icon

Plánované prerušenie tehotenstva v 17. týždni

smallbubu
14. sep 2017

Ahojte, prosím je tu niekto kto podstúpil prerušenie tehotenstva v takomto stadiu? Za každú odpoveď vopred ďakujem

lullita
16. sep 2017

@nebojtesa ved mozes... na Slovensku to bude tak 10-15 rokov

ivik4
16. sep 2017

@nebojtesa ved neopakuj stale nieco o kazeni zivota, tak sa na to neciti. Boze.. Aj ty si mala asi volbu na slobodne rozhodnutie a ma ho aj ona. Neporovnavaj to,su ludia a ludia. Ani ja by som si chore dieta nenechala, nic to s kazenim zivota nema spolocne,proste na to nemam

cervenaruza123
16. sep 2017

Ja som proti potratom. Nepride mi to ako nieco pozitivne, k comu by sme sa mali stavat neutralne alebo dokonca pozitivne. Ale som aj proti kradezi, myslim si, ze kradez treba odsudzovat. Ale ak niekto ukradne jedlo pre svoje hladujuce dieta, lebo nemal inu moznost, tak si myslim, ze to mal urobit. Takisto si nemyslim, ze je spravne vrazdit, ale ak niekto niekoho zabije v sebaobrane, s vedomim, ze ho zabije, ale inu moznost nemal a chranil svoje deti alebo rodinu, tak nebudem ho odsudzovat. Kto sme, ze chceme odsudzovat? Ja si myslim, ze by som na potrat nedokazala ist, ale kto mi zaruci, ako budem reagovat, ked v takej situacii naozaj budem? Kto moze vediet, v akom postaveni je zena, ktora take nieco zvazuje, co vsetko citi, ako velmi trpi, co jej hovori jej rodina, co si vsetky prezila, co ju ovplyvnilo? Len ona to vie a nikto nema pravo ju sudit. Ked ste veriace, viete, ze sudit moze jedine Boh. A aj bude a on pozna ludske srdce, pohnutky, jeho silu... Ak ste veriace, mali by ste vediet, ze odsudit cin mozte, ale nie cloveka. Aj Boh respektuje slobodnu volu cloveka, aj ked sa navzajom zabijame a podobne, preco by sme mali byt bozskejsi ako Boh a slobodnu volu nerespektovat? Nie kazdy dokaze prijat postihnute dieta. Je silna zena, ktora to dokaze, ale nie kazda sme dokonala a bez chyby a nie vsetky sme silne v tom istom. Neodsudzujte. Clovek chce obcas poradit, povzbudit, ukazat podla neho spravnu cestu. Ale odsudzovat, nadavat, urazat, tat do ziveho? To nie je ani ludske, ani krestanske. Radsej venujte cas tomu, aby ste apelovali na svoje dcery, vnucky, netere, kamaratky, zname alebo do diskusii takych tem, aby brali sex zodpovedne a nemuseli potom chodit na potraty so zdravymi detmi len preto, lebo si mysleli, ze neotehotneju a este si chcu uzivat zivot.

nebojtesa
16. sep 2017

@lullita necudovala by som sa. A inac zivot mi nici aj suseda.

juhseverzapad
16. sep 2017

@nebojtesa Ty si šalená? Ako môžeš porovnávať nejakú p..u, ktorá zahodí dieťa s potratom, či už s osobných alebo zdravotných dôvodov!!!

nebojtesa
16. sep 2017

@cervenaruza123 kazdy lutuje tu chuderu zenu. Kto lutuje to dieta, ktore v bolestiach umrie len preto, ze nesplnilo niekoho predstavu?

nebojtesa
16. sep 2017

@juhseverzapad a potrat je co? Welness pobyt pre dieta? Aj pri jednom aj druhom ide o umyselne a vedome zabitie dietata. Hodim dieta s DS do smetiaka - som p...., dam ho zabit lekarovi, som chudina.

gerrwie_girl
16. sep 2017

@marion09 paci sa mi ze na vsetko mate vy veriaci odpoved ze Boh uz vie preco to urobil :D. Za kazdou nespravodlivou a nevysvetlitelnou udalostou.

nebojtesa
16. sep 2017

@ivik4 keby ti tvoje zdrave ochorelo, zrazu by si na to mala?

ivik4
16. sep 2017

@nebojtesa na mna s takymito otazkami nechod, si pre mna cudzi clovek.Ak si chcela autorke pritazit tak tlieskam to sa podarilo 😒 .. Ty si sa rozhodla ako si chcela tak nech sa rozhodne slobodne aj ona
a nepozastavuj sa nad jej rozhodnutim !!!! Ty niesi od toho aby si niekomu kazala !

gulisko
16. sep 2017

Akože kedysi to bolo ozaj len na božiu vôlu. V dnešnej dobe sa koľko tehotenstiev umelo udržuje medicina, išla do predu a je to rozhodnutie ženy či dieťa privedie na svet alebo nie. Je veľa žien čo by ti deti chceli a nedarí sa im a je veľa ktoré podstupujú umelé prerušenie. Veľmi kontroverzná tema a čo človek to názor. Netreba nikoho odsudzovať ani sudiť a.pre tie čo sa ohanate Bohom neni náhodou on ten čo ma sudit a nie vy.

juhseverzapad
16. sep 2017

@nebojtesa A teraz pekne čítaj! Mne pri tretej vyšli zlé až katastrofálne výsledky krvi. Každý deň som preplakala, lebo som vedela, že aj kebyže porodím, tak dieťa umrie v strašných bolestiach do týždňa, ak by malo šťastie tak do roka. Absolútne sa viem vcítiť do autorky. Podstúpila som amnio a tam sa to na šťastie vyvrátilo. To že ty máš choré dieťa ťa ešte neoprávňuje odsudzovať druhých. Ja som bola tiež rozhodnutá ísť na potrat a bola som v 19tt. Radšej to ako vidieť sa v 9 tom mesiaci a porodiť veľké dieťa s pocitom ako dlho bude umierať.

gerrwie_girl
16. sep 2017

@nebojtesa to su dve totalne rozdielne veci. A ak nevidite rozdiel, tak je to smutne. Co trebars situacia, ked vas blizky bude nevyliecitelne chory, bude trpiet, bude vas prosit aby ste ho zbavili bolesti a nechali ho odist.... aky mate nazor na eutanaziu? Tiez je to iba obycajna vrazda? Zjavne u vas ano. V mojom pripade by zvitazil zdravy rozum a napriek bolesti ktoru by mi to sposobilo by som ho odist nechala. Pre vas je to ale vsetko vrazda a basta. Ved je predsa jedno ci to bola eutanazia alebo dobodanie cloveka na ulici nie?

nebojtesa
16. sep 2017

@ivik4 nedala si mi odpoved na moje otazky. Bez rozumu, citu a svedomia slepo verklikovat co uci dnesna spolocnost.

nebojtesa
16. sep 2017

@juhseverzapad umrelo by v strasnych bolestiach? To akoze by nedostalo ak by bolo chore lieky proti bolesti??? Absurdne. V strasnych bolestiach by umrelo pri potrate, to by nevadilo ze.

nebojtesa
16. sep 2017

@gerrwie_girl nevidim rozdiel? Presne tak!
Teraz eutanaziu neriesim.

bona_dea
16. sep 2017

@gerrwie_girl prosim ta...eutanazia a potrat je nieco celkom ine. O eutanazii sa rozhoduje clovek sam za seba. O potrate rozhoduje zena za svoje dieta. Ona urci co bude pre neho lepsie a co nie.
Takze to neporovnavaj. Zo ziadneho hladiska to porovnavat nejde

cervenaruza123
16. sep 2017

@nebojtesa Ano, lutujem, ze v dnesnej spolocnosti zeny maju potrat velmi dostupny a volia ho aj vtedy, ked by mozno nemuseli. Lutujem, ze kvoli tomu ich casto rodiny nutia ist na potrat, tak idu pod psychickym natlakom, aj ked by inak nesli. Lutujem, ze je spolocnost nastavena na deti ako nejake karierne ciele a ked nesplnaju ich predstavy, tak sa tie deti povazuju ako zbytocna pritaz a ze sa orientujeme viac na to materialno ako na to, kolko lasky a dobra by tie deti mohli priniest, aj ked ani to nie je iste. A potrat povazujem za jednu z najkrutejsich veci co vobec existuju a je mi zle z toho, ze moze ist na potrat legalne ktokolvek do isteho tyzdna. Ale napriek tomu nebudem odsudzovat zenu, ktora nad takym niecim uvazuje. Neodvazim sa sudit jej rozhodnutia, jej pocity. Spolocnost taketo nieco dovoluje, tak je logicke, ze to ludia robit budu. Ked chceme zmenit spolocnost, musime zacat od svojho okolia, nie nadavanim uplne cudzej osobe, ktoru ani nepozname. Radsej sa zamyslim nad tym preco to tak je a pokusim sa ovplyvnit ludi okolo seba, aby sme takymto veciam predchadzali a nebudem slovne ublizovat zene, ktoru ani nepoznam a nemam ani ponatia ako uz mozno trpi a co vsetko ju k tomu potratu vedie. Viaceri jej tu vynadali, stale je ale rozhodnuta ako je, dalsia diskusia prinasa viac zleho ako dobreho.

nebojtesa
16. sep 2017

@cervenaruza123 presne preto tu davam tieto prispevky, aby sa ludia zamysleli a mohli ovplyvnit zivoty nenarodenych deti.

gerrwie_girl
16. sep 2017

@nebojtesa tak potom sa nemame o com bavit ;)

ivanka12311
16. sep 2017

@marion09 áno za všetko môže Boh...😂... Áno aj ja verím ale s rozumom, nepreháňam to tak ako podaktore ( to človeku pripadá sorry za výraz ako nejaká sekta) menovala by som x y prípadov a kde bol ten váš Boh???

golfinka8690
16. sep 2017

@nebojtesa tak ten je úžasný😍😍😍😍😍prekrásny chlapček..prajem všetko len to dobré..

gerrwie_girl
16. sep 2017

@bona_dea neporovnavam eutanaziu a potrat. Skor iba jej pohlad na vrazdu. Ist na potrat lebo to dieta moze byt postihnute NIE JE vrazda. A samozrejme ze za to dieta musi rozhodnut matka. Ved kto iny?

ivik4
16. sep 2017

@nebojtesa jake uci spolocnost? Sa zobud, je to jej slobodna vola !! Keby 99,9% zien slo na potrat sla by si s nimi ako ovca lebo sa to dnes podla Teba robi? Nie ! Sla si za SVOJIM rozhodnutim tak uz s tym prestan a nechaj slobodne rozhodnut aj ju! Je dospela !!!!!!!!! Keby mi toto hovoris do oci a som na jej mieste tak sa normalne nezdrzim 😒😒😒😒

bona_dea
16. sep 2017

@gerrwie_girl
Vrazda to samozrejme nie je.
Zabitie ano...

Kto iny? Podla mna nikto. Rodicia sa o zivote potomka rozhodnu pri pocati. Dalej je to zivot. V najroznejsich podobach.
Tot moj nazor

vevesh
16. sep 2017

@nebojtesa ano, nikto nema pravo zobrat dietatu zivot , ale Ty nechapes, ze pokial dieta nie je samostatne zivota schopne,tak tato spolocnost dava matke pravo do urcitej doby rozhodnut o tom , co bude s dietatom , pretoze spolocnost sa o to dieta nebude a ani finacne nebude zan zodpovedna- cudzim ludom a celkovo systemu bude dva krat u p×dele ,ci to dieta ma co jest, kde byvat, ci trpi, ci vobec zije a ci dostane lieky alebo ci vobec rodina bude mat na ne....
Ja som absolutne proti potratu, nech si kazdy nesie zodpovednost za svoje ciny, ALE priviest chore dieta na svet, aby tu trpelo, aj to vdaka modernej medicine, lebo bez nej by to priroda raz dva poriesila, je na svedomi kazdej matky a rodiny a je to oficialne aj pravne povolene a s kludnym svedomim viem, ze by som tak isto rozhodla ako autorka, pretoze svoje dieta lubim a budem lubit navzdy a prave preto ho usetrim toho utrpenia-
zivot totizto nikdy nebol a ani nebude fer a taketo dieta pociti tu krivdu 1000x nasobne viac ako zdravy jedinec..

juhseverzapad
16. sep 2017

@nebojtesa Máš choré decko, aj keď je pekné, máš! Nestaraj sa do ľudí, ktoré tvoje pocity nezdieľajú! PS: Napíš o 15 rokov ako to zvládaš.

mayami
16. sep 2017

Čítam túto tému od začiatku a už sa to tu dobre zvrhlo. Verím, že autorka využije všetky možnosti, ktoré má ešte mimo amniocentezy, kým sa definitívne rozhodne. Len na základe výsledkov z amniocentezy by som sa nerozhodovala.
Bude to jej rozhodnutie a čas sám ukáže či sa rozhodla správne. X krát sa človek musí rozhodnúť, a je to najťažšie keď ide o ľudský život. Odsúdenia si nechajme pre vlastné pochybenia. Som zástancom života a myslím, že nemáme právo vziať život ani v takomto prípade. Je x prípadov, kedy mamičkám povedali doktori katastrofálne scenáre a mamičky sa napriek tomu nevzdali a nakoniec sa tešia zo zdravých šikovných detí. Aj preto som za prirodzený priebeh v týchto veciach, ak nie je dieťa života schopné, odíde samo, ak je, tak nech mu tá šanca na život nie je odopretá.
Autorka témy je už asi aj tak rozhodnutá, tak tu nemá zmysel rozpitvávať to.

maciatkolulu
16. sep 2017

@smallbubu Takze moj pribeh.... V skratke, v 20tich tehotna, uplne zdrava mlada baba, ktora nebola ani v strese ani nefajcila, ani nic, v tom case sa robil(97) iba AFP z krvi, vsetko eno nuno, az do 33tyzdna, kedy prislo velke haloooo a to prave na utz kde boli moja matka, manzel, svokra, ze susp.hydrocephalus, nebudem ani opisovat, co sa dialo, ako si ma pohadzovali, ako so mnou jednali na kramaroch, ako mi tam jeden mudr.odpovedal na otazku, ci mi ju poporode daju a jeho ostra reakcia, vy budete rada, ak bude zit, na to nezabudnem, nuz na Sulekovej mi ju nieze dali, ale mala som aj rooming, iba na noc si ju zobrali a dnes je z nej krasna 20rocna slecna, normalne studujuca, sice po 5tich operaciach, ale nikto cudzi ani netusi, cim sme si prvy rok presli. A ked som cakala druhu, tak ma chceli na genetiku posielat a amniocentezy a neviem co, teda iba zastupujuci lekar, moj gynekolog nie, pretoze on sam mi potvrdil, ze toto nebolo genetickeho povodu. Ked som sa pozrela na vtedy ani nie trojrocnu dcerku, rozkosnu, kuceravu s fontankou na hlave ako caka, ci uvidi babo v brusku, tak toto dieta by som si mala dat zobrat? Som sa to opytala toho lekara, co ma posielal na amniocentezu, za haloooo, toto je to vazne poskodene dieta, bol ticho a ked som mu razne a tvrdo povedal, ze viem, ze sa mi narodi zdrave dieta, jeho priblbla odpoved bola, len aby, len aby a bol to mlady dr. A veru narodila sa zdrava slecna a teraz pri malom absolutne nikto neriesil ani moj vek, ani predchadzajucu diagnozu mojej prvorodenej, neviem ako by som sa zachovala na tvojom mieste, fakt neviem.

sense
16. sep 2017

@nebojtesa predpokladam ze mas len jedno dieta, ....

Msme v rodine postihnuteho nie s ds, ale zial tie dve zdrave deti idu velakrat bokom a vzdy sa musia prispisobovat tomu pistihnutemu.... a sama matka toho dietata povedala ze keby.ma muz priemerny plat by nevyzili, lebo ona zial do prace nemoze jedine zeby dala dieta do ustavu a keby ho ma dat do ustavu tak ho nemusela ani mat, ....tak ma dieta doma, vecne unavena, nestastna a na vsetko sama kedze chlap ide rano do prace a neskoro vecer z prace....

A nikto ti.nedava pravo sudit inych.....pre dotycnu mamicku to urcite nie je lahke rozhodnutie a musi mysliet uz aj na tie dve deti co ma a nielen nato co sa narodi....

Takze zi a nechaj zit, ty si sa rozhodla a aj ona ma pravo sa rozhodnut....ty jej dieta nebudes ani zivit ani vychovavat ani sa on starat