Plánované prerušenie tehotenstva v 17. týždni
Ahojte, prosím je tu niekto kto podstúpil prerušenie tehotenstva v takomto stadiu? Za každú odpoveď vopred ďakujem
Y
Necitala som vsetko, len ta chcem podporit. Musi to byt sialene tazke rozhodnutie, a ako matka si to neviem predstavit. Ale po dlhom zvazovani som prisla na to, ze by som postupovala ako ty...keby bolo iste, ze dietatko je postihnute, radsej by som trapenie skoncila ked sa este da a neobetovala by som zivot s detmi, ktore uz na svete su. Zelam ti aby sa ti srdiecko co najskor zahojilo po zakroku.
Táto maminka sa pýta, či to niekto postúpil, nie vaše názory, ktoré nemáte skúsenosť s touto záležitosťou...výborné na jej psychiku...sa spamätajte niektoré..
@nebojtesa Pozri sa.....ja mam dieta s AS (Podla najnovsich vyjadreni CSPP), co je najlahsia forma autizmu. A teda tiez vyvojova porucha. Ked malo moje dieta 1r, Tiez som nemala Ziadne naklady.
Spomina sa, Ze Aj Einstein ho mal a Este kopec inych znamych vedcov, umelcov. Ale ja neviem teraz s istotou, Ako sa to u neho vyvinie. Samozrejme, verim v to najlepsie, pretoze sikovny je az-az. Ale ma velke deficity v oblastiach, ktore zdrave deti v jeho veku Uz davno pochopili.
Ucebne pomocky, hry, ktore ho rozvijaju, posuvaju, cas ktory pre neho obetujem, hlavne Ten cas, kym pochopi suvislost....darmo, Ze v 3,9r zacal citat kratke slova, nerozumie kopec inym veciam, pre bezneho cloveka tak pochopitelne. Darmo, Ze uz vie Aj basnicky, pesnicky, suvislosti mu unikaju, a To je na celkom dobrej mentalnej urovni, v niektorych obl. Dokonca Ako bezne deti.
Logopedia, terapie, logopedicke pomocky, sukr. skolka s Mensim poctom deti, v buducnosti sukr.specialna skola (mozno), asistencia, specialne hracky, ktore zhanam z Nemecka....to Vsetko nieco stoji.
Ale to uvidis casom, Ked budete Tak daleko....zatial je to Male dieta, ktoremu staci jedna hracka do ruky Alebo stavebnica. Skutocne naklady uvidis neskor.
Ale nechcem, Aby si nadobudla pocit, Ze ta za nieco odsudzujem, bozechran. Tebe vsetka cest. Ale nie je to Tak, Ako si myslis, Ze s takymto dietatom nie su spojene naklady.
@smallbubu posledný môj koment...hlavne sa nenechaj ovplyvniť. sama sa rozhodni. ak ťa ovplyvnia, narodilo by sa choré babätko, tvoja rodina by to nezvládala, ani jedna z týchto dám ti pomôcť nepríde. samy vieme, na čo máme, čo rodina,...
ak si neskúsila všetky vyšetrenia, tie si urob a potom sa riaď tým ako cítiš. ja by som urobila to isté čo máš v pláne ty.
@charlie1980 ja viem zej si uzasna maminka ktora sa snazi zo vsetkych sil, aby dala svojmu dietatu vsetku moznu dostupnu pomoc. Ale niekedy je lepsie nebrat to tak "krcovito" a aj polavit, nemozme to brat ako preteky, lebo by sme sa znicili. O tom nie je zivot podavat co najlepsie vykony. Vacsina hraciek na rozvoj sa da vyrobit doma z roznych skatuliek paliciek kruzkov obrazkov, vela super hraciek pozicaju aj z centra vcasnej intervencie. Viem porovnat naklady aj s chorym "zdravym" dietatom. Staci ze ma skoliozu, problemy s imunitou a pod. Nakladom sa pri ziadnom dietati nevyhnes.
@peppermint ja som nic take nepovedala, že je to take jednoduché !!!
@peppermint nepísala B som to, keby nepoznám ženu, ktorej to tak vyšlo a má zdrave dieťatko...Asi tak
@nebojtesa No Tak to urcite 😄 Vies, co by si zelal a teda dostane na Vianoce ? VYTAH !!! Teraz mi povedz, odkial mu ja zozeniem VYTAH ! 😄 Aby vyzeral realne, Aby sa tam dali otvorit dvere a akoze nastupit. No Sama neviem 😄 To len Aby si vedela, o Ake hracky ma On zaujem. Mycku na auta som objednala z DE. Model Shell pumpy tiez z DE. To len Aby si vedela, Ze v 4.r to moze vyzerat Aj takto 😷
A Samozrejme, moje materinske srdce by krvacalo, keby Ten vytah nedostal.
@matenka @tomiholjubavi
Treba si nieco nastudovat skor ako sa pustam do vaznych debat..inak ked som tam nebola neprezila tie situacie..nehladala odpovede vo svojom zivote nezakusila,som Iba v teoretickej rovine sa predvadzam trapne,,pozrite ja som ta norma podla ktorej sa maju ostatni riadit"
Moje nazory su ,,bozie,,
Prepacte mi moju uprimnost nemusim mat pravdu preto stale hladam a ak niekto napise,,toto je pravda"
Potom ma asi 80rokov lebo ju naozaj nasiel,ja iba polovicu toho veku tak vravim nemusim mat pravdu..mozem sa mylit.
Cesta k poznaniu,mala skola mabzelskej etiky...
,,„Tí, čo používajú prirodzené metódy plánovania rodičovstva, tí sú na jednotku. Prerušovaný sex je na dvojku, kondóm na trojku, hormonálna antikoncepcia na štvorku a potrat na päťku.“
Mám pre vás dve správy. Jednu zlú a jednu veľmi dobrú.
Najprv tá zlá: Okrem prirodzených metód plánovania rodičovstva používaných s pravou veľkodušnosťou (teda nie ako „katolícku antikoncepciu“ – KKC 2368) je všetko na päťku! (Tým nechcem tvrdiť, že medzi nimi nie sú rozdiely! Všetky sú však v rozpore s Božím plánom!)""""
http://zastolom.sk/richard-vasecka-co-lepsie-pr...
@charlie1980 ako si naučíš - vychováš tak máš. Aby na 10r nechcel motorku a ak ju nedostane tak si niečo spraví. Mať tak tvoje problémy. Bez urážky
@smallbubu prepac ale potrebujes lutost ako vsetky zeny po potrate..je to diagnoza pre psychiatra..ak sa ti to teraz zda ako riesenie problemu.
Ver mi teraz sa ti len problemy zacnu...
Dietatko ak zomrie prijate milozme byt radi ale ak nie...trpi cela rodina. Tie dva svety v duchovnom zmysle su spojene...nikdy jeho utrpenie tam za stenou neobide nas tu na druhej strane.mozem sa spytat ty veris?
@qwert77 Ak mi napises, Kolko takych deti vychovavas, Prip.vychovala, prip.s kolkymi si pracovala, Potom sa mozme pustit do konverzacie na urovni vychovy takychto deti 😉
,,Kam idú deti po spontánnom a umelom potrate? Idú na miesto, ktoré môžeme nazvať limbo a hovoríme mu aj detské nebo. Našou zodpovednosťou je, aby sme ich pozdvihli do neba. Môžeme tak urobiť krstom nenarodených detí alebo zádušnou sv. omšou. Deti by mali dostať mená a byť prijaté do rodiny. To ich zapíše do Knihy života. Umelý potrat je najväčšia vojna a najväčší horor všetkých čias. Satanovi umožnila táto paralyzovaná spoločnosť vraždiť milióny len tak ako roj múch. Zadosťučinenie za to bude musieť byť nesmierne. Keď žena si neskôr prizná tento veľký hriech, musí sa hneď vyspovedať pred kňazom a úprimne poprosiť Ježiša o odpustenie. Potom musí konať hlboké a v srdci precítené pokánie spôsobom, ktorý jej znovu a opravdivo prinesie pokoj. Potom treba dať dieťaťu meno, aby našlo prijatie a lásku v rodine, že definitívne do nej patrí. Žena musí poprosiť toto svoje dieťa o odpustenie...134. "
Je to hrozne rozhodovanie sa. Tiež som bola na amniocentéze. Rozhodnutá, že ak to bude downak, idem na potrat. Našťastie je moja dcérka zdravá. Ale viete, čo sa mi stalo?
Zhodou náhod som raz odovzdávala jednu vec istej pani. Ta pani pracovala ako Ucitelka v špeciálnej škole a prišla si počas vychádzky po tu vec ku mne. Zrazu mi do bytu napochodovali dvaja superrozkošní dowňáci a boli tak strašne krásni.... a zlatí. KEBY som bola na potrate a vedela by som, že som zobrala život takémuto dieťaťu, nikdy by som si to neodpustila, nikdy. Som šťastná, že mi nejaký osud otvoril oči. Boli to mali plnohodnotní ľudia.
Naozaj sa treba najskôr stretnúť s takými rodinami, ak to ani potom nič neurobí s rozhodnutím, tak nech sa stane, čo sa stane.
@elninoenmipueblo neuveris, ja som veriaca, moj doktor gynekolog je silno veriaci, casto sa rozpravame o tychto veciach, trocha empatie a ludskosti sa z ludi vytraca, radi sa stavaju v mene boha sudcami a sami nechcu niest nasledky za svoje ciny, ja som realista, neznasam ked niekto robi zle a ma pocit, ze staci ist do kostola, vyspovedat sa a je to v poriadku? Nie, nie je!!!! zakladatelka zaziva tazku situaciu, kto si nezazil, nepochopi.....
@elninoenmipueblo 😁😁😀
@diridiridin preboha, nevolaj ich "dowňáci"
@charlie1980 mám sestru s DS. Má 16 rokov. Nerozpráva a okrem spomínanej diagnózy bola ako 2tyzdnova operované na srdce (4 vady). Okrem toho absolvovala 4 ortopedické operácie. Na svoj vek dosť, čo? No napriek tomu ju berieme ako zdravé dieťa, nemá hneď všetko na čo si ukáže. Je vnímaná, chodí do školy, svojim spôsobom pomáha v domácnosti, umyje riady, popostiela si, uprace po sebe. Keby sme jej dovolili všetko čo si zmyslí už nám skáče po hlave teraz. Pomôcky na rozvíjanie sme jej robili aj doma. Je to šikovné, skromné dievča a pritom nemusela mať všetko čo si zmyslela. Náklady na ňu v porovnaní s nami so súrodencami boli vyššie len po zdravotnej stránke. Ešte niečo potrebuješ vedieť?
Ja ti nechcem do toho nič hovoriť, je to tvoje dieťa, tvoja výchova, len aby si sa potom nechytala za hlavu.
@elninoenmipueblo no my sa tu teda nehráme na Boha, ani jedna....hovorím ti len čo nám povedal farár na príprave...a povedal, že sex je tu aj pre potešenie manželov, že nemá byt len za účelom plodenia a že existujú spôsoby ako sa chrániť, aby sme nemali napr. 10 hladujúcich, alebo 4 postihnuté deti.
tiež mi príde uplne desivá viera v nejaké limbo...ak vychádzame z toho, že Boh je láska, prečo veríš tomu, že deti ktoré sa ničim neprevinili, len tým, že sa nestihli narodiť a teda pokrstiť, si nezaslúžia nebo? Keď nejdu do neba oni, tak potom už nikto, lebo ani ten najvacsi svatuškár neni nevinnejší od detskej duše....ale vlastne, nemusíš mi odpovedat, lebo dievčatá majú zrejme pravdu a ozaj je zbytočné si hubu drať...presne takýto fanatizmus poháňal kedysi inkvizítorov, lovcov na bosorky, križiakov...presne takýto fanatizmus dnes motivuje ľudí rezať druhým hlavy s náboženskými pokrikmi na perách.
Existuje veľa náboženstiev a je jedno, že niektoré je založené na láske, iné je viera pokoja a mieru...ak sa to vymkne ľudom spod kontroly, je z toho nakoniec vždy rovnako zlo....a práve tí najveriacejší ľudia sú vždy najviac presvedčení, že oni majú patent na pravdu a na rozum, oni vedia najlepšie, lebo im to pošepkal Boh..s nimi komunikuje, kým my ostatní sme v pazúroch Satana...
Ale je na zamyslenie, koho hlas to bolo v skutočnosti počuť v hlavách ľudí velice pobožných, ako bol napr. Tomas de Torquemada (ktorý je zodpovedný za smrť a mučenie viacerých ľudí ako napr. Vlad Tepeš alias neslávny Drakula).. a to všetko v mene Božom. A na rozdiel od Tepeša, ktorý pochyboval a bál sa, čo bude po smrti, Torquemada umrel v presvedčení, že pojde do neba, lebo zem očistil od kacírov, bosoriek a inych hrozieb cirkvi.... Veľa nábožných ľudí zabúda, že aj pýcha je hriech.
@smallbubu tak ako hovori @rrybka, prenatalzilina.sk. Ja som bola na ultrazvuk kvoli DS u tej Kacerikovej. Ta mi povedala, ze jedine, co mi to moze potvrdit alebo vyvratit je amnio. Že ultrazvuk je len doplnujuci. My sme mali aj sijove prejasnenie vysoke. Ja som uz nebola na dalsie vysetrenia. Kazdopadne Ti prajem vela sil...
@elninoenmipueblo co to tu doprdele trepete???
@tomiholjubavi krasne ste to povedali 🙂. Tiez nemam rada tento fanatizmus. Osobne som ateistka, ale myslim, ze zaroven som lepsi clovek ako mnoho veriacich co sa tvaria ako najlepsi ludia na svete...
@qwert77 Ok. Tak ja ti napisem rozdiel v DS a AS. Dieta s autizmom rozumie len tomu, co vidi. Teda....darmo mu ja vyrobim dreveny vytah z dosak doma, nema predstavivost, Aby pochopil, Ze to moze byt taky isty vytah. Toz, dieta s autizmom sa nehra na akoze, rozumie len faktom. A Fakt je ten, Ze vytah je raz vytah a nijak inak.
To neznamena, Ze Ked tu nieco napisem v par vetach, Ze skaceme Ako si to On praje. Tak ma nechytaj za slovicka. Je sikovny v samoobsluhe, vedel by ti pripravit kavu, kupi si sam drobnu sladkost....v tomto smere ako normo deti....musi Aspon chvilu pracovat pri stole od 2,5r kazdy den, aby si zvykal na pracu pri stole v buducnosti. Nema vsetko, na Co si ukaze, ma na sviatky to, Co si praje veku a schopnostiam umerne, Dokonca na narodeniny nedostane nic. A tu hrbu pomocok zalaminovanych na stole v krabici svojoomocne vyrobenych, tych ma neurekom.
A la-la, podarilo sa mi z uplne neverbalneho dietata spravit verbalne, ktore rozprava v jednoduchych vetach, pretoze ma stale mnozstvo podnetov a stimulov, Cim sa nam velmi ulavilo.
Takze nemysli si, Ze On si len ukazuje a My skaceme Tak Ako si to praje. Prave na neho mam vysoke naroky, Aby sa raz dokazal o seba postarat 😉
@elninoenmipueblo Ty si dobré psycho! Sa zobuď je 21.stor.
@tomiholjubavi vidim ze mas cas na show ale ja nie .to inkizicia dnesnej doby striehne na plodnost zien .urcuje normu kolko deti je normalne mat ..a akych deti...keby som sa mala riadit tym co jeden farar povedal...ostanem dost obmedzena..ak si to neporovnam s kkc a bibliou..
Inac toto je tema o potrate . skus teda k veci.
.co je dedicny hriech.. Ako znie piate po prikazanie...
Co Jezis povedal o sudeni..,,neodsudzujte a nebu dete; odsudeni."
Co povedal o nevinnych detoch,nenarodenych ak sa to vztahuje na potrat. ,,cokolvek ste urobili jednemu z tych to mojich najmensich..." nie na tie ne dietatko...
,,kto z vas je bez hriechu..nech pre hodi kamen."zena po potrate
,,blahoslaveni ste ked vas budu prenasledovat .." manzeoia postihnutych deti ktori ziju podla prikazani nie podla upravenej verzie sekularneho pohladu jednotlvca..
Ps .vies kolkym ludom
Knaz povedal ze prezervativ je ok?
Zatoto sa bude kazdy uz samzodpvedat.pred Bojom. Ked pozmenim pravdu...pastier ktory popletie ovce ich posiela k vlkovi.
Krasny den...🙂

Molekulárni biológovia Tomáš Szemes a Gabriel Minárik vypracovali metódu, ako získať a vyšetriť DNA plodu z krvi matky pomocou špeciálneho prístroja. „V krvi matky koluje DNA plodu už v ranom štádiu tehotenstva. Pomocou špeciálnych postupov dokážeme túto DNA v laboratóriu izolovať, analyzovať a s veľkou presnosťou, viac než 99 percent, identifikovať prípadné trizómie 13., 18., a 21. chromozómu,“ hovorí RNDr. Tomáš Szemes. Aj preto metódu nazvali Trisomy test. Jej výhodou je najmä to, že ženu obyčajný odber krvi potrebnej na test nijako nezaťaží a dieťa nie je ničím ohrozené. Navyše, test sa dá vykonať naozaj skoro – už od 12. týždňa tehotenstva. Žena výsledok pozná do piatich dní, odpadá niekoľkotýždňová neistota, či je dieťa zdravé. Ak je výsledok negatívny, na amniocentézu už ísť nemusí.Osoh pre ľudí
Podobný test vedeli doteraz reálne vyšetriť iba v 5 až 6 laboratóriách na svete. Tento rok sa medzi krajiny, kde je to možné, dostalo aj Slovensko a zaradilo sa k Spojeným štátom americkým, Veľkej Británii, Singapuru alebo k Číne. Trisomy test zatiaľ neuhrádzajú ani naň neprispievajú zdravotné poisťovne. Stojí 350 eur a pacientka oň môže požiadať svojho gynekológa alebo klinického genetika. „O toto vyšetrenie majú záujem napríklad pacientky, ktoré sa amniocentézy vyslovene boja a odmietajú ju podstúpiť, hoci výsledky iných skríningových vyšetrení im vyšli pozitívne. Vďaka tomuto testu vyšetrovanému z krvi, a teda bez rizika pre plod, sa nemusia po zvyšok tehotenstva stresovať,“ hovorí gynekológ MUDr. Vladimír Cupaník.
Velmi tazke, zelam len to najlespie Vasej aj vsetkym rodinam pred pod. rozhodnutiami. Poradim len pozbierat vsetky sily, urobit vsetko, co sa este da, geneticka konzultacia a testovanie. Vela stastia a lasky celej rodine.