Potrat zo zdravotných dôvodov

karolina2907
6. apr 2021

Ahojte, prosím vas zajtra mam naplánovaný spontanny potrat alebo interupciu zo zdravotných dôvodov prosím vas viete ako to prebieha a kolko sa tam ostáva na pozorovanie?? Ďakujem za odpovede

veronikaszabova
6. apr 2021

@karolina2907 ako si mozes naplanovat " spontanny potrat'??

ivangeline
6. apr 2021

Je to potrat. Nepis,ze spontanny... ;) Niektore odsudia. Ine nie. :D

karolina2907
autor
6. apr 2021

@veronikaszabova mam choré babo a doktor to nazval spontanny potrat

karolina2907
autor
6. apr 2021

@ivangeline tak to povedal doktor

andy1985
6. apr 2021

@karolina2907 ja som tiež podstúpila zákrok pred 2 rokmi bábo bolo choré a potom aj bez plodovej vody. Bola som v 17. Týždni volá sa to vyvolaný potrat myslím. Všetko bolo išlo bez komplikácii a potom ma aj vyčistili a na druhý deň ma pustili domov, mal službu primár možno ma nechcel traumatizovať.

pininka1
6. apr 2021

Aj moja sestra bola, nakolko dva testy mala negstivne dostala silny zapal priedusiej a vybrala dvoje silne atb. Nikto jej to nepovedal narovinu ale bol jej odporucany potrat aj na genetike. Tak to podstupila, a potom ked otehotnela zasa tak potratila samovolne,zrejme ju zle vycistili pri prvom. Na treti pokus uz to bolo ok.

any_soj
6. apr 2021

@karolina2907 Ahoj. V prvom rade ti prajem veľa sily. Čítala som tvoj príspevok. Nechcem ťa presviedčať, len ak by si mala chuť sa porozprávať... Nepíšeš, o aký zdravotný problém ide. Lekári často odporúčajú potrat kvôli problémom, s ktorými sa dá žiť úplne krásny rodinný život. Lekári, ktorí potrat odporúčajú, nemajú žiadnu konkrétnu skúsenosť s týmito ludmi. Nemajú skúsenosť vztahu. termín sa dá aj preložiť - ak ani ty nemáš takú skúsenosť, veľmi ti odporúčam stretnúť sa s ľuďmi, ktorí žijú s nejako postihnutým dietatom. Žila som nejaký čas v komunite s ľuďmi s mentálnym aj fyzickým postihnutím. Boli tam rôzni ľudia a každý jeden bol darom. Mnohé mamy napríklad majú hrôzu z Downovho syndrómu. Ten sám o sebe, ako aj iné ochorenia, ma mnoho rôznych stupňov a to sa prenatálne absolútne nedá zistiť (od ukončenia vysokej školy až po dosť vážne problémy). Podľa mojich skúseností je to však celkovo oveľa menší problém než napríklad autizmus - ktorý sa prenatálne zistiť nedá. Máme syna v pestúnskej starostlivosti a ďalšie dieťa sme chceli prijať s Downovým syndrómom (už v prvej žiadosti sme to mali, ale neponúkli nám). Teraz sme to zatiaľ odložili, lebo som tehotná. Inak osobne som presvedčená, že dieťa s akýmkoľvek postihnutím má v istom veku (cojaviem 18) opustiť rodný dom - dnes je mnoho možností, od chráneného bývania cez rôzne komunity - ak také v okolí nie je, nie je problém vytvoriť.
Sú aj ochorenia, pri ktorých je jasne, že dieťa zomrie v maternici, či tesne po pôrode. Mne zomrela dcéra v júli v 38.tt, zdravá, bezproblémové tehotenstvo. Nezistili prečo. Každopádne je pre mňa pôrod tým najkrajším a najsilnejším (a jasné aj najťažším), čo som kedy zažila - aj s manželom. Sára ma úplne zbavila strachu z pôrodu, teraz sa ho nemôžem dočkať. Nemenila by som. Teraz som znovu tehotná a nedávala som robiť ani genetiku - veľké veci, na ktoré sa treba vopred pripraviť, sa ukážu aj na sone a ostatne sa aj tak nedajú riešiť. To len aby si vedela, že naozaj myslím vážne to, čo ti píšem.
Ďakujem ti, ak toto čítaš a ak ešte vladzes, posielam link na status, čo som o tom písala mesiac po pôrode.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=168...
Existuje možnosť nechať sa sprevádzať, keď sa predpokladá, že dieťa zomrie pred/po pôrode - volá sa to perinatálny hospic a sú fakt skvelí (na tejto stránke sú oni, sú tam aj príbehy ľudí, ktorých sprevádzali).
Prípadne ak si ich nekontaktovala, skús ešte zajtra zavolať do alexisporadna.sk, sú skvelé, mne veľmi pomohli.
Ďakujem ak si si toto prečítala. A prajem ti úprimne zo srdca všetko dobré.

edinka25
6. apr 2021

@any_soj aj som si poplakla,si neskutocne silna zena.Vidiet ako cez teba nas Pan hovori.

karolina2907
autor
7. apr 2021

@any_soj bábätku zistili edwardov syndróm

any_soj
7. apr 2021

@karolina2907 Edwardov syndróm je jeden z tých, kde sa vôbec nedá vopred určiť, ako vážny je konkrétny prípad. https://m.facebook.com/emmamaedwardse/ Ešte som chcela vlastne k tvojej otázke - pýtala si sa, ako to prebieha - dve ženy takto boli v nemocnici, keď som tam dva razy ležala. Išlo o druhý trimester. Dieťa najprv usmrtili a následne vyvolávali pôrod - jednej od pondelka rána do stredy obeda a druhej dávali vyvolávačky 4 dni. Potom zostali ešte deň dva na pozorovanie. Boli tam dlhšie, než ja, čo som rodila.

stanulienkat
7. apr 2021

@any_soj Určite jej tvoje príspevky veľmi psychicky pomáhajú. Len tak ďalej. Len ju povzbudzuj, ako keby to nemala už dosť ťažké teraz.

vendulka80
7. apr 2021

@stanulienkat presne tak. Toto nikdy nepochopim. Dotyčná chcela jednoduchú odpoved na otazku a opäť dostane nalož srdcervucich neadekvatnych odpovedi. Opäť raz starat sa do života toho druhého najmä ked to nikoho nic nestojí.

niikoletka
7. apr 2021

@any_soj ty vieš o tom asi veľký prd a nie doktori ja s takými deťmi pracujem keď sa dožijú pôrodu a určite to nie je ZIVOT !!!!!!!! Chod s týmito recami do kostola a neklam tu o tom ako sa robí vyvolavany potrat ty jedna veľká 🐄🐄🐄🐄🐄🐄🐄🐄🐄🐄🐄

lolobriadok
7. apr 2021

Ja som prišla ráno dali ma na izbu a naobed som sla na zákrok a večer som šla domov.

any_soj
7. apr 2021

Napíšem len toľko, že nemám dôvod klamať. Písala som o potratoch v druhom trimestri a aj som to v odpovedi napísala. A definovať čo je a čo nie je život je veľmi krehký ľad. Myslím, že nikto z nás nemá právo rozhodovať o tom, či život druhého je dostatočne životom.

buubuu
7. apr 2021

Ahoj, ja som takýto “potrat” prežila pred 4 rokmi v 23tt. V sobotu ráno mi začali vyvolávať pôrod a večer som mala potom. Takze sa priprav, že dieťa musíš normálne odrodit, nie je to ako v prvých týždňoch, že spravia kyret. Sekcia tuším ani nie je možna v takomto prípade, z dôvodu aby sa tam dole dalo všetko čo najskôr doporadku. Držím ti palce a posielam veľa sily ❤️ Nie je to ľahké

buubuu
7. apr 2021

V sobotu to prebehlo a v pondelok má pustili domov

lenkakravcova
7. apr 2021

@karolina2907 V ktorom si momentálne týždni?
Lebo ono sa to bude dosť líšiť postup ak si v prvom, druhom trimestri.

Inak prajem veľa síl, nech sa vám potom raz dva podarí ďalšie zdravé (ak ešte ďalšie detičky chcete) ☺
Z tých komentárov si tu veľa nerob.. Žiadna z nich postihnuté dieťa nevychovava a ani neprispieva finančné 200€ nejakej matke, ktorá takto postihnuté dieťa má, ale každá je múdra ako rrádiu. Ak má dieťa takýto defekt, bude to ľahšie I pre vás I pre neho.

judar
7. apr 2021

@any_soj chod do kelu...zi si sama s postihnutym/geneticky chorym dietatom a nevnukuj tvoje zmyslanie druhym co by mali robit....ide skratka na potrat a hotovo

lolobriadok
7. apr 2021

Bože vy ste neskutočné niektoré ženy..Nechápem ako môžete presviedčať ženu aby si nehala choré bábo keď nato nemá či finančne alebo fyzicky alebo psychicky.Každá sa rozhoduje za seba tak neodsudzujte iné ženy.

acrobaleno
7. apr 2021

@any_soj Hanbi sa.

rebekamarcusko
7. apr 2021

@any_soj mas postihnute dieta? Ci len tak trepes ake by to bolo? Presne kvoli tomuto,aby sa dalo predist tomu mat chore dieta,sa robia trisomy testy a amniocentezy.kazdy rodic si moze teda vybrat(ak sa da porucha zistit),ci bude vychovavat chore dieta. Mozem povedat za seba 100%,ze by som to nedokazala. Je to hlavne moj zivot a ja budem o nom rozhodovat. Autorka je ocividne rozhodnuta,nepytala sa nikoho,ake je to vychovavat postihnute dieta. Uz takto je to pre nu dost tazke,tvoje komentare jej nepriavaju do lepsieho psychickeho stavu

chances
7. apr 2021

@lenkakravcova
@judar
@lolobriadok
@acrobaleno
@rebekamarcusko Preco tak utocite na @any_soy? Dovolavate sa repektu voci autorke prispevku, ale samy ziadny respekt voci inym diskutujucim neprejavujete. Pritom any_soy spomenula svoju osobnu smutnu skusenost a jej prispevok urcite nevyznel urazajuco, ani odsudzujuco,ani ponizujuco voci autorke. Narodiel od vasich prispevkov voci nej.

rebekamarcusko
7. apr 2021

@chances ja som ju nikde neurazila. Spytala som sa jej slusne,ci vychovava postohnute dieta,ked tu dava rady o tom. Takisto som vyjadrila svoj nazor na to,ze by som postihnute dieta nevychovavala ak nemisim a mam moznost tomu predist. Nikde nikoho neurazila,ale ide na city autorke,ktora absolutne nepytala ake ma moznosti,keby si babatko nechala. Ja neviem,mne by nrrobilo dobre,keby som rozhodnuta ist dat si babatko vziat,ktore je chore a ide ma tu niekto presviedcat,nech si precitam o detoch s toutou poruchou.takouto hrou na city

lolobriadok
7. apr 2021

@chances Ja neutočím na nikoho ale autorka sa pýtala ako to prebieha nie ak si nahá choré bábo ako to bude dalej.Takto je vôbec nepomáha.

rebekamarcusko
7. apr 2021

@chances urcite je smutne co si prezila a je krasne ako sa k tomu postavila,ale stale nie je v situacii autorky a riesi dve odlisne veci.

alchemilkazltozelena
7. apr 2021

@lolobriadok naha? To co je za slovo...

Ale k veci... "milujem" taketo diskusie kde zeny radia nechat si chore dieta, pritom je to tak ako bolo napisane vyssie - nie je to nijaky zivot, ani pre dieta a ani pre celu rodinu... tak mnisky chodte dristat inde...

judar
7. apr 2021

@chances kde akoze utocim?..ved ona autorku psychologicky sa snazi spracovat autorku....autorka ma svoje rozhodnutie a cudzi clovek ju nema co ovplyvnovat blbostami typu lekari sa mylia a zivot s chorym dietatok je v pohode.. tarcha ako tresk.. keby mne takto niekto by zacal do cesty recnik tak by som asi od jedu tehly hadzala obrazne povedane

any_soj
7. apr 2021

Chcela by som sa spýtať vás, ktoré na mňa reagujete v komentároch - čo konkrétne sa vás tak dotklo, či nahnevalo vás? Či len samotný fakt, že som zdieľala skúsenosť so smrťou našej dcéry, fakt že plánujeme adoptovať dieťa s genetickým syndrómom a link na rodinu, ktorá mala dieťa s Edwardsovym syndrómom a je zaň vďačná? Čiže chcela som ponúknuť iný pohľad, že sú aj ľudia, mamy a otcovia, ktorí toto žijú ináč, než to opisujete vy. Myslím, že k slobode rozhodnutia patrí aj poznanie. Že bez poznania nie je možné slobodné rozhodovanie. Zvlášť, ak sa rodina u lekárov stretne s takým názorom, ako tu prezentovala žena, ktorá hovorí, že pracuje s takýmito deťmi - že to nie je život a kto tvrdí niečo iné, je veľká krava. Alebo keď doktorka povie žene "viete čo je to za život, žiť s debilom?" Myslíte, že rozhodnutie mamy za takýchto podmienok je naozaj slobodné?
Viete, ide o to, že ona už tehotná je. A to dieťa sa nejako musí dostať von. Otázka je, či to pre ňu naozaj bude ľahšie, ak to bude takto. Ja nehovorím "rozhodni sa schválne mať choré dieťa" - hovorím ty už ho máš, je to tvoje dieťa a to podstatné v živote je milovať a byť milovaný.
A čo sa týka vychovávania - nie, zatiaľ nemáme choré dieťa (iba dve mŕtve, jedno prijaté z domova s veľmi zlou rodinnou anamnézou a predpokladom na vážne dedičné ochorenie a jedno v brušku, ktoré nevieme, či je úplne zdravé, lebo genetiku sme robiť nedali), ale ako som písala, chceme prijať dieťa z domova s trizomiou, len kvôli tehotenstvu sme to prerušili. Každopádne viem minimálne o jednej rodine, ktorá by si toto dieťa, o ktorom je tento príspevok, reálne adoptovala okamžite.
Autorke prajem bez ohľadu na rozhodnutie úprimne všetko dobré.

vladka2503
7. apr 2021

@karolina2907 ahoj, rodila som syna v 24 tt, takže fyzicke vady - po pitve zistené CMV infekcia, ani neviem kedy som ju dostala, nemala som žiadne príznaky. Celý ten priebeh bol ťažký ale nie z fyzického hľadiska ale hlavne z toho psychického a hlavne kvôli takým ženám, ktoré Ti vypisujú aj tu, teda jedna. Ver mi, že keby doktori mohli spraviť čokoľvek preto, aby Ti dieťatko zachránili, tak to urobia.. Keď sme čakali na výsledky môjho malého, moja sestra - je doktorka, sa stále len modlila aby nevyšiel edwardov syndróm, vedela prečo, deti, ktoré to zázrakom prežili nemajú pekny život.. Rozhodla si sa správne, určite bude mať väčší kľud babetko tam hore ako tu, zvlášť pri našom zdravotníctve.. Väčšinou je to tak ze prvý deň začnú dávať vyvolávacku a každá žena už zareaguje inak.. Mne dali prvú o 14 a rodila som na druhý deň o 15, na ďalší deň má pustili domov. Fyzicky to zvládneš, psychiku budeš liečiť dlhšie ale zvládneš to :* držte sa

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre