icon

Potrat zo zdravotných dôvodov

karolina2907
6. apr 2021

Ahojte, prosím vas zajtra mam naplánovaný spontanny potrat alebo interupciu zo zdravotných dôvodov prosím vas viete ako to prebieha a kolko sa tam ostáva na pozorovanie?? Ďakujem za odpovede

rebekamarcusko
7. apr 2021

@any_soj ja si myslim,ze toto rozhodnutie neni ako ked ide do obchodu a rozhoduje sa,ktore topanky si kupi. Urcite to riesila predtym ako sa rozhodla. A toto je tazka hra na city od teba. Stale to postihnute dieta nevychovavas. Nemozes sa vzit do tej situacie,ked v nej nie si. A ak by si sa rozhodla to urobit. Mas moj obdiv a si silna zena,ale nie kazdy je na to stavany,ako napriklad ja. Autorke prajem vela stastia a zdravia.

chances
7. apr 2021

@rebekamarcusko spytala si sa jej, ci "trepe" :/

lolobriadok
Autor odpoveď zmazal
lolobriadok
7. apr 2021

@alchemilkazltozelena nechá pardon zle som napísala

rebekamarcusko
7. apr 2021

@chances to je urazka? Dobre,ospavedlnujem sa a menim to na rozpravas.

chances
7. apr 2021

@judar pises jej "chod do kelu"

chances
7. apr 2021
lenkakravcova
7. apr 2021

@any_soj Máte chlapca v pestúnskej starostlivosti (platia vám niečo za jeho starostlivosť o neho) alebo ste si ho adoptovali?

beata_k
Odpoveď bola odstránená
any_soj
7. apr 2021

@lenkakravcova zatiaľ je žiaľ neadoptovatelny, otec o neho má záujem, na diaľku. Preto a pre chorobu matky ho aj viacerí náhradní rodičia, ktorým bol ponúknutý, odmietli. Áno, teraz dostáva opakovaný príspevok dieťaťu v náhradnej starostlivosti, kým nebude osvojitelny. Najprv som s ním bola 8 mesiacov doma bez materskej či rodičáku (a prišla kvôli tomu o prácu), lebo až potom súd rozhodol o zverení (dovtedy mal vraj zostať u profesionálnych rodičov, ale nastastie z domova nám povolili tak dlhý hostovsky pobyt).

lenkakravcova
7. apr 2021

@any_soj
Tak to je biedne, ale aspoň naň dostávaš (keď ste sa tak už rozhodli) okolo 190Eur príspevok (dvojnásobok, neskôr trojnásobok životného minima). Ona ak by bolo jej takéto dieťa, a malo nad 3 roky, tak nedostane nič :-/

any_soj
7. apr 2021

@lenkakravcova áno viem, že pomoc štátu pre rodičov špeciálnych detí je žiaľ na hovno. Preto ale treba tlačiť na štát. Každopádne do 6 rokov má takýto rodič nárok na rodičák a od 6 rokov na opatrovateľský príspevok, ktorý je na jedno dieťa 576,74 mesačne. Plus od narodenia síce nízke, ale predsa, príspevky na rôzne oblasti (dávam link, možno niekomu pomôže - http://dietasdmo.sk/dieta-s-dmo/socialna-pomoc-... ). Každopádne peniaze sú reálny problém pre mnohé tieto rodiny. Ale keby šlo o už narodené dieťa, s diagnózou že sa dožije ešte pár mesiacov, asi by tu komentáre vyzerali ináč. Z môjho pohľadu a pohľadu mnohých iných nie je žiadny relevantný rozdiel pri narodenom a ešte nenarodeným dieťati. Jednoducho každý človek je vzácny dar, aj akokoľvek chorý človek. A je pre mňa zvláštne, že za empatickejšie je považované hovoriť matke, že čím skôr život jej dieťaťa skončí, tým lepšie, než keď sa ja snažím povedať, že bez ohľadu na chorobu a ekonomickú príťaž pre štát je jej dieťa vzácne. Že je vzácny každý okamih jeho života. Že ju prijímam aj s jej dieťaťom. Aspoň teda mne veľmi pomohlo, keď mi po pohrebe mnohí hovorili a doteraz hovoria, že naša Sára je pre nich darom - hoci ju videli len v truhle, prípadne o nej len čítali. Že im čas, ktorý žila, neprišiel zbytočný, hoci na prvý pohľad nemala čo dať. To je to, čo sa snažím odovzdať.

lenkakravcova
7. apr 2021

@any_soj Chápem, aj keď mam na to iný pohľad.
Podľa môjho názoru takéto deti, ak si veriaca, idú aj tak rovno do neba keď zomrú, takže je zbytočné ich tu tých pár dní alebo mesiacov týrať. Je pre ne lepšie keď sú rovno tam kde patria. 🙂 zbytočne utrpenie nemienim podporovať, hoc vyzerá humánne.

S tými peniazmi mas pravdu.

luciachh
8. apr 2021

@karolina2907 ahoj, v ktorom tt si? Pretože je to iné keď si v prvom a druhom trimestri. Ja som rodila v 23tt, dcérka bola chorá co sme vedeli a v 20tt sa začali komplikácie so srdiečkom, ktoré nezvládla... Ak si teda v druhom trimestri a nevieš co ta čaká, kľudne mi napis a pýtaj sa. Ak si v prvom trimestri myslím ze tam sa vždy robí len kyret, ale to ti neviem povedať.

karolina2907
autor
8. apr 2021

@luciachh už to mam za sebou a bola som v 14 tt

rebekamarcusko
8. apr 2021

@karolina2907 drzim palce pri zotavovani🙏

luciachh
8. apr 2021

@karolina2907 je mi to ľúto, držím palčeky pri zotavovani, rob to co ti najviac pomôže a na nikoho nepozeraj. 🙂 uz je to 7 mesiacov a stále to boli a chyba mi ale viem ze to tká malo byt a bude dobre. Veľa sily posielam. 😘😘❤️❤️❤️

konikkon
10. apr 2021

@any_soj nedá mi nereagovať a vopred sa ospravedlňujem za expresivnejsie výrazy. Autorka tu stojí pred najťažšou skúškou v živote a ty tu trepes toto? Ja sama som si tým nedávno prešla a skutočne posledné, čo mi vtedy chýbalo su takéto sproste reči nejakej premudrelej hlupane. Bolo to najťažšie rozhodnutie a bolo z lásky k tomu bábätku, manželovi, rodine, budúcim deťom a v neposlednej rade aj z lásky k sebe samej. Každá žena, čo musí toto podstúpiť si uvedomuje, čo to obnaša a priviesť na svet dieťa, ktoré za celý svoj život prežije len nesmierne utrpenie a pobyt v nemocnici až kým chudiatko nezomrie je doslova barbarstvo. V živote by som to nedopustila. Preto som volila riešenie, ktoré je najlepšie v prvom rade pre dieťa a pre mňa. Edwardsovvsyndrom je tak závažné ochorenie, že šanca na normálny život je prakticky nulová. A mimochodom, pri vyvolanom potrate oni to dieťa neusmrtia v maternici, normálne ho porodis, zomiera väčšinou pri pôrode dôsledkom diagnostikovanych VVCH a kvôli nedostatocnemu vyvinutiu. Ale co je najdôležitejšie, dieťa do 26 tt si bolest ani nič ostatné okolo toho neuvedomuje. Preto sa to môže len do tohto týždňa urobiť. Môžme ďakovať medicíne, že uz väčšinou dokáže tieto poškodenia odhaliť a nemusia sa na svet privádzat deti, ktoré tu budú len a len trpieť. A myslím si, že každá matka, ktorá dopustí to, že privedie na svet takéto dieťa a odkaze ho na neuveriteľnú bolest a trápenie az dokonca, je obyčajná hyena, ktorá nemala dostatok sily urobiť správne rozhodnutie. Ty si adptuj geneticky choré deti, to je cnosť bezpochyby, ale väčšina veci, co tu píšeš sú, ako by si bola z nejakej sekty.

konikkon
10. apr 2021

@karolina2907 ahoj, len by som ti chcela napísať, že si sa rozhodla správne. Ušetrila si svoje dieťatko bolesti. Prajem ti rýchle zotavenie. Ja som toto podstúpila v 23tt pre iný problém pred pol rokom.
Ak chceš, ozvi sa mi.

any_soj
Autor odpoveď zmazal
any_soj
10. apr 2021

@konikkon chcela som ešte niečo dopísať a už sa nedalo, tak som vymazala a píšem znovu. mrzí ma tvoja skúsenosť. Neviem, čo presne si čítala, z toho čo som písala. Rozumiem, že keď zdieľam blog rodiny, ktorá žila s dieťaťom s Edwardsovým syndrómom, je bolestné si to po potrate prečítať. Ale nazvať tú mamu hyenou je naozaj príliš, hoci chápem tvoju bolest. A nie, ich dieťa netrpelo neuveriteľnou bolesťou. Ako som písala, aj mne zomrelo dieťa, je to trochu viac než pol roka. Rozumiem, že ti hovorili takéto informácie o bolesti dieťaťa, ale pravda je, že v tomto veda nemá jasno. Mnohí vedci tvrdia, že dieťa cíti bolesť od 20.tyzdna (preto v niektorých štátoch zakázali potraty po tomto termíne). Áno, pri vyvolanom potrate usmrtia dieťa v maternici. Až potom nasleduje pôrod. Sú prípady, kedy sa to nepodarí a dieťa
nečakane prežije aj pôrod. (Napríklad Gianna Jessen, veľmi silné je počúvať jej svedectvo - hoci tam nešlo o potrat zo zdravotných dôvodov - spomínam to len že áno, máš pravdu, že nie vždy sa podarí usmrtiť dieťa v maternici, ale vždy sa o to lekári pri potrate snažia). Každopádne možno nevieš, ale poradňa Alexis pomáha aj ženám, čo trpia po potrate. Ak by si niekedy chcela o tom hovoriť, sú fakt skvelí. Mne veľmi pomohli, keď nám Sára zomrela.

any_soj
10. apr 2021

@konikkon ešte dodám, že keby tému napísala žena, že bola na potrate, nezdieľala by som tu ten link o Emme. Ale keďže ešte bola pred, považujem takéto informácie za zvacsujuce schopnosť rozhodnúť sa naozaj slobodne, čiže informovane.

lenkakravcova
10. apr 2021

@any_soj
Ona ale predsa už bola rozhodnutá v čase kedy si jej to písala. Priamo v uvode uviedla, ze to mala v nemocnici plánované. Pýtala sa len na to ako to prebieha a koľko sa tam ostáva na pozorovanie..

vamajka
10. apr 2021

@any_soj Ona sa pytala na ine, nie na to co pises

ukulela
10. apr 2021

@any_soj vies, ja rozumiem tvojmu pohladu na svet. ale predstavujes si to ako hurvinek valku, znami maju dievca s DMO, ma uz 19, ci 20 rokov tusim. neustale plienkovana, slaba pohyblivost, rozumovo slaba. v domacej opatere, matka ostala doma, otec podnika z domu. prisposobuju cele fungovanie rodiny, aj mladsia sestra. co bude so starsou, ked sa rodicia pominu? ustav - pre nu nove prostredie, ktore nemusi tolerovat. postara sa sestra - na ukor vlastnej rodiny? popisujes tu moznosti - chranene byvanie a pod. kde? vo vacsich mestach, aj to nie vsetkych .... ako nehovor mi, ze mentalne retardovany clovek bezne najde pracu ... no nie. detto dieta s DS mam problem umiestnit v skole, ked byvas niekde na dedine - a stahovat kvoli tomu celu rodinu si kazdy nemoze dovolit ..... ver tomu, ze kazda matka je z takeho rozhodnutia zufala a zvazuje, co ma robit. verim tomu, ez aj tejto mamicke lekari uz vedeli podla morfo sona poveidat, co vsetko postihnutie obnasa. uz v 14tt vidiet zavaznost postihnuti a aj ne/zlucitelnost so zivotom. su odbornici, ktorym by som verila a keby povedali, ze dietatko nedozije porodu, resp po porode ma zit v bolesti, s operaciami atd,tak skratka to UPT podstupim. obdivujem matky, co sa rozhodnu donosit chore dieta. aj tie, co sa o chore deti staraju. ALe nie vsetky sme ochotne a hlavne schopne to podstupit. a tak, ako ja tolerujem a respektujem ich rozhodnutie, neznesiem, ked niekto spochybnuje rozhodnutie z opacnej strany.

fidorka7
10. apr 2021

@any_soj no a teraz dostávaš aj prídavky aj opakovaný príspevok náhradnému rodičovi, či si na také "drobné " zaabudla?

konikkon
11. apr 2021

@any_soj aj vďaka zdielanemu blogu o emme som sa u tvrdila, že som sa rozhodla správne. A jasne, 3 mesačne dieťa s xy diagnozami prežíva krásny život a vôbec nezomiera s bolesťou. Trápenie pre dieťa aj rodinu. Vieš, keď som ja stala pred takým rozhodnutím, prečítala som si xy príbehov a článkov, ale absolútne som nemala záujem písať sem, možno z obavy, že mi budu písať podobné sektarky ako ty. Je tu takých tém mnoho, do ktorých sa zapájajú ženy ako ty a uz vtedy mi to pripadalo nechutne. Autorka určite všetky informácie mala aj bez tvojej osvety a prišla sem rozhodnutá a pýtala sa na niečo uplne iné. Svoju osvetu šír, tam kde je žiadaná a nestrpcuj už ťažkú situáciu. A mimochodom, vieš mi tu zazdielat aj nejaký blog o dietati s Edwardsovym syndrómom, kde dieťa žije normálny plnohodnotný život, t.j. chodí do školy, zaľúbi sa, založí si rodinu a pod.? Stačí jeden takýto príbeh, ktorý by mohol dat svetielko nádeje všetkým, ktorí toto riešia. Rozumiem, že máš svoju pravdu, ale pochop, že takéto UPT sa nerobia len tak z rozhodnutia 1 lekára, ale celý proces prebieha pod dohľadom viacerých odborníkov, ktorí vedia stanoviť prognózy. Veda žiaľ nevie, prečo sa takéto veci dejú, zaiste v tom má prsty Boh, ktorý bol aj v mojom pripade nesmierne krutý. Keďže veriaca som, toto mu nikdy neodpustím ale zároveň verím, že vie, prečo takéto peklo dopustil. Za odporúčanie poradne ďakujem, ale dokázala som sa s tým všetkým vyrovnať sama a bolo pri tom potrebné zapojiť vsetko racionálne, čo vo mne je. Našťastie, teraz po polroku som opäť tehotná a verím, že toto už ten náš Boh neopustí.

rebekamarcusko
11. apr 2021

@konikkon perfektne si to podala,prajem vam s drobcom vela zdravia ❤

any_soj
11. apr 2021

@fidorka7 príspevok nahradnemu rodičovi nedostávame, to az keď nebudeme mať rodičovský či materskú. Prídavky samozrejme áno, ako všetci rodičia. Ale... To vážne sa ideme pri otázke života a smrti baviť o peniazoch? Netušila som do tejto diskusie, aké sú príspevky pre rodičov chorých detí, kvôli pani vyššie som to zisťovala - sú vyššie, ako pre nás príspevky pri dieťati v pestunstve ale nerozumiem, čo je toto za otázky. To, čo ja dostávam a nedostávam má aký súvis s hodnotou života dieťaťa? Ale dobre, keď ste z toho spravili tému - s manželom dávame na dobročinné ciele desatinu všetkého, čo dostaneme či zarobíme plus máme v Bratislave byt, ktorý prenajímame už asi 10 rokov bez centu zisku slobodnej učiteľke, ktorá túžila robiť profesionálnu mamu (tých je na Slovensku stále málo) a starať sa doma o deti z domova, ale samozrejme keďže je sama a plat je tam mizerný a s 3 malými deťmi jej nestačí garzonka, nešlo by to ak by mala platiť normálny podnájom. Na tom byte vzhľadom na lokalitu a stav by sme zarobili do 400 eur mesačne, keby sme ho prenajímali komerčne. Pride mi nechutné písať to k takejto téme a robím to len preto, lebo niekto sa snaží narážkami na peniaze, ktoré dostáva náš syn v pestúnskej starostlivosti diskreditovať to, čo tu píšem a to mi príde naozaj absurdné. Väčšina argumentov, ktoré v tejto diskusii zaznela, by znela veľmi zvláštne, keby išlo o už narodené dieťa, ktoré ochorelo po narodení. A to je smutné. Aký je rozdiel medzi mojím dieťaťom pred pôrodom a mojím dieťaťom po pôrode? Stále je to to isté moje dieťa a predsa keď bude mať 5 a ochorie, nebudem môcť používať tieto argumenty. Každé naše dieťa raz bude trpieť a každé naše dieťa raz zomrie, rovnako ako my. To je proste fakt. Nemáme nikoho navždy. Podľa mňa je proste vzácne každé jedno dieťa rovnako. Ako tu písali viaceré ženy, dieťa treba v druhom trimestri normálne porodiť. Len teda ho predtým usmrtia - nezmizne zo ženy len tak. Čiže pôrod tak či tak. Otázka je, či naozaj pre ženu aj rodinu je prínos toho, že sa to stane možno o 3-4 mesiace skôr, nejaký vyrazny. Či neprevysuju negativa. Nejde o to mať čo najskôr po tom a skúsiť nové kvalitnejšie. Keď sme šli do pestunstva, odrádzali nás, lebo veď "to nie je ako vlastne dieťa, ale môžu vám ho ešte vziať, nebude to navždy". Ukázalo sa, že naše vlastné dieťa s nami bolo oveľa kratsie. V živote ide o "teraz", spoločnú prítomnosť. Nič iné totiž nemôžeme sebe ani svojmu dieťaťu zaručiť. Nemáme totiž nad životom moc.

konikkon
11. apr 2021

@any_soj áno je to pre ženu prínos porodiť to dieťa skôr. Je to prínos aj pre to dieťa. To dieťa si to v tom čase neuvedomuje. To ty ale nikdy nepochopis, lebo su to nikdy nezažila, len trepes dve na tri. Ženám, ktoré to nezažili by mali normálne zakázať písať takéto bludy. Kto tu hovorí, že to postihnuté dieťa nie je cenné? Si normálna?