Plánované prerušenie tehotenstva v 17. týždni
Ahojte, prosím je tu niekto kto podstúpil prerušenie tehotenstva v takomto stadiu? Za každú odpoveď vopred ďakujem
Mozem povedať, ze moja sesternica ma tri deti, z toho dve choré a jedno teda ťažko postihnuté. Cele tehu ok a pri pôrode ho takto doriadili... nitre je to vždy ľahké a manželstvo im tiež takmer krachlo no ustali to a všetky tri deti veľmi ľúbia a nedali by ich. Bývala suseda ma syna s ds a tiež ho moc ľúbia a ona popri ňom dokonca aj výbornú kariéru má. Takže nemusi to byť vždy koniec života. No každý musí sám zvážiť, koľko toho da a s čím dokáže žiť. Ja by som na potrat ísť nedokázala, no nepovažujem sa súdiť tie, čo sa pre potrat rozhodnú.
@bona_dea Máš pravdu, že viacej rešpektujem ženy, čo idu na potrat zo zdravotných dôvodov. Nie je nič horšie ako sa vzdať dieťaťa,na ktoré sa všetci tešili s vedomím,že je to tak najlepšie.
@lizatko1009 strasne zavisi od miery postihu.. Mame tu rodinu,ktora prve dieta ma postihnute a kuaok na to zdrave. Po dovrseni 3.roku mladsieho dietata sla matka spat do prace,obe deti chodia do skolky a ona normalne pracuje. A zas nie kazda tuzi budovat karieru,ze musi travit v praci 10hodin.
@smallbubu len taky postreh z mojho okolia: mam susedu ktora ma jedineho syna s ds, ona ma 75 a on 50 rokov. Posledne roky sa jeho stav zhorsil, v podstate pomaly odchadza. Musia sa onho starat ako o starceka, umrie skor ako ona a bude to este par rokov trvat, par tazkych rokov. Suseda je uz uplne mesuge, usmiata maska je nenavratne prec. Myslim ze keby bola vedela, co mozu v dnesnej dobe vediet buduci rodicia, tak by si takyto zivot urcite nevybrala.
Dzim ti palce!
@siska53 každý píše za seba, pisala som, že niesom typ ženy, z rodicaku do rodicaku, doma zatvorená, sem tam vonku a cely život zasvätený detom a domasedeniu. ja som presný opak, potrebujem vypadnúť do prace, budovať kariéru, neprepocitavat či dieťaťu zaplatím floorbal, aleboci si kúpim 3€ maslo alebo ramu, možno je to v očiach čo takto žijú sebectvo, ale pre mna nieje, je to normálny život ako si praje každý normálny človek, zbieram vechnaky, pomáham finančne ľuďom čo to potrebuju, ale ich kozu by som si obliecť nechcela a verím tomu, keby som bola v takej situácii, rodina a všetci okolo mna by boli stotožnení s mojim rozhodnutím.
@juhseverzapad myslim, ze je zvlastne respektovat viac jednu zenu ako druhu, zivot - tazky vs smrt dietata, ktore v tebe zije.... Za mna by som sa nikdy neodvazila obdivovat, ci respektovat viac jednu, alebo druhu, aj ked smrt je zarucene lahsia cesta....ako bojovat cely zivot s chorym dietatom, ale znovu pisem, ja nemozem posudzovat, chvalabohu, ja som bola postavena pred porod choreho dietata s desivymi vyhliadkami a dieta bolo a je nadherne ziena, zijuce plnohodnotny zivot maximalne a bez obmedzeni. Inak a co predcasniatka? Preco sa bojuje o zivot dietata, ktore ma 500-700g???? Preco? S najvacsou pravdepodobnostou bude mat skoro kazde nejake nasledky vyznejsie a menej a matka kazda matka prosi boha, alaha, vsetkych svatych nech zije a bojuje a pritom nevie, co bude, netusi, ci bude ok, ci nebude slepe, ci bue mentalne ok, ci, ci, ci? Ale dofrasa vyjadrovat sa s takym tonom na konto matky starajucej sa o postihnute dieta je vyslovene hnusne, sorry.... za mna je smrt dietata urcite lahsia cesta ako starat, ci vychovavat dieta s DS a ma moj obdiv kazda jedna takato matka, ktora miluje svoje dieta take ake je a je mu dobrou matkou, klobuk dole
Kolko zien si takto ZABILO SVOJE ZDRAVE DIETA! Pre svoje zmyslanie BEZ SRDCA.
NIKTO vam neda totalnu istotu!
Zabijem tretie dieta z lasky k svojim detom. AKA HLUPOST.
ZENY, kde je vasa odvaha a sila NEVZDAVAT SA? Poproste o oporu rodiny a BOJUJTE O SVOJE DIETA. A verte ze VSETKO BUDE CO NAJLEPSIE!
Svojim prilisnym a zbytocnym trapenim len mozte dietatu len uskodit!
SRDCE A ODVAHA nas robi skutocnymi zenami.
POVZBUDME TU ZENU. Ale neudobrujme jej to zlo. Tak stastna nikdy nebude.
Nikdy NEZABUDNE NA SVOJE DIETA, ktore by neprijala.
Ahojte,
vzhľadom na to, že diskusia sa uberá nesprávnym smerom, musím zasiahnuť.
Názov diskusie znie Plánované prerušenie tehotenstva v 17. týždni. Zakladateľka vás prosí o skúsenosti. MK je verejné fórum. Vaše názory sa zhodovať nikdy nebudú.
Modrý koník je miesto, kde si ženy môžu poradiť a pomôcť. Spolu pracujeme na tom, aby tu vládla priateľská atmosféra a rešpekt voči názorom ostatných.
Bohužiaľ, túto tému nedokážu mnohé používateľky preberať s dostatočným nadhľadom a bez emócií. Dochádza tu k roztržkám, vzájomnému osočovaniu, porušovaniu pravidiel MK.
Pozrite si prosím náš Kódex správania (https://www.modrykonik.sk/rules-kodex). Pomôže ti zorientovať sa, čo je na Modrom koníku nežiaduce.
Používatelia, ktorí nedodržiavajú pravidlá a zneužívajú toto fórum na ventilovanie osobných nevraživostí budú upozornení. A ak budú naďalej pokračovať v narušovaní diskusie nevhodnými príspevkami a vyvolávaní zlej atmosféry vo fóre, môžu byť aj sankciovaní.
Ďakujeme za pochopenie
Adminka fóra
@smallbubu hlavne drz sa a rozhodni sa podla seba.. Skus este aj ine testy,ak sa da.. Ja poznam skor pripad ze dietatko samo odislo v asi 19.-2.tt.
Po 12.tt sa co viem,vsetko berie ako porod,nie potrat.
Ako som pisala, poznam rodinu,kde matka pracuje,dieta chodi do skolky a ma este o cca rok mladsieho surodenca. Pomaha im aj dedko,dieta normalne chodi na ihrisko. Je jasne,ze sa mu treba viac venovat a nikdy nebude uplne zdrave, ale v ramci moznosti rozvijaju,co sa da.
Druhy pripad - susedka ma vnucku s DS, na urovni asi 9r.dietata. To dievca babke velmi pomaha nakupy nosit,napr., pustaju ju samu aj von od domu k domu babky,co je v ramci jednej ulice. Babka neda na nu dopustit,ze je to dobra pomocnicka i spolocnicka.
Ako sama neviem,ako bybsom sa rozhodla-urcite nie kvoli kariere,mne staci normalne pracovat,nie sa za niecim besniet,ale ci by som mala silu? No bolo by to veelmi tazke rozhodovanie..radsej nevediet..
Niekedy staci zvrzat porod a zo zdraveho dietata je chore.. Alebo uraz (uz dospely,vtedy dieta,spadol z 12.poschodia na poskladane makke ploty-prezil,ale ma poskodeny mozog. Pracuje v chranenej dielni,ale nikdy nebude ako my zdravy-matka nemala na vyber,prosto sa to stalo. Mohla ho dat akurat do ustavu...).
Drzim paste,nech sa to nakoniec nepotvrdi,nech tie vysledky su chybne..
@lizatko1009
Vsak ok.. Ja tiez neviem,co by som robila..ale nie kvoli kariere..
Nikdy ale nevies..co vsetko sa moze zvrtnut.. Vzdy take dieta mozes dat do ustavu,ak to nezvladas...
Ja som.pisala pozitivny pripad z okolia,kde sa matka zapojila normalne do pracovneho procesu. Robi normalne 8hodin,deti v skolke. Ten maly v sukromnej,ale beznej sukromnej,nie specialnej. Istu dobu tam.chodil aj jeho mladsi surodenec,nez sa dostal do statnej. Ziju bezny zivot,nepotrebuju ziadnu podporu,nie su v hmotnej nudzi. A ano,maju moj obdiv,pretoze fakt netusim,ako by sme to zvladali my..ja som napr.rada,ze maly je cisarskym,lebo by som ho vraj ja nevytlacila..nu,tiex s uzkou panvou,nutili tlacit a zo zdraveho dietata maju mrzaka.. :/
No nechcela om do toho zasahovat ale neda mi to..ak ta zena porodi v 17 tt a po narodeni drobca sa zisti ze bolo uplne zdrave co potom????co urobi???povedzme si pravdu ziadne testy nie su 100%...
@maciatkolulu Aha, takže podľa teba ide matka na potrat vyškerená ako 5 peňazí. Blbosť! Ževraj ľahšia cesta! To si zadrela.
su tu 2 zeny s DS syndromom u dievcat pravidelne prispievaju co tak najst si ich a porozpravat ?
su sice jedinackovia jedna matka je dokonca samozivitelka ale vidiet tie deti a citat statusy maminiek s akou hrdostou pisu o ich pokrokoch aj ked malych mi skrasluje den
Basnik Milan Rufus mal dceru DS bola im vsetkym a napisal s nou knizocku Verse o Zuzanke vzdy na jednej strane jeho verse a vedla obrazok ktory kreslila dcera o tychto detoch sa vie ze su velmi nadane na vytvarnu , spev, sport
nikdy neublizia su vzdy usmiate slniecka rodiny
zivot beru s lahkostou ako dar nie su zakerne ani drze
mimochodom dcera neb. basnika este zije s mamickou a ma okolo 60
@juhseverzapad ja neviem,ale skus trochu s pokorou pisat a nedomyslat si.... Fakt to skus. Nikde sok.nic take nenapisala,tak prosim ta jepis sprostosti a skus trochu ucty dat do svojich prispevkov a predtym ako nieco napises,tak rozmyslaj. Vdaka.
@sasa1310 preco mimo...ja som tiez chpdila na ultrazvuky a kadeco a vsetko bolo na jednotku a nakoniec dcera ma trosku oblicku poskodenu).a musi sa to sledovat..ak sa ro zhorsi hrozi jej operácia.. a bolo vsetko super....voem neda sa to porovnat s DS ale princip je ten osty...zoaden doktor nieje boh su to ludia ktory robia chyby bohuzial dost casto..to bola len taka moja uvaha..ze co potom keby sa to dieta narodo predsa len zdravé....
@maciatkolulu Napísala si, že je to ľahšia cesta? Napísala. Sama som si tým prešla, že som mala mať postihnuté. Našťastie to amnio vyvrátilo. Rozhodne to nie je ľahšie vedieť, že v záujme rodiny aj toho nenarodeného je najlepšie ísť na potrat.
@sasa1310 ako mne je to jedno..kej zivot kej dieta jej rozhodnutie a hlavne jej svedomie..nie moje....ja nikoho nesudim...ja som len tak uvazovala ze co bu potom urobila....ja osobme meviem co by som to dokazala....chvalabohu mebola som v takchvalabohu som nebola v takej situacii . Pre nieco sa jej to dieta malo narodit take...nic nieje nahpda.ale nebudem to tu rozoberat lebo ma bidete mat vsetci za blazna....len mi jesmutno z toho ze sa rozhoduje o zivote a o smrti este nenarodeneho dietata.... dotycnej prajem vela sil hlavne po porode alebo ako tp mam nazvat....
@tinaa64 kazda zena/rodina ma pravo rozhodnut o zivote choreho (nie zdraveho!!) Dietata, pretoze vsetko skonci na ich pleciach, nikto sa o to dieta nebude zaujimat, nikto ho nebude zivit a nikto nebude povinny ho strazit (narok ma skolske zariadenie/domov/ustav je len privilegium socialneho statu) - preto je v niektorych krajinach povoleny potrat az do 24tt., pretoze ak to dieta bude uz na svete, lekari ho musia udrzat pri zivote a nemozu ho nechat zomriet, hocake (niekedy este horsie) nasledky si z toho udrzania ponesie- taky je sucasny zakon...
@juhseverzapad napisala som,ze je to lahsia cesta z tych najzlozitejsich v zivote, ale rozhodne som.nenapisala,ze ma ist vyskerena.... Urcite je tazsie matmcely zivot dieta s problemom,ale.ano je to tazke a hrozne tazke a rozhodne s nikto.nevyskiera. takze tak
@juhseverzapad
No ak to nie je tá ľahšia cesta ukončiť tehotenstvo, ale ťažšia, tak potom nechápem prečo si nevybrať tú ľahšiu a dieťa nakoniec priviesť na svet a vychovávať ☺. Keď sa na to pozeráme čisto logicky.
Niekomu je ľahšie to, inému ono, a nie každý si zas vyberá podľa toho čo je ľahšie znesiteľné, ale podľa toho čo pokladá za prospešnejšie. Proste to rozhodovanie ovplyvňuje x faktorov.
@vevesh ale ved som pisala zemne je to jedno..je to jej zivot jej dieta a hlavne jej svedomie...len ma to mrzí ze chore deti beru ako obtiaz spolocnosti....ja som porporodila zdrave deti akde mam iroru ze to tak bide aj nadalej..nedaj boze sa im nie v o stane tak co..mam o ch zabit lebo su postihnute..ale ako som pusaka..je to jej rozhodnutoe..nemozem sudit kdeze neviem ci budem raz aj ja v takej situacii..ale momentalne pisem to co citim ako matka 2 deti...ale mas pravdu..mozno radsj takro ako keby to dieta malo zit s pocitom ze je nechcene a na obtiaz lebo nie je uplne zdrave

@valikajano no Tripple je určite najmenej spoľahlivý. To je kravina, ktorá sa už v iných štátoch vôbec nepoužíva. Je to dobré akurát na poplašenie mamičiek.