs.edu.sk/prehlady.aspx Ahoj tu je Link na stranku kde vsetky skoly musia do 6,juna zverejnit volne miesta ,ktore im zostali.Dnes je posledny den zapisu tak od zajtra si to mozes sledovat aj ked niektore skoly to uz aktualizovali aj skor. Hore do tej kolonky tuknes na volne miesta a tam potom si uz das skolu ktoru chces
Nemusí byť tesne pod čiarou, každý sa neodvolá a každý z prijatých nenastúpi. Napíšte si odvolanie a uvidíte. Plus časti majú limit že berú 25 deti na triedu a nakoniec ich je aj 30 alebo nakoniec otvoria ešte jednu triedu ak majú kapacitu.
neprijatie na strednu školu je asi taký prvý míľnik kde sa dieťa môže stretnúť s neúspechom a berie to neskutočne tragicky (ako koniec sveta). Dôležité je sa z toho poučiť a "brať také karty aké život ponúka". si vezmite takého Zdenka Pohlreicha, nevzali ho na strednú kam chcel, miesto toho sa vyučil za kuchára a akú kariéru urobil... všetko je o uhle pohľadu 😉
Je to o tom že rodičia nechcú dávať deti na učňovky a preto je teraz kopec pôvodne učňoviek kde sa končí maturitou....napr.kuchár s maturitou, rôzne dievčenské odborné školy....len potom je tam problém s maturitou - lebo tá býva celoplošná a je jasné že na školách kde je súčasťou štúdia prax nemajú tie decká toľko hodín čo na klasickej OA alebo gymply, takže veľa detí potom nezmaturuje....
Ak je tesne pod ciarou a ste sa odvolali, nemal by to byť velky problem.. aj mna zobrali na druhe kolo , a bola som na skole kde som chcela ist... Nemal by to byt problem ptm sa upravia stavy, niektorých zobrali aj na viac škôl... Povedzte dcére nech sa netrapi, mna najprv nezobrali ani na jednu strednu z dvoch (gymple) kde som sa hlasila, bola som tesne pod čiarou, na odvolanie ma zobrali do obidvoch a prezila som, aj vs, aj phd som si spravila 😃...
@alexa004 SOU bez maturity je čo? ak sa niekto učí sa čašníka a je to bez maturity - tak je to učňovka,či? neviem či veľa detí nezmaturuje ale na týchto školách to majú deti horšie v tom že majú odborné predmety - povinnú prax a učivo musia zvládnuť a čo sa týka maturitných predmetov tak učivo musia zvládnuť ako z OA alebo gympla
ja odpoeucam pozriet v bratislave s intrakom a jedlom a rehabilitaciou zadarmo iprba.sk
Myslim, ze kto chce mat maturitu, tak zo slovenciny a cudzieho jazyka by mala byt maturita rovnaka. Nemyslim, ze by na maturitne odbory mali ist vsetci tak ako je to teraz. 99 % ziakov zi zs ide na maturitne odbory.
A skoly aby ai udrzali ziakov tak znizuju uroven, len aby im tam ziaci zostali a zmaturovali.
na testovani 9 je v kazdej triede externy dozor, aby sa ziakom nepomahalo. Preco takyto dozor nie je aj pri pisomnych maturitach ? ( v kazdej triede by mali byt dvaja ucitelia - jeden zo skoly a druhy z inej skoly )
Urcite by to bolo objektivnejsie
@simca06022011 tie časy už skončili. Dnes VUC školám schvaľuje plán výkonov a nad schválený rámec nesmú prijať. Až neskôr na prestup sa niekedy dá, ale musí byt na to dôvod a treba rátať s rozdielovymi skúškami.
@mogaa čo sa týka maturít, napríklad v cudzom jazyku je pre Stredné odborné školy (SOU už neexistujú) na gymnáziu povinná úroveň B2, na SOŠ len B1, čo je diametrálne odlišný level náročnosti. V ostatných predmetoch sa tiež v globále nedostanú na úroveň gymnazistu, až na pár výnimiek, kde je žiak šikovný a zaplatia si doučko, stačí si pozrieť národné priemery podľa typu školy, gymnazisti mávajú aj o 20% vyššiu úspešnosť.
Jednoducho by sa podľa môjho názoru na SOŠ nemalo vôbec maturovať, mali by mať len nejaké odborné skúšky, prípadne odbornú maturitu, ale absolútne nie maturitu na úrovni gymnazistu. Spravidla je to tam fraška, žiakom pomáhajú ako sa dá, ani sa im nečudujem, lebo ved na Slovensku nakoniec decka všetky zmaturovať "musia". Tragédia je, že s takouto tiež-maturitou sa potom hlásia na VŠ a ešte ju aj skončia!
@hettinka podla toho, co pises, nemali rusit tolko tried na gymnaziach. Vsak mlady mozog nasava vedomosti a ked na strednych skolach su take nizke naroky, ren mozog zlenivie uplne... Napr. niektori studenti na VS nevedia ani zlomky scitavat, co je zs ucivo. A teraz ti s priemerom do 1,5 sa dostanu na volne miesta nezaplnenych odborov. Treba zvysit teda uroven tych strednych skol. Nech ti nepriati maju rovnaku sancu ziskat kvalitne stredoskolske vzdelanie a ti, co na to nemaju, nech zmaturuju na horsie znamky, popripade nezmaturuju zo vsetkych predmetov
@hettinka Je to realne,? Tie jazykove urovne su dane, to vidim, pretoze su gymnazia a stredne skoly na roznom 'leveli' Ale presne ako pises. Na VS sa dostane skoro kazdy. Kde je logika v skolstve? Neposkytnut dostatocne stredoskolske vzdelanie tym, ktori po nom tuzia, ale vysokoskolske co najvacsiemu poctu studentov 😞

@namornicka ano je😉