icon

Neviem sa vyrovnať s pôrodom, ktorý skončil sekciou.

18. dec 2019

Ahojte, píšem radšej anonymne, pretože je to pre mňa citlivá téma. Som 5m po pôrode, prvé dieťa. Na pôrod som sa "pripravovala", bola som na kurze, počula všetky tie krásne veci o bondingu a prvej zamilovanosti. No a môj krásne rozbehnutý pôrod nakoniec skončil akútnou sekciou, dcérka, veľké dieťa, 4,5 kila a to som rodila ešte pred termínom. Nedokázala som ju vytlačiť...proste ku koncu celé zle ...už som cisársky aj očakávala. Dcérka je zdravá, milujem ju najviac na svete...ale keď si pomyslím na pôrod - mrzí ma, že som ju nemohla mať pri sebe hneď, že som ju nedokázala porodiť...akoby som zlyhala 😒 Chcela by som aj druhé dieťa, ale už teraz viem, že to zase bude sekcia..a mám z toho hrôzu. Ako ste to zvládli vy? Niekto povie, že sekcia je "ľahšia"...ja si to nemyslím, na bolesti z kontrakcií každú minútu som zabudla hneď...na jazvu sa pozerám každý den.

autor
18. dec 2019

@veronikaszabova Nemám to len v hlave, aspoň v mojom okolí, staršia generácia hlavne..moja teta, babka dokonca... začali hneď že to bolo ľahšie ako ju porodiť atď..ale ja nehovorím že CS je ľahší, ale zostavenie po CS je horšie..resp. nemôžeš hneď ukážkovo vstať z postele a starať sa o dieťa..ale to pochopí len človek, ktorý to zažil...nie vždy aj po prirodzenom vieš fungovať ale je tam väčšia šanca že budeš fungovať...predsa CS je brušná operácia

veronikaszabova
18. dec 2019

Cisarsky som mala 11.7 o 10tej. Na druhy den doobeda som vstala a fungovala. Vecer uz som mala syna na izbe. Az do odchodu z nemocnice - na 5 den po cisarskom.
Po prirodzenom som sa z toho dostavala dlhsie.

Keby som mala tretie, som za sekciu. A naozaj sa na mna nikto z okolia nepozeral na nejaku divnu osobu, len preto, ze som mala cisarsky.

gigihadid
Odpoveď bola odstránená
zuzuliennka1
18. dec 2019

uplne viem, ako sa citis, mala som rovnaky priebeh porodu, ktory skoncil tiez akutnou sekciou. U mna tieto pocity prisli po roku a spamatala som sa z toho, ked mal syn rok a pol. Lebo som videla, aky je sikovny, co zvlada, zacinal viac komunikovat a uz to nebolo len to malinke babatko bez prejavov emocii, ked neratam plac.
Priviedla si na svet dieta, sekciou, ale nie preto, ze by si bola "leniva", alebo zbabela, ak to bola akutna sekcia, sama tiez niekde vnutri vies, ze na to bol padny medicinsky a zdravotny dovod. Zachranilo to zivot vam obom. Potrva to, nedus to v sebe, ale prejde to <3 drzim prsty

evka258
18. dec 2019

Žiješ ty, žije dcérka. To je podstatné. Aj ja mám jazvu po sekcii a vôbec ju neriešim. Podstata je, že žijete obe. V stredoveku by ste možno boli obe mrtve.

slimacica
18. dec 2019

Ahoj!
Teš sa ,že máš doma krásne zdravé bábätko a že maličká nemala žiadne problémy.Ja som rodila 23 hodín a veĺmi veĺmi ťažko.Narodilo sa mi 4550g dieťatko samozrejme si to odniesol najviac-zlomená klúčna kosť,nadtrhnutý krčný sval.Ja som ho nevidela vôbec pretože mi ho zobrali,dali do inkubátora a previezli do inej nemocnice.Nadýchol sa plodovej vody do ktorej sa vykakal.Tiež som si povedala,že už ďalšie dieťatko nechcem ale po čase sa to zmenilo a druhé by som ešte chcela.Nemaj výčitky zvládla si to na jednotku a ver mi,že čas zahojí všetky rany.Hlavu hore a teš sa zo zdravého dieťatka

zuzuliennka1
18. dec 2019

@gigihadid lahko sa ti povie. Niektore zeny to nevedia tak lahko spracovat, je to v poriadku a normalne. Pomoze jej sa z toho aj “vypisat”, aj ked pre teba “zbytocnou” temou. Nie je to len tak, na zene to vie zanechat dozivotnu traumu.
Tak ako vie traumu zanechat aj klasicky vaginalny porod. Tiez mozu zeny po sekcii argumentovat, sak a co, ved rodila prirodzene......

lindusss2016
18. dec 2019

Ahoj, presne si opisala moje pocity po porode, rovnaky priebeh a akutna sekcia , citila som sa hrozne, velmi tazko som to znasala. Ked chces, napis mi ip, mozme o tom popisat 🙂

lindusss2016
18. dec 2019

Este dodam, ze uz mam deti dve, obe sc, aj ked druha uz planovana, ale sj tak som skoncila akutne a malo to aj trosku dramaticky priebeh, ale psychicky som bola na tom uplne inak.

lindusss2016
18. dec 2019

@gigihadid velmi necitilivy komentar, vobec si nedokazes predstavit, co v sebe ona zaziva.

00kvetinka00
18. dec 2019

Mna tiez caka sekcia ... mala opica sa nechce otocit a je pravfda je aj drobucka tak racej lekar necaka ze aj tak sekcia by to bola ...... nerobim paniku bude to lepsie pre mna aj pre nu ... ked tak mi par dni mama pomoze a priatel ..... keby sa mi jazva nelubila casom fajak zamaskujem

eriksonka1234
18. dec 2019

Vôbec si nezlyhala. Prežila si si v podstate oba pôrody, tak isto ako ja pri synovi. Predčasne mi odtiekla plodová voda, všetky kontrakcie som predýchala, v poslednej chvíli urobili sekciu, keďže bol priduseny a KP. Ani by ma nenapadlo pomyslieť, že som zlyhala. Snazis sa byť tou najlepšou mamou pre svoje dieťa a budeš aj pre druhé. Druhé som mala v spinalnej, takže som dcéru hneď videla, počula. Teš sa aj na druhy pôrod, dat život je ten najkrajší dar, a je úplne jedno akou cestou príde dieťatko na svet.

autor
18. dec 2019

@lindusss2016
@zuzuliennka1 ďakujem baby za pekné slová, aj ostatným normálnych komentárom...hlúpe komentáre si nevšímam , to je syndróm modrého koníka 🤣 keď nemôžu komentovať gramatiku, tak vždy sa niečo nájde 🤦 🤣 ja som sa zo sekcie tiež zotavila rýchlo, proste som musela, nemal kto veľmi pomôcť, ani s dojčením nie je problém...asi to budú stále hormóny..no je mi lepšie keď vidím, že viaceré to tak cítili..pôrod je krásny ale je to aj hormonálna búrka pre ženu..a neverím každej tvrdej žene čo tady píšu ako to bolo úplne v pohode...každú to troška trápi..ja to tiež najavo nedávam v okolí..preto píšem sem anonymne. 😊

luba41
18. dec 2019

skus si prečítať aj tuto v skupine .. https://www.modrykonik.sk/group/7202/

autor
18. dec 2019

@luba41 ďakujem pozriem 😉

eriksonka1234
18. dec 2019

Na margo tohoto, moja sestra porodila tri deti prirodzene a vždy sa mi,, posmievala, ", že ja som nerodila. Až osud to zariadil tak, že rodila štvrté, akútnu sekciou a povedala, že nikdy viac... Takže asi toľko k tomuto. Ten kto si to nevyskusal, nemá právo hodnotiť.

autor
18. dec 2019

@eriksonka1234 áno máš pravdu, našťastie ja som tu akútnu mala tiež spinal, malu som videla a potom mi ju prišli ešte ukázať už umytú..a našťastie aj na JIS mi ju nosili pravidelne...neviem si predstaviť ako niektoré baby písali, že nevideli dieťa 30h po sekcii ..to by som neprežila 😒

autor
18. dec 2019

@eriksonka1234 presne preto píšem, že sú ľudia čo sa na to pozerajú cez prsty...a najsmutnejšie je keď v rodine

lindusss2016
18. dec 2019

Ja sa snazim o kontaktnu vychovu a tiez som sa chystala na krasny prirodzeny porod a nakoniec ma to zlozilo. Potom vsade tie kecy o bondingu... no poviem ti, je to totalna vymyslena kravina... mozno dolezite pre mamicku, lebo pod tlakom okolia tomu uveri, ale dieta si to neuvedomuje absolutne. Moje dve cisarciatka su totalne cecky 😁 maznave deti, s ktorymi mam krasny vztah. Kasli na vsetko. A ze cisarsky je lahky? Ano, moze byt, bol moj druhy a prvy katastrofa, tak viem posudit

zuzuliennka1
18. dec 2019

drzimp prsty a gratulujem, ze dojcenie ide v pohode 🙂 ja som sa trapila vyse mesiaca, syn sa az potom prisal, cely cas dokrmovany aj s flasou, neskor stacilo len kojenie a potom prikrmy, nakoniec som
kojila do 18m 😊 pre mna bol ovela vacsi zaberak na psychiku stav kvoli kojeniu a dokrmovaniu, nez sekcia.. chce to cas, bude to zo dna na den lepsie 😊❤️

elizita
18. dec 2019

Ani bezproblemovy vaginalny porod nie je zarukou pokoja na dusi. Vacsinou zial v nasich podmienkach nie je mozny ten krasny a naozaj prirodzeny. Ja celkom chapem tvoje pocity, mam za sebou akutnu sekciu aj vbac. Predstav si, ake mam ja pocity, ked uz aj viem, ze ani 1.porod nemusel byt pravdepodobne sekcia. A hoci som nemala o vbac ziadne idylicke predstavy aj tam si poviem, ze toto a tamto mohlo byt inak.

veverickav
18. dec 2019

Vies o tom, ze v minulosti by si pravdepodobne pri takomto prirodzenom porode zomrela ty, dvoja dcera alebo rovno aj obe? Nie si rada za sekciu?

luba41
18. dec 2019

@veverickav a to ty vieš ako s takou určitostou, že by zomrela?..vobec nevieš čo sa presne jej stalo pri porode - aké zásahy dovolila robit cudzím so svojim telom,, aké lieky, aký prístup personalu atd. predpokladám, že k sekcii vobec nemuselo dojst, že ona nebola "na vine", ani velké dieta "nebolo na vine"..

zuzuliennka1
18. dec 2019

@luba41 a ty zas s urcitostou pises, ze predpokladas, ze k sekcii vobec nemuselo dojst.... podla coho si vobec laik na nete dovoli tvrdit, ze nejaka zena mala/nemala podstupit sekciu? na sekciu su aj ine predpoklady, nez len velkost a vaha dietata

biba2014
18. dec 2019

Neber ako zlyhanie,ze si mala sekciu. Hlavne,ze nas zdrave dieta,ze vsetko dobre dopadlo... Nie si o nic horsia mama,len pre to,ze porod skoncil cisarskym. Ja mam dve deti prvy sa narodil prirodzene a druhy sekciou,prvy bol kojeny,druhy bol na um a mozem ti povedať,je to uplne jedno hlavne,ze ich mam 💕

veverickav
18. dec 2019

@luba41 ---- by asi pravdepodobne----

luba41
18. dec 2019

@zuzuliennka1 ved píšem..ked sa normálne rozbehnutý porod "poserie" a lekár teda potom pristúpi na sekciu, tak na 99% je sú toho príčina nevhodné zásahy zo strany personalu, stresujúce prostredie atd.. pokial sa neprišlo na nejaký skrytý zdravotný problem dietata alebo matky.. ona musí pátrať po príčinách aj určite chce , ešte má čerstvé spomienky - vie presne zistit, kedy to začalo celé "zlyhávat"..

88bambulka88
18. dec 2019

...za mna možem povedat...radšej 100krat sekcia jako silou mocou tlačit na prirodzený porod...malu mi tahali zvonom...tlačili mi na brucho (mohla mi prasknut maternica) potom strach aby bola vobec v poriadku po takomto porode...a ja som si mesiac a pol nedokazala sadnut..všetko hrozne...

popolusska
18. dec 2019

v prvom rade - zvladla si to uzasne - priviedla si na svet zdrave dieta! Som presvedcena o tom, ze zdravotnictvo by malo zlepsovat servis tak, aby co najviac zien chcelo a mohlo porodit prirodzene. Niekedy sa vsak z roznych dovodov stane, ze to proste nejde. A dokonca, nie kazda zena ma panvu usposobenu na to, aby vytlacila von dieta. Nie je to zlyhanie, je to biologia. Ak ta spomienky na porod trapia, skus sa o tom porozpravat so psychologom, aby si to spracovala.

milenke
18. dec 2019

Bud rada ze ste zdraví... Počas tehotenstva si nemala žiadne problémi aspoň o tom nepíšeš.. Mala si prípravu... Myslím ze si si to zidealizovala as moc... Prečo sa bojíš druhého dieťaťa? Koli sekcii?.. Prepáč príde mi to hlúpe ja som bola celé tehu v nemocke cisársky 29tt...mesiac som počúvala od doktorov ako to malá neprežije... Bola tam dlhé tri mesiace a také prípady som tam videla.. ze môžem ti povedať ze sekcia a zdravé dieťa je výhra co by zato dali iní.. Ty sa bojíš mat ďalšie? A co mam povedať ja?...
Uzivaj si dcérku a nerieš hlúposti... Vôbec si nezlihala ved si robila co sa dalo 🙂 si dobra mama.. Tak načo si na seba tak prísna? Nekaz si materstvo... A poriadne si ho radšej užívaj ❤️