icon

Otázky a obavy týkajúce sa UPT v 50 rokoch

12. aug 2026

Dobry den. Mam 50 rokov a obavam sa, ze som tehotna. Problemom su moje mnohe zdravotne problemy ako aj to, ze dieta nebudem moct vychovat + obavy z toho, ci by nebolo postihnute. Aj preto ma trapi otazka UPT, ako to prebieha, u gynekologa alebo priamo v nemocnici? Je po UPT nejaka kontrola, ci je vsetko po zakroku v poriadku? Ak budem mat 50 v januari, teda mam 49, plati za za UPT?
Prosim aby sa vyjadrovali len tie osoby, ktore s tym maju osobnu skusenost alebo skusenost z blizkeho okolia (rodina, kamosky, apod.)

anonym_d60c67
12. aug 2026
@anonym_autor

@tenerifka A to sa da otehotniet po vazektomii? To mi je novinka tiez. Doma mam test, ja nemam odvahu, zeny. Preboha.

@anonym_autor niekomu vynechá pravidelný menzes a už nepríde vôbec a je v menopauze.Z tých pár dní čo ti mešká by som si nerobila stres podľa mňa nebudeš tehotná.To by bola obrovská náhoda, keby ste sa trafili do plodných dní, ale šanca je🤣ráno budem čakať na výsledok testu.

anonym_91d5f2
12. aug 2026

Moja kamoska nemala žiadne vynechávanie menzesu, čiže to postupne niekoľkoročné vynechavanie a skracovanie chýbalo az jedného dňa nedostala a bola v menopauze.Odvtedy už jej neprišiel.Kazda to ma ináč, u niekoho to trva cca od 40 tky aj7-10 rokov až nedostane menzes vôbec

anonym_4071c2
12. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_33ac5a Slusne som odpovedala na otazku, ci neviem, co je kondom. Ako inak som to mala vysvetlit diskutujucej, ze snaha bola, ale bohuzial? Ale mysli si, co chces.
@anonym_91d5f2 Je to realne doslova z mesiaca na mesiac? Ze dva roky idem uplne na chlp presne a potom zrazu meskanie?
@makyp Mam na to svoje dovody a to je absolutne obrovsky strach zo zakroku, akym UPT je. Preto som sa pytala napriek tomu, ze nemam este test, ze ci je coho sa bat, ak test potvrdi moje vnutorne obavy. Keby si mala tolko diagnoz co ja, kazdeho zakroku na svojom organizme by si sa bala. Ano, dnes lutujem, ze som vobec zacala sexovat s tymto partnerom, mala som to stopnut hned, kedy som zistila, ze je to trapenie a este aj hrozi nechcene tehotenstvo, lebo nahoda je blbec, ze..

@anonym_autor co riesis prosim ta, zisti testom ci si tehotna a ak ano vezmi 400e a chod na gyndu. Koniec stresu aj problemu, ak nejqky je

anonym_40bbc9
12. aug 2026
@anonym_347217

@anonym_autor v 50 tke je 99% pravdepodobnost ze ti menzes hapruje lebo zacina perimemopauza, ty si si nerobila ani test (a ten moze byt klidne falosne pozitivny a najma v tomto veku) a uz riesis UPT?

@anonym_347217 tak v 50 je perimenopauza v plnom prude, skor uz zacina menopauza. Tak preto asi aj to meskanie.

autor
12. aug 2026
@anonym_4071c2

@anonym_autor co riesis prosim ta, zisti testom ci si tehotna a ak ano vezmi 400e a chod na gyndu. Koniec stresu aj problemu, ak nejqky je

@anonym_d60c67 Ono takto. Jeden z tych podarenejsich stykov bol prave pocas mojej ovulacie. Ale, damy, premohla som sa a urobila test. A hoci zvycajne nenavidim ocurane testy, tentokrat pridam ten svoj a verim tomu, ze dobre vidim 😀
@anonym_4071c2 Stres som mala vyhradne pre moje diagnozy, pre ktore je zabijak "ist pod noz". Ale vysledok testu nateraz hovori o tom, ze je to v poriadku.

eeffka
12. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_d60c67 Ono takto. Jeden z tych podarenejsich stykov bol prave pocas mojej ovulacie. Ale, damy, premohla som sa a urobila test. A hoci zvycajne nenavidim ocurane testy, tentokrat pridam ten svoj a verim tomu, ze dobre vidim 😀
@anonym_4071c2 Stres som mala vyhradne pre moje diagnozy, pre ktore je zabijak "ist pod noz". Ale vysledok testu nateraz hovori o tom, ze je to v poriadku.

@anonym_autor no vidis koniec paniky, si len stara 🤣

autor
12. aug 2026
@eeffka

@eeffka Ano. Stara a momentalne nesmierne stastna 😀

autor
12. aug 2026
@eeffka

@eeffka A este rozhodnuta, ze kym nebudem mat uspesne zavedene teliesko, tak na splynutie ani nepomyslim. Normalne mi padol taky kamen zo srdca... Kto nezazil, nepochopi 😀

anonym_753e48
12. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor pozri dobre, mne sa vidi, ze sa crta ciarka, akus zas o dva dni

anonym_59dde8
12. aug 2026

To fakt 50 ročná žena, ktorá nechce a nemôže mať deti pre zdr.stav nevie, čo je to antikoncepcia, teliesko alebo sterilizácia? Neverím

autor
13. aug 2026
@simsalabim

Urob si test. Mozes ist do prechodu, to ano. No moze ist aj o tehotenstvo - aj ked po tvojom opise si myslim, ze skor nie. No moja suseda si tiez myslela, ze ide do prechodu a ten ma teraz 7 rokov. A moj otec sa narodil, ked mala jeho mama 49.

@anonym_753e48 To bol zart? Ja tam nevidim nic, nestras.
@anonym_59dde8 Upokoj sa. Je mi jedno, ci tomu veris alebo nie. Pre mna tvoje pocity nie su podstatne a nie su ani odpovedou na moju otazku.
@simsalabim Prosim Ta, pripadne ine, normalne diskutujuce: je mozne, ze to sposobila cysta? Vcera som si uvedomila, ze ano, na poslednej prehliadke mi nasli dost velku cystu - zatial neskodnu - priemer 4 cm. Predtym som na prehliadkach cysty nikdy nemala. Moze to byt dosledok tej cysty, ze teraz to meska?

anonym_91d5f2
13. aug 2026

Môže aj cysta ale väčšia pravdepodobnosť bude menopauza, máš 50.Chod k lekárovi

simsalabim
13. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_753e48 To bol zart? Ja tam nevidim nic, nestras.
@anonym_59dde8 Upokoj sa. Je mi jedno, ci tomu veris alebo nie. Pre mna tvoje pocity nie su podstatne a nie su ani odpovedou na moju otazku.
@simsalabim Prosim Ta, pripadne ine, normalne diskutujuce: je mozne, ze to sposobila cysta? Vcera som si uvedomila, ze ano, na poslednej prehliadke mi nasli dost velku cystu - zatial neskodnu - priemer 4 cm. Predtym som na prehliadkach cysty nikdy nemala. Moze to byt dosledok tej cysty, ze teraz to meska?

@anonym_autor no podla mna to je proste vek. Moje posledne cykly trvali 25, 25, 33, 36, 24 a 29 dni. Proste v perimenopauze to uz moze zacat lietat a neiekdy to zacne... kym mi to zacalo takto skakat, mala som na den presne cykly. Ale teraz v podstate neviem odhadnut, kedy menzes pride. Ovulaciu vacsinou citim, tak to si potom odpocitam 14 dni a zhruba viem, kedy by mal prist menzes. No a navyse, ako byva v perimenopauze, mala som aj jemne par dnove krvacanie mimo cyklu (samozrejme, vysetrene u dr.) - sposobene tym, ako tie hormony lietaju.

anonym_ab96ce
13. aug 2026

Kamaratka jedného dňa v 43 rokoch nedostala už vôbec menzes, dovtedy pravidelny, len raz o 2 dni posunuty.Dalsia skončila v 45 rokoch v menopauze.To, že si mala doteraz pravidelny menzes, nič neznamena a kľudne môžeš ist do menopauzy ako ti tu baby pisu

simsalabim
13. aug 2026
@anonym_ab96ce

Kamaratka jedného dňa v 43 rokoch nedostala už vôbec menzes, dovtedy pravidelny, len raz o 2 dni posunuty.Dalsia skončila v 45 rokoch v menopauze.To, že si mala doteraz pravidelny menzes, nič neznamena a kľudne môžeš ist do menopauzy ako ti tu baby pisu

@anonym_ab96ce ano, moja sestra mala menzes kazdy mesiac a potom proste uz nedostala. Kolegyna tiez. Ale vacsinou zeny spominaju nepravidelny cyklus, ktory aj par mesiacov vynecha.

anonym_ab96ce
13. aug 2026
@simsalabim

@anonym_ab96ce ano, moja sestra mala menzes kazdy mesiac a potom proste uz nedostala. Kolegyna tiez. Ale vacsinou zeny spominaju nepravidelny cyklus, ktory aj par mesiacov vynecha.

@simsalabim Je to individuálne, preto pani musi ratat aj s takouto možnosťou

autor
13. aug 2026
@anonym_ab96ce

@anonym_91d5f2 Som objednana na 20.8., skor sa neda, ma plny kalendar.
@simsalabim Ano, tieto krvacania mimo cyklu mavam uz asi 5 rokov s prestavkami. niekedy aj polroka (v obdobi okolo ovulacie, trvalo to aj par dni), niekedy som zase 3 mesiace nemala ziadne taketo spinenie-krvacanie. Prehliadky boli OK, takze slo o to, co opisujes aj ty.
@anonym_ab96ce Dakujem za podporu.

anonym_ab96ce
13. aug 2026
@anonym_autor

@simsalabim Ano, tieto krvacania mimo cyklu mavam uz asi 5 rokov s prestavkami. niekedy aj polroka (v obdobi okolo ovulacie, trvalo to aj par dni), niekedy som zase 3 mesiace nemala ziadne taketo spinenie-krvacanie. Prehliadky boli OK, takze slo o to, co opisujes aj ty.

@anonym_autor Takže cca 5 rokov si perimenopauze.

simsalabim
13. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor no takze v perimenopauze si.

autor
13. aug 2026
@simsalabim

@anonym_autor no takze v perimenopauze si.

@anonym_ab96ce
@simsalabim Priznavam, ze kedze ja som stale mala menzes v podstate super pravidelny, mne toto ani nenapadlo. Aj vzhladom k mojej blaznivej povahe, vdaka ktorej mi ani mladi ludia netipuju tolko rokov 😀 Tak fajn, zienky, som vdacna za slusnu a napomocnu diskusiu.

anonym_b05b97
13. aug 2026
@anonym_autor

@eeffka Ano. Stara a momentalne nesmierne stastna 😀

@anonym_autor stara, primitivna a vulgarna. nahlasujem tvoju temu vdaka vulgarizmu, ktori si tu vypustila v diskusii

anonym_91d5f2
13. aug 2026

A to ti nebolo cudne, že mávaš krvácania medzi cyklami? Veď to je jeden z príznakov perimenopauzy, okrem inych., za normálnych okolnosti to nemá čo byt.Okrem peri to mohlo byt aj niečo iné, vaznejsie.Vobec si sa na to nepýtala lekára, neriešila?

autor
13. aug 2026
@anonym_b05b97

@anonym_autor stara, primitivna a vulgarna. nahlasujem tvoju temu vdaka vulgarizmu, ktori si tu vypustila v diskusii

@anonym_91d5f2 Nebolo, pretoze ja beriem silne davky na riedenie krvi a ja som napriklad spinila aj po styku, ak trval dlhsie, aj gyn. sa vyjadril, ze tie sliznice su vyrazne prekrvene a krv sa moze dostat tym padom aj "von z tela", akoby spinenie. Ale zo sliznic - rozdrazdenych. Zaroven vsak dodal, ze to moze byt aj znak zacinajucej perimenopauzy, kedze sme vsak nebrali hormonalny profil, lebo naco, vsetko ostatne som mala vzdy v poriadku, tak na 100% sa to nedalo potvrdit, skrz tie problemy s krvacanim. Ja krvacam zo vsetkeho, lieky nemozem prestat brat. Modriny mam po celom tele. Obcas to riesim ascorutinom, ale ani to nema dlhy a nejaky extra ucinok. Takze nie, nenapadlo mi to.

@anonym_b05b97 Aky vulgarizmus som ja vypustila? Uz si si zgustla, mozes ist pokojne nicit zivoty dalsim. Prajem ti pekny den.

anonym_b05b97
13. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_91d5f2 Nebolo, pretoze ja beriem silne davky na riedenie krvi a ja som napriklad spinila aj po styku, ak trval dlhsie, aj gyn. sa vyjadril, ze tie sliznice su vyrazne prekrvene a krv sa moze dostat tym padom aj "von z tela", akoby spinenie. Ale zo sliznic - rozdrazdenych. Zaroven vsak dodal, ze to moze byt aj znak zacinajucej perimenopauzy, kedze sme vsak nebrali hormonalny profil, lebo naco, vsetko ostatne som mala vzdy v poriadku, tak na 100% sa to nedalo potvrdit, skrz tie problemy s krvacanim. Ja krvacam zo vsetkeho, lieky nemozem prestat brat. Modriny mam po celom tele. Obcas to riesim ascorutinom, ale ani to nema dlhy a nejaky extra ucinok. Takze nie, nenapadlo mi to.

@anonym_b05b97 Aky vulgarizmus som ja vypustila? Uz si si zgustla, mozes ist pokojne nicit zivoty dalsim. Prajem ti pekny den.

@anonym_autor ach,jaj,uz ani nevies ze si pisala vulgarne,hej?vsak uz je to nahlasene,no

autor
13. aug 2026
@anonym_b05b97

@anonym_autor ach,jaj,uz ani nevies ze si pisala vulgarne,hej?vsak uz je to nahlasene,no

@anonym_b05b97 Pre istotu prebehni vsetky diskusie, ci nahodou niekto niekde nieco nenapisal vulgarne a sup sup, nahlas. Lebo ocividne inej roboty nemas.

pr85
Včera o 15:43
@anonym_autor

@tenerifka A to sa da otehotniet po vazektomii? To mi je novinka tiez. Doma mam test, ja nemam odvahu, zeny. Preboha.

@anonym_autor Samozrejme, ze sa dá otehotnieť aj po vazektómii. Ľudské telo má neskutočné regeneračné schopnosti. Odrezané kypte sa dokážu prirodzene zrásť. I keď je pravda, že v len mizivom percente prípadov.

pr85
Včera o 15:45

@anonym_autor Ak si tehotná, nechoď na prosím na interrupciu, ale daj šancu tomu malému klbku, ktoré nosíš pod srdcom. Je to znamenie od Boha, že aj v takom vyššom veku ti ho poslal. Je to nová ľudská bytosť, ktorá si zaslúži plnú ochranu.

autor
Včera o 15:51
@pr85

@anonym_autor Ak si tehotná, nechoď na prosím na interrupciu, ale daj šancu tomu malému klbku, ktoré nosíš pod srdcom. Je to znamenie od Boha, že aj v takom vyššom veku ti ho poslal. Je to nová ľudská bytosť, ktorá si zaslúži plnú ochranu.

@pr85 Ano, ano, iste. A Ty mi budes pravidelne mesacne posielať par stovak eur, aby sme mali z coho zit, ze? Lebo do prace sa mi nebude dat ist a bez prace nie su kolace. Nehovoriac o mojom uz dost zlom zdravotnom stave, ktory by nemusel tehotenstvo zvladnut. Ale pre tvoj pokoj, robila som si dalsi test dnes rano a stale je len 1 ciarka, tak zrejme pojde ozaj len o prechod.

anonym_36c339
Autor odpoveď zmazal
simsalabim
Včera o 16:23
@pr85

@pr85 a ta chora tehotna do ochranu nezasluzi?! Nechapem, co mas potrebu sa do toho montovat. Zapisujes si za kazdy takyto zasah plusove body? Ja by som v tomto veku dieta rozhodne nechcela, tehotenstvo a porod da zabrat aj mladej zene. A vychova dieta? To je tiez zataz. Opytaj sa svojej, ked bude mat 50, ci by do toho sla.